Kako odabrati e-knjiga?Za one od nas za koje pozitivan odgovor na pitanje “da čita ili ne čitaš?” očigledno “, sada moramo odgovoriti na još jedno pitanje:”. Kako se čita, “A stvar je u tome da moderne digitalne tehnologije su dostigli i ovaj naizgled konzervativna oblastima života, i tradicionalne knjige su polako, ali sigurno se zamjenjuje knjige, elektronske naravno. Međutim, čitač (knjiga čitač) i više samopouzdanja osvojiti natrag svoje mesto pod suncem, i odgovor na pitanje “kako odabrati e-knjiga” nije samo relevantan, pa čak i gori za prave bibliofilima vrijednosti dobrih starih knjiga nikada neće biti izgubljeno ..

Imamo priliku da koriste digitalne biblioteke i pristup mnoštvu relevantnih i zanimljivih knjiga i časopisa, zahvaljujući Njegovo Veličanstvo, “Internet”. Ali, kao što čitati na ekranu nije vrlo povoljno (i navike utiču) ljudi izmislili poseban uređaj kao što je čitač s kojim elektronskim tekst za čitanje i udoban i prijatan. Ali, nažalost, u svijetu ništa nije savršeno, i čitači (kao i drugih digitalnih tehnika) nije izuzetak. Bilo koji elektronski uređaj ima svoje prednosti i mane, a ja želim da kupiti kvalitetne stvari. Dakle, da saznamo šta predstavlja knjige čitaocima, i kako odabrati e-knjiga, s obzirom na ključne funkcije i karakteristike.

Ono što je knjiga-čitač?

load...

Book čitač – digitalni uređaj za čitanje elektroničkih tekstova. To je uređaj zovemo uobičajeno već termin “e-knjiga”. A ime je doslovan prijevod engleskog termina “elektronska knjiga” ili skraćenicu “eBook”. Bilo koji digitalni uređaj obavlja određene funkcije. Glavni zadaci book čitača – skladištenje i reprodukciju teksta i ilustracija. Dakle, u prvom slučaju, čitač bukve obavlja funkciju digitalnih medija za pohranu podataka, a drugi – konvencionalni papir list prikazivanja ove informacije (u ovom slučaju, tekst i slike). Osim toga, razmaženi moderni potrošač želi takvih uređaja su također dodao značajke koje čine čitanje udoban, prihvatljive cijene i zajamčena kvaliteta.

Prema osnovnih problema čitača bukve i određene kriterije po kojima se izabere uređaj:

 • izgled, ukupne veličine i težine;
 • veličina ekrana i Blještavi;
 • prikazati formati teksta;
 • memorijske kartice;
 • moguće informacije opterećenje;
 • Dugo trajanje baterije;
 • mogućnost zabilješki i markera;
 • rusifikacije;
 • mogućnost pristupa mreži;
 • cijenu.

Ovo je glavni, ali ne i sve kriterije za odabir e-knjiga. I, naravno, da će morati da izabere, a ne sve odjednom, ali ono što je najznačajnije za vas kao čitač. A kako je čitač ekrana je namijenjen za zamjenu stranu knjige, da je s njim, i počnimo.

Veličina ekrana

Kako odabrati pogodnom ekran e-knjiga? Prilikom odabira čitač kartica, morate odlučiti koliko veliki ekran vam je potrebno. Prvo, vrijednost ekran određuje veličinu stranice koja je u stanju prikazati. Usput, za razliku od strane tradicionalne knjige, veličina elektronske stranice se mjeri u riječi, ali ne u centimetrima. Stoga je poželjno da se počne sa izborom knjiga čitatelja, ekran koji ima najmanje jedan paragraf teksta. Takav zahtjev je objasnio vrlo jednostavno. Čitali smo, za razliku od prvog razreda, no čarolija ili čak riječi. Odrasla osoba istovremeno čita više riječi, pa čak i cijele linije teksta. Zbog toga je zgodno da vide više linija teksta za čitanje.

load...

Jednako važno je geometrija ekrana, to jest, njenu veličinu u centimetrima. Ovi parametri određuju rezoluciju ekrana. Većina čitatelja radi veličine ekrana od šest do osam inča s rezolucijom od 600×800 piksela. Po pravilu, to je sasvim dovoljno. Ali, ako imate potrebu da čitaju časopise sa slikama ili tekstova u PDF formatu, razumno je kupiti čitač velikog ekrana. Važno je da kada se smanji font nije izobličen, a tekst je jasno vidljivo i čitljivo.

Prikaz Postavke

Osim veličine ekrana važnih kriterija za odabir čitač može da sadrži i veliki kut gledanja, anti-refleksni sloj, podešavanje kontrasta i svjetline boje pozadine. Ovi kriteriji moraju biti vođeni izabrati tip ekrana: e-Ink ili LCD (tekući kristal). E-Ink tehnologija omogućava približiti (vizualni) čitača ekrana na normalnu stranicu knjige. Ovi ekrani su čak nazivaju elektronskog papira. Prednosti u odnosu na tečnim kristalima:

 1. Značajne uštede energije, koja je potrošila samo na “okretanje” stranica. “
 2. Širi kut gledanja od LCD televizora.
 3. Manje opterećenje na oči.

Važno upozorenje – ovaj ekran treba zaštititi od direktnog sunčevog zračenja. U suprotnom, slika može nestati.

load...

Glavna prednost LCD ekrana može se nazvati, koji možete pročitati na ekranu u mraku, i relativno niske troškove. Ali oči ovi ekrani umoriti brže, a energija koju troše mnogo više. Međutim, za ekran bez pozadinskog osvjetljenja, postoje posebne lampe za čitanje elektronskih knjiga. U principu, ekrani bez svjetla bi trebao imati dobar anti-refleksni sloj, u svakom slučaju, važnije od ekrana kontrasvetlu. Jer potrebno je anti-reflektivni premaz kako bi se odražava svetlost ekrana ili sunce lampa nije zaslijepljen.

Boja ekrana pozadini – također nije nevažno parametar pri odabiru e-knjiga. Ovdje je izbor određuje isključivo ličnim sklonostima čitača. Čisto bijeloj podlozi, naravno, povećava kontrast, ali u isto vrijeme može biti dosadno, pa čak i blještavila oka. Stoga bolje da izaberete čitač nije sve-beli ekran u pozadini, sa bež, siva, zelena, plava, kratka, udoban za vas.

Kut gledanja treba da bude takva da nije bilo potrebno mijenjati položaj na ekranu dok čitate. Što je veći ekran, veći je kut gledanja, on bi trebao imati.

Tip kontrole

Kontrola čitač može biti dodir tip (s zaslon osjetljiv na dodir) ili mehanički. Ekran na dodir uređaj čini više ergonomski, dok minimiziranje broj tipke i tipke. Uz ovaj ekran je vrlo povoljno da se bilješke dok čitate, naglašavajući potrebne informacije direktno na ekranu. Stoga, čitača na dodir, možete preporučiti onima koji ga kupe pročitati poseban i obrazovne literature.

Za konvencionalne čitaoce odabiru čitač za čitanje umjetničkih djela po mogućnosti sa mehaničkom kontrolom uređaja (tipke, tipke ili džojstik). Na kraju krajeva, oni neće imati potrebu za uzimanje bilješke izolirani fragmenti teksta, tako iu pogledu pouzdanosti ovih čitatelja smatra da su više izdržljiv.

Konverzija formata i rusifikacije

Što više formati čitač, to bolje za vas. Dovoljan za potpuni čitanje smatra DjVu formata, TXT, RTF, FB2, HTML-a. Većina čitatelja prihvatiti ograničen broj formata (tekst i slike). To je učinjeno kako bi se osiguralo da korisnici bilo teško za dijeljenje sadržaja, a oni će biti primorani da kupuju e-knjige. Međutim, neke od najnovijih modela e-knjiga vam omogućuje da lako čitati tekstove ove jednostavne formate kao što su TXT i HTML (ali ne i tekst ovog formata stilova). Grafičke formate predstavljen u knjizi-čitač, veoma se razlikuje od standardnih, ali gotovo svi od njih podržavaju najčešćih JPEG formatu. Tu su e-knjige koje otvaraju arhivirane datoteke (zip). Postoje čitaocima koji podržavaju audio formate, što je korisno za učenje jezika i slušanje audio knjiga.

Za prenos datoteka iz jednog formata u drugi (konverzije) imaju dobre programe-konvertera, to možete učiniti e-knjige (npr Book Designer). Osim toga, uvijek postoji mogućnost prenošenja teksta iz jednog formata u drugi (podržan od strane čitača) na standardnom PC-u.

Prisustvo rusifikacije u čitač – je također jedan od važnih parametara. Rusifikacije funkcija omogućuje e-knjiga za razumijevanje i reprodukciju ćiriličnog teksta, kao i predstavljaju Serbtskoyazychnoe izbornika.

Što se tiče PDF datoteke na čitač, oni su teško pročitati. To nije zato što ovi uređaji su loše, ali zbog karakteristike u pdf formatu, nije predviđen za čitanje. Datoteke u ovom formatu obično prikazuju stranice A4 formata, koji je veći od ekrana e-knjiga. Tako da čitalac vjerovatno neće biti u stanju da pravilno prikazivanje ove datoteke, i morate se navići na čitanje tekstualne datoteke.

Kapacitet i trajanje

Moderni čitač e-knjiga opremljen ugrađene memorije koja može držati malu biblioteku. Na primjer, ako je jedna knjiga “teži” u prosjeku od jedne do pet megabajta, a zatim čitača 512 MB memorije može pohraniti 100-500 knjiga. Slažem se da to nije dovoljno. A osim toga, većina čitalaca imaju mogućnost širenja interne memorije uz dodatne kartice.

Što se tiče trajanja trajanja baterije, izbor čitač, pitati za broj “flipping” stranica je dizajnirao. Ili, kada su u pitanju modeli sa LCD ekranom za broj sati baterija se izračunava.
Dodatne funkcije i pribor

Sve u svemu, sve dodatne mogućnosti za e-knjige – je ekscesa, što samo povećava troškove. Kao što je prikazano, više dodataka (često nepotrebnih), to je niža performanse uređaja. Međutim, treba da znate o njima (i iznenada doći!). Dakle, mnogo, mnogo današnjih e-knjiga, možete:

 • rotirani teksta na ekranu se rotira (funkcija G-senzor);
 • koristite ugrađeni u rječniku;
 • slušati FM radio;
 • koristiti za snimanje;
 • povezivanje na mrežu preko Wi-Fi i besplatno informacija bez upotrebe računara;
 • pretraživanje, marker i preimenovati datoteke koristeći QWERTY tastaturom.

Dakle, odlučite sami kako ove ili druge napredne funkcije koje su vam potrebne, i bez koje je moguće uraditi.

Izbor e-knjiga sa svim svojim naprednim funkcijama, pratiti za potpuni komplet pribor:

 • slušalice (ako je bilo koji igrač);
 • punjač baterija;
 • port za povezivanje sa računarom (USB 2.0);
 • kabel za povezivanje sa računarom;
 • Vodič za brzi početak;
 • pokriti;
 • stylus (za neke čitač dodir);
 • memorijske kartice (ako postoji);
 • garantni list.

Izgled i veličina

Prema ovim kriterijima, e-knjige nije teško odabrati. Ako kupite čitač za čitanje elektronskih knjiga u vrlo domaći i ugodnoj atmosferi, njegove dimenzije i težina su bitne ne. Glavna stvar je da zadovolji zahtjeve ekrana. Međutim, pročitajte u ekstremnim uvjetima, na primjer, u transportu, pogledajte tanak i lagan čitaoca da je lako držati u ruci i stavite u torbu.

Što se tiče dizajna i boje modernog čitača, to se može nazvati savršenim. Vaš izbor će se pojaviti i poslovnih modela u crnoj boji pokriva stroge i elegantne modele u svijetlim bojama i stilski, pa čak i ekstravagantnim dizajnom e-knjige.

Znajući kako odabrati pravu e-knjiga, obratiti pažnju ne samo na glavnu tehničkih parametara, ali i na građevinskom stanju. Glavna stvar je da je gotovo savršeno. Jer čak i manja oštećenja mogu biti fatalne za kupovinu i morate čitač pouzdan i kvalitetan, koji može zamijeniti solidnu biblioteku policu za knjige.