Fetalne hipoksije – nevidljiva opasnostFetalni hipoksija. Ovaj koncept je stalno na raspravi – mi to čujemo vrlo često. Neki od budućih majka je jako uplašen čujemo o fetusa hipoksije, dok su drugi – jednostavno ne obraćaju pažnju na to nije. Ali oni sve znaju o tome šta je hipoksija od mrvice stvarno? I ono što je puna za bebino zdravlje? Hajde da pokušamo da shvatim.

Tako da danas na dnevnom redu na sljedeća pitanja: Šta je hipoksija, nego što je opasno za bebu i kako spriječiti njen razvoj. Krenimo od početka.

Ono što je hipoksija i zašto se dogodi?

load...

Doktori zovu ovaj termin hipoksija mrvice stanje tijela na kojem svoje tkiva i organa su dobili sa dovoljno kisika. I imajte na umu – to patološko stanje bebe nikad nije neovisna bolest, već pratioca – još jedna bolest pojava.

Osim toga, ove bolesti mogu biti vrlo raznovrsni – od kako trudnicu i nerođeno dijete sa strane. Iako je u većini slučajeva uzrok fetalne hipoksije su bolesti upravo majke. Oni su prilično veliki broj, ali doktori i dalje identificirati nekoliko glavnih grupa:

  • Različite vrste anemije

Postoji nekoliko vrsta anemije, među kojima je najraširenija je nedostatak željeza anemije. U slučaju da trudnica pati od ove bolesti, ometa normalnu funkciju eritrocita i rezultat kiseonika u različitim tkivima i organima nisu hranili u potrebne količine.

I kao da se osigura da je beba organizam je u potpunosti odgovoran je majčino tijelo, ćelije i organi ne dobijaju mrvice previše, pa im je potrebno za normalan razvoj i funkcioniranje kisika. Ispostavlja se da je neka vrsta zatvorenog kruga – bolesnu majku, a samim tim, bolestan i beba.

  • Raznih bolesti kardio – vaskularni sistem
load...

U slučaju da trudnica pati od stečene ili urođene srčane bolesti ili vaskularnog sistema, vrlo je vjerojatno da će zbog povećanog opterećenja za vrijeme trudnoće javljaju cirkulacije neuspjeh. Ono što će se dogoditi sljedeći – Nije teško pogoditi. Ako je protok krvi nije dovoljan, da beba dobiva manje kisika nego što je potrebno. I još ovaj neuspjeh je izražena, više će patiti od hipoksije seronjo.

U tom slučaju, ako trudnica boluje od takve bolesti kardio – vaskularnog sistema, kao što su astma, hronični bronhitis i druge trudnoće može izazvati njihov relapsa. A pogoršanje s druge strane, vrlo negativan uticaj na tok trudnoće.

U većini takvih slučajeva trudnica razvija takav neugodan stvar kao respiratorne insuficijencije. Ali ovo stanje donosi ne samo žena neugodno, ali i vrlo negativan utjecaj na stanje mrvice. Zbog respiratorne insuficijencije rapidno raste tzv hipoksije tkiva i organa. Ali zapamtite, već smo razgovarali o tome da organizmi majke i bebe su direktno povezani međusobno? Dakle, bebu i tijelo pati od hipoksije, nije manja od majke.

  • bolesti bubrega i dijabetes

Ne manji rizik od mrvice izloženi na hipoksiju i one buduće majke koje boluju od dijabetesa i raznih bolesti bubrega. I unaprijed gotovo je nemoguće predvidjeti, tako da doktori – ginekolozi gledanje poput trudnica je posebno pažljivo.

load...

Ponekad je uzrok nerođene bebe hipoksije su različite povrede protoka krvi kroz placentu. Razlozi za izradu takve povrede je dosta:

  • perenashivanie trudnoće

U tom slučaju, ako beba ne pojavi da zapale u dogledno vrijeme, placenta prestaje da obavlja svoje funkcije u potpunosti. I, osim toga, ista stvar se događa u preranog starenja posteljice, što bi moglo dobro početi prije očekivanog datuma pojave mrvice na svetlo.

  • Opasnost od prijevremenog poroda

Naravno, hipoksija razvija ne u svim slučajevima, rizik da će se beba ubrzati da vidim svoju mamu. Ali, oko pola od tih slučajeva, hipoksija i dalje čini se oseća.

  • Patologija pupčane vrpce i posteljice

Nenormalan razvoj i strukturu i posteljice i pupčane vrpce često dovodi do razvoja hipoksije. I složeniji i teže te povrede, izraženiji hipoksije bebu. Tipično, ova kršenja su otkrivene tokom ultrazvučni pregled.

  • Ostali anomalije tokom trudnoće i porođaja

Postoje još neke patologije protok kao trudnoće i porođaja, što bi moglo dovesti do razvoja bebe hipoksije. Međutim, oni pružaju gotovo nemoguće čak i iskusan liječnik – ginekolog.

Na kraju, ostaje da razumiju ono što patologije zdravlje nerođenog beba može dovesti do razvoja ima i hipoksije. Među tim faktorima su provocira:

  • Hemolitičko bolest fetusa

Slično tome, termin doktori ukazuju na stanje koje se razvija u fetusa, ako krvne grupe i krvne grupe majke nisu kompatibilni. Hipoksija u takvim slučajevima, razvija u oko 70%.

  • Intrauterina infekcija, porocima beba razvoj

Postoji mnogo raznih infekcija koje mogu inficirati bebu, a zatim uzrokovati razvoj fetusa hipoksije. U tom slučaju, ako beba ima određene urođene mane, rizik od fetalne hipoksije također značajno povećana.

Ono što je puna fetusa hipoksijom?

Pa, tu smo da shvatimo šta se može pokrenuti razvoj mrvice hipoksije. Sada se okrećemo saznati šta je prepuna fetusa hipoksijom za bebu. Da li tako đavo kako ga slikao? Možda ovdje i brinuti o apsolutno ništa, a ne da uzbunu?

Ali, avaj, doktori kažu suprotno – nedostatak kisika je vrlo štetan na bilo koji živi organizam. A još više za novi nastajanju život – za mrvice. Zbog hipoksije utiče na sve, bez izuzetka, vitalni sistem bebe, slomljena metabolizam.

Opseg i ozbiljnost ovih poremećaja zavisi od dva faktora: stupanj hipoksije i gestacijske dobi. U različitim fazama trudnoće mrvice tijelo reaguje na hipoksiju drugačije. Ako hipoksija počela da se razvija u ranoj trudnoći, to bi neminovno dovesti do abnormalnog razvoja unutrašnjih organa i sistema fetusa, u fetalnom nerazvijenosti.

U kasnijim fazama trudnoće je opterećen sa značajnim fetalni rast kašnjenja hipoksija, kao i svoju značajnu lezije centralnog nervnog sistema. Ponekad posljedice takvog hipoksije čini se oseća tokom života osobe. I adaptivni kapacitet novorođene bebe u utrobi koji su patili od nedostatka kisika, i mnogo gore. Kao rezultat toga, beba, rođen, a još manje prilagođeni još jednu novu sredinu za njega.

Kao što je već spomenuto, vrlo mnogo ovisi o stupnju same hipoksije. U tom slučaju, ako je tijelo beznačajno dijete ne može nositi s tim bez ikakvih posljedica za sebe. No, u slučaju da teška hipoksija, prospekata, na žalost, nije tako sretan.

Dijete vrlo brzo pojavljuje ishemije – regija tkivo doživljava snažan deficit protok krvi. Ako je ispao hipoksije u ovoj fazi, pravi pauze nekroze – smrt tkiva. Jasno vam je da potpuno slične povrede ne može proći. Sve ovisi o tome što specifičnih organa i sistema razvili slični stranica nekroze. Patologija mogu biti vrlo različiti – od malih funkcionalnih poremećaja koji se skidaju vrlo lako, teškim duševnim poremećajima.

Dijagnoza fetalne hipoksije

Ako je trudnica sa dužnom pažnjom odnosi se na stanje, ona može prvo primijetiti sama upozorenja znakova. Samo pazi kako vaša beba kreće. Po pravilu, u ranim danima hipoksije beba ponaša vrlo nemiran – to poremećaja su pojačani i postaju češći.

Ako majka nije vrijeme da postigne anksioznost, hipoksija će nastaviti da napreduje i kretanje mrvice postaju mnogo više letargična i rijetke. Previše trudnice se plaše da vidi doktora, smatrajući da se ništa nije poremećen ili samo strah od ismejane. Ali, ne boj se – u gotovo svim slučajevima, samo doktor hvale za takve brige i provesti sve potrebne istrage. Pa, u najgorem slučaju? Bolje proći previše povodljive “beremenyashkoy” nego da stvarno nedostaje ozbiljna prijetnja za zdravlje, a ponekad i život vaše mrvice. Zaista, fetalna hipoksija simptoma je vrlo nejasna.

Prva stvar koju treba učiniti vaš liječnik – ginekolog – je dodijeliti dopler i kardiotokografija. Kardiotokografija (CTG) danas ostaje najbolji način za procjenu stanja fetusa tokom trudnoće. Poseban instrument procjenjuje učestalost i snagu srca kontrakcija djeteta, kao i njegove motoričke aktivnosti. Takve istrage, po pravilu, imenuje na mandat trudnoća od 28 tjedana. Na rođenju je također jedan od najefikasnijih načina za kontrolu stanja i dobrobit bebe.

Još jedan ne manje voljeni lekara, i veoma efikasna metoda istraživanja – Doppler. Tokom ove studije, doktori imaju priliku da procijeniti točnost i brzinu protoka krvi u sudove kao placentu i pupčanu vrpcu. Ova metoda izbjegava moguće patologije strukturi ovih brodova, kao uzrok hipoksije.

Hipoksija tretman

U tom slučaju, ako je doktor imao razloga da vjeruje da postoji ozbiljna fetusa hipoksije, budućnost majka u što kraćem roku je primljen u bolnicu. I ne možete odustati hospitalizacija u svakom slučaju – u bolnici doktori nisu samo mnogo brže dijagnosticiranje uzrok izazivanja hipoksija u djeteta, ali i odmah pruži svu neophodnu pomoć. Ali ono što je razlog hipoksije je brzo riješen, manje su šanse da razviju bilo – bilo komplikacija.

Osim toga, za trudnice sa dijagnozom intrauterine fetalne hipoksije, važno je da se poštuju potpuni odmor. Ali malo je vjerojatno da ste ga kući, zar ne? Čišćenje, kuhanje, a ako porodica ima dijete i stariji? O sama žena može samo sanjati.

U bolnici, žena ne samo da pružaju potpuni odmor, ali i da poduzme sve mjere u cilju poboljšanja dotok kiseonika u mrvice, i normalizuje metabolizam. Uvek mora biti takva terapija je strogo kompleks, uključujući i lijekove.

U slučaju da, uprkos svim naporima doktora, to nije bilo moguće da se normalizuje status mrvice, i gestacijske dobi – Bole 28 sedmica, može se odlučiti da se održi hitan carski rez. Naravno, kad je čuo za odluku doktora trudnica jako uplašen. Međutim, ne zaboravite da su doktori posezala za carskim rezom u sličnoj situaciji, u izuzetnim slučajevima kada je nemoguće u svakom slučaju pomoći bebu. I rizika bez operacije za dijete je mnogo veći nego nakon rođenja. Na kraju krajeva, vi već znate šta je posljedica fetalne hipoksije može uključivati.