Bolesti ženskih reproduktivnih organa i njihovih simptomaSadržaj:

Nažalost, ginekološke bolesti kod žena nisu neuobičajena u ritmu modernog života. Loše životne sredine, loša ishrana i stres smanjiti naš imunitet, što je često uzrok mnogih bolesti ženskog reproduktivnog sistema. Međutim, postoje neke bolesti koje su nasledan stečena.
Povratak na sadržaj

Ginekoloških bolesti i njihovih uzroka

load...

Ginekološke bolesti – bolesti ženskog reproduktivnog sistema, ispoljava razne znakova i simptoma.

Međutim, među njima su najčešći simptomi primijećeni u većini ginekoloških bolesti.
Ginekoloških problema kod žena su prilično česti. Broj žena sa žalbama genitalne bolesti značajno povećava sa svakom godinom. To je zbog raznih faktora, kako internog i eksternog okruženja ženskog tijela.

Svih uzroka ginekoloških bolesti svrstavaju privremeno u interne i eksterne.

Spoljni faktori uključuju:

 • često ili povremeno, ali snažan odgovor dovoljno stres na spoljne nadražaje;
 • pogoršanja situacije okoliša, koja je uočena u velikim gradovima;
 • ranih seksualnih aktivnosti;
 • česta promjena seksualnih partnera;
 • nedostatak higijene, i kao rezultat toga, često razvoj zaraznih bolesti;
 • zaraznih bolesti kao što su rizik od simptoma ginekoloških bolesti;
 • nekontrolisano i česta upotreba antibiotika.
load...

Interni faktori uključuju:

 • Patologija ženskog genitalnih organa, na primjer, udvostručenje vagine ili maternice bicornuate prisutnost;
 • Pogrešno postavljanje unutrašnjih genitalnih organa;
 • hormonski poremećaji;
 • pobačaj ili abortus, u koji su proizvedeni u medicinske intervencije, kao što su struganje šupljine maternice.

Povratak na sadržaj

Simptomi ginekoloških bolesti

Svi ginekološki poremećaji su podijeljeni u 3 grupe, zbog izazvati određene bolesti. U prvu grupu spadaju bolesti povezanih sa razvojem infekcije kod žena. U drugu grupu spadaju patologiju endokrinog sistema i hormonalnih poremećaja ženskog tijela. Treća grupa uključuje razvoj hiperplastične bolesti ili degenerativne promjene od raka.

load...

Postoje simptomi koji se javljaju u bilo bolesti u svakoj grupi.

Simptomi ginekološke bolesti – ove specifične znaci su prisutni samo u bolesti seksualne sfere.  Oni uključuju:

 • leucorrhea – nenormalan pražnjenja bjelkaste boje, obično, njihova količina zavisi od aktivnosti procesa.
 • krvarenje koje proističu iz menstruacije, a oni se mogu javiti u sredini menstrualnog ciklusa, tako prije ili poslije njega. Krvarenje može biti vrlo jaka, a tu su i mazanje ili potpuno beznačajan. Krvarenje se može javiti odmah nakon odnosa. Svi ovi simptomi bi svakako trebalo da bude uslov obaveznog posjeta ginekologu;
 • svrbež ili peckanje u području genitalija. Oni mogu doći u različitim stupnjevima. Burning je zanemarljiv, pružajući samo malo nelagodnost. I ponekad nepodnošljiva i bolne, kada žena dobije ozbiljnu štetu pokušavajući ukloniti svrbež;
 • nelagodnost tokom odnosa, bol i do nemogućnosti jer je ovo pol;
 • pojava nelagode ili bol pri mokrenju;
 • kao rezultat ginekoloških bolesti, u nekim slučajevima, na genitalijama žene mogu otkriti erozije ili ulceracije, što ukazuje na prisustvo njenog ginekoloških bolesti;
 • Još jedan simptom karakteristika bolesti genitalija, su bol u trbuhu, oni su najviše različite prirode, kao što su savijanje, povlačenje ili pritiskanje;
 • kao rezultat ginekoloških bolesti mogu nastati nevynashivaemaya trudnoće ili utorak neplodnost, više pobačaja.

Povratak na sadržaj

Uzroci i simptomi ginekoloških bolesti u tri grupe

Prva grupa bolesti uzrokovanih raznim infekcijama, najčešće dijagnosticirana kao rezultat od sljedećih razloga:

 • SPI – spolno prenosivih infekcija. Među njima se daje za gonoreju, trihomonijaza, kandidijaza, ili soor, klamidiju;
 • bolest virusne etiologije koje mogu uzrokovati genitalni herpes virus, HIV, citomegalovirus, ili ljudskog papiloma virusa;
 • bolest gnojnog upalni. Ovdje izdvojiti uobičajenih bolesti: gojaznost, endometritisa, adneksitis, cervicitis, pelvitoperitonity, vulvitis i drugih bolesti.

Među uzrocima bolesti u ovoj grupi, izdvojiti specifične mikroorganizme koji uzrokuju spolno prenosive infekcije, i nespecifični, koji uključuju sve druge bolesti. Takve bolesti se prenose kao seksualno ili se pojavljuju kao rezultat odvajanja krv iz drugih organa i sistema.

Simptomi ginekoloških poremećaja prve grupe uglavnom predstavljaju žalbe leucorrhea, gnojni genitalnog trakta, bol tokom odnosa i mokrenje, svrbež i peckanje u genitalnom području, a moguće prisustvo erozije i ulceracije ženskih genitalnih organa.

Razvoj upalnih procesa doprinose bilo infekcije, bolesti, pobačaje, porođaj, hipotermija, hirurški manipulacije i dijagnostičke prirode (kiretaža maternice, šupljine sensing, histeroskopija, gidrotubatsii, histerosalpingografija, itd), Nepoštovanje ličnu higijenu, prekomjerne upotrebe antibiotika. Širenja zaraze može doprinijeti prisustvo intrauterini uložak (IUD).

Uz njegovu upotrebu na rizik od razvoja upalne procese, povećava za 4-5 puta. Istu imovinu, širenje infekcije, a ima pogrešne primjene intravaginalni tamponi.

Druga grupa ginekoloških poremećaja kao rezultat različitih poremećaja hormonske ili endokrini

U osnovi, postoje sledeći simptomi: menstrualni poremećaji, amenoreja ili amenoreja, smanjenje ili povećanje menstruacije mogu postati oskudne, ili obrnuto, teška se može pojaviti mrlja je mjesečno. Osim toga, kao rezultat hormonalne neravnoteže može doći do disfunkcionalno krvarenje iz uterusa, odnosno mjesečno ženama su aciklički i neregularno. Rezultat je da žena razvija sekundarni sterilitet, potrebno ih je odmah tretman. Ali šta god je došlo do promjene menstrualnog ciklusa, budite sigurni da se obratite ginekologu.

Treća grupa ginekološke bolesti uključuju neoplastične procese

Nije nužno da ovi procesi su maligni. Ona također uključuje i ciste na jajnicima, i mioma i promjena na vratu maternice, kao što je pseudo-erozije i ulceroznog promjene. Među znakove trećoj grupi bolesti žene najčešće navode bol prilikom odnosa, ili krvarenje iz genitalnog trakta nakon intimnosti, krvarenja nisu povezani sa menstruacijom.

Međutim, bez obzira na specifične simptome ginekoloških bolesti, ima i onih koji imaju bilo dugo vremena nije se ispolji, ili simptomi su toliko nespecifični da dugo vremena žena može se tretirati na svim od ginekoloških bolesti.
Liječenje ginekoloških bolesti – komplikovana stvar i odgovorni. Ni u kom slučaju ne preporučujemo samo-liječiti, jer to može dovesti do nepredvidljivih rezultata, a samo kompliciraju situaciju.

Kao rezultat toga, nepismeni tretman može razviti endometrioze, neplodnosti i raka.

Bilo koji ginekoloških bolesti i njihovi simptomi zahtijevaju brz tretman kod doktora u svrhu utvrđivanja tačne dijagnoze i odgovarajući tretman. To će dati priliku da povrati genitalne funkcije i koristi od intimnosti samo užitak bez straha od krvarenja ili bol.
Stoga je neophodno da preduzmu preventivne preglede opstetričar.

Obično je dovoljno prijenos i dostavu svih potrebnih testova 1-2 puta godišnje ovisno o raspoloživosti žalbi i zdravstveno stanje. Ako žena ima ginekoloških problema, onda morate posjetiti ginekologa često je predmet pojedinačnih pregovora s njim.