Herpes simplex virus. Uzroci i liječenje infekcijaSadržaj:

Infekcije, koja može biti u uspavanom obliku jako dugo vremena u ljudskom tijelu, a smanjuje svoju zaštitnu funkciju se aktivira u obliku osipa se zove herpes.

load...

Moderna medicina razlikuje dvije vrste virusa: HSV-1 i HSV-2. Ali u ovom trenutku njegove dijagnostike i liječenja je ozbiljan problem, jer je prirodna sklonost virusa da mutira otežava definisati. Kvalitativni pristup u analizi rezultata istraživanja i nedostatak zajedničkog sistema dijagnosticiranja značajno ograničava razvoj u ovoj oblasti.
Povratak na sadržaj

Uzrok infekcije

Razmak između dvije vrste virusa, a ne relativna, od svog dijagnoza je često mješoviti tip. Za prvu vrstu infekcije (HSV-1) uključuju oštećenja kože na licu i gornjih ekstremiteta. Za drugi tip (HSV-2) se karakterizira pojava osipa na područjima kože genitalija.

Jednom infiltriraju kroz kožu ili sluznicu u nervnih centara (ganglija), virus ostaje u njima zauvijek. U slučaju povoljnog pozadine povezana sa smanjenim otpornost na infekcije svih vrsta, nalazi se u eksplicitnom obliku. Postojanje unutar ćelije daje mu sve resurse i komponente za aktivnu reprodukciju. Međutim, on je pokorava sve ćelije sintezu sistema, što je u isto vrijeme za proizvodnju materijala za izgradnju novih oblika virusa.

Razlog za pojavu herpesa na usnama je drugačija. Vrlo često je primarna infekcija nastaje u kontaktu, što može biti ravno, u zraku ili kroz svakodnevni život i higijene (zajednički ručnici, pribor za jelo, stvari). Osim toga, postoje slučajevi kada još uvijek postoji fetus in utero infekcija herpes virusom od majke.

load...

Glavnih faktora nastanka:

 • Hipotermija ili teške pregrijavanje tijela
 • Proveo sam dugo vremena na suncu
 • Somatske bolesti (gripa, prehlada, dijabetes)
 • General umor tijela
 • Iscrpljivanje tijela na pozadini dugotrajne bolesti ili strogim dijetama
 • kritičnih dana
 • intoksikacija

Povratak na sadržaj

Klinička slika pojave herpesa

Nakon buđenja virusa u trigeminusa pleksusa efluenta se šalje na usnama, oralne sluznice ili druge organe, gdje procesi kraju živaca. Nakon infekcije, period inkubacije od svojih prikaza u obliku padavina je do 21 dana. U svom razvoju, herpes simplex proći 4 faze.

load...

U prvoj fazi. U ovom trenutku, osjećaj kao na početku zaraženi, a trajnom nosaču virusa je brzo pogoršava. Tu je i slabost, drhtavica, pospanost, groznica i bol u mišićima. Na mjestima gdje bi trebalo biti virus (koža u uglovima usta, unutrašnje površine usana i crvene granice, nozdrve, nazolabijalne brazde, obrazi), često svrbi. Glavni prekursori od pojave infekcije – crvenilo kože na mjestu budućeg recidiva, bol i svrbež.

U drugoj fazi. Dalje, početi da se pojavljuju na koži malih bolnih plikova – vezikule, ispunjen mutne tekućine. Uz daljnji razvoj infekcije, one povećavaju u veličini. Ako nije definiran liječenje u ovoj fazi, herpes teži daljem lezija kože.

Trećoj fazi. Maksimalna zasićene, vezikule rafali i površine pojavljuje se maglovito bezbojna tekućina koja sadrži milijarde virusnih čestica. U ovom trenutku, virus je izuzetno opasan nosač, jer može doći do kroz kontaminacije životne sredine u raspodjeli ogromne količine herpes ćelija. U isto vrijeme pacijenti imaju nelagodu u ulcerisana područjima.

Četvrta faza. U ovoj fazi područja erozije pokriven korom, njihovo sušenje odvija dalje ozdravljenja i nestanka. Da se ubrza ovaj korak zahtijeva poseban tretman.

Pojava virusne infekcije herpes simplex ponekad u pratnji komplikacija. Najteže u ovom slučaju može biti upala moždanih ovojnica. U toku bolesti blagi osip zadržana 2 … 3 tjedna. Povratak relapsa sa smanjenim imunitetom je od 3 do 6 puta godišnje.
Povratak na sadržaj

Dijagnoza infekcije gerpevirusnoy

Dijagnoza se obično prolazi na osnovu žalbe i vanjskom pregledu pacijenta sa laboratorijskih analiza. S obzirom da je virus je sklon atipična asimptomatske, to je laboratorijske metode su kritični u dijagnostici herpes infekcije. Ona se trenutno nalazi u sljedećim područjima:

 • virološki metoda
 • DNK dijagnostike
 • serodiagnosis
 • metodom imunofluorescencije
 • metoda citološku

Virološki Način. Za obavljanje ove analize su potrebne vezikule sadržaj struganje ili dubinske erozije sluzokože. Rezultirajući materijal za izolacije virusa podsazhivayut raste granata na horionallantoidnuyu 12 dana embrionalnih piletine ili zec, tkiva majmunskih bubrega ili ljudskih fibroblasta. Nakon 2-3 dana na pozitivnu reakciju može vidjeti pojavu karakterističnih citopatskom promjena u toku infekcije. Konačnu identifikaciju virusa vrši neutralizaciju reakcije u chick embriona, miševi ili kulturama ćelija uvođenjem antiherpesne imunog seruma.

DNK dijagnostike. Da bi se utvrdila prisustvo virusa, koristeći lančane reakcije polimeraze (PCR). Ova metoda pomaže da se prepoznaju infekcije samo na vrijeme i znam kakva je prisutna u organizmu. Da biste to učinili, uzeti materijal za analizu posebnu četku od erozije zemljišta.

Serodiagnosis. Metoda se zasniva na otkrivanju antitijela specifičnih za ćelije virusa nalaze u krvnom serumu. Pojava antitela u krvi pada na 4 … 7 dana nakon početne infekcije, maksimalni iznos do 2 … 3 nedelje, a taj broj se čuvaju za život. Razlikovati primarni epizodu relapsa, važno je znati povećanje antitijela, tako da je pacijent gubi krv iz vene na određivanje antitijela na HSV-1 i HSV-2. Prisutnost IgG antitijela u ispitivanom materijalu – ponavljaju herpes, i definicija IgM antitijela kaže da je primarni epizoda.

Metodom imunofluorescencije uključuje određivanje prirodu i količinu antitijela, intenzitet i regiona specifične luminiscencije u materijalu. Da biste dobili takav materijal potreban papa test, a zatim ih osušite u aceton. Analiza studija provedenih pod fluorescentnim mikroskopom, nakon uzrokujući sušeni materijal vodenog ili ulje potapanja predobrade i stvaranje fluorescentne agent. Analiza će biti pozitivan, ako postoje najmanje tri morfološki izmenjenim epitelnih stanica koje imaju specifične fluorescencije i bojanje tipično virus lokalizacije u jezgru.

Citološke metode. Najpristupačniji i tehnički jednostavan način, smatra, što pomaže da se identifikuju morfoloških poremećaja u inficirane ćelije. Njegova efikasnost dostiže 75%, i efikasniji od virološki analize. Za ovaj brisevi umrljana Romanovsky-Gimza ili Unna, nakon čega vidljive morfološke promjene u ćelijama.


Povratak na sadržaj

Tretman herpes simplex na usnama

Tretman povremeno pojavljuju herpes simplex je immunorehabilitation pacijent koji recidive opada, a rezultati u stabilnim remisiji. Međutim, monoterapija, koja uključuje lijekove i masti, stvara začarani krug, i stresnim situacijama samo pogoršati stanje. Stoga, jedini sveobuhvatni tretman će omogućiti kratak period da se zaustavi proces i stabilizira stanje pacijenta.

Prije svega, tretman herpesa ima pet glavnih područja:

 1. Smanjiti učestalost i težinu relapsa.
 2. Eliminirati infekciju koja će pomoći spriječiti ponavljanje.
 3. Smanjiti trajanje i smanjiti karakterističan izraz za herpes simptome kao što su svrbež, groznica, bol i limfadenopatija.
 4. Smanjiti trajanje oslobađanje izlučivanje u vezikule.
 5. Smanjiti period zarastanja erozije.

Jednom na koži pojavio zahvaćeno područje je potrebno da prođu prigušivači: aciklovir, Valtrex, trajanje prijem što je za 5 … 7 dana, čime se drastično smanjuje količinu virusa u organizmu. Istovremeno sa kvalitetom prijema lijekova za liječenje koje će se koristiti na zahvaćeno područje od 5% aciklovir mast za 7 dana najmanje 5 puta.

Daljnje liječenje će biti usmjerene na jačanje imuniteta i sastoji se od primanja imunoterapijskih droge (ridostin, tsikloferon, likopid). Trajanje droga zavisi od stanja pacijenta i ozbiljnost infekcije. U posebnim slučajevima, liječenje se provodi interferonom-alfa dnevna doza prima 2 000 000 IU dva puta dnevno.

U teškim oblicima manifestacija herpes na usnama treba uzeti u obzir vakcinacije. Dva mjeseca nakon što je završen kompleks tretman može intradermalni vakcina protiv herpesa. Da bi se postigla stabilna remisija, potrebno je da pokupi individualnu shemu, koji će uključivati ​​broj pojedinačnih doza i učestalost njegove administracije.

Preventivne mjere herpes simplex se sastoji od jednostavnih preporuka koje ispunjavaju posebne teškoće neće biti:

 • Izbjegavajte infekcije herpes virusom da pomogne lične higijene, što uključuje pranje ruku i korištenje pojedinih kućanskih predmeta.
 • Pokušati izbjeći kontakt s osobom koja ima simptome herpesa.
 • Jačanje imuniteta.
 • Odreći upotrebe alkohola, kave i pušenja.