Joga za trudnice – vježbe za zdrav duh i tijeloTako da je naša vremena da se pripremi za ispunjenje svrhe za koju smo u ovom svijetu, a takve prirodne promjene i transformacije tijela, a istovremeno i razlog. Ali, koliko često je ovo sretan put, mi smo puni anksioznosti i uz dosta prijatan senzacije doživljavaju fizičku nelagodu.

Najstariji set vježbi čiji je cilj približavanje postizanje sklada i mira – joga – kao i moguća pomaže da se nosi sa nelagodu, strah, bolesnih stanja, i na najbolji način da se pripremi za najvažniji test – rađanje novog života. Danas ćemo posebno govoriti o joge za trudnice, postupak, koji će biti od ključne važnosti, uz znanje babice, podrška porodice i uvjerenje da će sve biti u redu.

Joga za trudnice – tune u dobrom

load...

Za početak, ja bih da razgovaram o osnovnim teorijskim smjernicama, koje diktira tradicija joge za trudnice, neka vrsta stubova drži kulture i ne može biti bolje u mogućnosti da nam pomognu zadržati pozitivan stav i dobra fizička dobrobit tokom dana. Ovi savjeti pomoći će nam da se prana (životna sila koja osigurava našeg postojanja i naše bebe) u potrebnom iznosu:

 • Odjeću, biramo treba biti izrađena od prirodnih materijala: pamuk, lan, vune ili svile tkanina koje omogućavaju našoj koži da diše duboko, bit će od velike koristi za naše zdravlje, i poboljšati auru, posebno kada je u pitanju odjeća u svijetlim bojama. Kako se ne bi osjećati stezanje u njegovim pokretima i oduzimaju dah neki joga predstavlja za trudnice, mi ćemo se fokusirati na odjeću slobodan rez.
 • Pjevanje – najvjerovatnije iz osnovne prakse, kao i moguće proširenje pluća, pomaže im se otvori i savršeno razvija dijafragmu koja pomaže pri porodu. Pjevanje je joga za trudnice je vrlo korisno za štitne žlijezde i otvaranje Centra za srce. A to je da ne spominjem činjenicu da kada pevušimo tokom trudnoće neke slavne pjesmu ili mantra, a nakon što je pjevanje bebu nakon njegovog rođenja, ponovo je uronjen u mir i stanje vrhunsku udobnost, bez obzira na naše vokalne podataka.
 • Početi tokom trudnoće se uključe u neku vrstu sporta će doći na pamet ne svima, ali plivanje ili drugih, više ili manje dinamičan boravka u vodi, vrlo opuštajuće dejstvo na čitav naš organizam. Kaki sebe fizički zahtjevnim nije potrebno, ali je osjećaj slobode, kada su sve vaše tijelo održava test vode za vrijeme trudnoće – svetinja. U ovom trenutku treba napomenuti i dijela joga vježbe za trudnice kod kuće kao redovni prihvatanje opuštajuća kupka sa dodatkom raznih biljnih izmišljotine i dušu sa potrebnim niskim temperaturama kontrast poboljšava cirkulaciju. Nije loše kao kupanja, kako kažu, sa tušem u ruci: dok smo ležali, voda će teći glatko našem tijelu, vodeći sa sobom sva iskustva dana.
 • Tokom trudnoće za dodatnu masažu probavni organi, koji su predmet prevelik pritisak kao dijete raste, treba nam u šetnju. Hodanje je dobro i da se poboljša mobilnost lumbalne i jačanje trbušnih mišića, što je vrlo korisno kada joga postaje vrlo bitno našeg rasporeda.
 • Joga za trudnice 2 termina mora biti u kombinaciji sa redovnim trljanje nakon kupanja pšenične klice ulje u grudi, bedra i stomak, i da završe procedure neophodne za sprečavanje strija, će se upaliti peckanje kože prstima, tako da je ulje natopljen dublje. Ulje badema će isto tako biti gumiran dva puta dnevno, prije uzimanja kupanje i spavanje. Vitamini pomažu da se obogati kožu kisikom, da ne spominjemo dodatne vlage, što će samo treba da sada, kada je pod pritiskom.
 • Joga za trudnice 3 trimestra ćemo biti u kombinaciji sa dijelovima postupka štipanje, istezanje i povlačenjem bradavice tokom dana, a nakon kupanja će morati biti pažljivo trljao ubrusom, sve je to samo treba da ih ojača. Povremeno, možemo oprati bradavice sa sokom od limuna. Bilo bi lijepo i da se brine o prisustvu mjesto gdje, bez oklijevanja i smetnji može uzeti sunce i klima kupke, onda svi možemo nazvati sebe sretan Mama, jer takva briga za potrebu da se nakon toga smanjili neugodnost grudi tokom dojenja.

Joga za trudnice: kuće i zidovi pomoći

Tokom postojanja doktrine da je u više navrata dokazano da žene mogu pomoći sami naučiti da kontrolu nad procesom rada. Nakon toga, mi ćemo biti u mogućnosti da se smanji bol kontrakcije do prilično dozvoljenim granicama koje je dah sistema i odgovarajuće joga poze za trudnice, odgovarajuće vježbe može pomoći ubrzati proces. Da ne spominjemo činjenicu da su neki od obrnutog asane (položaje tijela, u kojem je najviše prijatan i udoban boravak) će pomoći našim malim Uživajte u stomaku desnom položaju, a mi čak kontrolirati i “osjetiti” uterusa mišića i usmjeravanje vektor trud dole push ispravno. Joga može da se praktikuje kod nas tokom svih devet mjeseci, u skladu sa gore navedenim pravilima, a ako se ne primjenjuje prije trudnoće, za početak joga za trudnice u prvom tromjesečju uklapa sasvim u redu.

Nažalost, danas nemamo priliku razgovarati detaljnije o jogi za trudnice – vježbe previše. Međutim, ja bih vrlo rado da se u detaljno praksi, koji je usmjeren na kontrolu mišića karlice, što je neophodno, s obzirom na pojavu dodatno opterećenje na mišiće uz povećanje težina djeteta u utrobi. Ove vježbe nam omogućiti da mišiće zdjeličnog dna elastičnost za buduće isporuke. Ali naš glavni cilj je da se shvati mišića ovog područja i kako ih možemo se protežu i opustiti kako bi se olakšao prolaz kanala porođaja.

Narednih pozitivan aspekt prakse je pružiti brz oporavak mišića, ako nastavimo da se uključe u i nakon porođaja, a razredi su bitne – oni značajno pomažu u liječenju čak i kada predmet epiziotomije. Ne bi trebalo da omogući pomisao kako je lako joga za trudnice – može učiniti kod kuće, a ne sve, pa čak i obratite se lekaru preporučuje. Ali sada vježbe za karlice – prilično bezopasno naizmenično stezanje i opuštanje mišića međice – idemo u praksu što je češće moguće (oko 100 kompresija dnevno kao minimum). Za početak, kako bi se osjećati ovi mišići trebaju biti malo razdvojena noge prilikom mokrenja, a zatim početi proces pražnjenja bešike i obustavi mišićne kontrakcije. Lako možemo osjetiti mišiće, ako ste stavili prst u vaginu i stisnuti mišiće oko međice. Ova praksa je sastavni dio programa “Joga za trudnice – 3 tromjesečja”, kada će se učestalost posjeta WC sobu značajno povećati.

load...

Ako idemo s tobom takav razgovor, želimo da nam reći nešto više o ograničenjima koja postoje, funkcija koja svakako treba uzeti u obzir, kao i osnovne poze koje će dobro doći:

 • Svaki yoga class za trudnice – 1 trimestru već trebalo biti u znaku ih – treba početi sa vježbama disanja. Pranayama (tehnika disanja) je apsolutno neophodno za optimalnu pripremu za rođenje našeg tijela: desno od tačke gledišta doktora i prirodnih dah tri do pet, ili čak i više sati tijekom procesa rada, a teško je zamisliti bez rigoroznu obuku prije isporuke.

  Pranayama

 • Obratite pažnju na praksu Mula bandha – to je savršeno u stanju pripremiti perineum do trenutka rođenja.
 • Asana tim za jačanje leđnih mišića joga za trudnice – slike ilustraciju – ističe. Različite varijacije mačke, most, predstavljaju na zid broj 9, pola mosta, predstavljaju na zid brojem 10 i zaustaviti opcije pri ruci, pored pripreme kičme za stres poslednjem trimestru trudnoće i porođaja, čiji je cilj poboljšanje koncentracije i unapređenje rada vestibularnog aparata.
 • load...

  Mačka

 • Kada umor i fizički stres na posljednjoj fazi trudnoće, a samo da bi dodatni poslastica pasivnim klasama joge pogodan za trudnice sa preosjetljivosti učešće Daddy – vježbe sa partnerom. Možda nam je podrška, pomažući da ustanu na rukama, ili da drugi asana.

  Vježba sa partnerom

 • Više plodno joga za trudnice – 2 trimestru, a ostvaruju luk na svojoj strani, polumjeseca, cervikalne-torakalni otklona cat okrećući broj 1, stav zida brojem 4, 5, 6 su u mogućnosti da se opustite, oslobodite stresa, bolova u leđima, poboljšava cirkulaciju krvi u abdominalne i kičme. Stručnjaci nazvati ovu grupu “ugiba i obrta”.

  Savijanje i uvijanje

 • Bez obzira na to koliko je teško joga za trudnice, predstavlja grupu obrnutog asana (ili polumostik Depada pidam, Viparita Kur'an, stoj na rukama i podlakticama, halasana, sarvangasana, Siršasana jednostavan most ili čakrasana i breze) trebaju dobiti vašu pažnju. Oni će vam pomoći naš mali boravak u želucu prema prirodnim scenariju prirode, ne dozvoljava nastup naših proširenih vena, zatvor i grčeve u nogama.

  Obrnuti položaja

 • Prioritet će biti joga asane za nas trudna – Foto pružaju našu pažnju, pokaži im – grupa koja promovira bolje “otkrivanje” zglobova kuka, držanje, poboljšava cirkulaciju krvi trbušnih organa, jačanje organa male karlice. Pose preusmjeravanja nogu u stranu, predstavljaju na zid broj 1, sjedi na svom bedra i držanje zida №15 uvelike nam pomoći u nastanku rada da ubrza i olakša proces porođaja.

  Poziraju za otkrivanje zglobova kuka

 • Joga za trudnice treba isključiti odredbe koje se mogu javiti značajne abdominalne prenapona. Umjesto toga, oni se fokusiraju na šavasani, padmasanu, virasane, natavirasane, ardhapadmavirasane, kontrast i vizualizaciju vježbe – oni će nam pomoći da savladaju vještinu kvaliteta opuštanja.

Završetka svake lekcije, mi ćemo asana za vrat i zglobove ruku – vježbe koje su dizajnirane da smanje umor sa zajedničkim i vratne kralježnice mišiće: uvijanja i istezanje vrata, rotacija vrata, predstavljaju na zid broj 19, proširenje strane vrata, mačke, arvicothoracal otklon, roll preko čela, tople ruke, stalak, četke dvorac.

Sve ove asane i joga vježbe za trudnice – predstavlja blago jačanje svih dijelova kralježnice, zglobova razvijaju, mogu u budućnosti da nam pomogne izbjeći ozljede prilikom porođaja (pogotovo ako govorimo o povredama međice, koji može spriječiti redovnim vježbe istezanja). Prema učenjima Patanjali – osnivač joge i sastavljača “Joga sutre” – i brojne izjave žena koje su počele da se bave jogom, ova praksa može poboljšati endokrini sistem, što je posebno važno za harmoničan trudnoće, kao i što više siguran za generički proces. Da ne spominjem činjenicu da je redovne nastave – Yoga za trudnice ne trpi odlaganje – jasno postaje vidljiv efekat podmlađivanja ženskog organizma.

Joga za trudnice – vežbe disanja

Većina prakse yoge disanja je povezan sa postizanjem više svesne kontrole svog disanja. Vežbe disanja su u stanju da zasititi krvi kisikom, pročišćavajući, što je dovelo do oslobađanja toksina – krv se ažurira mnogo brže i “kvalitetnije”. Duboko disanje na sistemu joge donosi jasnoću uma, briše pluća, ima umirujuće na nervni sistem, njegova poboljšana protok energije, što pomaže skladan razvoj tijela, poboljšati svoju auru, i smanjuje bol. Respiratorni sinhronizacija je apsolutno neophodno da nas tokom trudnoće, jer trećem trimestru mnoge buduće majke smanjuje razinu hemoglobina i “isporuku” kisika u potpunosti već teško. Ovo je povezano sa rastom naše dijete i, shodno tome, abdomena, koji je dobro čitati malo “podupre” svjetlo, da ne govorimo o vaskularne distonija koja se javlja kod mladih žena često. Tokom napadi “gušenja” često dolazi do anksioznost o zdravlju vaše bebe, koja uvijek pati od takvog stanja mame strepnju korisnosti njenog razvoja u takvim uslovima i gomilu sive misli. Joga za trudnice – prvog tromjesečja – nužno mora sadržavati praksu pranayama (disanje jogija sistema) za eliminaciju iz naše “trudna” života kao neprijatne trenutke. Ove vježbe će pomoći, između ostalog, normalizuje krvni pritisak, poboljšava probavu, pomoći da bolje spavate i bez upotrebe tableta protiv bolova prilikom porođaja i stimulanse:

 1. Cijeli joga disanje. Morate sjesti “na turskom,” ili u “noge pod njim,” ostati leđa, ispravi kičmu (na duži period, možete podupre leđa podloge), zatvorite oči i pokušajte za podešavanje u pozitivnom, razmislite o prijatnim stvarima. Pokušajte da ispitaju vaše tijelo: ako postoji posebno stresno mjesto, posebno fokusiraju na opuštanje, pokušajte “dah” predstavljanja, kao sa svakim dahom, sve nagomilane ozbiljnost ih obasuo sa zlatnim zrna pijeska. Nemogućnost da se u potpunosti opustiti i nastava će se održati i nakon nekoliko tjedana moći ćete to učiniti s lakoćom. Tako da smo doveli najviše potpuno opuštanje i da počnu da ostvaruju. Udahnite kroz nos i na koji način možete bolje ispunjavaju vazduh na prvi stomak, a zatim i grudi. Sada izdahnite, vuče malo stomak, a zatim oslobađanje vazduh iz grudi. Mislim na sebe, najbolja opcija je dah na brojanje “četiri”, a pri izdisaju “, osam” je vjerojatno prvi put da ne previše uspješan, ali tokom vremena, idealan odnos “4/8” ćete postići. Respiratorne joga za trudnice – 1 termin će početi u nas sa deset udisaja i diše, ali se fokusira na senzacije, onda ćemo povećati broj.
 2. Udaji. Pripremiti i opustite se, kao u prvoj sesiji. Sada je potrebno da se osjećaju kao da, da glotisa (pokušati malo stenjanje sa zatvorenim ustima). Kao iu vježbe “punu joga disanje” udah-izdah će biti pod “stomak – grudi”, ali sada, koliko je to moguće, naprežući glotisa i kontrole protoka zraka. Treba čuti šištanje. Počevši od 3-5 minuta, mi ćemo dodatno povećati trajanje takvog joga za trudnice do 15 minuta.
 3. Nadishodhana. Priprema i respiratornog sistema “panceta – grudni koš”, kao iu prethodnim vježbama. Potrebno je palac desne ruke da zatvorite desnu nozdrvu, udisale napustio već nakon kažiprsta desne ruke, mi ćemo zatvoriti levu nozdrvu i zadržite dah malo. Zatim, otvoriti pritiskom palca, pravo nozdrva, ostavljajući zatvorena lijevo i izdahnite duboko. Sada udahnite kroz desnu. Još jednom pokrila palac, zadržite dah i izdahnite kroz lijevo. Desnu nozdrvu, kao što se sjećate, je zatvoren. Takav sistem treba ponoviti izmjeni 5-10 puta, evo ga je idealno za ovu dah na račun “4”, nakon kašnjenja na račun “16” i izlazi na “8”.

U obavljanju ovih vježbi disanja treba da se pridržavaju određenih pravila:

Pranayama se uvek radi na prazan želudac, najmanje tri sata nakon zadnjeg obroka, veliki rano ujutro i prije spavanja.
Nastava treba sprovoditi u dobrom ventilacijom, i vježbe u prirodi će povećati njihovu efikasnost čak i više.

Preskočite klase je samo u slučaju da smo apsolutno osjećati loše, ali ako je moguće, to je vrijedno što barem jedan ciklus od svake vježbe. U normalnim vremenima, sesija treba trajati 15-20 minuta i po želji podijeljena u dva ili tri seta.

Vježba vrijedno radi, nalazi se u mirnoj, mirno mjesto da bi mogao da maksimalno fokus na svoje osjećaje, bez ometanja, donoseći osjećaj duboke lakoće, neverovatan mir i spokoj.

Po prestanku radnog odnosa, ako umjesto pozitivne osjećaje doživljavamo vrtoglavica, stezanje u grudima, otežano disanje, neophodno je da se smanji trajanje može uzeti pauzu od učionice za dan ili čak dva.

Na kraju želim napomenuti da je u stanje mira koje daju joga, će biti najlakše naučiti komunicirati sa našim malim, osjetiti ga, najbolji način da počnete da ga razumiju, koji će nam pomoći i da bude još sretniji.