Djeca i drogaDjecu i droge. … Ovo je jedna od najstrašnijih pojava u modernom društvu. Kao što pokazuje statistika, to je droga povezan veliki broj smrtnih slučajeva – smrti i zločina. Kao što znate – Ovisnost – ovo je prava bolest. I kao i svaka bolest, ovisnosti o drogama mora početi da zaraste u najkraćem mogućem roku. Uzimaju drogu često počinje tinejdžera, tako da svaki roditelj treba biti dobro svjesni činjenice, što su znaci zloupotrebe droga među adolescentima. Čak i ako vaše dijete raste, apsolutno mirna i bez problema dijete, ne izgubiti iz vida tu informaciju.

Zaista, u tom slučaju, ako je problem i dalje dodiruje svojoj porodici, i nećete primijetiti na vrijeme, od vas će kriviti sebe ne primjetiti problem pravovremeno. I ovisnosti u poodmaklim tretiran mnogo teže nego u početnoj fazi. Nažalost, mediji su puni mnogo potpuno lažne informacije koje ne samo da pomaže roditeljima, ali često samo zbunjuje roditelji zbunjeni. U ovom članku jedini pouzdan tragova droga, kao i činjenice o onome što su efekti droge na organizam djeteta.

load...

Postavlja se pitanje kako spasiti djecu od upotrebe droga, treba biti zabrinuti ne samo roditelji, već i škole. Roditelji bi trebali biti sigurni da biste saznali da li je bilo u školi u borbi protiv droge – diskusije, predavanja na tu temu. U slučaju da škola djeci ne objašnjavaju o opasnostima od droge, budite sigurni da se reći sami o sebi dijete. Vrlo često, slikoviti opis kako droga utiču na tijelo, što je dovoljno da obeshrabri adolescent želju da ih sve probati. Međutim, zapamtite da je intervju bi trebao biti pravovremeno.

Vrlo raširena zabluda da ovisnost – puno djece iz ugroženih, materijalno neosiguranim porodice. Tragično, bez roditeljske ljubavi i privrženosti, ili punom materijalnom bogatstvu ne može poslužiti kao garancija da dijete nikada neće biti zainteresovani za, a ne probati drogu. Imajte na umu da je vaš protivnik snažne strukture trgovine drogom, koja je zainteresovana u tome što droga se kupuju kao i veliki broj ljudi. I što je više osiguran tinejdžeri, skuplje je u stanju da kupi drogu. Dakle, djeca iz bogatih porodica su često poželjno plijen za trgovce ljudima.

Zato je pitanje kako zaštititi djecu od droge, treba da stoji kod roditelja na prvom mjestu. Imajte na umu da ovisnost može razvijati na različite načine – jedan – da se razvija u mjesec dana, neko – u šest mjeseci. Ali nikada pravi ovisnost se ne dešava nakon 1-2 doze droge. To je razlog zašto je tako važno uočiti prvi alarm i početi uzimati hitne mjere na vrijeme.

Ono što je najvažnije, ono što roditelji trebaju obratiti pažnju, ovo je ponašanje vašeg djeteta. Postoji mnogo različitih simptoma, jedan ili drugi način dokaz o postojanju ovisnosti o drogama, međutim, često neiskusni roditelji je vrlo teško shvatiti kako se fenomen naišao. Ipak, postoje tri glavne karakteristike promijeniti ponašanje djeteta koje ukazuje na problem sa drogom na razumnoj osnovi:

 • Pojava iznenadnih i neobjašnjivih raspoloženja djeteta, što se ne može objasniti stvarnim događajima događa da dijete. Na dijelu raspoloženja često izgledaju vrlo čudan način – dijete može biti doživljava neobuzdana radost, šiklja neobuzdane energije i optimizma, a nekoliko minuta kasnije pasti u stanje apatije i ukupno ravnodušnost na sve događa oko, a ponekad čak i pasti u depresiju. Međutim, ni u kojem slučaju ne treba miješati, ove promjene u raspoloženju sa prirodnim emocionalna nestabilnost koja je svojstvena svu djecu u tranziciji u svijet odraslih. Promjene u raspoloženju, narkomanije, uvijek nerazumno i nemaju osnova.
 • Ništa manje vjerodostojan i alarmantni znak da je dijete počelo da uzimaju drogu – kršenje djeteta uobičajeno za ritam spavanja. Često u toku dana se beba vrlo letargičan, njegovo kretanje je usporio, mi smo pospani čovjek. A uveče dete počinje da se napravi dovoljno snažnu akciju, ne mogu spavati noću na letu, slušanje muzike ili sede na računaru. Narednog dana, situacija se ponavlja. U slučaju da vaše dijete je po svojoj prirodi noćna ptica, slika može biti upravo suprotno – u večernjim satima, obično kada je aktivan dijete, on je spavao, a ujutro je aktivan i na oprezu.
 • Ništa manje pouzdan pokazatelj prisustva iznad dva, je iznenadna promjena apetita, se ne odnosi na fiziološke karakteristike tinejdžera i oštar skok u rastu. Uzastopna tjedna dijete može gotovo u potpunosti odbijaju da jedu, apsolutno nikakav osjećaj gladi. A onda, iznenada, on ima jednostavan “vuk” apetit – dijete jede gotovo sve, ne obraćajući pažnju na vlastite preferencije ukusa, a porcije su značajno povećao. Ako je došlo vaše dijete iz šetnje i patoloških pohlepe navaliti na hranu, i tako uočite više nego jednom – treba biti na oprezu. U većini slučajeva, kao što je povećanje apetita javlja nakon izlaska iz stanja opojnih intoksikacije izazvane upotrebe marihuane. Po prvi put dijete neće doći kući u stanju opojnih opijenosti. Ovaj put to će biti da čekaju ispred kuće i vratiti kući odmah nakon izlaska ove države, u vrijeme kada je apetit povećava.
load...

Dakle, sada znate tri glavne karakteristike ovisnosti. Ali u svakom slučaju ne smijemo zaboraviti da su svi ovi simptomi mogu se naći u potpuno zdrave djece, ni na koji način povezani s uzimanje droge. Ni u kom slučaju ne krivite dijete u bilo čemu, ako oni sami nisu u potpunosti sigurni. Ne zaboravite da je znakove ovisnosti nisu izolovani incidenti, te redovno. Ako imate bilo kakve sumnje, uzeti malo vremena da se dijete, jer još uvijek postoje brojne razloge zbog kojih je moguće da se sumnja zavisnost dijete droge.

Dodatni znaci da dijete uzima drogu

Ako imate bilo kakve sumnje, a ne znate kako da provjeri dijete o drogama, budite sigurni da obratite pažnju na svoje studije i društvenog života. Ako je vaše dijete je uvijek bio dobar učenik i ponosan na svoju klasu, a sada, bez ikakvog vidljivog razloga, njegov interes za učenje je presušilo, a bilo je nezadovoljavajuće ocjene – to je prilika za roditelje da straže. Budite sigurni da razgovaraju sa svojim djetetom, pokušajte saznati šta o svojim brigama. Čak i ako je razlog ne leži u drogu, vaša pomoć i učešće je veoma važno za tinejdžer – on nije u stanju da u potpunosti upravljati svojim emocijama.

Osim smanjenje performansi škole koju dijete iznenada gubi interes za prethodno omiljene aktivnosti. On može zaustaviti da se bave sportom, ili posjetite nekada omiljeni dio, on odbija omiljeni ranijih studija – kao što su planinarenje u šumi ili bazenu. To je gotovo u potpunosti prestao da kategorije njegovim starim prijateljima, ali može biti novi. I cijeli krug prijatelja može dramatično promijeniti jednostavno.

load...

Osim toga, dijete je gotovo u potpunosti prestaje biti zainteresirani za porodični život – ne učestvuju u zajedničkom odlazak u kupovinu, na odmoru. Prestaje da učestvuju u diskusiji zajedničkih planova za budućnost, počinje da zaboravi na prethodno za njega važno na događaje, kao što su godišnjice, rođendane članova porodice.

Također, budite sigurni da obratite pažnju na, koju muziku slušati vaše dijete, ali uvijek imajte na umu prethodne muzička interesovanja. Ali, ako je vaše dijete uvijek slušao uobičajene muziku, a od nedavno bez ikakvog razloga postao zainteresovan za muziku, i muzika koja – to je teško nazvati – set ponavljaju ritmičkih zvukova – to je ujedno i prilika da se obrate pažnju na emocionalno stanje djeteta. Dijete psiholozi su dokazali da ovu glazbu pomaže tinejdžerima gotovo potpuno zanemariti vanjskim svijetom i ne razmišljam o svoje postojeće probleme.

Nakon niza razloga ne može biti pouzdan znak, ali često služi kao indirektni znak ovisnosti kod adolescenata:

 • Netolerancije. I netrpeljivosti kao i ljudi oko njega, i za sebe. One radnje, koje je tinejdžer nije obraćao pažnju, može početi da ga izazvati oštar poricanja i odbijanja.
 • Bezuzročne razdražljivost, ponavljaju na tinejdžer.
 • Žene uzimanje droge vrlo, vrlo često roditelji prijavljuju jaka tearfulness i sklonost ka histerije.
 • Neosnovane agresivnosti i prema ljudima i životinjama.
 • Barem jednom pokušao samoubistvo, čak i ako nije donio nikakvu štetu zdravlje adolescenata, trebalo bi da bude ozbiljan razlog za hitnu pribjegavanje dijete psiholog.

Vrlo značajan trenutak može pratiti promjene na uobičajen način za bebu razgovor i njegovu emotivnu reakciju. Try to ask vaše dijete bilo jednostavno pitanje na koje je odgovor očigledan, i obratiti pažnju na to kako će proći mnogo vremena između pitanja i odgovora. Ako postoji primjetna pauza, možemo govoriti o tzv kašnjenje komunikacije, što ukazuje na to da dijete ne ne odmah razume informacije. Međutim, u nekim slučajevima, nakon pitanje koje ste dobili tok apsolutno ne odgovaraju na pitanje informacija, ali odgovor tebi nije dobio, ili dobiti veliko kašnjenje.

Najpopularniji pitanje koje, kako bi provjerili odgovor djeteta, pitajte psihologa – je jednostavno pitanje: “Kako se zoveš?”. Ako dijete ne ometaju sposobnost za emocionalni kontakt, on odmah zove njegovo ime. A ako je problem i dalje postoji, može doći do kašnjenja u odgovoru, ili čak ponovo pitam: “Ja sam?” Sve to svjedoči o činjenici da emocionalni dijete nije u kontaktu sa osobom, i uronjen u svoja iskustva i osjećaje. Nemojte misliti da je dijete radi ti ga nerviraju. Često, to može podsvjesno izbjeći emocionalni kontakt, znajući da ne odobrava njegovo ponašanje.

Kao što je već navedeno – dijete može gotovo u potpunosti biti zamijenjen krug poznanika – često je to jedno te prve znakove ovisnosti. Također radikalno promijenio način telefonske komunikacije. Ako je ranije dijete može provesti sate razgovora sa prijateljima na telefon, to je apsolutno nije opterećena svojim prisustvom, ali sada tokom razgovora, on pokušava da ode u drugu sobu, i sve njegove fraze su postali izuzetno lakonski i suha – “. Da, ne, ja ću uskoro” Da li znate više o tome šta i sa kim vaše dijete razgovora, kuda ide, a ko se to dogodi. Kada pokušate da shvatim, beba samo glasno tresne vrata i pokušavaju pobjeći od razgovora.

Pažljivi roditelji će primijetiti, i promjene u izgledu koje se dešavaju na njihovo dijete. I te promjene mogu biti vrlo različiti. Na primjer, dijete koje se koristi za vrlo pažljivo pratiti njihov izgled, može biti neuredan i neuredan. Ili, naprotiv, počinje da plati odjeću i kosu previše pažnje. U nekim slučajevima, dijete je skoro potpuno i radikalno promijeniti svoj imidž, preferirajući kožnu jaknu, izbledele farmerke, širokim remenom. Sve u njihov izgled kao da je dijete protesta protiv svijeta oko sebe.

Osim toga, roditelji bi trebao vidjeti da je tiho, ako postoji pouzdan znak da je dijete uzima drogu. Ove karakteristike su oznake za ubrizgavanje na rukama i nogama. Ako vaše dijete pokušava da izbegne udari u oči bez odeće sa dugim rukavima, nosi čak u vrućim ljetnim vremenu, to bi trebalo da te upozori. Ali ne zaboravite da se lijek može dati bez injekcije, tako da je nedostatak njihovih tragova također ne može garantirati da će dijete definitivno ne koriste droge.

Zato roditelji treba da obrate pažnju na boju i veličinu učenika njihovog djeteta – njihove promjene mogu ukazivati ​​i dijete sa problemom droga. Takođe može upozoriti na izgled usta miris acetona u djeteta, ali može ukazivati ​​da su mnoge bolesti unutrašnjih organa.

Također imajte na umu, ne postoji li u kući stranih predmeta i tvari, čije poreklo dijete ne može razumljivo objasniti. To može biti šprice, kutije sa zelenom ili bijeli prah, aceton otapala. Takođe bi trebalo da zvuk alarma u slučaju da ako počnete primjetiti da je kašiku u kući postala zadimljene – sve to može značiti da dijete što kuću čini droge.

Pojava djeteta u kriminalno ponašanje. Krivično zove takvo ponašanje u kojem se dijete početi da se pojavljuju antisocijalno tendencije – krađa, bijeg od kuće, vozi policiji za prekršaje. Možete početi primjetiti da dijete počinje da velike sume novca, nove stvari, telefoni i tako dalje.

Ali često, roditelji mogu posmatrati gubitak kuće dragocjenosti i novac. Budite sigurni da prati koliko novca je u novčaniku, i drugim javnim mjestima, kao i koliko novca je na raspolaganju za Vaše dijete. U svakom slučaju, ne mogu dozvoliti da stvar ide svojim tokom – treba jasno biti svjesni svih finansijskih poslova vašeg sina ili kćer.

Još jedan dovoljno ozbiljan znak ovisnosti o drogama može biti oklijevanje djeteta da napusti poznatom okruženju više ches na prvom mestu – dva dana. Dijete može odlučno odbijaju da idu na odmor u inostranstvu, ili za ljeto svojoj voljenoj baki. To je zbog činjenice da je u čudno mesto za drogu će biti mnogo teže. Ali ne krivim dijete, fokusirajući se samo na taj lik – jer je moguće da vaše dijete prva ljubav. Ali, ako postoje i druge osnovne karakteristike ovisnosti, roditelji trebaju biti upozoreni.

Kako odviknuti dijete od droge?

Ako su se pobrinuli da vaše dijete uzima drogu, da traže odgovor na pitanje kako zaštititi djecu od droge, to je prekasno za vas. Sada treba naučiti kako da odvrati klince droge. U svakom slučaju, da se izbore sami, bez pomoći stručnjaka, teško ćete uspjeti. To će samo pogoršati situaciju, jer ako ovisnost ne liječi pravovremeno, onda spasiti dijete od ovisnosti o drogama će biti vrlo, vrlo teško.

Prva stvar koju morate učiniti je da otvoreno razgovara sa svojim djetetom. Budite spremni na činjenicu da je razgovor s djecom o drogama je vrlo teško. Ne očekujem da na prvi vaše pitanje vaše dijete dok ste u blizini. Najvjerojatnije, direktno pitanje dijete će odbiti sve i može čak i da vrlo agresivan stav, koji intenzivira samo sa povećanjem vaše zamjerke.

Naravno, govorimo o opasnosti od droga za djecu nema posebno značenje i malo je vjerovatno da se zaustavi njihovo korištenje droga. Ali strogu zabranu i svojim agresivnim ponašanjem ćete samo pogoršati situaciju, otuđenja djeteta. Naravno, igra prijateljstva, u ovom slučaju, barem nije prikladno, ali ipak, dijete treba osjećati vaše razumijevanje i podršku.

Sljedeći korak koji treba da se uradi da roditelji čije je dijete uzima drogu – je da traže pomoć od djeteta psihologa i narcologist. To može biti stručnjaci u okrugu bolnici ili lečenja klinici, a može biti i specijalizirane privatne klinike.
Međutim, bez obzira na to gdje ste tražili pomoć, lečenje bolesti adolescenata supstance se sprovodi u skladu sa strogo definiran plan:

 • Prekid proces anestezije slijedi olakšanje od simptoma odvikavanja.
 • Složeni proces otklanjanja posljedica dugoročne hronične toksičnosti tinejdžer organizam supstance.
 • Nošenje popravnih program patološke karakteristike i anti-socijalnog ponašanja.
 • Psihološku pomoć u odustajanje droge.

Roditelji ne bi trebalo da se zavaravamo i nadam se da liječenje ovisnosti o drogama da bude kao jednostavan i brz afera kao tretman prehlade ili gripe. Liječenje ovisnosti traje dugo i traje gotovo neprekidno i sistematski. Po pravilu, odmah nakon dijagnoze tinejdžera primljen u bolnicu. Trajanje tretmana varira u zavisnosti od težine bolesti i može trajati dva i šest mjeseci. Nakon bolničko liječenje tinejdžer održana je radio za nekoliko godina bi trebao biti pod stalnim ljekarskim nadzorom na psihijatra. Povremeno da će uzeti ciklusa terapije održavanja, koji je dizajniran da pomogne izbjeći pojavu relapsa.

Danas terapija za ovisnost o drogama je izabran strogo individualno za svakog pacijenta. A dobar doktor, u izboru režima liječenja, uzima u obzir ne samo stanje tijela pacijenta, ali i njegova lična svojstva, uslovi života, vrsti i visini primljenog narkomanije.

Roditelji u svakom slučaju ne bi trebalo odvratiti od vaše dijete i pokazati svoje nezadovoljstvo. Kao što statistike pokazuju, češće recidive javljaju kod onih adolescenata koji su imali težak odnos sa svojim roditeljima. Naravno, svoj bijes i frustracije je potpuno jasno, pa čak i na svoj agresije, nema srama. Međutim, potrebno je da sabereš i biti u blizini vaše dijete sve vrijeme tretmana. Uostalom, svoju ljubav i podršku hteo da ga mnogo više nego što se može činiti na prvi pogled.