Crijevnih dysbiosis kod djeceDisbakterioza. O njemu čuo puno o njemu i pisati ih često uplašen mladim roditeljima. Mlade majke zabrinuto zaviriti u sadržaj pelene, plašilo na najmanje promjene u stolici dosljednost. Često i najmanji poremećaj beba probavu roditelji uzeti za dysbiosis i samostalno početi tretirati mrvice sva sredstva pri ruci. Često, ovaj tretman donosi potpuno suprotan rezultat, samo pogoršanja stanja djeteta. Tretman disbakterioza kod djece je moguća samo ako je uzrok bolesti i karakteristike, naravno apsolutno pouzdano zna.

Međutim, samo nekoliko dobrih ideja o tome šta je zapravo bakterija rastinje kod dojenčadi, koje su njegove uzroke i tretmane. To je za mlade roditelje i napisao ovaj članak, koji s obzirom na najkompletniji opis bolesti kao što je intestinalni dysbiosis.

load...

Doktori daju sljedeće definicije gušavost bolesti. Disbakterioza je bilo ometanje normalnog ravnotežu crevne mikroflore, koja ometa prirodni odnos patogenih i korisne mikroflore, što je dovelo do neuspjeha u normalan rad crijeva.

Bakterije rastinje kod novorođenčadi

Rođeni za mrvice iz sterilnog okruženja organizma ulazi u majke svijeta okruženju, što je gusto naseljeno vrlo različite vrste mikroorganizama. Naravno, u takvim okolnostima, tijelo djeteta jednostavno ne može ostati u istom sterilnom, kao što je bio u utrobi. Gotovo od trenutka proces rađanja mrvice naselja mikro-organizama u njegovo tijelo počinje kao korisna i patogene.

Strogo govoreći, crijevnih proces mikrobiološke poravnanja djeteta počinje već u procesu porođaja, u vrijeme kada se beba čini njegov napredak kroz načine rođenja majke. I nakon što je beba će početi da jede creva postati stanište za širok spektar mikroorganizama. Mikro-organizama u crijevima počinju da beba je vrlo aktivna rasa. A zdravu bebu u svaka tri grama fekalija, postoji jedan gram bakterija. Takav suživot mikroorganizama i ljudi je korisno za obje strane i zove simbioza.

Mikroorganizama koji žive u ljudskom stomaku, su podijeljeni u dvije podvrste:

 • obavezati flora
load...

Mikroorganizmi ove grupe jednostavno od vitalnog značaja za normalno funkcioniranje probavnog trakta. Ovi mikroorganizmi su neophodni za tok procesa probavnog, da završi rad imunog sistema djeteta. Ovih mikroorganizama uključuju E. Coli, laktobacili i bifidobakterija. Bakterije – saprofiti, nema efekta na ljudsko zdravlje ili pozitivan ili negativan efekat, poznat i kao Obavezna flore. Ova grupa je najobimniji i iznosi oko 96% od crevne mikroflore.

 • opcionalno mikroflore

Mikroorganizmi ove grupe u crevima su prisutni u malim količinama i pod nepovoljnim uvjetima, na primjer, sa smanjenjem imuniteta, traume, stres, nezdrava ishrana, oni počinju da aktivno razmnožava. Nakon dostizanja kritičnu tačku ove patogene mikroflore često dovodi do raznih crijevnih infekcija. Uslovnim patogene mikroflore uključuju takve mikroorganizama kao Proteus, Staphylococcus, Candida gljivica. A ako prisustvo mikroflore kod odraslih ne vodi uvijek do bolesti, bebe čije imuni sistem još uvijek nije u potpunosti rade – uvijek.

Ja bih vam reći nešto više o ovim posebnim korisne bakterije poput bifidobakterija i laktobacila. Njihovo prisustvo u organizmu djeteta, kao što je gore spomenuto, je od suštinskog značaja. Ako su ove mikroorganizama u crijevima dovoljno, oni jednostavno istiskuju cijeli patogena. To se događa zbog činjenice da su proizvodi otpaci tih bakterija stvoriti okruženje u kojem je jednostavno nemoguće postojanje patogenih organizama.

Drugi, jednako važna funkcija korisnih mikroflore, je održavanje normalne funkcije imunog sistema. Prisustvo bifidobakterija i laktobacila stimulirati proizvodnju antitijela koja štite bebu prodre u organizam različitih patogena. Nije za ništa u suprotnosti sa ravnoteže mikroflore tako često vaše dijete ima značajan slabljenje imunog sistema.

load...

Laktobacili i bifidobakterija su odgovorne za proizvodnju vitamina u crijevima, kao što su:

 • folna kiselina
 • vitamin B6
 • cijanokobalamin

Ovi vitamini su neophodni za normalan razvoj djeteta i rad njegov imuni sistem. A osim toga, ovi mikroorganizmi odgovorni su za potpunu apsorpciju željeza, kalcija i vitamina D.

Također, još jedna važna funkcija bakterija je da podstakne crijevnih peristaltiku. Normalno peristaltiku da izbjegli razne probleme sa zatvorom u djeteta.

Znajući sve ovo, postaje jasno zašto je toliko važno da dijete u stomaku bio pravi balans bakterija. Ako je slomljena, postoji rizik od hipovitaminoza, rahitisa i željeza anemije. Osim toga, rizik od crijevnih infekcija povećan u velikoj mjeri.

Proces formiranja mikroflore

Kao što je ranije spomenuto, beba je rođena sa potpuno sterilni gut. Kreće u crevne mikroflore počinje tokom porođaja. Odmah nakon rođenja, pravo u sobi isporuke, mrvice prvi kontakt s vanjskim svijetom, a njegovo tijelo u ovom trenutku i dalje se naseljena mikroorganizama. Nakon minimalnog tretmana, doktori širiti mrvice na stomak njegovoj majci. Klinac dobija još jedan batch mikroflore, koja daje koži, čime se sprečava početne kolonizacije kože beba vanzemaljac mikrofloru.

Dalje postoji, možda, najvažniji događaj u životu svakog djeteta, prvi dojenja. Nakon mrvice uranja majke bradavica u usta i grla čini ovaj koristan prvi kolostrum. U ovom trenutku, polaganje zdravlja kamen temeljac mrvice. Osim činjenice da je kolostrum je veliki broj različitih hranljivih sastojaka koji su neophodni za bebu, ona sadrži faktore koji utiču na formiranje prirodnog normalne crevne mikroflore.

Kolostrum je vrlo bogat bifidogenic komponente koje stimuliraju razvoj i rast bifidobakterija. Kolostrum ulazi u crijeva novorođenčeta po prvi put 02:00 svog života. Jednom u tijelu djeteta, ove supstance stvaraju povoljne uslove za život bifidobakterija i laktobacila, koji je dobio u crijevu, stvaranje povoljnog okruženja za isporuku bifidobakterija. Osim toga, kolostrum sadrži veliku količinu imunoglobulina koji su svojstvene biološki transplantata od velikog broja bolesti.

To je razlog zašto djeca koja su stavljena na grudi u prva dva sata života, raste zdraviji i snažniji od svojih vršnjaka, što je za neke – bilo kojeg razloga su od rođenja odvojeno od majke dojke. Ova djeca su mnogo manje vjerojatno da će doći do slučajeva dysbiosis, formirali su mnogo brže povoljan mikroflore, oni razvijaju u harmoniji i dobija svoju težinu.

Nakon prvog dojenja, u narednih 3-5 dana, beba je izložena gut infekcije različitih mikroorganizama crijeva. Među mikroorganizmi koji spadaju u crevima, dovoljno veliki broj patogenih i uvjetno patogenih mikroorganizama. To je razlog zašto često tokom prve nedelje života beba je razvio tzv tranzit dysbiosis, koji se odlikuje pojavom vodene stolice sa sluzi i pruge zelene, a osim toga, spastična bol u stomaku, i regurgitacija.

Ali krajem prve sedmice beba počinje narednu fazu mikroorganizama creva naselja. Do tog vremena, bifidobakterija i laktobacila, dobila bebu u prvim satima života, soj u dovoljno velikim količinama i početi da istiskuju patogena. Znaci mikroflore postepeno nestaju, normalna beba stolica, regurgitacija značajno smanjio na vrijednosti fiziološka starost norma. Dysbiosis tretman kod novorođenčadi se vrši vrlo uspješno.

Sama po sebi, tranzit dysbiosis nije bolest, pod uslovom da njegova pojava nije bila povezana s komplikacijama kao što su duboko prematuriteta, antibiotici i prisustvo zaraznih bolesti. Ali, kako bi ovoj fazi uspješno prošlo, on mora biti u skladu sa brojnim specifičnim zahtjevima:

 • Što je prije moguće vezanost za grudi, po mogućnosti u prva dva sata nakon rođenja mrvice.
 • Dojenje na zahtjev u ovom trenutku. Postavlja se pitanje, što da nahrani bebu u disbakterioza ne treba ni smatrati – ako majke imaju mlijeko – samo dojke.
 • Rooming-u majke i djeteta.

Ako se krše ova pravila će drastično povećati šanse za razvoj primarne dysbiosis i, kao posljedica toga, kršenje normalan proces probave i stolice. Na mrvice već pogoršava rad dok je nezreo imunološki sistem može nastati alergije na hranu. Znaci dysbiosis kod djece ne treba dugo čekati.

Simptomi dysbiosis

Ponašanje mrvice koje pate od dysbiosis, značajno varira. Ako mrvice poremećen normalan kvalitativni i kvantitativni sastav mikroflore, piskavac doživljava neke nelagodnosti. Disbakterioza simptomi kod djece ima precizno i ​​jasno definirane. Dijete posmatra nadutosti i grčeva u crevima javljaju, što je rezultiralo u beba pokazuje anksioznost, plače, Sucitu noge. On je razbijena uobičajena sna i budnosti.

Po pravilu, takvi napadi javljaju crijevnih grčeva i pol – dva sata nakon hranjenja beba. Obično, beba trbuh nadima, postoji tutnje duž crijeva. Kao posljedica ovih događaja, mrvice nastaju regurgitacije, pa čak i povraćanje. Ako dysbiosis mrvice je u zasebnoj formi, možete iskusiti fenomen poznat kao malapsorpcijom. Zbog toga, postoji malapsorpcijom u tankom crijevu hranjivih tvari, beba ima proljev – baby stolica pjene i ima oštar trulo miris. Osim toga, beba ne samo da nije dobiti na težini, ali često gubi.

I kao što je gore spomenuto, piskavac trpi jake dysbiosis u slučaju da je u njegovom tijelu da nešto nije u redu – ili mrvica je rođena prerano, ili prolazi kroz tretman antibioticima. I malapsorpcijom značajno smanjuje ukupni zdravstveni status mrvice i za osnovne bolesti, ako je bilo koje mjesto.

Nakon određenog vremena mrvice dijareje može promijeniti u uporni zatvor. To se događa jer u crevima bebe u velikoj mjeri smanjio sadržaj bifidobakterija, koji su odgovorni za pravilno stolicom, što je apsolutno neophodno za normalno bebu stolicu.

Vrste dysbiosis

Ovisno o tome što je uzrok dysbiosis kod djece, ona je podijeljena u dva podtipa:

 • Compensated disbakterioza

Ako mrvice pati kompenzirati dysbiosis, bez vanjskog manifestacije dysbiosis se ne poštuje. Ona smatra beba je sasvim zadovoljavajuća, nema probavne smetnje ili ne stolicu. I samo prisustvo disbakterioza otkrivenih obično potpuno slučajno, pri analizi izmeta. I gotovo uvijek uzrok ove analize bilo koje druge bolesti, ili jednostavno check-up. Analiza na disbakterioza u djece rijetko meti.

 • Non-Compensable dysbiosis

Ali ne i Compensable tip dysbiosis donosi ogromnu količinu zdravstvenih problema mrvice. Sve navedeno znakova dysbiosis sadašnjosti i pitanje tretmana je beba jednostavno ne isplati. Liječenje treba započeti odmah, sprečavanje daljnjeg propadanja. Na kraju krajeva, zanemarivanje dysbiosis, teže je da se tretiraju, i što je veća mrvice patnje tijelo. Pripreme dysbiosis djeca brzo početi imati pozitivan uticaj na tijelu bebe.

U prvom slučaju, kada je nadoknađen oblik dysbiosis, odsustvo pritužbe i dobar set tegova, često roditelji odbijaju liječenje dysbiosis, smatrajući da nema razloga za zabrinutost. Međutim, takva gušavost odsustva bez pažnje je moguće samo u starije djece. Na isti mrvice dysbiosis moraju biti tretirani u svakom slučaju, bez obzira na to kakav je bio ne – nadoknađena ili ne primaju naknadu. U malim mrvice koncepta kompenzacije je vrlo nestabilan – Danas je kompenzacija je dovoljan, a sutra će biti bez naknade dysbiosis teče u vrlo težak oblik. To je razlog zašto mrvice mora biti ispravan tretman.

Dysbiosis tretman

Nakon roditeljskog strahovi su potvrđeni, oni imaju logično pitanje: kako tretirati gušavost kod djece? Kao otrcano zvučalo, ali je najbolji tretman za dysbiosis – pravilno i dugoročno doji bebu. Svaki klinac treba jelly majke za barem prve godine života. Io djeci koja pate od crijevnih dysbiosis, i ne može govoriti. Disbakterioza u djece mlađe od jedne godine uspješno tretirati doji.

Rečeno je da je u kolostrumu je veliki broj supstanci koje doprinose stvaranju normalne mikroflore. Ali zrele majčino mlijeko nije ništa manje koristan za crevne flore djeteta. To stvara optimalno okruženje za rast i razvoj ovih bakterija i pomaže u održavanju potrebne ravnoteže između lakto bakterija, Escherichia coli i bifidobakterija, čime se osigurava ne samo pravilno varenje, ali i prevenciju alergijskih reakcija.

Ako iz nekog – iz bilo kojeg razloga ne možete dojiti, potrebno je da vrlo pažljivo pristupiti pitanju izbor preparata za vještačko mrvice hranjenje. Mešati takvo dijete treba uključiti dodatne zaštitne faktore. Takve smjese uključuju sve mliječne kiseline mješavina, kao i suho smjese, koje sadrže u svom sastavu prebiotika. Prebiotici – su one tvari koje stvaraju povoljne za bifidobakterija i laktobacila uvjetima. Ne zaboravite da je izbor terapijskih mješavina je nužno potrebno da se konsultuje sa svojim lekarom – pedijatar.

Budite sigurni da izradi studiju izmeta djeteta za preciznu dijagnozu bolesti i eliminaciju crijevnih infekcija prije nego lijek dysbiosis. Nakon završetka laboratorijskih istraživanja će se dobiti, potvrđuje prisustvo bebe dysbiosis, možemo nastaviti na terapiju.

Disbakterioza Sama tretman se sastoji od dvije faze. U prvoj fazi potrebno je da se postigne potpuna supresija reprodukcije i rasta patoloških flore. Za tu svrhu, liječnici propisuju mrvice primanje posebne lijekove, pod nazivom bakteriofaga. Ove Immunopreparat apsorbiraju i izbacuju cijele dijete patogena. U težim slučajevima, kada bakteriofaga ne može nositi, doktori su primorani posegnuti za crijevnih antiseptici, pa čak i antibiotike. Antibiotici se koriste u ovom slučaju su oni koji imaju učinak samo na stomak, ne uzimajući u krvi.

Druga faza tretmana dysbiosis treba izmirenja crevne mikroflore potrebno i omogućiti njegov rast i razvoj uvjetima. Da biste to učinili, koristite probiotici – lijekovi koji sadrže u svom sastavu žive bifidobakterija i laktobacila, kao i E. Coli. Ne može se preporučiti određeni lijek – tretman treba primjenjivati ​​samo lekar iu svakom slučaju – individualnoj osnovi.

Prevencija dysbiosis

Naravno, mnogo je razumno pokušati spriječiti razvoj dysbiosis, nego nakon što je njegov lijek. To bi trebalo biti učinjeno što je ranije moguće, čak i prije trudnoće. Prije nego što postane trudna majka treba da prođu kompletan pregled kako bi se utvrdili i eliminiše kršenje mikroflora genitalnog trakta. U istom slučaju, ako prisustvo kandidijaza otkrila tokom trudnoće, potrebno je odmah početi liječenje. Moderni farmakologija nudi veliki broj lijekova koji se mogu koristiti za vrijeme trudnoće. Osim toga, trudnica treba biti veoma pažljivo pratiti njihovo zdravlje, izbjegavajući mogućnost zaraze od raznih bolesti za koje liječenje se provodi uz pomoć antibiotika.

Također je važno odabrati unaprijed bolnici, koja je prethodno praktikuje dodatak mrvice na grudi i kasnije zajednički boravak majke i bebe. O tome zašto je to tako važno da je već napisano gore. A osim toga, kao što je romingu-u omogućuje vam da postavite bliže emotivni kontakt između majke i bebe.

Disbakterioza starijom djecom

Mnogi roditelji pogrešno pretpostavljaju da dysbiosis problem nestaje nakon tri godine. Međutim, to nije slučaj – po dysbiosis pate jednako često i malu djecu, i školskog uzrasta. Međutim, studenti često jednostavno sramota da priznam roditeljima o postojanju problema sa stolicom. Crijevnih dysbiosis simptomi kod starije djece je dovoljno podmazani i ne uvijek jasno definirane.

Uzroci dysbiosis kod djece u starijoj dobi, dosta. Ovaj razlog može biti značajno pogoršanje imunog sistema djeteta. Obično se to dogodi ako dijete uđe u tijelo bilo virusa aktivira imunološki sistem, koji počinje da uništi stranih patogena. A ako iz nekog – bilo kojeg razloga oslabljen imunitet djeteta, patogena počinju da se umnožavaju nekontrolisano, ometanje normalne crevne mikroflore.

Drugo, vrlo čest uzrok dysbiosis je dugotrajno liječenje djeteta antibioticima. Po pravilu, standard konvencionalne kurseva antibiotika nije izazvao razvoj djeteta dysbiosis. A ako je on iznenada razvija, prolazi vrlo brzo sam, kada je, nakon završetka crijeva liječenja ponovno kolonizirali korisne bakterije. Ali u tom slučaju, ako je bolest bila dovoljno ozbiljna i doktori morali posegnuti za pomoć snažnih antibiotika i liječenje dovoljno dugo, jak dysbiosis praktično izbjeći. Disbakterioza kod djece nakon antibiotika vrlo efikasno tretira.

Treći razlog razvoja disbakterioza je formiranje takvog negativnog okruženja u stomak novorođenčadi, u čije postojanje normalne mikroflore postaje gotovo nemoguće. Dio bakterija umrijeti, dio i dalje umnožavaju – kao rezultat neravnoteže crevne mikroflore. Dovesti do takvog stanja može ni netrpeljivosti djeteta – ili pojedinih komponenti hrane zbog nedostatka određenih enzima u organizmu. Na primjer, vrlo čest mlijeko netolerancije – laktoze nedostatak. Neki – koji ne mogu tolerirati kazein, životinjskih proteina, mahunarke.

Znaci dysbiosis u starije djece

Ako roditelji i doktori novorođenčeta može posmatrati niz specifičnih simptoma dysbiosis, stariji klinci imaju jasne simptome bolesti su rijetki. Međutim, još uvijek postoji veliki broj pritužbi, što je moguće da se sumnja da je dijete dysbiosis:

 • Uporni ili ponavljajućih mučnina, podrigivanje.
 • Konstantna žgaravica i često je povezan uz prisustvo djeteta dysbiosis.
 • Bol u želucu, okus ili miris daha.
 • Pojava alergijske reakcije na proizvode koji su ranije dijete jeli bez – ikakvih problema. Alergija i dysbiosis kod djece gotovo uvijek idu ruku pod ruku.

Najviše od svega u prisustvu djeteta pati od dysbiosis procesa probavnog. Hranu, jednom u ljudskom crijevu, bakterije izloženi dekolte. I tek nakon toga split hrane počinje da se apsorbira u krv. A ako je prirodnu ravnotežu mikroflore poremećena, tijelo odbacuje većinu hrane, kao strane supstance. To je razlog zašto se dijete pojavljuje povraćanje i proljev.

Dysbiosis tretman kod starije djece

Ukoliko roditelji sumnjaju da je dijete dysbiosis, što im je potrebno što je brže moguće kod doktora. Doktor mora da shvatim što one bakterija nije dovoljno u tijelo djeteta, a koje, naprotiv, previše. Za dijagnostičke korištenje dva načina:

 • Bakteriološko ispitivanje izmeta

Suština ove studije je kako slijedi: uzorke stolice djeteta bili smješteni u izvjesnosti povoljnog okruženja u kojem postojeće bakterije počinju da aktivno rastu i razmnožavaju. Kao rezultat toga, nakon sedam dana, to će biti moguće utvrditi približan sastav crevne mikroflore djeteta. Jedina mana ove metode istraživanja je da se na ovaj način je moguće identificirati samo 60%, a sve postojeće vrste bakterija. Osim toga, za dobijanje pouzdanih rezultata, važno je da se pažljivo prate sve zahtjeve za obavljanje takvih istraživanja.

 • Istraživanje mikroflore metabolita

Suština ove metode istrage utvrđeno je da je sadržaj isparljivih masnih kiselina, koje su rezultat sposobnosti da živi različitih vrsta bakterija. Rezultati mogu se dobiti u roku od nekoliko sati.

Tretman dysbiosis. Princip tretmana dysbiosis u starije djece je malo drugačiji od bebe. Učenici dysbiosis prati motilitet creva prekršaj, prisustvo iritabilnog crijeva, pa čak i kršenja psihoemotsionalnye. To je razlog zašto je tretman dysbiosis u većini slučajeva, treba biti konačan. Kako izliječiti disbakterioza na dijete, može se riješiti samo doktor.

Glavni principi liječenja dysbiosis uključuju:

 • A bolesno dijete treba slijediti strogu dijetu. Snaga na disbakterioza kod djece mora sadržavati velike količine raznih mliječnih proizvoda i hrane bogate vlaknima i proteinima. Snage moraju biti redovno i sistematično. Dijeta za disbakterioza kod djece samo preduslov za uspješno liječenje.
 • Pored toga, neophodno je da se uspostavi normalno kretanje crijeva. Pravilnom ishranom i određenih farmakoloških lijekova propisanih od strane doktora, uspješno nositi s ovog zadatka.
 • Restauracija normalne crevne mikroflore. Za tu svrhu, veliki broj široku paletu proizvoda, ovisno o tome koja one bakterija nije dovoljno u tijelo djeteta.
 • Liječenje oportunističkih bolesti, ako ih ima.

Prevencija dysbiosis u starije djece treba biti u skladu sa pravom uravnotežene ishrane i zdravog načina života. U tom slučaju, ako planirate terapije antibioticima dijete, roditelji treba da se konsultuje unaprijed sa svojim lekarom o profilaktičke administraciji probiotika. To će pomoći da se smanji manifestacija dysbiosis kod djece primaju antibiotike.

Često iz različitih izvora možete pronaći informacije o fenomenu dysbiosis liječenja biljem za djecu. Međutim, doktori preporučuje da samo-liječiti. Prvo, može se izgubiti puno vremena i dysbiosis će biti u obliku trčanja. I drugo, često se posmatra u djece, ozbiljne alergijske reakcije na različite biljke.

Imajte na umu da crijevnih dysbiosis nije bezazlena bolest, kako bi to moglo izgledati na prvi pogled. Neblagovremeno njegov tretman može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija, odjeci koje dijete će se osjećati cijeli život.