Chihuahua pas – počast modi ili savršen?Chihuahua pas – ovo je jedan od najstarijih predstavnicima Svjetske psa. Ove šarmantan stvorenja s velikim očima, velike uši i minijaturni tijela, bez obzira na njegov smešno veličine, zaista odvažan karakter i ne plaše se gotovo ništa. Ova rasa je osvojila širom svijeta popularnost i chihuahua među igračka psi imaju svoje posebne mestoSobaki Chihuahua uzgajivači su uvijek bili miljenici stariji, ali sada ova rasa je popularan među mnogo ljudi različitih starosnih grupa. Karakteristike karakter ove rase čini pravi blagodat za neke ljude i istovremeno najviše neprikladno izbor za druge.

Istorijske činjenice o čivave

load...

Do sada, u cijelom svijetu postoje žestokih rasprava o nastanku ove drevne rase, i njegova istorija je puna svih vrsta legende, misterije i mitova. Među najosnovnija verzija Chihuahua domovine su tri od najčešćih. Prema jednoj od njih, “korijeni” chihuashek su u Europi, u drugom imaju orijentalni trag i ima svoje korijene u Kini, ali većina naučnika i dalje tvrde da njeno porijeklo, ova rasa je dužan u Sjevernu Ameriku. I ime, ova grupa minijaturnih pasa je bio u čast jednog od sjeverno-zapadnim državama Meksika, koja je učinila nazyvaetsya- Chihuahua.

U 1800-ih, u Chihuahua je doveden u Evropi putnici iz putuju u južnom dijelu Sjeverne Amerike, a uskoro stekao ogromnu popularnost zbog svoje bez presedana “prenosivost”. Također treba napomenuti da je vrhunac popularnosti ove pasmine malih pasa je počela 1960-ih, – hladnog rata i kubanske raketne krize. I 1959. Godine, Fidel Castro predstavio sovjetskog lidera Nikite Sergeevichu Hruschevu kao znak prijateljstva između naroda u dva dugodlaka Chihuahua. Ova dva mlada junaka po imenu vojvoda i vojvotkinja su bili prvi predstavnici ove rase.

U jesen 1997. Godine, Bell, meksički lanac brze hrane u svijetu poznata je chihuahua pas središte svoje reklamne kampanje i koristiti ga kao talisman sreće za čovjeka. Koja je imala veliki uspjeh, ovaj oglas je dovelo do povećanja popularnosti same mreže, a istovremeno – povećanje potražnje za štence chihuashek. Povećane nekoliko puta, a mali junak ove reklamne kampanje je nadimak Taco Bell pas (pas Taco Bel) u proteklih deset godina popularnost od najstarijih vrsta minijaturnih pasa.

Chihuahua – savršen pratilac i prijatelj

load...

Chihuahua smatra najmanji psi na svijetu, jedan od njih je čak bio uključen u Ginisovu knjigu rekorda zbog svoje vrlo smiješno težina – 490 grama. Norma za ove opšte smatra favoritima 1-3 kg težine, a njihov rast u rame je uglavnom jednaka 15-23 cm.

Postoje dva glavna sorte ove rase – dugodlake i kratkodlakih pasa. Dugodlaki čivave imaju duge, ravne ili valovite, ali ne i kovrdžava ili gustu kosu. U kose minijaturni predstavnici ove rase – pripijene vune, mekom i svilenkastom na dodir, ima karakterističan sjaj u pravcu svetlosti. Svaki od ovih tipova ima chihuahua paletu različitih nijansi vune kao crno-bijeli i u kombinaciji sa spotova i bijele oznake na glavnom pozadini.

Uprkos malim dimenzijama, Chihuahua pas ima vrlo jak ustav i izuzetna vitalnost i hrabrost. Ove bebe su navikli da izraze svoju ljubav i naklonost prema njihovim vlasnicima, i to im daje veliku radost. Chihuahua izuzetno ponosni i aktivni, a bez odgovarajuće obuke može biti vrlo tvrdoglav i odvratan. Kod nekih predstavnika ove pasmine mogu imati poteškoća u njihovu obuku, ali su lako prevazići zbog izuzetne inteligencije i genijalnosti ovih pasa.

Pas pasmina, Chihuahua, a ne podnose hladnoću, tako da će biti vrlo zahvalan za pravovremeno stavi da hoda topli džemper. U principu, ove male dekorativne one mogu biti dovoljne motoričke aktivnosti unutar stana. Ovo je posebno korisno za ljude koji nemaju konstantnu mogućnosti povremeno prošetati psa.

load...

Chihuahua će biti za stanovnike grada upravo savršen suputnik jer se može ponijeti sa sobom svuda. Psi ove pasmine su obično oprezni, aktivna i na oprezu, to jest, imaju prepoznatljive karakteristike terijera. Vole sva domaćinstva, ali, ipak, svaki od njih se ističu za sebe samo jednog vlasnika i da je posebno odan.

Ova rasa ima izvanredne izdržljivost i dobro zdravlje, a prosječno trajanje svog životnog vijeka je oko 15 godina.