Briga za orhideje zimu: savjete i trikoveSadržaj:

Orhideje – divan stvaranje prirode. I to je teško raspravljati s tom izjavom. Sorte ove biljke dosta – svi su drugačiji i jedinstven na svoj način. Postoje sorte koje zahtijevaju posebnu i pažljivo, ali ima i onih koji ne donose njihovi vlasnici mnogo muke. Stoga, bilo koji uzgajivač može odabrati cvijet koji ga je i raste uvjete, i kompleksnost zaštite odgovara.

load...

Danas govorimo o tome kakav zaštite potrebno orhideje zime. U ovo doba godine, mnogi od njih su izrazili uspavane i ne zahtijevaju previše pažnje. Neki od njih su u stanju da tokom cijele godine da nas obradovati sa mirisnim pupoljcima, ali u zimi i treba paziti da se razlikuje od ljeta i proljeća.

Kao što je jedan član ne može pokriti sve aspekte ovog cveta, izabrali smo one koji su najčešći amatere u vrtu okruženju. I njihov primjer će vam reći kako da se brinu za orhideje, kao i fokus na tome kako se uzgajaju.

Važno je napomenuti da su sve biljke su podijeljeni u tri kategorije:

 • Orhideja izrazio bez mirovanja

Briga za ove orhideje trebaju biti jednako: navodnjavanje, rasvjeta i kontrola temperature je isti tijekom cijele godine. Međutim, to je vrijedno s obzirom da je briga za njih u zimskom je malo drugačija. Takve biljke mogu se pripisati vidjeti phalaenopsis, Milton, pafiopedilyumy (cipele);

 • Orhideja je potrebna promjena sadržaja
load...

Ne idu u punu hibernacije, ali za ove orhideje njegu varira dramatično: zalijevanje i gnojenje u zimi se smanjuje za nekoliko puta. Primjeri takvih postrojenja su neke vrste Dendrobiums, Cattleya, lelii, Oncidium.

 • Orhideje sa snažno izražen odmora

To zahtijeva posebnu pažnju: kompletnu sušenje tla. Tj zalivanje zaustavljanja u potpunosti. U ovom trenutku biljke su potpuno lišeni lišća, novi izdanci pojavljuju samo u proljeće. Ove orhideje su: Dendrobium (nekoliko vrsta), tunii, Pleione, Kalanta.

Kako bi znali točno kako da se brinu za orhideje, sticanje biljka, budite sigurni da pitate prodavca na značajke.

Briga za orhideje bez izričitog mirovanja

 • Phalaenopsis
load...

Da pravilno briga za ovaj cvijet, tako da je to vrlo jakom svjetlu. Zimski zahtijeva svjetla sa fluorescentnim lampama. Željena temperatura zraka – nije niža od 12 stepeni. Zalivanje tokom hladne sezone je umjeren, potrebu za tim nastaje samo kada je zemlja potpuno osuši.

Tretmana voda se najbolje vrši uranjanjem pot u posudu s vodom. U ovom stanju, ostavite cvijet na 20-30 minuta, a zatim izvadite i ostavite da odvod. Orhideja zahtijeva prskanje, ali zimi je bolje da se ne sprovede taj postupak. U jesen i zimu je potrebno prskati samo vazduha oko cvijet. Njega ne znači umjetno u tom periodu.

 • Pafiopedilyum

Potrebna jednako umjeren zalijevanje kružni kod. Ova orhideja cvijet stabljike baca je u zimi, tako da u ovo doba godine su vam potrebni dodatni pokrivenost. On voli raspršeno i odsjaj. Temperatura vazduha u prostoriji u kojoj se orhideja, treba biti najmanje 10, ali ne više od 18 stupnjeva. Zalijevanje biljke, pazite da voda ne ulazi u bazu cvijet, ili možete početi truli stabljike.

 • Wanda

Termofilnih orhideja. Treba temperatura nije niža od 18 stepeni. Podloga mora biti stalno vlažna, zalijevanje se javlja u biljkama smanjenjem kapaciteta vodom do nivoa donje lišće. Potrebno i prskanje radne korijena. Obavezna rasvjeta.

 • Miltonia

Kao i Wanda termofilnih, ali preferira u hladu mjestima. Stoga, pozadinsko osvjetljenje nije potrebna u zimi. Dan temperatura – 20-25 stupnjeva. Noć – ne manje od 15 stepeni. Orhideje osjetljive na nacrte i varijacije temperature. On voli obilan zalijevanje vrijeme cvjetanja sezone (proljeće-ljeto). Ali tretman zimske vode blage – prije sljedećeg zalijevanje tla treba da bude potpuno suva. Dressing potpuno ukinuo.

Briga orhideje sa slabo izražena odmora

 • Cattleya

Orhideja ovog tipa ima mnogo hibrida. Oni se mogu podijeliti u dvije osnovne vrste: cvjetanja u proljeće i jesen cvetanja. Međutim, treba napomenuti da je ova podjela je samo uslovna, kao povoljnim uslovima mogla dovesti do cvatu u bilo koje doba godine. Jesen sorte biljaka imaju malo ili nimalo odmora. Odmah nakon cvatnje, ova orhideja može osloboditi sljedeći skok.

Međutim, potrebno je u zimskih praznika: smanjiti zalijevanje, gnojiva se ne koriste. Proljetnog cvijeća hibernacije kako bi izbacili cvijet stabljike, i nakon toga. U takvim trenucima, oni žele da se smanji zalijevanje na minimum. Ali rasvjeta treba da ostane isti – svijetle i difuzno. Temperatura u jesen i zimu treba biti umjeren – 12-18 stupnjeva.

 • Dendrobium

Gotovo sve vrste Dendrobium u cvatu u kasnu zimu ili rano proljeće. Stoga se u ovom trenutku treba da budu relevantne: izobilju zalijevanje, dobra rasvjeta, oblačenje. Jednom cvatnje počinje period mirovanja. U ovom trenutku, ne primjenjuju đubrivo, zalijevanje se provodi kao potpuni sušenje tla. U zimskom orhideja zahtijeva visoka vlažnost, inače može udariti pauk grinja.

Briga orhideje sa izraženim odmora

 • thunia

Sa početkom jeseni, kada je biljka ostavlja početi da biste žute i otpasti, smanjiti zalijevanje postepeno. Kada se orhideje ostavio golih potpuno zaustaviti zalijevanje u potpunosti. Da prekine stabljika biljaka ne, oni se preporučuje da se vezan. Temperatura Mode – 8-10 stupnjeva. Rasvjeta – svijetle i difuzna. Bright i hladno prezimljavanje postaje zalog izobilju proljeća cvatu.

 • Pleione

Ovaj tip ne zahtijeva visoke temperature ili ljeto ili zima. Stoga se pobrinuti za njega je zadovoljstvo. Po hladnom vremenu, biljka je potpuno proliti svoje lišće. Kada se to dogodi, potrebno je da ga presadi u svježem tlu. Se gotovo nije potrebno zalijevanje zimi – neposredno nakon presađivanja. Kad god je moguće cvijet odvezeni na ostakljena balkon ili veranda, jer je temperatura zraka ne smije biti više od 7-10 stepeni. Pozadinsko osvjetljenje je potrebno u bilo koje doba godine.

 • Calantha

Isto se odnosi i na listopadnim orhideje. Ostatak period počinje odmah nakon cvatnje, obično u kasnu zimu. Do biljka cvjeta, potrebno je obilno zalijevanje, umjetno gnojivo i visoke vlažnosti. Jednom reset cvijet ostavlja potpuno prestanu zalijevanje i stavite lonac na hladnom, dobro prozračenom sobi. “Spit” biljka 1,5-2 mjeseca. Nakon prvog mladi izdanci i lišće je potrebno postepeno povećavati zalijevanje i oploditi početak.

Opšte preporuke za zimske njegu

U bilo koje doba godine orhideje potrebno ventilaciju. Međutim, ne dozvoljavaju nacrte, inače biljke će dobiti bolestan i umre. Prozračite prostoriju u kojoj živi orhideje, bolje po danu. Kao opće pravilo, biljke nalaze se na prozorskoj dasci. Orhideje nisu izuzetak. Kako bi se izbjeglo prekomerno korijena, preporučljivo je da se stavi pod saksije sa cvijećem komada pjene.

Nemojte zaboraviti o dodatnim pokrivenosti. Zimi, potrebno je za sve orhideje, bez izuzetka. Osvjetljenje treba obaviti u roku od 12 sati, 08:00-08:00. Možete se prijaviti za ovu posebnu lampe koje se prodaju u cvećare. U nedostatku takve opreme koristeći konvencionalne fluorescentne lampe.

Ako je previše hladan, cvijeće koje se nalaze na prozor prag, bolje je ukloniti na drugu lokaciju. Ako to nije moguće, podijeliti prozor i lonac sa cvjetnim pjene list. Ako rastu samo hladno-voli biljke, i da ih na privatni balkon ili veranda nije moguće, odsječen od svoje filmske sobe. Ovo hlađenje metoda će vam pomoći da se brine o flower – značajno će povećati vlažnost.

Zime prskajte biljke se ne preporučuje, čak i one koji nemaju izražen period mirovanja. Ako se ne prskanje ne mogu (na primjer, potrebno je da uklonite štetočine), sprovede postupak samo ujutro i korištenja tople vode. Sprej boca treba biti izloženi vrlo fine sprej, tako da voda neće stagnirati u axils lišća i na mestu rasta.

Te vrste orhideja koje ne hiberniraju, možete povremeno kupati u tuš. Nakon postupka, ostaviti biljke u kupaonici za par sati, a onda, ostava, a prozor se nije odmah rečeno – neka prenoćiti. U jutarnjim satima, možete ih vratiti u svoj prvobitni položaj.

Zbog uključivanja grijanja vlažnost zraka u prostoriji padne, a gotovo sve vrste orhideje se ne sviđa. Budite sigurni da navlažite zraka u prostoriji! Možete koristiti ne samo sprej, ali sledeći način:

 • Kupiti transparentne ladice (pola visine pot);
 • Na dnu palete ležao šljunčana, a na svakoj strani (odmah ispod šljunak), izbušite nekoliko rupa;
 • Sipajte vodu na vrhu šljunka stavite plastičnu mrežu i stavite saksije;
 • Povremeno dodati vode u ležišta.

Ova metoda ne samo da povećava vlažnost zraka, ali i štedi vrijeme za zalijevanje. Međutim, to je prikladan samo za “ne spava” orhideje.

U orhideje hladne sezone ugrožena od strane raznih štetočina. Rukovanja hemikalijama treba sprovoditi u posebnoj prostoriji, koja će sigurno biti emitovan nakon postupka.

To je sve trikove. Sad znate šta je brigu o orhideje u zimskom periodu. Početnik vrtlari žele da savjetuje: na prvu kupovinu nije previše nervozan biljke, tako da će biti lakše shvatiti sve finese i nijanse povezane sa uzgoj ovih tropske ljepote.