Akvarij računa – računa o svom stvorio svijetSadržaj:

Kako da se brinu za akvarij? Ovo pitanje može izgledati jednostavno, ali samo na prvi pogled pitanje. Nemojte misliti da je akvarijum – mješavina vode, blato, alge i neke vrste ribe. Ako ste se odlučili za početak ribu, vredi sto puta da misle, su spremni da li je takav odgovoran korak, jer je pravilno brigu o akvariju će potrebno puno truda i znanja.

load...

Trebalo bi uzeti u obzir mnogo faktora:

 • Veličina akvarija.
 • Broja vrsta riba, koje će morati živjeti.
 • kvaliteta vode i mogućnost omekšavanja i dubinsko čišćenje.
 • Sastav tla.
 • Rasvjeta, koja bi trebalo da bude dekorativna, ali treba da posluži kao optimalne uvjete udobnosti za život riba.

Sve ostalo iz škole biologije naravno upoznati sa konceptom “biogeocoenosis”, što je najbolje odgovara za analogiju prirodnog sistema sistema koji stvaraju u vašem akvariju.

Njega riba

load...

Kako da se brinu za akvarij riba – Često postavljana pitanja, ne samo navijači, ali i iskusnih ljudi. I nije ni čudo – to je bilo na pravilnu njegu ribe će ovisiti o mnogim stvarima u akvariju – dugovječnosti, reprodukciju, pročišćavanje i samo-čišćenje akvarija i još mnogo toga. Uvijek Podsjetimo, da je potrebno da ne samo hraniti ribe, ali i da ih uključe u vremenu rasvjeta, uviti malo ili promenite rezervoar za vodu da izvrši čišćenje proizvoda koji sprečavaju riba pravilno razvijaju i žive. Ukratko, morate znati sve detalje o tome kako da se brinu za akvarij riba.

 • hranjenje riba

Prije svega pričajmo o krmi, o tome kako bi trebao izgledati i što bi trebalo biti. Važno je imati na umu da hrana treba da bude pun, uravnotežen i odgovara za svaku ribu pojedinačno. Naravno, možete koristiti tzv univerzalni hranu, ali to je manje uspješan verzija.

Što se tiče vrste hrane, oni imaju nekoliko. Ovo je živa hrana, koja se može podijeliti u velikim (punoglavci, crva, leti, komaraca, moljaca, leptira i mnogih drugih puzanje i letećih insekata), prosječna veličina (lisne uši, izrezati na komade crva, leti i komaraca, malih letećih insekata) i male (vaši, buve, razne larve, itd).

Drugi tip korma- mokre svježeg proizvoda životinjskog i biljnog porijekla (srca i unutrašnjih organa životinja), biljke, itd Uz ovu vrstu hrane trebate biti vrlo oprezni – to je najbolje da se prvo konsultovati sa specijalistom, tako da ne šteti zdravlju vaše ribe.

load...

Treća vrsta hrane – suho, u kojem je mješavina (pahuljice zernopodobnye smjese, tablete, tvrdo kuvano žumance kuhana, kvasac i dr.). Posebno treba izdvojiti dvije vrste hrane – zamrznutih smjesa (može se koristiti dvije vrste zamrzavanja – niske temperature i sublimirao) i utvrđeni mješavina sa vrlo visokim sadržajem vitamina.

Treba imati na umu da je uvlačenje mineralnim dodacima nije uvijek koristan, kao i većina otopljenih minerala i soli riba može izaći iz akvarija vode. Vodećih svjetskih proizvođača hrane savjetovati, prije svega, obratite pažnju na uživo ili hraniti one koji se nazivaju sublimirane, jer omogućavaju ribu da se osjećaju kao u prirodnom okruženju.

Dakle, vi ste odlučili da se hrane. Sada je potrebno jasno definirati, koliko i kada da daju hrane za akvarij riba. Da bi razumjeli ovo, morate uzeti u obzir nekoliko faktora – pasminu i starost riba, svoje aktivnosti, dostupnost proizvoda u akvarij strani aktivnosti drugih organizama i iznos od algi. Između ostalog, potrebno je imati u vidu nivo kontaminacije vode – to će biti i negativan učinak na nutrijenata probavljivost ribe.

Da se ne bi biti zarobljeni, ne zaboravite nekoliko osnovnih pravila ribe hrani:

 1. Prvo pravilo – hraniti ribu treba oko sat vremena nakon što uključite pozadinsko osvjetljenje ili ujutro sunčeve zrake osvjetljavaju svoj akvarijum. To je neophodno kako bi se probuditi ribu. Probudila i aktivan, uskoro početi da gladuju i da traže hranu. Ako se odlučite da ih hrani u večernjim satima, a onda zapali da se ugasi nakon oko sat i pol nakon hranjenja.
 2. Drugo pravilo – da nahrani ribe bi trebao biti samo onoliko puta koliko je potrebno za ovu vrstu (dva puta na dan, nekoliko puta tjedno, itd). Budite sigurni da biste saznali ove informacije prije kupovine ribe.
 3. Treće pravilo – nedokarmlivaya riba, možete očekivati ​​da će u narednih hranjenje jede sve i dalje pita dodataka. Ali prejedanje mnogo gore – to je vrlo negativan učinak na probavni sistem i sposobnost ribe za reprodukciju (česti slučajevi neplodnosti).
 4. Obično četvrtog i možda najvažnije – sve to riba se ne pojede oko, potrebno je ukloniti pet do sedam minuta, što je hrana počinje da razgrađuju i zagađuju vodu. Za ribe ne “oduzeta” jednom u deset dana potrebno je organizirati dan posta. To će biti mnogo više koristan nego česte promjene hrane.
 5. Nahrani me o jednom svakih nekoliko dana, a ne ovisnost i ne dovodi do akumulacije jedne i supstanci u ribe tijelo uz nedostatak drugih.
 6. Gledati Prilikom odabira komu treba obratiti pažnju na svoju lomljivost, izgled, težinu uniformnost, skladištenje ili prodaju mandata, kao i okus i aditiva i vitamina koji se nalaze u hrani.
 7. Razumiju i stanovnika akvarija – ako je uživo rez od nekoliko vrsta ribe (kao što je poznato, riba mogu se podijeliti na predatora i biljojedi), treba uzeti u obzir ne samo u ishrani svake vrste, ali i one mješavine koje se mogu koristiti da se hrani svima.

Kako pravilno brinu za akvarij?

Pravilno hranjenje riba – vrlo važan dio brige o akvariju, ali još uvijek nije sve. Njega mora biti složen i ovisi o veličini akvarija, na sistem za filtriranje i pročišćavanje vode i mnogih drugih – to je potrebno kako bi se osiguralo da se ribe osjećaju ugodno.

 • Volumen vode u akvariju

Na primjer, velika količina vode u rezervoaru ne tako brzo začepljen kao mali. Ova činjenica je potrebno uzeti u obzir sređivanje pitanje kako da se brinu za akvarijum. Vrlo raširena greška – kupiti mali akvarij i stvari u njemu maksimalno mogući broj riba. Nemojte da se ni u kom slučaju ne može biti – na prvi pogled, voda će zaprlja gotovo odmah, a kao drugo, sami riba će patiti.

 • pozadinsko osvjetljenje akvarija

Koristeći pozadinsko osvjetljenje, posebno ultraljubičastim ili halogena, dovodi do brzog smrti mikroorganizama koji žive u vodi i na zidovima rezervoara. Zato, prilikom odabira rasvjete, paziti da ne dekorativne i estetsku funkciju, ali samo na praktični. Prije nego što kupiti pozadinsko osvjetljenje, obratite se distributeru dućanu.

 • Puževa i som

Previše ljudi vjeruje da je puževa – dekorativni element akvarija, kao i ribe. Međutim, to nije tako! Puževi – odlično sestre, oni su u mogućnosti da brzo i efikasno očistiti rezervoar zidova i dna. Isto važi i za soma – oni očistiti akvarij bolje od puževa. Tako da – vaš odani pomagače, koji lakše napraviti akvarijum zaštite.

 • akvarij ukras

Ako ste u akvariju imaju kuće, Driftwood i kamenje (školjke, palice i više), a zatim zapamtite da sve ove stvari zahtijevaju ne samo oprati pod tekućom vodom, ali temeljito tretman koji će osigurati uklanjanje svih koji oni akumuliraju unutar i izvan.

Pijesak, koji se nalazi na dnu, nije potrebno koristiti jako dugo, jer to može prikupljati različite vrste otpada i otrovnih tvari. Između ostalog, to može postati ljepljiv ili klizav, što ukazuje na snažan zagađenje akvarija. Dakle, otprilike svaka tri mjeseca, pijesak mora biti u potpunosti zamijeniti. I još bolje – u cjelini, ne koriste pijeska – najbolje tlo će se koristiti kao srednje veličine šljunka.

 • Promijenite vodu u akvariju

Očigledno znakova vode koja može biti potrebno promijeniti svoje mutnoće, prisustvo komadi raspadnutog hrane zelenkaste nijanse i miris. U takvoj situaciji, voda treba zamijeniti odmah. Ali najbolje od svega to ne dozvoljava, jer u suprotnom ribu mogli dobiti bolestan ili – još gore – ubijen.

Možete postaviti raspored za zamjenu vode. Na primjer, jednom u tri tjedna, ako je volumen spremnika i filtera koje su instalirane u njemu, ostavite ga. Usput, ne zaboravite da je potrebno da se brine o rezervoar karantin – to će pomoći ribe da čekaju da prođe vrijeme dok ne dođe do promjene vode, što znači da će ih zaštititi od stresa presađivanje u teglu. Ali ribe su vrlo osjetljivi na ovu vrstu stresa i može čak i razboli.

Voda koja ste odlučili da sipa u rezervoar, mora biti potvrđena i bez nečistoća klora, reagensi, i još mnogo toga. Šta mogu koristiti posebne filtre ili jednostavno brane vode u toku dana u bilo kojem svojstvu. U suprotnom, akvarijum pun briga će biti teško nazvati.

Promijenite vodu? Neobično, samo polako onda presađene u njega ribu. Treba imati na umu da će riba biti potrebno nekoliko sati da se prilagode novim vode i njegova temperatura. Zbog toga je najbolje da sačeka dok se voda ne dostigne temperaturu od poznate ribe. Preporučljivo je da se voda iz rezervnog spremnika do glavnog akvarij s ribama ne izliti – bolje je presadite koristiti posebnu mrežu.

Nadamo se da će nakon čitanja ovog članka, barem u opštem smislu, postalo je jasno da kako pravilno briga za akvarijum. Ali, naravno, ako se odlučite da imaju akvarijum, morate naučiti mnogo, pročitati mnogo stručne literature i, naravno, da sve to iskusiti u praksi. Ali zamislite kakvo zadovoljstvo – gledati svoju malu kuću podvodni svijet!