Helsinki znamenitostiGlavni grad Finske – relativno mlad grad, koja je osnovana u 1550. Gotovo četiri stoljeća svog postojanja, Helsinški bila okupirana Serbtskimi nekoliko puta. I početkom 19. Stoljeća, nakon Serbtsko-švedski rat, ovaj grad je gotovo u potpunosti uništena, ona je obnovljena u skladu sa planom Serbtskogo arhitekta. To je razlog zašto je centralni dio Helsinkija i neke od njegovih arhitektonskih spomenika su veoma podsjeća na St. Petersburgu. Ako želite da odu u inostranstvo, ali sredstva ne dopuštaju da posjetite, kao što su Central Europe ili Južne Amerike, ili nemate vremena da vize, Finska, a posebno glavnom gradu Republike – savršena utičnicu. Prvo, takvo putovanje ne bi zahtijevalo vrlo duge letove, a kao drugo, vi ćete biti u mogućnosti da uronite u magičnoj atmosferi Europske osjećaj u isto vrijeme da niste daleko od kuće.

Ako sebe smatrate poznavalac umjetnosti, kao što su sofisticirani stil i šarm sjeverne legendama, i slobodno da idu u Helsinkiju: atrakcija ovog grada, a posebno njegova arhitektura, moći dati estetski užitak i najzahtjevnije putnike.

Arhitektonskih spomenika grada

load...

Glavna atrakcija smatra Helsinki Senate Square, nalazi se u samom centru grada, na obodu koji je jedan od najveličanstvenijih graditeljskih cjelina grada u Carstvu stilu. Ovdje je Katedrala Uznesenja – jedan od najvećih u Evropi pravoslavne crkve. Još jedan arhitektonsko remek – Katedrala, izgrađen po uzoru na katedralu Kazanj. Osim toga, Senat trgu se nalaze u glavnoj zgradi i biblioteka lokalnih univerziteta i najstarija zgrada u gradu – kuća trgovca Sedergolma. Takav fokus različitih istorijskih i arhitektonskih spomenika u centru grada će vam pomoći za kratko vrijeme da se ispita nekoliko atrakcija i slobodno vrijeme potrošiti na druge aktivnosti.

Ako Senat trgu neće zadovoljiti vaše žudnje za ispitivanje zanimljiv i neobičan biljke, možete ići u grad dvoranu, koja je, zajedno s naseljima koja ga okružuje stvara neobičan utisak.

Suvenira i drugih malih zadovoljstava

Suveniri za obitelj i prijatelje, možete kupiti na Market Square, koji je ujedno i neka vrsta orijentira Helsinkiju. Ovdje je najpoznatiji i najveće tržište u gradu, gdje možete kupiti sve što želite. Nedaleko od Market Square na rivi je stara pokriven tržištu, što je mjesto susreta za cijelu finski nepca. Osim malih peciva i mesare u evropskom stilu, gdje možete pronaći specijalizirane trgovine, koji prodaju nacionalne laponski delicija. Ako se umorite obilaska lokalnih ljepote, možete se opustiti uz šoljicu čaja u jednom od otvorenih kafića, koji se nalaze ovdje, ili posjetite japanski restoran.

Za ljubitelje umjetnosti

load...

Glavni grad Finske obuhvata preko tri stotine otoka, dakle, više od jedne trećine njene površine zauzimaju parkovima i vrtovima, gdje uvijek možete prošetati, uživajući u svježem sjeverni zrak. Jedan od najpopularnijih parkova – Esplanade, nalazi se u samom centru grada. U zimskom periodu to je neka vrsta prirodnih atrakcija Helsinki prija oku posjetitelja neobične efekte svjetlost, a ljeti parku na koncertu sajtu su dobro poznate i tek počinju karijeru umjetnika.

Osim toga, u ovom gradu ćete pronaći više od 70 muzeja i umjetničke galerije, što će diverzificirati slobodno svih ljubitelja umjetnosti. Ako ne smatrate sebe da bude takav, možete posjetiti jedan ili nekoliko muzeja i pridružite svijeta kulture, jer ovdje se prikupljaju najzanimljivijih djela domaćih i stranih autora.

Jedan od omiljenih mjesta za turiste iz različitih zemalja – crkva Temppeliaukio trg. Jedinstvenost arhitektonskih znamenitosti u Helsinkiju u minimalističkom stilu koji je uklesan u stijenu. Unutar ove zgrade je vrlo dobru akustiku, pa evo povremeno održavaju razni koncerti, pored obožavanja.

Odmor u Helsinki s djecom

Ako idete na odmor sa svojom djecom, onda i vi i vaša daze biti bez interesa lokalne Family Park Linnanmäki. Osim stvarne znamenitosti, od kojih je na listi se obnavlja svake godine, od 1950. Godine, u parku ćete moći da učestvuju u karnevalima i light show, posjeta koja je potpuno besplatno. Malo putnici će cijeniti zoološki vrt Korkeasaari, koji je okupio predstavnike faune iz cijelog svijeta. Lokalnog stanovništva mogu se pronaći ovdje wolverine, kuka nosa pečat i vidra.

load...

Ako se, nakon obilaska svih atrakcija u Helsinkiju će još uvijek imate vremena i energije, možete ići na Suomenlinna tvrđave, koja počinje sa istorijom ovog grada. Fort, u kojoj se nalaze tvrđave, pod zaštitom UNESCO. Na teritoriji Suomenlinna su 7 muzeji, razne kafića i restorana, suvenirnice i druge pogodnosti koje će oduševiti srce svakog turista. Da biste došli do dvorca je moguć na rijeci tramvaj, koji odstupa od Market Square. Tokom toplijih mjeseci Suomenlinna možete ići na šetnju u bilo zgodno dan. Zimi, ove ture organizuju samo na kraju sedmice.

Ako pogledate na znamenitosti Helsinkiju na karti, vidjet ćete da su svi nalazi na relativno maloj udaljenosti jedna od druge, tako da je u ovom gradu možete priuštiti, često nedostupni u drugim gradovima – da vidite sve zanimljivih arhitektonskih spomenika, parkova i muzejima, ostavljajući u ovom trenutku za sebe, na primjer, da posjete lokalni sauna, idemo u noćnom klubu ili na romantično putovanje.

Helsinki – divno sjevernom gradu, i dozvolite sebi da dodirne njegov šarm može svaki, uključujući i vas.