Koliko dugo traje trudnoća u mačke? Kao što teče?Sadržaj:

Na pitanje koliko je prošle trudnoće kod mačaka u literaturi daje precizan odgovor: “Prosječno trajanje trudnoće kod mačaka je devet tjedana.” Međutim, to je samo uslovna brojeve (i devet mjeseci kod ljudi). U normalnom toku trudnoće mačka nosi potomstvo 58-72 dana. Ono što određuje različitim fazama trudnoće, i kako se to odvija? Suočimo se s tim.

Različitim fazama trudnoće

load...

Prvo, postoji percepcija da je kratkodlaki i dugodlaki mačke su različitim fazama trudnoće. Iako još uvijek nije pronađena znanstvenih dokaza da tu činjenicu, to je mjesto za biti. Na primjer, uočeno je da su obično (ali ne uvijek!) Dugokosi mačke mačića izleganje duže. Trudnoće traje 63-72 dana. Mačka očekivati ​​pojavu potomstvo rođen 58-68 dana. A sijamski i Abyssinian mačke (navodno!) Hatching mačića duže nego što je uobičajeno.

Gestacijske dobi i mačke ovisi o broju izlegla mačića. Najčešće velika legla može postati uzrok kraćeg trajanja trudnoće. A ako je mačka nosi više od pet mačića, a onda rađa pred njihovim prosječan život. Međutim, čak i rođenje vrlo veliku leglo (8-12 mačića), koja je počela prije dnu trake trudnoće (manje od 58 dana) se smatra patološkim. A takva preranog mačića često ne prežive.

Uzrok produžen trudnoće može i mali broj mladunaca po litri, i stresa s kojima se suočavaju trudne mačke u posljednjem periodu trudnoće mačića. U isto vrijeme, kašnjenje isporuka tjedan dana se smatra sasvim prihvatljiv i novorođenče zdravlje ne utiče. Međutim, veliko kašnjenje zahtijeva ljudske intervencije, u suprotnom može doći do kvara. No, u svakom slučaju, za kontrolu vremena trudnoće može ugostiti samo ako on zna tačan datum parenja i stoga koncepcije, koji se održava dan ili dva nakon parenja. Ovo je “polazna tačka” u trudnoći.


Trudnoće an_1

load...

Trudnoća mačka može se podijeliti na tri glavna perioda.

Prvog tromjesečja

Nakon začeća oplođene jajne (zigota) u prilogu (implantirane) na zid materice i tokom prve sedmice ćelije dostiže veličinu promjera čestica prašine od tri desetine milimetra. Tokom ovog perioda, budućnost izgleda više kao mače na prazan bočica s svežanj. Sam mjehurić će potom sudjelovati u formiranju posteljice, i “čvor” će se razviti u embrion.

  • Zanimljivo! Biolozi su otkrili da je lokacija vezanost za svakog embrija pojedinačno odrediti unaprijed i zavisi od pola mače.

Svaki mačić razvija pojedinačno Cocoon pod nazivom “horion”. Ovaj Cocoon je okružen placente, koji pruža ishranu fetusa. Placenta obloženih vlakana, čiji broj je prilagođena stopa rasta embrija.

  • Zanimljivo! Ako se posteljica resice ispravi, njihova površina je pet kvadratnih metara. Ako se u tom periodu će se isprepliću od resice posteljica suprotnog pola mačići, onda svjetlo će biti lažna hermafroditi.

Do petnaestog dana gestacije ploda dostiže veličinu od dvije do deset milimetara. On postaje vidljivo glave, a tu su i počeci mozga. Do osamnaestog dana počinju da se formiraju noge. Do dvadeset prvog dana trudnoće formira početaka ušni kanal pojavi pigmentacije budućnost očima, unutrašnji organi počinju da se razvijaju. Bilo je to u ovom trenutku postaje prvi vanjskih znakova trudnoće: mačke i okrenuti ružičasta bradavice rastu.

Drugom trimestru

load...

Bilo je to u ovom periodu trudnoće embrij pretvara u fetusa i postaje kao vrlo, vrlo mala mačka. Kako se to dogodilo? Prvo, embrion se formira labrum, uha režnja na rukama i nogama. Nastaviti sa razvojem kostur, mišiće i unutrašnje reproduktivne organe. Formirana kičmene moždine, vilica, jezik, nepce. Počinje da se razvije hormonalni sistem.

Do se formira do kraja drugog tromjesečja njuške: postoje obrazi, brada, nos i usta. Kosti počinju da se pune kalcija i oblik zuba (u raljama dubina). Unutrašnjih organa se nalaze na mjestima rezervisana za njih, povećanje glavu, kapci se pojaviti i trokutastog uši. Na glavi razvija obraze, bradu, nos i usta. Oblikovanje vanjskog genitalije, a na prstima pojavljuju kandže.

  • Zanimljivo! Žene brže rastu brtve. Jedan broj voća u ovom periodu je teško odrediti.

trećem trimestru

Posljednjoj fazi trudnoće mačaka. Na početku ovog perioda, fetus raste do osam centimetara. Koža postaje deblja i okuplja u naborima, povećanje uši, i izdužena rep. Četrdeset četvrti dan pojavljuje svilenkasta krzno, a nakon četiri dana je potrebno na boju. U ovom trenutku, fetus raste do dvanaest centimetara duže.

Na pedeset osmog dana od formiranja fetusa se smatra završenim, a sve preostale dane prethode rođenju. Dvanaest sati (ili čak dana) prije mačke isporuke rektalno temperatura padne ispod trideset sedam i pol stupnjeva, a prenatalni period može trajati do godinu i pol dana.


An_2

A normalno zdrava mačka će roditi bez problema u pravu prirodu rezervisanih vremena. I koliko dana će trajati trudnoće, to zavisi od pojedinca samog maca. Međutim, sigurno postupak trudnoće kod mačaka ne može trajati duže od sedamdeset dva dana, a manje od pedeset osam. U prosjeku, mačka nosi potomstvo od dva mjeseca. I ono što je zanimljivo!

  • Seksualna zrelost se postiže mačke imaju do pet mjeseci, a mačke su samo devet.
  • Tokom svog života, mačka može roditi više od stotinu mačaka.
  • U prosjeku, mačka ima dva ili tri legla godišnje.
  • U jednom leglo mačića može roditi iz različitih očeva.
  • Potomstva jedan par mačaka u sedam godina da stigne do 420.000.

Zaista neverovatno životinje!