Bol u donjem abdomenu u ranoj trudnoći



Sadržaj:

Čeka bebu – period vrlo uzbudljivo i odgovoran i da je, na svu sreću, shvatili gotovo sve buduće mame. I to je razlog zašto u trudnoći žena sluša i najmanje promjene u svom tijelu, a od trenutka kada je saznao za svoju zanimljiv položaj.

load...

I to s pravom, usput – smatra najkritičnijim prva tri mjeseca. Prvo, to je u ovom trenutku postoji radikalna promjena hormonalne budućnosti žena. Drugo, u prvih 12 tjedana ide na marker svih vitalnih organa i sistema budućnosti bebu. Tako da je većina problema s normalnom toku trudnoće se manifestuju u tom vremenskom periodu.

Ako žena kod doktora na prvi znak malaksalost, šanse za trudnoću da spasi vrlo, vrlo visoko. Glavna karakteristika ove je, naravno, niže bol u trbuhu. Ali čim bih primjetiti da je bol u trbuhu u ranoj trudnoći nije uvijek reći da je majka ili beba je u opasnosti. Ali neka nas sve i kako.

Fiziološki uzroci bola

Ogromna većina žena u ranoj trudnoći napomenuti bol u trbuhu. Ali, na sreću, u većini slučajeva trudnoća je normalno i svjetlo se pojavljuje divno dijete sigurno. Tu je sasvim logično pitanje – zašto, onda, na dnu stomaka? U stvari, ove bolovi su lako objasniti:

 • Restrukturiranje tijela
load...

Ako je bol niskog intenziteta, crtaju znak, nalaze se u trbuhu i / ili lumbalnog, najvjerovatnije ste suočeni s prirodnim procesima. Uterus počinje da raste u veličini, ligamenti koji podržavaju maternicu tijelo, počinje da se protežu – i neprijatnosti su samo posljedica svih ovih promjena u buduće mame.

Usput, dugoročno zapažanja omogućavaju ginekologa napraviti vrlo zanimljiv zaključak: po pravilu, bol ove prirode u ranim fazama trudnoće su najčešće za one žene koje su uvijek bili bolne menstruacije. Iako je, naravno, i od ovog pravila postoje izuzeci.

 • creva problemi

Početkom problemi trudnoći crijeva – fenomen sasvim uobičajeno: nadutost suočava sa dva od tri mame. A nadutost, naravno, iziskuje pojave boli.

Nadutost nastaje zbog naglog hormonalne promjene trudnica. Vremenom, sve potrebne normalno, sve dok se to nije dogodilo – pažljivo gledati svoju ishranu. Iz menija, morate strogo isključiti proizvode koji povećavaju nadutost – grah, soja brašno, slatkiši, gazirana pića.

load...

Preteći uzroci

Nažalost, nije uvijek bol u abdomenu u ranim su stvarno bezopasni – u nekim slučajevima signal ozbiljne zdravstvene probleme, a ponekad i opasnost od prekida trudnoće. Najčešći uzroci bola posle u trbuhu:

 • upalne procese

Nije jasno zašto, ali činjenica – vrlo široko vjeruje da za vrijeme trudnoće žena ne ginekoloških bolesti ne ugrožavaju. U stvarnosti to nije tako. Od tog trenutka, kako se jaje oplođeno, imuni sistem žene počinje da slabi – to je preduvjet za rađanje.

Kao posljedica – žensko tijelo postaje vrlo ranjiva. A bolest ne propušta priliku da se izraze – na primjer, upale ženskog reproduktivnog sistema. Prema tome, kada je prvi neophodan bol u trbuhu u ranoj trudnoći da isključi ginekoloških problema.

 • abortus prijetnja

Ponekad bol u trbuhu može biti signal za opasnost i ukazuju na pretili abortus. Ali ne gubiti vrijeme za paniku – zapamtite da je to i dalje samo prijetnja. I u većini slučajeva, pravovremeno liječenje trudnica kod doktora može ispraviti situaciju. Danas medicina je sposoban za mnogo, a 90% doktora ovih trudnoća je uspio spasiti. Dakle, ne očajavajte ispred vremena – samo pažljivo slušaju njegovo stanje, a na prvi znak nevolje odmah se obratite ginekologu.

 • vanmaterične trudnoće

Najopasnija situacija – to je ektopične trudnoće, što takođe sebe proglasi najjači bolovi u trbuhu. Vanmaterične trudnoće – to je trudnoća u kojoj se oplođeno jaje počinje da raste ne u materici, i jajnika, abdomena, ili – koji se javlja najčešće – u jajovodu.

Ova trudnoća, nažalost, osuđeni – spasiti dijete doktori nisu u stanju do danas. Po vani znakova kao trudnoća je sličan u normalu – žena je uočio sve simptome, test na trudnoću pozitivan. Fetus razvija sve dok ne postane prevelika – onda postoji rupture jajovoda. Nakon toga, u pitanju je upravo život trudnice.

Stoga, prije ektopične trudnoće otkrivena, još povoljnije prognozu. Dijagnosticirati patologija je prilično jednostavna – što je najvažnije, na vrijeme da vidi doktora, a ne tiho izdržati bol kod kuće. Doktor će poslati ženu na ultrazvučni pregled kako bi se shvatiti točno gdje je fiksna voće. Ako nije potvrdio strahove i trudnoća će biti normalan, doktor će tražiti uzroke bolova u trbuhu. Pa, ako i dalje imate ektopične trudnoće, žena potrebna operacija hirurga.

Razloga koji nisu vezani za trudnoću

Nije uvijek bol u trbuhu u trudnica je direktno povezan s trudnoćom – je trudnica izložena sve iste bolesti kao i svi ostali. Nažalost, za njih najčešće misle u posljednje skretanje, zbog kojih tretman je počeo sa velikim zakašnjenjem.

 • upala slijepog crijeva

Hirurzi ne prestaju biti iznenađeni koliko često Upala slijepog crijeva progoni buduće majke, a u većini slučajeva u ranim fazama trudnoće. Ne tako davno, kao dijagnoza u trudnoći znači ozbiljnu prijetnju majku i bebu. Danas, međutim, nije brini ništa – hirurzi brzo ukloniti slijepo crijevo bez ikakvih štete za mrvice.

Najčešće zamisliti da je uzrok boli je to upala crvuljka, za doktora je lako. Nakon bol u ovom slučaju je u pratnji satelita kao groznica, slabost, mučnina, povraćanje. Testovi krvi jasno ukazuje na prisustvo u organizmu upalnih procesa. Iako je u nekim slučajevima slika može biti zamućena – u svakom slučaju, ispravna dijagnoza može postaviti doktor.

 • trovanje hranom

Sve zbog oslabljenim imunološkim trudnica ima vrlo velike šanse da susret sa trovanje hranom. Naravno, bol u trbuhu, u ovom slučaju – nije jedini simptom bolesti. Mučnina, povraćanje, proljev, prekomjerne plin, malaksalost – jedva da postoji jedna osoba koja nikad u životu nije bio suočen trovanje.

Žene za vrijeme trudnoće treba imati na umu da je njegov probavni sistem je izuzetno ranjiv i ishrana treba da bude pod strogom kontrolom, pogotovo u ljetnim mjesecima. Bacite kafića i restorana, a isključujući bilo koji oblik brze hrane, pa čak i korištenje polu-gotovih proizvoda. Inače, ova ograničenja su u svakom slučaju će biti od koristi trudnica. Vi ne želite da se u tijelu vaše bebe pada nije vrlo korisno supstance? I jednom dobiju na težini svog lekara na glavi ne pat.

 • cistitis

Pravi bič za trudnice dobijanje bolesti kao što je cistitis, kojima je ovaj period mase povoljnih faktora. Hormonske promjene, slabljenje imunološkog sistema, anatomski metamorfoza u organizmu buduće majke – sve to daje upala bešike, “zeleno svjetlo”. Osim bolova u trbuhu, u ovom slučaju, žene se žale na oštar bol pri mokrenju, česte posete u toalet. Tretman treba obaviti samo pod nadzorom lekara!

Kada je potrebno da kod doktora?

Naravno, svaka bol u trbuhu u trudnoći treba biti prilika da se odnosi na ginekologa. Ali kako znaš da li može čekati do jutra i otići u kliniku, ili pak da pozove sva zvona i odmah pozvati hitnu pomoć? Hajde da se bave zajedno.

Malo je vjerovatno da je vaša beba i vi ugroženi u tom slučaju, ako ste suočeni sa sljedećim pojavama:

 • Bol niskog intenziteta, ne izaziva mnogo neprijatnosti.
 • Nemaš temperaturu i opće slabosti.
 • Mučnina i povraćanje – ne radi se o tebi. Naravno, ako ne pate od toksičnosti!
 • Bol se ne prati krvarenje.

Ako je bol je teška i posebno grčeve, ili imate barem jedan od simptoma gore opisani – ne ustručavajte se. I sebe u bolnicu ne bi trebalo ići – Bolje da pozovem brigade “prve pomoći”. Tako ćete biti sigurni da je na putu do bolnice, ako je potrebno, vaš medicinsku njegu će biti pružena.

I što je najvažnije, šta da radim, on je osjetio bol u trbuhu – da se smiri. Višak stresa potpuno beskoristan – najvjerojatnije nema razloga za zabrinutost. Ali, čak i ako ste suočeni s prijetnjom od pobačaja, panika neće pomoći i da će pogoršati samo situaciju. Misle o dobrim i ti sve ispasti!