Calathea, njegu i održavanje u zatvorenom prostoruNjegova popularnost flert Calathea duguje neobično lepa lišća. Kao paun širi repom divno, i to je ugodan za kartuše oku uzorkom lišća. Kao i sve ljepote, to je prilično hirovita i kapriciozan. Zbog toga zahtijeva veću pažnju. A ako se odlučite za dom Ribe, onda se spremi za svaki njen hir. Da vidimo šta Calathea zahtijeva njegu i održavanje?

Calathea. Portret

Ova biljka se ne može nazvati malim visina dostiže 80 cm. I u većini svojih oblika velike duguljaste listove, prikupljeni u kompaktnom koš. To je iznenađujuće, ali oni su uvijek raspoređeni na sunce, iako je biljka je hlad voli.

load...

Ona dolazi iz tropskih šuma u Americi. U zatvorenom hortikulture Calathea zastupa nekoliko popularnih vrsta:

  • Calathea boji (prugasta tamno zeleni list u sredini sa svjetlom i svjetlo cijevi prošaran po rubu)
  • Calathea šafran (tamno zelena gornji list i na dnu tamno ljubičasta)
  • prugasta Calathea (baršunasta jarko zeleno lišće sa širokim tamne pruge)
  • Calathea izvanredan (valovite list na rubu, svjetlo zelena, primećen, ljubičasta ispod)
  • Calathea Makoyana (srebro tankim lišćem sa tamno zelenim rubom i na isti način kao pero dnu tamno ljubičasta)
  • Lubers Calathea (zeleno lišće s dugim žute mrlje).

Uprkos činjenici da su sve vrste Qalat je vrijedan kao ukrasna listopadne, među njima ima i cvjeta uzoraka. Calathea šafran cvjeta s jarko crveno-narančaste cvijeće na visokoj stabljici. Calathea prugaste ljeto kuca dugo bum s malim ljubičasto cvijeće. Cvjetovi i Calathea Varshevicha. Prekrasna ona nije cvijeće i krem ​​boje bracts, kao duguljasti ruže.

Calathea. Kontrola klime

Prvobitno Calathea su poznati iz vlažnim tropskim (ima i njen nije pripitomljen rodbina nasilno rasti do današnjeg dana). Stoga, u zatvorenom sadržaj su potrebne odgovarajuće uslove za ove biljke.

load...

Qalat volim vrućine i Penumbra. Ne može tolerirati nacrte, nagle promjene temperature i direktne sunčeve svjetlosti. Za trajno dekorativne list im je potrebno dobro osvjetljenje. Za dobro zdravlje i rast – vlažan zrak. Qalat je najbolje da raste u sobe s jugoistočnom i jugozapadnom prozore.

Zimski Calatia treba držati u toploj sobi na temperaturi ne niža od 18 stepeni. U ovom trenutku, biljka može patiti ne samo od niskih temperatura, ali i od nedostatka svjetlosti. Dakle, ako ne možete locirati ga u blizini prozora, potrebno je organizirati za umjetno osvjetljenje Qalat. U svakom slučaju, to je nemoguće staviti cvijet u blizini radijatora.

U ljetnom pogonu stalno prskati i obrišite lišće s vlažnom spužvom. U toplom vremenu Qalat potrebno obilno zaliti, i stavite lonac u posudu s vlazhnyi treset, ekspandirana glina ili šljunka.

Proljeće i jesen za ove biljke je najpovoljnije vrijeme. Ali isto tako ne treba zaboraviti u ovom periodu da su na vlagu i svjetlost-zahtijevaju.

Calathea. Briga

load...

Svi Marantaceae zahtjevan sadržaj u zatvorenom prostoru. Nije izuzetak i Calathea cvijet brige o sebi zahtijeva pravo. Šta to znači?

Zalijevanje. Za korištenje navodnjavanje razmaknuti samo mekom vodom na sobnoj temperaturi. Intenzitet navodnjavanja ovisi o doba godine. U ljeto mora biti u izobilju u ostatku skroman, ali dovoljno. Uz nedostatak vlage u Kalat ostavlja početi uvijanje, i punjenje postrojenja, provocirate truljenja korijena.

Gnojidbu. Period rasta (april-avgust) Ribe se hrane konvencionalnim tečnih đubriva za kućne biljke. To bi trebalo biti učinjeno svake dvije sedmice. I za cvatnje Qalat poželjno i umjetno posebna gnojiva za dekorativne i cvjetnica.

Transplantaciju. Bio joj je potreban svaki proljeća. Qalat transplantiranih u plitkim lonci, jer je korijen sistema su na površinu. U prizemlju bi trebao biti labav i lagan, namijenjen je Marantaceae (ili azalea). Biljke starije od tri godine presađene najmanje – dvije ili tri godine. Tokom transplantacija može dijeliti košnice za uzgoj.

Za prevenciju bolesti i štetočina Calathea zahtijeva, prije svega, udoban uvjetima: dovoljno vlage i pravilno navodnjavanje. Kada je štetočina (whiteflies, tripsa, pauk grinje) je potrebno da uklonite pogođenim lišće i primijeniti posebne insekticida.

Ovi su zahtjevi za sadržaj u ovom kapriciozan cveća. Kada u skladu sa njima sigurno ćete biti u mogućnosti da rastu lijepe i zdrave Qalat. I ona će pokušati da bude dostojan i bogat ukras vašeg doma.