Kako odabrati blender?Delicate šlag, milkshake sa zračnim mjehurićima, dijeta voća krema! A ipak – sjeckani, luk, povrće pire za hranu za bebe, led fino nabijena (bez suza!). Ukratko, sve što možete miješati, tukli, usitniti sa jednim čudo uređaj. I to je sve o njemu, blender. Sorte ove divne hostesa asistent u radnji su više nego dovoljno kako bi se osiguralo da je legitimno pitanje: šta je to i kako da izabere blender.

Da bi pravi izbor i da stekne istinski univerzalni asistent, samo treba saznati više o tome. Da budemo precizniji o tome koji su to mikseri, i šta obratiti pažnju prilikom kupnje.

Vrste mikseri, njihove prednosti i mane

load...

Odmah napominjemo da se to govoriti o dobrim i lošim tipovima (vrstama) ovog uređaja nema smisla. Od svake vrste je dizajniran za specifične potrebe i vrste rada s proizvodima. Međutim, treba da znate o imenovanju određene vrste kućanskih aparata, pa čak i više, svoje prednosti i mane. Dakle, sve moderne mikseri, predstavljena u prodavnicama, su podijeljeni u tri vrste: fiksni, potopljeni i zajedno.

Stacionarne blender – je priključen na pijedestal posudu, u kojoj su noževi su na dnu. Ovaj tip blender za koktele, kašica i umake, miješanje i bičevanje meka i tečnih proizvoda. Njegovih prednosti je da se radi na vlastite (bez pomoći ruke), to je pogodan ne samo za kuhanje, ali i za pretakanje koktelima može se koristiti za miješanje tijesto (palačinke, biskvit), je opremljen funkcijom samočišćenja. Nedostaci stacionarnih blendera uključuju neke nespretnosti i mogućih nemogućnosti iseckati povrće.

Immersion blender ima metalik ili plastično kućište sa mlaznicom koja se spušta u posudu, u kojoj je nešto potrebno da se melje ili mix. Ovaj tip blender je najpogodniji za brušenje čvrstih proizvoda, priprema mješavine povrća i voća, pirea i umaka. Njegove prednosti: kompaktnost, jednostavnost upotrebe za brušenje malim serijama proizvoda (kao što je hrana za dijete). Nedostaci strane mikser: zauzet ruke, koje stalno imati na blender i nije baš pogodan za potrebe izrade koktela.

U kombinaciji blender, vjerojatno najsvestraniji tip. Jer spaja sve funkcije uronjeni blenderu i fiksni i offset njihove prednosti i nedostatke. Osim toga, u kombinaciji blender je opremljen sa dodatnim mlaznica (nož led, a metlicu za premlaćivanje, vakuum pumpa). Dakle, nema potrebe da govorimo o prednostima i manama kombinovanog blenderu: u odnosu na prethodnu vrstama ih jednostavno nemaju. Da li je to cijena, koja je kombinovani blender će biti znatno veći.

Kapacitet (posudu ili rezervoar)

load...

Prije nego što odaberete određeni tip blenderu, obratite pažnju na kapacitet. Tu je važan njegov obim i materijal od kojeg je napravljen. Zapremina – po vašem nahođenju. Odabrati model kup koji će imati dovoljno kapaciteta da se pripremate za uobičajene količine hrane.

Što se tiče materijala, ovdje morate birati između dvije opcije: plastiku i staklo. Prednosti rezervoara stakla: otpornost na ogrebotine, dugi vijek trajanja, očuvanje transparentnosti. Nedostatak jednog, ali veoma značajan. Staklenu čašu može lako razbiti od udara ili pada. Ali pažljivo rukovanje je dugo vremena i kvalitativno.

Spremnici od plastike i imaju prilično dug život. Međutim, kada su se pere u mašini za sudove, ovaj period može biti znatno smanjen. Spremnici od plastike, za razliku od stakla jači (teže ih slomiti). Ali, u isto vrijeme, ovaj materijal se lako izgrebati i gubi transparentnost tokom vremena.

Dakle, mislim da koliko često i intenzivno želite da koristite blender, na koji način će se oprati i odaberite model sa plastičnu posudu ili stakla. Ako velika razlika kao zdjela za tebe ne, onda obratite pozornost na snagu i broj brzina vam se sviđa model.

load...

Snagu i brzinu

Kako odabrati blender da se ove karakteristike? Kapacitet blender može biti 200-700 vati. Što više funkcije mogu obavljati određene model blender, više snage ima. Šta ćeš uraditi s ovim uređajem? Whipping koktele i brušenje najmekši proizvodi će biti dovoljan i najmanji kapaciteta. Ali ako vaši planovi koktele sa ledom (što je potrebno da se kretenu), kao i brušenje prilično tvrde proizvode (krumpir, mrkva, repa), trebat će vam velike snage blender.

Ako vam je teško razumjeti moć uređaja, a zatim obratite pažnju na broj brzina, koji je direktno povezan sa vlasti. Na primjer, blender, koji imaju jednu ili dvije brzine, će imati najmanji kapacitet. Srednja snaga uređaja – sa tri na pet brzina. Ali, ako je blender šest ili više (ponekad i do 12!) Brzine, to znači da ovaj model ima vrlo velikog kapaciteta.

Pored broj brzina treba obratiti pažnju na njihov režima: Turbo mode, puls režim, režim podešavanjem brzine. Broj brzinama, više mogućnosti za različite operacije. Na primjer, moguće je prilagoditi veličinu reza komada ili ravnomjerno mješoviti mase. Međutim, u praksi, domaćice dva do po pet brzina, što je sasvim dovoljno za drobljenje proizvode i za pripremu beba pire, i šlag kremom ili koktela. Dakle, odlučite sami (ovisno o kupovini ciljeva) kao moćan i high-speed blenderu vam je potrebno. I ne zaboravite da obrate pažnju na neke nevažne sitnice.

Važne stvari

Cijena. Zapamtiti prilikom odabira blender da radi normalno, “najskuplji ne znači da je najbolji.” Mislim, da li je zaista potrebno za vas je snažan i high-speed blenderu originalnom dizajnu. Izgledaju bolje, kako stabilnu bazu.

Odaberite model sa širokim i čvrstim temeljima. Onda je, čak i kada se radi na velikoj brzini neće vibrira snažno i puze na stolu. Osnova blendera mogu biti od metala ili plastike. Plastika je lakši i jeftiniji. Metal trajniji i stabilniji.

Provjerite svoj omiljeni model na poslu: kako bučnim je. Slažem se da će tiši vaše blender rad, proces kuhanja ugodnije će biti u njemu proizvode. Pogotovo ako imate malu djecu koja obično spavaju kada majka treba koristiti blender.

Naravno, dizajn i boja sheme za nas, žene imaju ključnu, ako ne, onda je vrlo značajnu ulogu. Tako odabrati nešto što zaista volite i koji odgovara vašim estetskim potrebama.

Imajte na umu ne samo izgled i karakteristike blendera, ali i svrhu za koju ga. Idi na akvizicije uma, jer da izaberu blenderu nije teško ako znate točno zašto vam je potreban. Samo odaberite model koji u potpunosti odgovara vašim potrebama, od vas će biti u stanju izvući iz akvizicije maksimalnu korist. I, naravno, dobiti moralnu satisfakciju od rada s tako divan asistent.