Crijevnih infekcija u djece: simptomi i prva pomoćSa crijevnih infekcija vjerojatno naišli na bilo koga. Naravno, nije ugodan osjećaj, ali ne i smrtonosne, zar ne? Ali, za djecu crijevnih infekcija, simptomi koji su izrazili mnogo teže, su odgovorili ozbiljnu prijetnju zdravlju. A ponekad, nažalost, i beba život. Sad Medicinske statistike pokazuju da 30% svih smrtnih slučajeva dece mlađe od tri godine padne na slučajevima crijevnih infekcija.

Zašto se ovo događa? Na kraju krajeva, nivo moderne medicine je prilično visoka, a djeca su i dalje umiru. Najčešće je to zbog činjenice da roditelji zvučala alarm prekasno. Stoga, kako bi se izbjegle ove užasne ishod, što može dovesti do crijevnih infekcija kod djece, simptomi bolesti bi trebali biti svjesni svih roditelja, bez izuzetka.

Uzročnici crijevnih infekcija

load...

Postoji mnogo različitih patogenih mikroflore – bakterija i virusa – to su uzročnici crijevnih infekcija. Svi ovi patogeni su vrlo izdržljiv i održivo – oni opstati u okruženju za jako dugo vremena. Oni često mogu naći na igračke, odjeću, posuđe, prljavi voća i povrća. Jednostavno rečeno, predvidjeti gdje problema dolazi, prilično teško. Inače, to je razlog zašto doktori i iskusni roditelji su tako žestoko zalagao za čistoću. A tu su i veliki broj patogena koje su odlične žive i uzgajati u nekim namirnicama, čak i na ekstremno niskim temperaturama.

Doktori su identifikovali nekoliko osnovnih vrsta crijevnih infekcija, ovisno o tome što je uzrokovalo patogene bolesti:

 • Dizenterija (patogena – Shigella). Pronađeno danas kod djece najčešće
 • Kolienterit (patogen – Enteroinvasive E. Coli). Drugi najpopularniji crijevnih infekcija kod djece
 • proteus infekcije
 • Staphylococcal crijevnih oštećenja. Najčešće primijećeni u vrlo malim mrvicama od prvih nekoliko mjeseci života
 • Viral dijareja. Jedan od najlakše javljaju oblici crijevnih infekcija u

Kako bi se odabrati ispravan i efikasan tretman, to je vrlo važno što prije uspostaviti točno kako je agent izazvala bolest. Za ovaj liječnik mora uzeti bris i fekalnih mrvice. Biološki materijali su smješteni u posebnoj kulturi srednje, i pažljivo gledao. Tri dana kasnije, patogen će ocheviden.V ova tri dana, doktori će provodituniversalnuyu terapija, pogodan za sve vrste crijevnih infekcija.

Većina slučajeva crijevnih zaraznih bolesti javlja tokom tople sezone, pogotovo ljeti. To se objašnjava sezonskog takvih bolesti je vrlo jednostavan – u ovom periodu, najpovoljnije uvjete za razvoj i postojanje uzročnika crijevnih infekcija. Zbog toga, u ovom trenutku, roditelji treba da budu na oprezu.

load...

Kao što je već spomenuto, većina infekcija se prenosi preko igračke, kućne potrepštine, hranu, kontaminirane vode za piće. Mnogo manje, ali i dalje agenti crijevnih infekcija može prenijeti na zrak – pad i prašine putem.V rizičnu grupu najvjerovatnije biti djeca koja žive u nehigijenskim uvjetima, čiji roditelji nisu to stvarno potrudio da poštovanje higijenskih mjera nisu u skladu sa pravilima skladištenja prehrambenih proizvoda, kao i meso režim obrade temperature.

Iako je, u pravednosti, treba napomenuti da je infekcija bolest crijevnih nije osiguran Ni jedno dijete – čak i najodgovorniji i brižni roditelji. Na žalost, u potpunosti osigurana protiv mogućnost infekcije je nemoguće. Čak i ako vam pružiti djetetu idealne sterilnim uvjetima života, ne može garantirati da neće uzeti prljave igračka u usta u vrtu ili na kraju, svoj prst. Stoga, ne žuri da krivite sebe ako je mrvica je i dalje bolestan, i učiniti sve što je u vašoj moći da pomogne svoju bebu.

Naravno, čak i ako tijelo djeteta je uzročnika probavnog infekcije, a ne činjenica da će se bolest razvijati potrebno. Sve ovisi o tome što je broj bakterija proširili su se u tijelo, stanje crevne mikroflore i imunitet djeteta. Na primjer, dijete sa imunokompromitiranih šanse mnogo veće. Oh i u slučaju da mrvice pati od dysbiosis, šanse za dobijanje na svim ubrzano približava znak od 100%.

Simptomi

load...

Prema tome, uzročnika crijevnih infekcija je u bebu tijelo. Šta se dalje dešava? U najboljem slučaju, tijelo nosi sa infekcijom, nezapaženo od strane djece i odraslih. Pa, u najgorem slučaju – će početi razvoj bolesti. Period inkubacije nije prošlo i crijevnih infekcija – to traje od nekoliko sati do sedam dana.

Početka bolesti javlja se u svim slučajevima vrlo oštro. Dijete izgovara znakovi intoksikacije – dijareja i povraćanje, kao i mnoge druge manifestacije. A potrebno je imati na umu da su simptomi uglavnom ovisi ne toliko o obliku uzročnika, koliko kakav probavnog odjela sistema najviše pogodila.

 • Akutni gastritis – razvija kada je želudac je najviše boli.

Po pravilu, gastritis rijetko događa bez drugih simptoma. Pogoršanje počinje iznenada i naglo dovoljno izražena. Tjelesna temperatura djeteta raste na 38 – 39 stepeni, postoji osjećaj mučnine i povraćanja. Osim toga, dijete gotovo uvijek žali na jake bolove u želucu području. Najčešće, postoji sličan trovanje hranom.

 • Akutna enteritis – nastaje u slučaju uništenja tankog crijeva.

U tom slučaju, ako dijete se suočava sa enteritis, najvažniji simptom bolesti bi bilo veoma bogat i česte tečne stolice. U svim slučajevima, bolest je praćena intenzitet bola – starija djeca mogu žaliti na bol, isti mrvice Suchat noge i očajnički plače. Čin defekacije u djeteta može biti i do 20 puta na dan. Na početku bolesti u stolici mase djeteta pronađeni ostaci nesvarene hrane, a nakon nekog vremena postaje vodyanistym.Kak obično imaju stolicu smrad i vrlo iritirajuće na dječje kože.

Boja isprazhneniymozhet biti vrlo različite – sve zavisi od toga kako tačno agent uzrokovao bolest. U tom slučaju, ako je krivac postaje salmoneloze, izmet dijete će biti vrlo slično kao močvara blato – nešto između smeđe i zelene nijanse. Ako je stolica je limun boji, mogu se sumnja stafilokoka, a ako je stolica je praktično transparentan, radi se o rotavirus.

 • Akutnog kolitisa – razvija kada lezija debelog crijeva.

Ako dijete kolitis, njegova stolica postaje izuzetno loši, ali, ipak, vrlo često. Stolice, kao takva, ne – sluz smeđe nijanse, s primjesom gnoja, au težim slučajevima i gnoj. Dijete doživljava vrlo česti poriv da vrše nuždu, ali ne uvijek rezultativnye.Kak pravilo, dijete doživljava jake bolove u trbuhu, mučnina i povraćanje. Tipično, kolitis tipične bolesti kao što su dizenterija, salmoneloze.

Sve gore navedeno fenomen je izrazito negativan utjecaj na ukupno stanje djeteta. Prvo, vrlo visok rizik od teške dehidracije. Dehidracija je vrlo ozbiljnu prijetnju tijelo djeteta – da je uzrok smrti. Srećom, do sada, doktori su vrlo uspješno nose sa dehidracije ako dijete dobije da ih na vrijeme. Stoga, jedini zadatak roditelja je blagovremeno potražiti liječničku pomoć.

Prije nego brigade dolaska “prve pomoći” trebalo bi da počne u vodu za dijete u prvih simptoma bolesti. Doktori preporučiti za tu svrhu koristiti konvencionalne čiste negazirane vode za piće. I posebnu pažnju obratite na – vodu dati dijete mora biti vrlo male porcije, jedna kašičica. Ali vrlo često – svakih 5 – 10 minuta.

Osim toga, ništa manje opasna crijevnih infekcija predstavlja intoksikacije. Odakle dolazi – nije teško pogoditi. Patogene mikroflore u krvi bebe izdvaja veliki broj različitih toksina – rezultati njihovog života, koji se akumuliraju u tijelu. Kao rezultat toga većina ugnjetava različitih sistema i organa. Vrlo često dijete pati bubrega, što čini najveći teret toksina. Ali u ovom slučaju, liječnici vrlo brzo da se nosi sa ovim problemom, ako dijete je da ga pravovremeno.

Klinac prve pomoći

Pričajmo o tome kako roditelji mogu pomoći svoje dijete kod doktora uskoro. Na kraju krajeva, tačnije ćete učiniti prve pomoći djetetu, efikasnije bi bilo sve preostale tretmane i manji rizik od razvoja određenih komplikacija. Da se nosi sa ovim problemom na osnovu svih roditelja, bez izuzetka, što je najvažnije, da zna neke od pravila:

 • glad

Čim uočite prve znakove da se sumnja crijevnih infekcija, odmah prekinite prehrani djeteta. Nemoj mu davati sve od hrane, čak i ako je dijete pitao. Jedini izuzetak su one djece koja su dojena. Ali samo ako je dojenje majka je potpuno zdrav i nema simptome crijevne infekcije.

 • pije režim

Bolesno dijete treba odmah početi u vodu. Kako to učiniti pravo – što je već gore opisano. I vodichku vrijedan dajući čak i male djece. U slučaju da će dijete početi suza, smanjiti količinu vode koja vam u isto vrijeme. Ali vrijeme između doza mora biti smanjena.

 • upijajući

U slučaju da ugovorena mrvice više od pola godine, potrebno je na prvi znak bolesti da mu davati upijajuće sredstvo. Možete koristiti enteros gel, a možete dobiti konvencionalnim aktivni ugljen. Lekovi doza se izračunava na sljedeći način: – za svakih 10 kg težine jedne kašičice ili jedna tableta.

Kao što možete vidjeti, crijevnih infekcija, simptomi koji su sada poznate, nisu tako strašno kao što se čini na prvi pogled. Glavna stvar – blagovremeno da traže pomoć od ljekara. I, naravno, u svakom slučaju, ne zaboravite o prevenciji bolesti, kako bi se spriječilo ponovno zabolevaniya.Konechno, ovo je apsolutno istina, ali ostaje činjenica – bolest je lakše sprečiti nego lečiti. Ostati zdrav!