Ficus benjamina je bolestan: nepravilna zaštite ili tvrdoglavog karaktera?Među kolegama obiteljska soba duda Ficus benjamina – jedan od najpopularnijih predstavnika drveća i grmlja Ficus roda.

U prirodnom okruženju (Indija, Kina), on dostigne dvadeset pet metara, udomaćenih sorti u povoljnim uvjetima može narasti do dva ili tri metra. Glavna prednost ovog zimzelenog drveta – svojim širokim krunu s puno sjajnih-zelene ili šarolik lišće. I tako je glavna odlika većine bolesti koje muče fikus će biti uslov njenog lišća. A ako su uslovi života neće odgovarati vašem biljka, to je prije svega Ficus reaguje na pad njene bujne krunu.

load...

Odmah želim upozoriti početnika vrtlari – skoro sve bolesti se odnose na nepravilno održavanje i brigu o fikus. Za više informacija o omogućavanju sadržaju smo već rekli u ostalim člancima, koji možete pronaći na našoj web stranici, tako da danas će se fokusirati samo na konkretne stvari koje utječu na zdravlje Ficus benjamina.

Faktori koji utiču na zdravlje Ficus benjamina

Prvi razlog za Benjamin fikus da vratite ostavlja prirodno starenje. Svaki list ove biljke živi oko tri godine, a zatim žute i otpasti. Međutim, proces obnove krune obično nije oštar i masivne: s vremena na vrijeme jedan ili dva ili tri donjeg lista starog zamijenjen novim. Međutim, ako je veliki broj žutih zelene ili neočekivano dogodi, “alopecija” prtljažnik, ovo je poziv na akciju!

Šta da radim? Provesti detaljnu vizuelni pregled postrojenja. Identificirati prirodu žutilo lišća: zelene boje izgubio cijelu list ili samo vrh, a možda je bilo smeđe mrlje, listovi su uvijeni ili samo suho? I koju stranu veće žutilo? Pogledajte pod lišće – može izazvati bolesti su insekata. Obratite pažnju na stanje tla: ako trulež ili možda presušili korijene ne miriše? Što više savesne vam uvid fikus Benjamin, točnija će biti tvoja dijagnoza, a time i liječenje će biti odabrati pravi.

load...

Evo kako različiti faktori utiču na zdravlje zeleni ljubimca:

  • rasvjeta

Pale ili žuta, a zatim pasti lišće sa sjenilom strani? To znači da se biljka nije dovoljno sunca. Stavite lonac bliže prozoru ili dodajte umjetno osvjetljenje.

Pojava smeđe mrlje, a zatim žutilo lišća od izvora svjetlosti, najvjerojatnije ukazuje na to da je fikus dobio opekotine. Shade sunčanoj prozora ili potez pot za drvo određenoj udaljenosti od njega.

  • temperatura

Takođe se dešava da smokve ostavlja uvenuti i pospremio – to se događa na niskim sadržajem temperaturama. Ili možda vaš lonac je preusko za hladne prozor zimi ili stoji pored otvorenog prozora. U ovom slučaju, liječenje će biti očito – povećanje temperature zraka i nemojte stavljati biljke na putu nacrta.

load...

Zbog nagle promjene temperature ili nagle promjene u svjetlu uvjetima (na primjer, u proljeće ćete odmah stavio fikus balkon) formiraju se malo vodenaste žute mrlje na listovima, što je dovelo do smrti svih stanja, kao i u težim slučajevima – i samo fikus. Ficus benjamina prilagođavaju na promjene uvjeta treba postepeno uvođenje svježeg zraka u dva ili tri sata u sedmici. Na isti način na jesen bi trebalo da se postepeno prilagodi unutarnji sadržaj.

  • vlažnost

Uz nedostatak vlage ostavlja Ficus benjamina može iznenada padne brzo. I reakcija biljaka može biti odgođen, to jest, činjenica niske vlage već je fiksna, a lišće i dalje može otpasti. Za takve slučajeve, ne može biti u redu da se indikator dom vlage.

Prisustvo smeđe savjeti list ukazuje i prekomjerne suhoća zraka. Da bi se povećala vlažnost se preporučuje da koristite ovlaživač ili lonac stavite na poslužavnik sa mokrom ekspandirane gline, kao i sjećam fikus sprej iz raspršivač.

  • zalivanje

Prekomjerne zalijevanje je izuzetno negativan utjecaj na opće stanje smokve. O tome svjedoče pojavu tamnih mrlja na listovima i zagađenom miris dolazi iz tla. U stalnim stajaće vode trune korenov sistem, i spasiti fikus, vjerovatno neće uspjeti.

Da biste spriječili negativne posljedice, smanjiti zalijevanje i zaustaviti prskati lišće. Ne zaboravite da je tlo prije svakog zalivanja treba biti malo suho. I koristi za zalijevanje toplo da brani vodu, hladna voda će izazvati pad temperature, a lišće može otpasti.

  • đubrivo

Opšte stanje je zadovoljavajuće fikus i novih izdanaka su tanki, mali lišće raste. Zašto? Nažalost, vaš biljka ili ne dovoljno svjetla, ili nemaju snage. U ovom slučaju tretmana je povećanje osvjetljenja ili dodatne đubrivo fikus mineralni dodaci.

  • presađivanje

Ako počnete da se golim trupa i žutilo lišća, imajte na umu veličinu pota i zamijeniti stare tla. Možda korijeni fikus nije stavljen u “doma”, pa čak i držati izvan rupe odvodnje. Pick kontejner malo više stari i zamijeniti tlo.

  • štetočina

Štetočine utiču ficus – pauk grinje, lisne uši, Jose razmjera, mealybug. U osnovi utjecati na vaš štetočina na visokoj temperaturi i niska vlažnost. Karakteristične ovog problema je pojava list ploča spotovi ljepila štrajkova, koprene, uzrokujući list žuti, vene i pada.

Od pauk grinja i lisne uši mogu se lako ukloniti brisanjem i prskanje biljke sa sapunicom ili razblaženi rastvor Bordovska. Za uništavanje drugih štetočina to nije dovoljno, treba više insekticid tretmana.

  • infekcija

Nažalost, Ficus benjamina je izložen i neke zarazne bolesti i gljivičnih oboljenja. Na primjer, može biti crno garav gljiva. Povoljnije uslove za zaraženih biljaka su ljepljive pražnjenja štetočina. Ili pepelnica – izgleda kao beli premaz na listovima, koji, kada se kretanje se lako odvaja od stanja i prebačen u drugi dio biljke. Metode za kontrolu gljivičnih bolesti uključuje uklanjanje pogođenim lišće i tretiran rješenje fungicida krunu.

Truljenja korijena – bakterijska bolest, je rezultat prekomjerne zalijevanje. Potrebno je zamijeniti tlo i ukloniti trulo korijenje. Kada teškim slučajevima fikus izbaci zajedno sa pot.

Po mišljenju većine amaterske vrtlara, Ficus benjamina je vrlo lako da se oslobodi svoje lišće. Na njegovo nezadovoljstvo je sasvim normalnim okolnostima promijeniti – na primjer, kada ga nosite kući iz radnje, ili čak i ako ste samo iznenada okrenuo pot sa biljkom druge strane na svjetlo. Stresa – i Ficus odmah resetira čak i zeleno lišće. Pokušajte uzeti u obzir!

Volim tvoje biljke, brinu o njima i ne remete ni zbog čega, a onda ni bolesti neće biti strah od vašeg doma stabla. I dugi niz godina, uživat ćete u prekrasnom i plemeniti simbol glavnog grada Tajlanda – veličanstveni Ficus benjamina.