Kako odabrati laptop za kuće?Jeste li obratiti pažnju na to kako se brzo razvija digitalne tehnologije? Čak su i neki od dvadeset (da, ima dvadeset, deset!) Prije nekoliko godina, dom računalo za većinu Srba i dalje teško ostvarive san. Danas je situacija sasvim drugačija. Kupiti kompjuter nije problem. Problem je da odaberete računar. A ne samo (fiksni) i mobilne, kompaktan, praktičan i moderan laptop. Kako odabrati laptop, na primjer, za kuću ili da studiraju, ili na posao? Da li postoji razlika između sveske, tako da “target” korištenje ili samo kao kućni računar? Ono što tražiti prilikom kupovine? Kako napraviti dobar izbor? Trudimo se pronaći odgovore na sva ova pitanja.

Svrha laptop

Polazište za izbor laptop bi trebao biti njegov takozvane specijalne namjene oznaka. To je nešto za što vam je potrebno: kao kućni računar, kao asistent u školi, kao poslovni alat ili kao “play station”. Krenimo od početka.

load...

Laptop za kućnu upotrebu. Zahvaljujući modernoj naprednih modela kompaktnih notebook može zamijeniti stacionarni kućnom računalu. Pored kompaktnost laptopa kao “kućni računar” ima niz prednosti. Prvo, to je mobilan i jednostavan za nošenje iz sobe u sobu, ponijeti sa sobom u vikendici ili na put. Drugo, ne treba poseban namještaj za njega. Treće, ne zahtijeva dodatnu opremu audio zvučnika ili web kamere. I to nije sve: još gomila prednosti mogu se naći po želji. Dakle, ako ste riješiti problem, kako odabrati laptop za dom, onda obratite pozornost na sljedeće parametre:

  • veličina ekrana, koja bi trebala biti velika, sa odnosom od šesnaest do devet (koji vam omogućava da gledate HD filmove bez problema);
  • Blu-ray disk (floppy pogon za čitanje i narezivanje CD-ova raznih formata);
  • hard disk kapaciteta, koji bi trebao biti dovoljan za skladištenje fotografske i video arhiva;
  • grafike sa visokom produktivnošću;
  • priključak za vanjski medij (televizija, video): HDMI, S-Video, DVI.

Da prouči laptop. Mali i kompaktni laptop, netbook ili bolje rečeno – je sastavni dio slike modernog studenta. Ovaj laptop-beba bez problema i da će stati u ruksak i torbe. Student netbook treba biti opremljen sa USB utor za flash kartice (flash kartice), više diskova za čuvanje nastavnih materijala, Wi-Fi modul za povezivanje na Internet, integriranu kameru i mikrofon.

Laptop za rad djeluje kao pomoćni poslovni alat. Neophodno je za poslovna putovanja i poslovna putovanja, da pokažu prezentacije i čuvanje dokumenata. U ovoj izvedbi, nisu toliko važni specifikacije kao izgled laptopa. Prvo, trebalo bi biti lako izbjeći opterećuje svojim koraka, a ne da odloži oružje i ramenima (zapamtite držanje!). Drugo, to bi trebalo biti prilično elegantan, ima stroge i spektakularnim istovremeno naglasiti svoj status i dodati plus za poslovni imidž. Tako odabrati laptop nije teži od tri kilograma, uz sjećanje na najmanje dva gigabajta (2 GB), sa većim ekranom i modul Wi-Fi.

Laptop za igrače. To je ujedno i svojevrstan radni alat, koji mora imati visoke performanse i odličan video kvalitete. Kao gaming stanica stane laptop sa dual ili quad-core procesor i memoriju (RAM) 4-8 gigabajta. Osim toga, treba imati dovoljno velike hard disk (HDD) za smještaj modernog i prilično “teška” igre. Veličina monitora treba biti najmanje (i poželjno je i više) sedamnaest inča, a dual grafičke kartice sa SLI-konektora, DirectX 10 podrška, a memorija je ne manje od 256 gigabajta.

load...

To je sve opšte uslove za laptop ovisno o namjeni za koju namjeravate kupiti. Ali, kada odaberete takođe treba da shvate osnovne tehničke karakteristike računala i uslove koje mora da zadovolji: ekran, procesor, hard disk, tipkovnica, i tako dalje i tako dalje. Neka nam raspraviti ih u više detalja.

Laptop ekrana i formu

Laptop Mobilnost – svoje očigledne prednosti. Međutim, nisu svi modeli su savršeni kompaktan. Na primjer, ako je laptop je mali i savršeno se uklapa u torbi, on ima mali ekran s dijagonalom, i na ovom ekranu nije vrlo povoljno za gledanje filmova. Kako odabrati sredina?

Osnovni zahtjevi na ekran – rezolucija, kontrast i osvjetljenje. Svjetline bi trebao biti maksimum za notebook dizajnera, fotografa i igračima. Pogodan za kućnu upotrebu laptop sa prosjekom ekran svjetline za studente i uredske radnike fit model laptopa nije vrlo svijetao prikaz. Screen inercijskoj učinak na sposobnost “bez traga” brzog kretanja objekata na ekranu. Ovaj parametar je važan za filmove, video igre, rad sa velikim količinama teksta i dugoročno prisustvo na Internetu. Veličina ekrana utiče na težinu laptopa. Dakle, biraj: ili teške laptop sa velikim ekranom, ili lagani model sa manjim ekranom.

Formu. Ekran proporcije sa većinom standardnih notebooka. Tipično, ovaj omjer od četiri do tri (4: 3) ili 16-9 (16: 9). Najveća potražnja (i popularni) su modeli sa širokim ekranom. Smatra se da je više pogodan za rad i za gledanje filmova.

load...

Na nekim modelima, laptopova ekran odvija na stotinu i osamdeset stupnjeva i potpuno spušten na tastaturi. Kao rezultat toga, laptop pretvara u tablet PC bez tastature. Model-transfomery su pogodni u da se mogu koristiti i kao konvencionalni laptop i kao tablet. Ova funkcija je važno za one koji često ne treba tastature, ili čak sprečava, na primjer, u crtež.

Procesor i RAM

Procesor – elektronski mozak. Iz njegovog kapaciteta za proizvodnju električne i memorije ovisi o laptopu. Moćniji procesor, više broj programa možete pokrenuti istovremeno, a brže će raditi same aplikacije. CPU snaga se izražava u broju jezgara cache memorije, a potrošnja energije. Glavna karakteristika – broj jezgara. Za tekst, office aplikacija i “objesiti” na internetu samo jedna jezgra. Za grafiku, video zapise i fotografije, kao i za igre potreban procesor sa dvije jezgre (dual-core).

Cache memorije – ovo je posrednik između procesora i memorije računala, što utiče na njegov rad. To može biti prvi i drugi nivo i određena odnosno “L1” i “L2”. Što je viši nivo, bolje performanse.

RAM modernim notebook modela je dovoljan za skladištenje i gledanje filmova, obradu teksta i office aplikacije, kao i online komunikaciju. Za sve ovo, dovoljno minimalni iznos od RAM-a na jedan gigabajt. Za grafiku (kao što je “Photoshop”) ovog memorije više nije dovoljno, dakle, za intenzivnu zadatke potrebne memorije od 2-4 gigabajta. Pa, ako ste muškarac žele i podešen za eksperimente, verovatno ćete trebati laptop sa “potencijalnim” memorije, koja je, uz mogućnost povećanja njegove zapremine do četiri (ili više) od gigabajta.

Kapacitet čvrstog diska

Prostora na hard disku (hard disk) određuje količinu informacija koje mogu stati na laptopu: programa, tekstove, slike, filmovi, fotografije, muziku, i sve ostalo. Za kućnog računara potreban laptop sa volumen diska nije manja od dvestapedeset gigabajta, za upotrebu sa Office aplikacijama – oko sto šezdeset gigabajta, za grafiku i igre je potrebno najmanje četiri gigabajta. Pa, ako će se vaš laptop obavljati samo ulogu “prozora” na internetu, na svoj hard disk je dovoljno imati volumen do sto gigabajta.

Grafička kartica

Kako odabrati laptop u skladu sa ovu mogućnost? Prema ovom karakteristika grafičkog sistema svim modernim laptopi mogu biti samo dvije vrste integrisane grafike ili dodatno instalirati. Sveske sa integrisanom grafikom u procesu pomoću memorije, a oni su namijenjeni za studente, ured radnika. Zadaci koji se lako nositi laptop – rad s tekstom, putovanje na Internet, virtualne komunikacije. Sveske sa integrisanom grafikom su dovoljno kompaktan i teže ne mnogo.

Za rad u slikama programa, uređivanje fotografija, igranje i kvalitetne filmove zahtijeva laptop sa zasebnim (diskretna) grafika. Njegova prednost je u tome što je opremljen sa vlastitim sopstvene memorije. Prednosti takvog karticu, temeljitost i brzinu prijenosa slike. Laptop ekrana sa zasebnim grafičkim prikazati pravi boje, slika na njima mijenja brže, a sitni detalji pažljivo pratiti.

Tastatura

Za razliku od desktop računala, gdje je tastatura – vanjski uređaj i je zamijenjen u svim tastature laptop modela gradnje. Dakle, za promjenu tastature nećete biti u mogućnosti da nakon kupovine mobilnog računara. I zato pri odabiru laptopa morate obratiti pažnju na ovaj važan element uređaja.

Prije svega, pogledajte kako jasne i oštre čitljiva slova i simbola na tipke, bez obzira da li dobro istaknuti latinicom iz ćirilici. Obratite pažnju na izgled poznato dugme – ne bi trebalo biti puno drugačiji od standardnog, inače ćete morati ponovno naučiti i naviknuti na novi poredak ključeve. Male razlike će i dalje biti (pogotovo na kompaktnih modela) tako da odaberete ovu opciju, koja bi imala ništa da bude sramota.

Provjerite tipke na “slobodno trčanje” – da li je među njima ljepljiv ili popup. Ukucajte neki tekst. Sve u redu? Zatim odaberite model (osim ako ste zadovoljni sve ostalo, previše).

Kontrolu kursora

Touch panel, koji zamjenjuje miš, koji se zove touchpad (touchpad). Pomicanjem prst na njemu, vi prisiljavajući potez i kursor na ekranu. Umjesto touch pad na laptopu može biti mali štap (TrackPoint), koji se nalazi neposredno na tastaturi između tipki.

Touch pad smatra se više zgodna opcija nego džojstik zbog jednostavnosti upotrebe i upravljanja direktne analogije s mišem. Obratite pažnju na lokaciju touchpad – najviše mogućnosti da se nalazi neposredno ispod razmak, ne baš u centru postolja.

Osim miša kao alternativu touchpad ili navigator i većinu laptop su opremljeni sa malim mišem. Ako se miš nije uključena, uvijek je moguće kupiti.

Mrežno povezivanje

Vjerovatno (osim mobilnost i kompaktnost) mogućnost pristupa mreži bilo kada, bilo je glavna karakteristika laptopa. Što više žične i bežične veze na Internet može da se uradi sa laptopom, više komunikativna vrijednost koju predstavlja.

Osim toga uz nju optičke žice povezivanje (npr stan) na bilo prijenosno računalo modem može biti povezan sa mobilnog Interneta (npr u zemlji ili na putu). Osim toga, bilo koji model laptopa (bez obzira na klase) je opremljen modul Wi-Fi. Šta to znači? To znači da je na bilo koji kafić, restoran, hotel ili ured u kojem je Wi-Fi mreže, možete surfati Internetom sa laptopom besplatno ili uz malu naknadu.

Uz Wi-Fi modul u laptop, postoji još jedan vrlo korisna opcija (mogućnost). Ovaj modul Bluetooth (Bluetooth). Uz ovaj modul, možete brzo pristupiti internetu putem mobilnog telefona, prijenos (i na telefonu) muziku, fotografije ili video zapisa, kao i organizirati sve svoje kontakte.

Ubrzano razvija WiMax tehnologija još uvijek nije vrlo česte u prijenosna računala. WiMax – je napredni analogni Wi-Fi, koji omogućava povezivanje na bežičnu mrežu sa više (6-10 kilometara) na daljinu i u bilo kojoj zemlji svijeta, a također pruža visoke brzine. Dakle, ako imate potrebu za stalni pristup na mrežu pomoću laptop, ali način života imate mobilni, opcija u vaš laptop neće biti suvišan.

Baterija

Ovo je jedna od definiranja karakteristika pri odabiru laptopa. Zbog kapacitet baterije ovisi o količini vremena da se može raditi bez punjenja.

Standardno vreme u velikoj većini laptopova kada se radi na baterije – dva ili dva i pol sata. Za kućne laptop ovaj put je više nego dovoljno, s obzirom da je izvor punjenja (utičnicu) je doslovno na dohvat ruke i u svakoj sobi. Ali, ako često koristite laptop daleko od kuće ili puno putuju na poslovna putovanja, potreban vam je “long-plej” baterije. Sa takvim laptop baterija može raditi bez punjenja pet do deset časova. Dakle, obratite pažnju na kapacitet baterije laptopa na najviše nezgodan trenutak, ne bi morali grčevito tražiti izlaz.

Dodatne funkcije i oprema

Pored osnovne karakteristike laptopa (CPU performanse, memorije i hard disk, veličine ekrana) treba uzeti u obzir dodatne funkcije koje imaju većinu modela. Gotovo sve moderne laptopi su ugrađene u web kameru i mikrofon (osim za privredu-klase modela). Zbog toga, oni se mogu pripisati obavezne elemente set. Pogotovo da je većina kupaca i ne smatra model bez kamera i mikrofona. Važno je obratiti pažnju na broj piksela u fotoaparatu i moć (volumena) mikrofona. Za gotovo mora uključiti slušalice i HDMI izlaz (video i audio).

Još jedan dodatak – pogon (pogon za čitanje CD-a). Obratite pažnju kakvu pogona na laptopu: samo za čitanje ili pisati. U prijenosni modeli, po pravilu, samo “čitati” diskova. A u nekim modelima može biti vanjski, koji je povezan samo ako je to potrebno. Dakle, uzeti u obzir pri odabiru ne samo osnovne parametre laptopa, ali i lijep dodatak.

U principu, kako bi se pronašli odgovor na pitanje “kako odabrati laptop”, odlučuju, u prvom redu, u redu, za koje je to potrebno. Smatramo da proizvođači uzeti u obzir karakteristike laptopa koji se koriste za različite svrhe i polja. Stoga, prodavatelj će tražiti ono što će kupiti laptop i da će ponuditi najprikladniji model. A vi ćete samo odabrati optimalnu konfiguraciju sa kojom ste sigurni za rukovanje!