Kako naučiti govoriti lijepo?Sadržaj:

Socijalne i komunikacija zauzimaju lavovski modernog života. S tim u vezi posebnu vrijednost dobiva sposobnost da pravilno izgrade svoje govor. Nauče da govore lijepo – to je lako. U ovom članku pokušali smo pokriti najefikasnije metode i tehnike koje vam mogu pomoći naučiti kako se pravilno govori, lijepo i inteligentno, a možete implementirati samo predložene preporuke.

load...

Saznajte kako da nauče da lijepo govore, najlakši način za trening govorništva. Po pravilu, takva obuka obuhvaća teorijski dio, koji se sastoji od prenosa predavanje informacija, i praktičan, koji se sastoji od vježbi. Nedostatak ovog treninga je kratko trajanje posledicu – vrlo malo ljudi nakon ove obuke zaista počinje da se pravilno i lijepo govori.

Šta da radim? Recimo da su čvrsto odlučili: “Hoću da razgovaram, tako da su svi bili zadovoljni da me slušaju.” Gdje da počnem? Prije svega, pravo radi neko ko zna da prvo moramo razgovarati inteligentno.

Naučite an_0 jezika Serbtskogo

Najvažnija stvar u prekrasnoj govor – je njegovu usklađenost Serbtskogo jezik. Kako naučiti govoriti lijepo i mudro? Prvo moramo naučiti kako postaviti akcente. Sve što znam šta da kažem “pita” umjesto “kolač” ili “poziv” umjesto “zovu”? Nažalost, ne, inače ne bi vrlo često čuje nepravilnog oblika te riječi. Tu su i uporni verbalni kombinacije “stavio neko” ili “nešto da obučem” – i oni treba da zapamtite. To se lako postiže zahvaljujući mnemonika način, na primjer, “obući, staviti naprijed”.

load...

Pokušajte izbjeći zloupotreba reči. Uvijek provjeriti vrijednost složenog izraza, ne gleda u oči znanja pratilac apsolutno glupo. Ako ste u nedoumici oko značenja, bolje koristiti jednostavna riječ. Pobrinite se da su sve riječi i fraze koje koristite, su u skladu sa svakim drugim u gramatičkom, leksički i stilski planova.

Nemojte zaboraviti glas

Da govori lijepo, malo koristi jezik kompetentno. Morate naučiti kontrolirati svoj glas. Većina kvarova govor zbog nedostatka vještine govora pravilnog govora daha. Smatra se da je nepravilno ako je otkrio sljedeće značajke:

  • U razgovoru koristeći torakalni tip disanja – prilikom podizanja gornje grudnog koša. Takva disanje je najčešća kod žena.
  • Plitko, brzo disanje.
  • Nedostatak fokusa izdisanja na usnama.
  • Skraćivanje izdisajni faze.
  • Disanje previše – kada na tip grudi disanja je prevelika dah.
  • Nemogućnost da se nevidljivi zrak skup okruženju.
load...

Disanje poravnavanje javlja kroz spore dah, a zatim pauze i miran izdisaj. Disanje se smatra početkom izdaha, to se odvija kroz usta. Nakon toga slijedi pauza, ona kontrolira stupanj udisanja, to se radi bez stresa i napora, kroz nos. Inspiratorni trbuh “raspuštena” i uvlačenje trbuha javlja na izdisaj. Postoji niz vježbi čiji je cilj disanja vježba tokom govora. Neophodno je razraditi nizhnerebernoe dah. Air pravac mora biti u pravu – izdahnite precizno vođeni kroz usne, povlačeći ih lagano naprijed. Obrazi dok elastično zategnuti, ne bi trebalo da bude napumpana. Ovaj proces je sličan duva svijeće. Ispunjava trajanje izdisaja, klima trošku sticanja 3 i izdisanje – 5, 10, 15, 20, 25, itd … Educirajte se tiho rade zraka prečke, rekavši brzalice i razbijanje ih u red, a disanje na kraju svake linije.

U formiranju govora zvukova su uključeni aktivni artikulacija organa: usne, jezik, donja vilica, mekog nepca, larinksa sa vokalnim naborima i grla. Od an_0n rad artikulacija organa ovisi jasnoća i čistoća izgovor, odnosno dikciju. To se može popraviti kroz obuku artikulaciju mišiće.

Za obuku donje vilice neophodno je da se gura naprijed i čišćenje, i učiniti sljedeće vježbe: usta poluotvorena, otvorite i zatvorite negdje za 7-8 puta. Također se možete recituje stihove, pokušavajući da gura koliko je to moguće s donje vilice. Trenirati svoje usne potezu uglovima usta, usne povući ispred rilo i reći “i u” povucite usne za zube sa malo otvorenih usta, potpuni zvuci kao “PTCA, PTCA, PTCA”, “bdgo-bdgo-bdgo”, itd . …

Trenira mišiće jezika. Korisno je da se opustite leđa jezika, zbog čega ga biti u obliku “lopatu”, podići bočne ivice jezika na gornji kutnjaka, što jezik rotaciju oko usana, čineći “uboda” jezik obraza, da klizi jezikom na tvrdom nepcu. Recitovati jezik-Twisters kao što je “prašina iz štancanje od kopita na terenu leti” – to je sve jako dobro trenirao vokalne aparat.

Sačuvajte pažnju publike

Pažnju i interesovanje publike – to je glavni cilj koji kaže da ste naučili da govore lijepo. Za mnoge ljude, to je važno za vizuelnu percepciju zvučnika. Najvažniji ovdje su izgled, geste, držanje i pogled.

Svoj izgled bi trebao biti privlačan (ali ne odvrati od vašeg sadržaja govora). Odjeća mora biti čista i umjereno moderan. Kredibilitet zvučnika povećava odgovarajuću odeću: dobra tkanina, tamne boje, poslovni stil i pravougaoni siluetu. Što se tiče pogled, potrebno je pogledati naizmenično, a da niko izdvajanje na svim slušaocima. Možete pogledati dalje, ali ne za dugo. Ne treba gledati u svom govoru na podu, prozor na stropu, pješice, u prostoru i na bilo objektima. Obavljaju kontakt očima sa publikom – gledajte ih u oči.

Relativna držanje je važno imati na umu da je fokus na obje noge neće biti isti, grudi treba malo izložena, a trbuh uvučen gore. Brade ne treba izostaviti. Ruke ne moraju napustiti dalje – to čuva slušalaca. Ne čine namerno pokrete – pokrete treba da bude prirodno. Uvijek gestikulirajte s obje ruke.

Na kraju, ne zaboravite na intonaciju. Glas govornika treba biti energičan. Ne pričam preglasno – bolje pokušati da se istakne najvažnijih mjesta odgovarajuće intonacije; u svoj govor ne bi trebao biti monotoniju i neprirodno. Stopa govora je bolje držati u prosjeku, bez velike pauze.

Ove jednostavne Savjeti će vas i vaš glas da ostanu u dobroj formi, i vaš govor pomoći – uvijek biti efikasna i da komuniciraju na slušaoca sve ono što želite reći. Nadamo se da će uz našu pomoć možete saznati kako da nauče da govore lijepo!