Ciklama: briga za kapriciozan zgodanSadržaj:

On je stvarno zgodan, ovaj egzotični cvijet, poznat i kao alpske ljubičica ili dryakvoy. Njegova delikatna cvijeće su kao leptiri lepršaju preko zelene grm. Malo ljudi ostati ravnodušan na svoje izuzetne ljepote i šarma. Ali, čak i manje od onih koji se usuđuju da imaju ciklama kod kuće, kao biljka ima reputaciju hirovita cveća.

load...

Vjeruje se da ciklama teško rasti u sobi. Međutim, to je u porastu, mnogi vrtlari su stalno u cvatu i osjeća vrlo dobro. Da vidimo kakav je cvijet ovog Ciklama – briga u kući za njih je teško ili ne?

Tako različite ciklama

Ciklama – višegodišnji klubnelukovichnoe ili klubnekornevoe biljke. On živi oko dvadeset godina, a cvjeta obilno i stalno: od jeseni do proljeća. Cvijeće ciklama ima različite boje. Oni mogu biti i bijelo i sve nijanse roze, bordo i ljubičaste. Ciklama dolaze u naše domove iz vrtova starog Rima. Tu, ovo cvijeće zasađeno uz ljubičice i narcisa. I svoju domovinu – na Bliskom istoku i Mediteranu. Najčešće sorte biljaka nazivaju: Perzijski ciklama (Eastern porijekla), kao i njenih zapadnih kolega evropskim ciklama. Oba su vrlo dekorativne, ali imaju svoje posebnosti.

Ciklama Evropska – Tuberozna zimzelena biljka sa malim zaobljenim-sertsevidnymi listova (2-4 cm u promjeru). Oni imaju duboko crvene boje sa dna i tamno zelene sa srebrnim uzorkom – od vrha. Cvijeće ciklama Europe nije velika – duge do 2 cm, roze s ugodnim mirisom. Gomolja ciklame vrsta sferne ili spljošten, s korijenima i tuberkulumi podružnice. Nakon cvatnje ciklama evropske lišće ne resetuje i održava dekorativnog izgleda.

load...

Ciklama persicum – biljka od 15 do 30 cm visine. Ova vrsta ciklama je velika srca u obliku lišća (do 14 cm u promjeru). Dno zeleni list, a povrh toga je srebrno-sivi obrazac. Cvetovi ove vrste do promjera od oko pet centimetara. Oni su vrlo mirisna, sa duguljasti uvijen natrag laticama. Odlikuje se ova vrsta raznih latica boje. Ima boje od ružičaste do blijedo ljubičaste i bijele s ljubičastim mrlje u bazi. U Persijskom ciklama Tuber sferne veliki kvrgava korijena. Perzijski ciklama nakon cvatnje ide uspavane i prolio svoje lišće.

Suprotno popularnom vjerovanju, ciklama dom nije tako hirovita. Naravno, postoje i zahtjevi za uzgoj sobne biljke. Briga za ciklama nije ograničena na ispravan i pravovremeno zalijevanje. Ali zgodan ciklame, koja cveta zimi hladno, a obratite pažnju i vrijeme.

Izbor i Sadnja

load...

Prije svega, morate odabrati pravu cvijet. Ako se odlučite za kupovinu ciklama u cvjećara, birajući biljke obratiti pažnju na lišće i gomolja. Gomolja treba da bude gusta i bez bubrega koja se nalazi na vrhu i cvijet lišće ne bi trebalo da se ugibaju. Blooming ciklama zimi je bolje kupiti u oktobru (na početku cvatnje). Odabrati samo zdrava biljka sa snažnim i zeleno lišće, i sa puno uskim pupoljaka.

Također obratite pažnju na tlo u kojem je zasađeno ciklama. Najčešće se prodaju u treset podlogu. Takva zemlja je potpuno nepogodna za normalno postojanje postrojenja. U ovom slučaju, ciklama treba odmah transplantirane u normalne zemlje. Kada presađivanja treba da bude pažljivo uklonite sve grudice treseta i trulo korijenje, i staviti odvod na dnu lonca.

Provjeriti kako uvučene gomolja (u Perzijski ciklama bi trebalo porasti za oko trećinu iznad tla). Odabrati pravu veličinu pota (Ciklama ne volim prevelika tenkova). Između sijalice i zid lonca mora biti prostor ne više od dva ili tri centimetra. Stoga, za biljke s malim izdanci prikladan lonac s promjerom od oko osam centimetara godina. Za dvije ili tri godine od flower – četrnaest ili petnaest centimetara.

Stavite lonac sa cvijetom na hladnom prozorskom u blizini samog stakla, i pokušaj da se zaštite ciklama Dry grijanje zraka baterije. Ako zasaditi sjeme zatvoreni ciklama, posijati ih u februaru. Za klijanja sjemena potrebno mrak i vlaga, stoga, pokrijte lonac sa sjemenkama i tanjurić. Kada primite prvi list i nodula, izvadite tanjur. Voda sadnica lagano (po mogućnosti iz pipete), vlaženje tla u blizini nodula. U ljeto biljke uzgajaju sadnice, a zatim brinuti o njima, kao i za odrasle ciklama. Da bi se to cveća ne boli i procvala u dogledno vrijeme, morate se složiti sa zahtjevima da se brinu za njega.

Opća an_2 zaštite

 • zalivanje

To nije potrebno u vodu za ciklama striktno na preporukama cvijet enciklopedije. Za svaku biljku je potrebno napraviti individualni režim za navodnjavanje i vodu ovisno o uvjetima u kojima raste. Glavna stvar – ne preteranog sušenja i popuniti zatvoreni ciklama. Imajte na vrste koje presušivanje nije toliko strašno kao nakupljanja vode. Zabarivanjem je puna sa pojavom gljivica komaraca podnivoa. Ali najtužnija stvar je da je čak i jedan prekomjerne zalijevanje može dovesti do truljenja korijena i smrti biljaka poput ciklama. Dakle, ispravan zalijevanje – jedan od glavnih uvjeta za uzgoj cvet sobu.

 • rasvjeta

Ciklama ljubavi svjetla, ali ne mogu tolerirati direktnom suncu. Najbolje od svega je zatvoreni ciklame osjeća na sjevernoj prozorskih stakala. Za biljke koje žive na drugim prozorima, želite da hlad od sunca.

 • temperatura

Ciklama voli cool. Loše odgovor na temperaturi iznad četrnaest stupnjeva. Izlaz – zima ciklama staviti što je moguće bliže okno prozora, a ljeti za čišćenje lonac sa biljke daleko.

 • Presađivanje i reprodukcije

Svake godine (u ljeto) ciklama treba da presadimo u svježem tlu, istovremeno obavljanje rutinske inspekcije postrojenja. Ciklama persicum reproducira samo sjeme (ponekad dijeljenjem sijalice). Ciklama Evropska može širiti odvajanje od bočnih gomolja.

Posebnim zahtjevima

Nakon završetka cvatnje Ciklama persicum ulazi u fazu (period) ostatak. Lišće početi da biste žute i otpasti, a do početka ljeta gomolja ostaju gole. U ovom trenutku, biljka zahtijeva posebnu njegu.

Sa pojavom prvog žutog lišća treba smanjiti zalijevanje (ali ne i da se zaustavi ukupno). Nakon Ciklama biste sve lišće, potrebno je da ga postavite na tamnom i hladnom mjestu (ostava, podrum, ali ne i hladnjak!). U ovom trenutku, cvijet korijenje ostati živ, tako da je potrebno povremeno zalijevanje ciklama (najbolje sa pan). U kasno ljeto ciklame presađuju u novu zemlju i vratiti lonac sa cvijetom u svoje mjesto. I sa pojavom prvih listova se vraćaju u bivšem režimu zalivanja.

Ostatak period može biti propagira podjele Ciklama persicum gomolja. To ovako. Tuber uklonjen iz lonca, suha i izrezati na delenki (krtola sa pupoljaka i korijenje). Strane su blago suha i tretirana sa antiseptik (drvo ili aktivnog uglja). Nakon toga delenki zasađena u pojedinim posudama.

Skladu sa ovim pravilima će pružiti hirovita zgodan udobnost. Ali, ako je biljka nije u redu, ciklama nužno dati ti znaš o tome. Glavna stvar – ne propustite ovaj signal i pravovremeno pomoć cvijet.

Signali i ambulanta

 • Prolazno cvatu. Razlog – vruće uvjete, nedostatak hranjivih tvari. U tom slučaju, morate kretati u ciklama na hladnom mjestu i hrane za životinje.
 • Rotting stabljike i lišća. Mogući uzrok – višak vlage u tlu, voda ulazi u zonu klice. Prva pomoć – suho tlo i zalijevanje ciklama manje.
 • Vyanuschie i žuti lišće. Razlog – suvi i topli zrak, jarko sunce, nedostatak zalijevanje. U tom slučaju, potrebno je da pritenyat ciklama, često zalivaju i ovlaži zrak oko cvijet.
 • Formiranje malih deformisane lišća. Mogući razlog – pojava štetočina (ciklama grinja, tripsa, lisne uši). Pomoć – uklanjanje zaraženih listova, smanjiti temperaturu i vlažnost u prostoriji, poprskajte insekticid ciklama.

I na kraju, napravite sljedeće zaključke o karakteristikama ove kuće biljke.

 1. Ciklama kao kul, umjeren zalijevanje, svijetle sobe.
 2. Ciklama ne vole stajaće vode u tlu, suhi zrak, toplota, nakupljanja vode.
 3. cvetanja periodu, ciklama naizmenično sa odmora. Perzijski ciklama pada lišće i gubi dekorativni.

Kao što možete vidjeti, ne toliko ciklame i hirovita. Da, izbirljiv (ali zahtjevi su prihvatljivi), ali, nježan (ali da li je to mana?), Ali i vama! Koliko je dobar zgodan ciklama sa egzotičnim cvijećem, leptiri! On će sigurno krasiti vaš dom, posebno ponosni i razlog za entuzijazam i pohvale njegova ljubavnica. Sretno!