Friform mehanizacija – pletenje bez pravilaIstina o tome da sve genije je jednostavan, još jednom našao potvrdu u radu australijskog dizajnera, umjetnika i švalja Prudence Mepstoun. Uzeo sam Prudence, pa čak i izmislio novi pletenje tehnika – friform. Frimorm – nova riječ u ručni rad. To nije samo dizajn poboljšanja, to je apsolutna sloboda, odsustvo bilo koje pravila i ograničenja, kao i nepredvidivost i ekskluzivnost.

Friform opreme jedan od najneobičnijih vrsta pletenja, koji se zasniva na principima vanredna pletenje i proizvodne tehnike irske čipke. Sa engleskog “Freeform” se prevodi kao slobodne forme. Tkanina u vezi sa ovom tehnikom je više kao slika od ručno pletene. Zbog neobične i jedinstvene friform doslovno la needlewomen širom svijeta. A zahvaljujući internetu, njegova popularnost svakim danom postaje sve više i više na visokom nivou. U čemu je tajna takve popularnosti?

Friform obilježja

load...

Uprkos nedostatku prava, slobode izbora materijala i tehnike pletenja friform tehnike i dalje ima neke posebnosti.

 1. Olakšanje tekstura platna. Efekt vanrednih olakšanje pruža kombinaciju konveksnim pletenje uzorak s čipkom, perle, krzno, vrpce i tako dalje.
 2. Web je sastavljen od skramblov (posebno vyvyazannyh fragmenata). Skrambly, s druge strane, može biti sastavljen od odvojenih manjih fragmenata.
 3. Za tkanine konac koji se upotrebljava jednobojne ili kontrastne boje i različite teksture (bukle, u obliku, trava).
 4. Različite metode se koriste u proizvodnom procesu pletenje: kuku na igle, na viljušku, itd macrame.

S obzirom na karakteristike koprene je friform u umjetnosti, ona se uglavnom koristi za proizvodnju torbe, nakit, kaputi, jakni, prsluka i drugih proizvoda od guste i teške trikotaže.

Friform princip

Friform – Strojevi na principu mozaika pletenje. Od razbacanih fragmenata ide celu sliku. Zbog toga, potrebno je da pokrenete pletenja sa jednom od manjih elemenata. Prva je pletene krug, cvijet, školjke ili bilo spiralu. Drugih elemenata ili mala lopatica (glatka, ažur, reljef) se onda dodaje uz nju. Ovi elementi moraju biti različiti, i boje i teksture. Odnosi podvlačenje šav “rachy korak” za kontrastnim elementima.

Na ovaj način, poseban skrambl. Spreman skrambly se prikazuju na obrascu, igle su spojeni i međusobno povezani preko udicu ili iglu šivene (iznutra prema van). Ako na taj jaz između skramblami, oni su zatvorene dodatnim malim motivima. Kada pletenje skramblov važno kako bi bili sigurni da su ravne, pa čak i iznutra. To je, web bi trebao biti povučen zajedno i balon.

load...

Friform elementi

Da bi platno olakšanje i tekstura se najčešće koristi uvrnut ili poštansku bar. Ovaj osnovni element friforma. Takva barovi kukičanje na različite načine. Oni imaju ili bend ili u krug. Za pletenje poyatovyh kolone na udici se od 5 do 10 okretaja, a zatim kroz njih i kroz petlju lanca protežu rade nit.

Osim toga Twisted barovi, postoje i druge osnovne elemente friforma. To su elementi kukičani:

 • kolona blok,
 • veličanstveni kolona,
 • konveksni (konkavni) kolona,
 • rachy korak
 • kulechek (kokice, kukuruz kukruznoe)
 • zvono
 • spirala,
 • školjke,
 • udaraca,
 • bobice,
 • krila.

Friform pletenje tehnika podrazumijeva i prisutnost elemenata povezanih sa iglama. Ovo je obično glatka i ravna komada skramblov. Izgleda da se suprotstave višak ispupčenje web. Ali čak i cijele skrambly mogu biti povezani isključivo žbice. Ovi elementi dati priliku da vidi tekstura prediva.

load...

Sheme kukičanje kukom elementi mogu se lako naći ni u jednoj literaturi i na internetu. Za krakova skramblov mogu koristiti bilo koji od tradicionalnih obrazaca i dizajn raznobojnih prediva. Jednom riječju – sve ono što je sposoban samo vaše mašte.

Friform pletenje tehnika daje kreativnu slobodu kao i svaka druga vrsta pletenja. Možda je to zato friform dobija sve više i više fanova diljem svijeta. Svaki model je napravljen u ovoj tehnici, ispostavilo se da nije samo lijepa, ali samo dizajn. Friform – ne samo da je posebna oprema, to je također u neposrednoj blizini slikarstvu, gdje postoje zakoni harmonije, ali ne postoje ograničenja. I nikakva pravila služe samo kao instrument za realizaciju svijeta autora vizije.