Kako povećati vaše samopouzdanje i poboljšati vaše samopouzdanjeSadržaj:

Kada je osoba uzima nisko samopoštovanje? Zašto je to da neko počne da misli o sebi samo na negativan način i prestaje da vjeruju u svoje sposobnosti? I kako poboljšati samopouzdanje, da ukloni sve prepreke na putu do uspjeha? U ovom članku ćemo vam pokazati kako da ospori te negativne osjećaje i vjerovanja koje su prevladali nad vama. Mi ćemo vam pokazati gde su ovi uvjerenja dolaze i kako su fiksirane u svom umu. I što je najvažnije – mi ćemo vam pokazati kako promijeniti te uvjerenja i poboljšati osjećaj samopoštovanja odgovaranjem na najvažnija pitanja ćete poželjeti da nas pitate.

Što je samopoštovanje?

Svako ima određeno mišljenje o tome kako je kao. Ovaj prikaz je osnova samopoštovanja i utiče na način mislite o sebi i koliko cijenimo sami. Samopoštovanje nije statična i fiksni; vaše vjerovanje o tome što možete promijeniti u toku života, u zavisnosti od okolnosti i iskustvo stečeno.

load...

Ako imate nisko samopoštovanje, vjerovanja o samocijenjenje često biti negativan. Najvjerojatnije, vi ste stalno fokusirani na ono što mislite da je vaš slabosti ili pogreške, a većinu vremena provodite u punom uvjerenju da nije dovoljno dobar za ovaj svijet. A ako nešto, onda ne misliš, pa da mogu, ali to se nije dogodilo.

Ako imate visok samopoštovanje, obično ćete sebe vide u pozitivnom svjetlu. Neprijatnih događaja u životu – kao što su gubitak posla, raspad ili gubitak povjerenja u nekoga od prijatelja – i ti, mogu ozlijediti boli. Ali još ste sigurni u sebe, više pravi da vaš samopoštovanje može biti tampon, što je znatno ublažio udarce sudbine i da će se brzo oporaviti.

To je vaš sud o vama koji čine razliku koja postoji između visoke i niske samopoštovanje. Samo tvoj i ničiji više! Važno je shvatiti da je to samo tvoje subjektivno mišljenje, a ne činjenica. Oni mogu biti pogrešne ili netačne, a tu su načina na koje ih možete promijeniti.

Ono što može izazvati nisko samopoštovanje?

load...

Naravno, nemoguće je da se ukaže jedan od razloga za neke nisko samopoštovanje za svakog pojedinca, jer je formiranje naše osnovne uvjerenja o vama – to je vrlo složen proces. Prirode i urođene ljudske temperament također igra ulogu, ali najvažnija stvar je iskustvo i odnosa sa drugima koji su jedinstveni za svaku osobu.

Negativna iskustva u djetinjstvu često razorni utjecaj na samopoštovanje, jer je tada formirana ličnost i samosvijest. Ako odnose sa drugima u tom periodu ne može se smatrati pozitivnim, dijete ima utisak da niko to ceni i niko nije važno, ali ga je potrebno šansu da izgradi stabilan temelj samopouzdanja.

Značajna negativna iskustva u odraslom životu može tresti ili promijeniti osnovne uvjerenja osobe oko sebe. To se obično događa u jednom danu, a za prilično dugo vremena, a ti ne možeš ni primijetiti da je vaš samopoštovanje opada. Evo šta može negativno utjecati na samopoštovanje čoveka:

 • Fizičke ili emotivne potrebe u djetinjstvu, koji nisu bili zadovoljni;
 • Situacija u kojoj osoba postaje predmet zlostavljanja ili nasilja – seksualnog, emocionalnog ili fizičkog;
 • Nemogućnost da se ispune očekivanja svojih roditelja;
 • Pritisak vršnjaka, prijatelja ili rodbine koja vam je potrebna u skladu sa društvenim i kulturnim normama, s kojim se ne slažete;
 • Zastrašujuće ili prevelik pritisak na rad;
 • Ozljede, povrede, bolesti – sve što utiče na kvalitet života i aktivnosti i vaše sposobnosti;
 • žalosti;
 • Društvene izolacije i usamljenosti.

Koje su posljedice niskog samopoštovanja?

load...

Utjecaj nisko samopoštovanje u vaš život može biti značajna, a možete naći da pate od ovog svim oblastima života; To može biti oštećena čak i mentalno zdravlje. Sve to samo doprinosi postojećeg stanja, pripremajući teren za razvoj sve više i više problema i čini vas više ranjiv. Iz vašeg sumnja u sebe može biti zahvaćena:

 • Ličnim odnosima. Ako imate nisko samopoštovanje, vi ćete biti sigurni da ne zaslužuju da se tretiraju s ljubavlju i poštovanjem, i tako da dozvoljavaju prijateljima ili partnerima, jednostavno korištenje i manipulirati vama.
 • Život u društvu. Za neke nesigurne osobe mogu biti previše teško čuti kritike. Zbog toga, oni pokušavaju da se drže podalje od bilo kakve akcije koja je potrebna da donosi odluke, a oni i dalje biti izolirani od svih – i razočaran u životu.
 • Rad. Ako vaš nisko samopoštovanje dolazi iz vjerovanja da nisu kompetentni ili ne previše pametan, vi ćete biti na poslu izbjeći obavljanje nekih zadataka ako niste sigurni u ishod vaše napore, ili čak i ne pokušavaju da prihvatim posao, što bi moglo dobro da prevaziđe. Vaš samopoštovanje nije dovoljno visok da se značajno ograničava mogućnosti karijeru i da će negirati mogućnost da svoj lični razvoj.
 • Vaš ugled. Možda ćete da je pokušaj da se bavi samo-sumnje, vi se ponašaju na takav način da počnete da naudi sebi i ljudima oko sebe. Neki pokušavaju pobjeći od problema koje pribjegavanja rizične metode: (! I nezaštićen) promiskuitetni seks, ovisnosti o alkoholu, korištenje droga. Neki razvijaju agresivne osobine ličnosti, u pokušaju da sakriju svoje ranjivosti i time se zaštite od mogućih pritisaka.

Niko ne može biti stalno sretan, i visoke samopoštovanje ne znači da ćete uvijek biti sigurni i uvijek će biti da izgradi uspješan odnos sa ljudima. Ipak, dobro emocionalno zdravlje i pozitivno samopoštovanje su moćne prediktori sreće. Ako vaš core uvjerenja o vama uglavnom pozitivne, a problemi će vas i dalje se suočavaju, ali vaše sposobnosti da se nosi će biti znatno veća s njima.

Ono što se može učiniti za izgradnju samopoštovanja?

Kao što smo rekli, vaš stupanj povjerenja ovisi o samopoštovanje i samopouzdanje na osnovu vaših osnovna uverenja o vama kao osobi. Ako je cilj da se poveća svoj samopouzdanje, onda samo treba da ospori ovih uvjerenja i da ih potpuno promijeniti. Ti si takav zadatak može izgledati zastrašujuće; U međuvremenu, postoji mnogo načina da se to uradi. Na jednom od njih mi ćemo biti s vama i razgovarati.

Identifikuju negativnih uvjerenja i naučiti ih da negira

Ako želite da povećate svoje samopouzdanje, važno je da shvatite ono što negativno uvjerenja ne dozvoljavaju da misliš o sebi s poštovanjem i kako ove uvjerenja bili. To može biti neugodan, pa čak i bolan proces, tako da ste vjerojatno bolje da pitam za ljudske podrške koje posebno povjerenje. Ako pratimo naš savjet će biti previše teško ili jednostavno neće vjerovati šta radite stvari u pravu, možete potražiti stručnu pomoć od dobrog psihologa.

Probajte ga u različitim situacijama, postavite sebi sljedeća pitanja i odgovori su najbolji rekord (to će vam pomoći organizirati svoje misli i identificirati one koji nose negativnu konotaciju):

 • Šta mislite o njihove prednosti i nedostaci?
 • Šta negativne stvari mislite da se može razmišljati o vama?
 • Kada počnete da se osjećaju posebno nesigurno?
 • Možeš li identificirati događaje koji uzrokuju li to osjećaj?
 • Koji od negativnih misli imaš na redovnoj osnovi?

To je vrlo korisno voditi dnevnik gdje snimiti svoje misli i osjećaje popraviti u roku od nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Snimiti detalje situacije, kako se osjećaš u isto vrijeme i razmišljati o bilo čemu. Na primjer:

 1. Situacija: Zamolili su me da napravim prezentaciju na poslu.

  Moja reakcija: osjećaj vrlo zabrinuti, ali je rekao da će pokušati da pripremi izvještaj.

  Core vjerovanja o sebi: Niko ne želi da sluša, jer sam neće moći pripremiti dobar materijal za izvještaj.

 2. Situacija: Ja sam pozvan na zabavu.
  Moja reakcija: Lagao sam i rekao da ću biti zauzet taj dan.

  Core uvjerenja o sebi: Ne mogu reći ništa zanimljivo, ja ću nositi najgore od svega, i sve će izgledati jako glupo.

 3. Situacija: Vidio sam oglas za posao, i ovaj posao za dugo vremena meni izaziva zabrinutost.
  Moja reakcija: Bio sam ljut i bacio novine oglas.

  Core uvjerenja o sebi: Nisam dovoljno pametan da dobije posao. Ne mogu ni napraviti dobar dojam na ispitivača za vrijeme intervjua.

I tako dalje, detaljno i ispitivanje “kosti” svaki događaj koji je izazvao neugodan osjećaj self-sumnje. Nakon akumulira te evidencije i analizirati ih, možete sebi izazov i početi mijenjati svoje osnovne uvjerenja. Jedan od najboljih načina – uz svoj uobičajeni osnovnih vjerovanja početi pisati veoma drugačije objašnjenje, koje će biti prožeta veru u sebe. Na primjer, ako mislite da niko ne voli, možete početi snimanje sve situacije koje pokazuju drugačiju sliku. Na primjer:

 • Moja mama me vrlo srdačno čestitao hretan rođendan.
 • Brat nije odgovorio na moj poziv, ali onda mi je objasnio da je to bilo ništa lično, samo da je bio vrlo zauzet na poslu.
 • Prijatelj me je zamolio da bude svedok na svojoj svadbi.
 • Ja sam vrlo lijep razgovor sa kolegom za vrijeme pauze za ručak, a ona je rekla da bih nastavio razgovor.

Ovo je samo jedan mali primjer, već kao na listu vremenom će postati duže, moći ćete, oslanjajući se na njega, da ospori svoj negativan uvjerenja o vama. I povećati vaše samopouzdanje, odnosno, će i dalje rasti.

Tražiti pozitivan kvalitet

Početi pravi spisak onih vaših osobina koje mogu povećati vaše samopouzdanje nazad. Pisati o sve dobro koje imate i ono što radite. Na primjer, imate lijep osmijeh – zapisao. Ili povremeno prebaciti novac u dobrotvorne svrhe, ili inherentni dobre organizacione sposobnosti – sve stavi na listi. Nastaviti dodati na ovu listu za nekoliko tjedana, mjeseci, i pazi što je češće moguće. A ako imate neke slučaju da ste veoma zabrinuti – ponovo pročitati na listu kako bi bili sigurni da imate mnogo dobrih stvari da bi mogao pružiti drugima.

Postavite zadatak

Postavljenih ciljeva koje možete zapravo postići. Počnite s nešto relativno lako, ali ono što je važno za vas. Na primjer, možete zatražiti da napiše članak u lokalnim novinama, ili ostavite komentar na blogu ste zainteresovani za ovu temu. Izvođenje koncipiran, pohvaliti, a zatim staviti ispred složenije cilj.

Naučite da ostanu sigurni

Naučiti prepoznati svoj govor tijela. Obratite pažnju kako držite kada ne tiče, i zapamtite vaše držanje i vaše pokrete u ovom trenutku. Uvijek pokušati kako bi se osiguralo da su vam ramena uspravila, glava – podigao, a glas mu je zvučao dovoljno glasno. Tako je uvjeren ljudi.

Ako postoji potreba, a zatim promijeniti svoju okolinu

Moguće je da postoje takvi ljudi koji su pokrenuti ili podržati svoje negativne sudove o vama. Važno je da se identifikuju tim ljudima i poduzeti korake kako bi se osiguralo da se granica njihov utjecaj na vas. Pokušajte komunicirati sa ljudima koji te ne kritikuju i prema tebi ljubazni.

Nađete u hobi

Možete naučiti svirati klavir, crtaju, pjevaju, govore strani jezik. Analizirajte prirodne sklonosti i sposobnosti i pokušati učiniti ono što ste oduvijek željeli učiniti. Vaša nova vještina – a možda čak i više od jedne! – pomoći će da se osjećate zadovoljni onim što ste postigli nešto, a vi ćete imati neke prednosti u odnosu na druge koji ne znaju kako se to radi, da znate kako si ti sada.

Nadamo se da će naše savjete o tome kako poboljšati samopouzdanje, pomoći da u potpunosti promijeniti svoj život. Neka pratite naš savjet bi bio vaš prvi meta, i danas počinje da se to ostvari!