Kao dijete poboljšati pamćenje?Sadržaj:

Pametan, zdrav i uspješan djeteta koje zna odgovor na svako pitanje odraslih – san svakog voljenom majkom. Ali šta ako školi vaše dijete uči jednu trokrevetnu, a zatim da nauče Katreni, nije daleko jedan sat ste s njim? Nije potrebno da se podigne paniku, i da kazni studenta za svoju nemarnost i grešaka, potrebno je razviti svoje pamćenje.

load...

Sedam razloga za slabo pamćenje

 • vanjsko podražaja

U stvari, roditelji rijetko razmišljamo o uvjetima u kojima njihova djeca rade domaće zadatke. Računalo, svijetla igračka na stolu, TV – sve to odvlači pažnju i ne fokusiraju na ono što je važno – lekcije. Pokušajte organizirati vašeg djeteta radni prostor: minimum stvari, najviše prostora.

 • Glad ili prejedanje

Čim učenik vraća kući, prvo što ga je hraniti. Usput, ne možete prisiliti svoju bebu da sjedi na lekcije odmah nakon obroka, kao umorni i zasititi tijelo treba da se odmori barem jedan sat. Također, ne gladuju dijete glad, čak i ako porodica pridržavati se brzo ili pokušavaš da ga kazni lišavajući ga na ručak ili večeru. Na kraju krajeva, za razvoj i funkcioniranje mozga esencijalnih hranjivih tvari, minerala i vitamina, bez kojih memorija je u principu nemoguće da se razvije.

Nemojte zaboraviti da prati školskih obroka, a svaki dan da pita dijete šta da ga hrani, koliko je jeo, da li mu se sviđa hranu. U budućnosti, možete ili dati novac za peciva, ili napraviti sendviče, kupovina voća i čokolade. Naravno, kutija ručak nije vrlo korisno, ali je naivno vjerovati da će već sazrela osmi greder kupuju prvi, drugi i kompot. Obično seniori su sramota naručiti kompletan obrok, a ti si vjerovatno neće biti u stanju da utiče na ovu situaciju.

load...

Ishrani školarca bi trebao biti kako slijedi: doručak – kaša sa biljnim salata za ručak – juha ili juha za večeru – pire krumpir ili tjestenina s mesom. Svaka dva sata preporučuje se da mu dam jogurt, kefir, svježi sir, voće, povrće, da je stomak stalno radi, a sam nije jeo.

 • dosadne poslove

Čak i odrasla osoba je teško zapamtiti dosadan, nezanimljiv informacije koje se ne može primijeniti u praksi. U razredima osnovne škole preporučuje se da se izvrši lekcije sa djetetom u isto vrijeme treba se odvijati u obliku igre. Ako ga sjesti za stolom, dok su oni sami odu na poslu, onda najvjerojatnije, nakon 20-30 minuta treba pustiti klinca risuyuschim u svesku.

 • pogrešan pristup

Možete vikati na njega, tako da je prepisao stoti put pravilo da ne mogu da se setim? Možda vaše dijete ima fenomenalnu memoriju sluha i trebalo bi da imate vremena za čitanje tih nesretnih nekoliko linija koje je naučio sve napamet. Ali ti se odmorno primoran da uradi nešto što će mu pomoći, i ljuti se na njega.

Sljedeći put kada pokušate da eksperimentišete: tražiti da ponovi nakon što ste, i reci mu da čita, a ne samo za sebe, već i glasno. Usput, to je vrlo korisno od rođenja do reći vašem djetetu priče i staviti na rekord. Na taj način razvija kreativno razmišljanje da će dobro doći u budućnosti. Ali uključite televizor da moje dijete dobro da rade kućanske poslove, zar ne.

 • ne dobija dovoljno sna
load...

Loše, ako student je stalno u večernjim satima sjedi za kompjuterom i ići u krevet u roku od deset ili jedanaest sati. Za memoriju odraslih i djece ovisi o tome da li su trenutno u kakvom je stanju. Ne zaboravite kako vam je teško raditi u ponedjeljak, nakon vikenda zabave. Ista stvar se događa s djecom u organizmu.

Ako vaše dijete spava vrlo uznemiren, stalno baca i okretanje i ne mogu spavati dugo, te bi trebao vidjeti specijaliste. Slučaj se može povećati anksioznost, hiperaktivnost, kao što se javljaju zbog problema u školi i kod kuće. Usput, tako da ne jede prije odlaska u krevet čitati ili gledati horor, saznati odnos sa svojim mužem (čak i novorođenčadi).

 • umor

Naravno, dobro, kada je dan za djecu je naslikan na satu. U jutarnjim satima – u školi, na ručak – obuku u krug, u večernjim satima – lekcije. Međutim, takav tretman može dovesti do umora student, pogotovo ako je takva tereta direktno na nespremna za ovaj prvi razred. Pokušajte da distribuirati ravnomjerno sve, ne pišu ga na ples i šah, i košarku.

Neka vaše dijete odabrati ono što bi najviše voljeli. Maksimalna – dva ili tri treninga nedeljno, ne više. I poželjno je da oni budu na radnim danima kao i vikendom dijete mora nužno odmoriti.

 • Nedostatak raznolikosti

Još jedna stvar – to je isti tip posla, koji će uskoro biti dosadno. Ne prave prvi pismene, a zatim usmene zadatke, pokušajte da ga sve razblažiti. Čak i ako je student ludo zaljubljen u matematici, nije da će biti zanimljivo nakon 20-30 minuta. Zbog toga je važno da se kratke pauze i alternativne realizacije nastave. Ali i da se uhvatite u svi isti nije odmah potrebno.

Vježbe za razvoj

U stvari, određeni način, kako poboljšati memoriju djeteta, a ne, kao što je to sve ovisi o mogućnosti i sposobnosti da je vaša beba. Ali, ako ste stalno angažovani sa studentima, da ga trenira i zajedno za obavljanje određenih vježbi, dalje problema sa pamćenja pravila i brojeva neće. Nasuprot tome, ako se pusti ga, čak i čudo od djeteta sa ono što je potrebno genije u dvije ili tri godine će biti uobičajeni prosjek u srednjoj školi.

Auditorne memorije

 • zapamtiti riječ

Na komadu papira, pišu u koloni deset potpuno nepovezane riječi, ali tako da se dijete nije ih vidim. Na primjer, kuća, konja, krilo, auto, mačka, rad, trgovina, kompjuter, krevet avion. Pročitajte sve o tome sporo i smirenim glasom, tako da je mogao sjetiti, i zamolite ih da to ponovi. Od kada je prvi put će biti u stanju zapamtiti do pet reči.

Sada mu savjetuju psihički pripremiti sebe ponude, ili da se druži sa svim okolnim objektima. U prvom slučaju on može izmisliti priču da je kuća naselili konja koji stisnu krilo mašina. I tako dalje u istom duhu. Druga opcija je malo komplikovanije, ali efikasniji. Dakle, on bi trebao sanjati malo: mačka je kao kip, koji stoji na stolu, domaći zadatak nije završen, a dućan je vidljivo iz prozora. Ova vježba će razviti asocijativne memorije, razmišljanja i mašte djeteta.

 • zapamtiti zvukove

Zamolite dijete da zatvori oči i dodirnite na stolu, tako da određeni ritam. Vaše dijete treba ponoviti ono što je čuo. Glavna stvar da je takozvani melodija je bila jednostavna i kratka. Usput, ako on uspije iz prvog pokušaja za reprodukciju zvuka, tako da to nije loš sluh, a moguće je i da svira. Ako želite, možete pokušati da šum u različitim objektima (novine, knjige, lopte i slično), a student mora biti u istom cilju da učine isto manipulacije.

Vizualne memorije

 • Mi smo organizirati igračke

Stavi dijete pred deset stavki (neka bude automobile, ako radite mali, ili lutku, ako moja kćer). Daj trenutak činjenicu da je dijete zapamtiti lokaciju svaku stavku, a zatim zamoli ga da napusti prostoriju. Promijeniti neke stvari u nekim mjestima, a zatim zamolite dijete da sve kao što je bilo. Kao iu prethodnom slučaju, i naučiti ga da se poveže stvari sa okolinom.

 • Mi smo u potrazi za razlike

Zapamtite, čim u dječjim časopisima što tražite razlike na slikama? To se ne razvija samo memoriju, ali i logičko razmišljanje, pažnju na male detalje. Ispisati dvije fotografije, dodajući računar pomoću posebnog softvera nekoliko stavki. Pokazati original početku zapamtiti klinca koji se nalazi na slici, a zatim dati modifikovana verzija. Ako je potrebno, neka špijun. A ako u početku će trebati napojnice, ali u budućnosti će biti u redu učiniti bez vaše pomoći.

Taktilne memorije

Sljedeću fazu – taktilni razvoj memorije, koji je, nažalost, i u školama, au vrtićima i kod kuće iz nekog razloga u našoj zemlji, zaboravi sve. U stvari, to pomaže da se udobno u svijetu, formiraju karakter i stav prema drugima. Uostalom, kada smo dodirujte vruće lonac, počinjemo razumjeti da sljedeći put jela od peći treba uzeti samo uz pomoć tack. Ista stvar se događa sa djecom koja su rijetko svjesni zašto roditelji reći ne.

 • Što je u kutiji

Izrezati tkaninu, različite teksture, dva identična kvadrata. To je najbolje ako su krzno, koža, svila, lan, to je sasvim drugačije na dodir. Prva ljepilo na kutiji i oznaka imena, drugo mjesto u kutiji koja bi trebalo napraviti prorez za ruke. Pitajte svoje dijete da se na dodir, na primjer, frotira i ostavite da se dodiruju uzorak. Isprva, beba će biti teško pronaći isti komad ne vide, ali u budućnosti, kad se razvije taktilni memorije, on će se nosi sa zadatkom da u tren oka.

 • dugmad

Postavite kutiju u različite veličine i oblika tipke, zatim zamoliti vaše dijete da se odatle, na primjer, onaj koji je na tankom stabljici ili četiri, a ne dva otvora. Klinac u isto vrijeme ne bi trebalo da njuška, njegov zadatak – da se oslone na svoje iskustvo.

Mirisni memorije

Unatoč činjenici da je mirisni sjećanje na školarac nije u potpunosti potrebno, to bi trebalo da bude u osnovnoj školi da se razvije, jer će dobro doći u budućnosti, su porasli i formirali čovjek. Osim toga, prva razreda će biti drago da igraju takve uzbudljive igre, koji uključuje sve članove porodice.

 • čiji miris

Dakle, stavite dijete pred sve boce u kući duhova, a zatim da se utvrdi koji od njih pripada vama, i ono – tata, baka i deka i drugih srodnika. Beba se ne prospe sadržaj, držite ruke mjehurića.

 • Koje povrće i voće

Upravo ste se vratili kući iz radnje gdje kupili hranu za cijeli mjesec? Ok, vrijeme je da se igra sa svojim djetetom! Pitaj ga da zatvori oči i okrenimo miris jabuke, naranče, krastavci i druge hrane sa jak miris. U budućnosti, možete preći na manje mirisna trešnje, kajsije, kupus i slično povrće i voće.

Razvija memorija ispravno

Ako su prve klase koje razvijaju memoriju i pažnju treba da bude u razigran način, klinci su stariji to će jednostavno ne zanima. Zato čak i od malih nogu treba da privuku djecu na više teških i složenih strasti, koji u budućnosti će biti korisna za siguran. Tako, na primjer, biti sigurni da naučite svoje dijete da igra šah i dame. Ako nijedan od članova vaše porodice koji nisu zainteresirani za, predajte djeteta u krug, gdje će to naučiti.

Nije loše, ako tri ili četiri godine, što počnete da naučite jednostavne pjesme. Oni su najbolje upamćen, ako žele da ponovi kada se vratite kući zajedno. Počnite sa četiri linije, svaki put dodajući novi račun, ova mjera je vrlo, vrlo brzo razvija. U prvom razredu, možete početi učiti Puškin, Ljermontov, u starijih – Esenina. Usput, u Sovjetskom školama često praktikuju studija bijele stihove ili odlomke iz knjige.

Ali što je najvažnije, ne zaboravite da nauče nešto novo, uvijek morate ponoviti staro. U suprotnom, nepotrebnih informacija je jednostavno zaboraviti. Ali ni svi odrasli će moći da se setim na slučajan tablicu množenja ili pravilu naučili u prvi razred osnovne škole.

Što više vaše dijete zna u ovom trenutku, to je lakše savladate gradivo u budućnosti. Ali budite oprezni i ne preopteretiti školarac mozak, jer previše informacija da će biti teško prihvatiti. Ako mislite da on ima problema sa pamćenjem, i pažnja rasuta – budite sigurni da provjerite sa učiteljica. Na kraju krajeva, roditelji nisu uvijek svjesni kako se djeca izražavaju u nepoznatom okruženju. Što može dovesti deuce – to nije znak loše memorije, ali samo klinac oklijevati da odgovorim u pred razredom. U ovom slučaju, problem treba riješiti potpuno različite metode.