Meningitis kod djece. Nevidljivi neprijateljMeningitis kod djece. Ova bolest se više ne plaši jedne generacije roditelja. Zapamtite, čak iu našem djetinjstvu, roditelji su stalno uplašeni – “odmah staviti na kapu, ili se prehladiti i dobiti meningitis?” Sigurno poznat svim izraz. Međutim, dijete obično ne idu u detalje kakva bolest je ovo – meningitis, a samim tim i tretirati veoma lagano. I baš kao odrasli i sa pojavom vlastitu djecu, roditelji počinju da više svesno da se boji ove bolesti.

Da li roditelji imaju puno pitanja, na jedan ili drugi povezani s bolešću način. Ovaj članak je osmišljen kako bi pomogao roditeljima da shvate, da li je zaista tako đavo kao on naslikao – u slučaju meningitisa kod djece.

Uzroci bolesti

load...

Dakle, ono što je meningitis? Liječnici tzv upalni proces koji su uključeni ljusci kao spinalne i mozak. Imajte na umu – to je upala sluznice mozga, a ne vlastite ćelije. Drugim riječima, upalni proces u meningitisa razvija izvan mozga ili kičmene moždine.

Naravno, da svaki upalni proces treba biti izazvan bilo koje druge faktore. I meningitisa također nisu izuzetak – njen razvoj može izazvati različite patogene, kao što su gljivice, viruse i bakterije. I puno ovisi o tijelu djeteta u vrijeme prodiranja patogenih bakterija. I opće stanje djeteta je također vrlo važno.

Na primjer, postoji zabluda da meningitis je samo čisto dječje bolesti. Međutim, to nije slučaj – osoba može postati bolestan s meningitisom apsolutno bilo koje dobi. Zašto se formira takvo mišljenje? Razlog je vrlo jednostavan – gore imuni sistem organizma radi, to je veći rizik od razvoja meningitisa. I kod djece, po definiciji, imuni sistem je još uvijek nije dovoljno zrela – tako su fiziološke karakteristike tijela djeteta. I, prema tome, djeca su sklonije ove bolesti – i to su objasnili zabluda da meningitis – isključivo bolest djetinjstva.

Ali među djecom, postoje i određeni rizik grupe, koje imaju šanse za ugovaranje meningitisa je mnogo veći od svih ostalih. Ove grupe rizika su:

  1. Nedonoščad. Djeca koja su rođena prerano su mnogo skloniji bolesti. I ta činjenica objašnjava se činjenicom da je imunitet nedonošče je mnogo nezrele, a to je izuzetno teško da se odupru patogenih bakterija. Roditelji ove djece treba biti posebno oprezan s obzirom na zdravstveno stanje djeteta.
  2. Kršenje nervnog sistema. Praćenje pedijatara, uvelike povećava rizik od meningitisa i poremećaja normalnog funkcioniranja centralnog nervnog sistema kod djece. I teža bolest, to je veći rizik od razvoja meningitisa. Po pravilu, bez izuzetka, pedijatara – neurolozi su svjesni svih funkcija i pažljivo prati zdravlje svojih mladih pacijenata.
  3. Povrede mozga ili kičmene moždine. Izuzetno čest uzrok meningitisa u djece su razne povrede mozga ili kičmene moždine. Patogena je mnogo lakše prodrijeti u povređenih membrane nisu u stanju da se odupru ovom invazije. To je razlog zašto u većini slučajeva, povrede mozga ili kičmene moždine, liječnici gotovo sva djeca propisane antibiotike u profilaktičke doze. Takva mjera dizajniran kako bi se smanjio rizik od pokretanja i progresiju bolesti kod djece.
load...

Naravno, postoje i mnogi drugi razlozi koji mogu izazvati meningitis u razvoju djece. Međutim, da ti kažem sve – je prilično teško, moramo biti ograničena na najčešći uzroci, koji su već gore spomenuto.

Vrlo često uplašen roditeljima koji se suočavaju sa ovom bolešću, pitajte svog lekara o tome šta posljedice mogu dovesti do meningitisa kod djece. Odgovor na ovo pitanje nije jednoznačan. Meningitis je najčešće prolazi gotovo bez traga, bez ostavljanja ikakvih posljedica ili komplikacija. Po pravilu, upravo ono što se događa pod uslovom da je bolest dijagnosticirana blagovremeno, a liječenje je obavljena kompetentan i prikladno.

Međutim, to je rijedak dovoljno, ali još uvijek postoje izuzeci od ovog pravila. Komplikacije se mogu pojaviti, a ponekad i vrlo ozbiljno, kao što je delimično ili potpuno gubitak vida, gubitak ili gluhoća radi, snažan kašnjenje u razvoju djeteta sluha – kako u fizičkom i psihičkom. U težim slučajevima, dijete može pasti u komu ili umru u potpunosti. Tipično, te užasne komplikacije da ako roditelji ne traže medicinsku pomoć, ili okretanjem prekasno.

Srećom, ovih komplikacija postaju sve manje i manje. Prema medicinskim statistikama, trenutno komplikacije meningitisa pojavljuju u ne više od 2% svih slučajeva. I ponovila meningitisa kod djece i javlja se vrlo rijetko – uglavnom samo ako je tretman bio neprikladno i izliječiti bolest nije da završi.

load...

Posebno često se to dogodi u slučaju da roditelji su se bavili samo-liječiti. Samostalnu upotrebu antibakterijskih i drugih lijekova, ako je mnogo sreće moguć samo za vrlo kratko vrijeme za otklanjanje simptoma bolesti. Stoga, kako bi se izbjegle takve strašne posljedice, na prvi znak bolesti je potrebno u što kraćem roku da potraže medicinsku pomoć od ljekara.

Simptomi meningitisa

Meningitis kod djece se javlja u vrlo jasan obrazac. Iskusni doktori dijagnosticirati bolest ne vrijedi puno truda – njegovi simptomi su previše specifična i prepoznatljiva. Roditelji male djece treba da znaju osnovne simptome bolesti ne propustiti početak. Meningitis kod djece, simptomi su:

  • Povećana tjelesna temperatura. Temperatura tijelo djeteta raste vrlo oštro i vrlo veliki broj – do 40 stupnjeva i više. Beba je vrlo letargičan ili, naprotiv, uzbuđeni, ili mogu spavati dugo bez pauze, ili plakati nekontrolirano dugo vremena – sve to ovisi o pojedincu i centralnog nervnog sistema djeteta. Osim toga, često u takvom stanju dijete može doživjeti snažan osjećaj hladnoće. Starija djeca mogu žaliti roditeljima da su hladni, mlađi jednostavno trese. Knock slične temperature, dajući kao kada akutne respiratorne sredstvo protiv groznice bolesti, praktično nemoguće.
  • Osip. Po pravilu, u prvom, a manje drugog dana bolesti u svim izrečenim hemoragijski osip djeca bez izuzetka.
  • Menignih simptome. Otprilike u isto vrijeme se pojavljuje i prva moždanica simptome koji doktori otkriti kada se ispitivanje djeteta. Prvi doktor će napraviti punkciju likvora. Po pravilu, svoje follow-up studija je pokazala da je bilo mlijeko ili prljavo žute boje, oblačno. Njen sadržaj leukocita i neutrofila u velikoj mjeri povećao, au citoplazmi se mogu otkriti diklokok u obliku zrna, a sadržaj proteina se povećava. Sadržaj glukoze znatno smanjena. Ako napravite usjeva, lako možete odrediti vrstu patogena, što je izazvalo razvoj meningitisa.

Ako studija krvi pronašla bolesno dijete je vrlo izražena promjena, što ukazuje na jak upalni proces se javljaju u organizmu. Svi ovi znakovi jasno ukazuju na to da je dijete bolesno sa meningitisa, i zahtijeva hitnu tretman.

Meningitis vrsta

Postoji nekoliko vrsta meningitisa kod djece. Ove vrste zavise tačno koji patogen je vodio razvoj djeteta ima meningitis. Doktori su identifikovali nekoliko osnovnih vrsta bolesti:

  • pneumokoka meningitis

U slučaju da meningitis uzrokovan Streptococcus pneumoniae, doktori kažu o pneumokokne meningitis. Vrlo često, bolest prethodi ili upale pluća ili upala sinusa ili akutne otitis media. Međutim, to nije uvjet – oko polovine svih beba zaražena ovaj tip meningitisa je primarni, bez – ikakvog prethodnog stanja.

Bolest počinje da se pojavi brzo i u akutnom obliku, ali direktno moždanica sindrom manifestira nešto kasnije nego u svim drugim slučajevima – za oko treći dan, a ne ranije. Međutim, napredak ove vrste meningitisa je vrlo, vrlo aktivni – vrlo brzo dolazi zamagljivanje svijesti djeteta, razvoj pareza živaca.

Prilikom obavljanja lumbalna punkcija može se naći da likvoru sadrži veliki procenat gnoja, leukocita i pneumokoka. Ovaj oblik bolesti je jedan od najopasnijih od svih. Doktori objasniti ovu funkciju u tom upalnih procesa uključenih je izuzetno brz i komore mozga, i vrlo njegove suštine. Zato roditelji trebaju što je prije moguće, u prvih simptoma bolesti, potražiti liječničku pomoć doktora.

  • Haemophilus influenzae meningitis

Ovaj tip meningitisa je izazvan Haemophilus influenzae. Bolest se najčešće pogađa djecu mlađu od godinu dana, međutim, i to u kasnijoj životnoj dobi, može se javiti. Prva manifestacija bolesti mogu biti vrlo različiti – prema uputstvima oštar meningealni i kataralne, slične onima tipične akutne respiratorne bolesti – curenje iz nosa, kašalj, bol u grlu. U ovom drugom slučaju direktno meningealna simptomi pojavljuju već na četvrtom ili čak peti dan.

I doktori upozoravaju roditelji male djece, tako da su bili izuzetno pažljivi na najmanji nemoć, svoju bebu. I sa pojavom simptoma kao što su česte regurgitacija, povraćanje, oticanje u fontanele, prestanak njenog pulsiranja i bezobzirno krik, treba odmah pozvati brigade “prvu pomoć” ili samostalno dostaviti dijete u zdravstvenu ustanovu.

  • virusnog meningitisa

U javlja slučaju meningitisa zbog određenih virusa, početak bolesti će biti malo drugačija. Strogo govoreći, bolest se javlja u dvije faze – prvo dijete razvija virusna bolest, a nakon toga – postoje znaci meningitisa. Međutim, meningealna sindrom manifestuje malo drugačije nego u drugim slučajevima. Unatoč činjenici da je bolesno dijete doživljava jake glavobolje i depresivni opće stanje same meningealna simptomi su prilično slabi. Često, oni nisu uvijek izražena u potpunosti, i poremećaja svijesti, što je tipično za sve ostale oblike meningitisa, ne vidi se u ovoj situaciji.

Promjene u krvi u ovoj situaciji najviše slične onima koji se javljaju u krvi djeteta, virusne bolesti pacijenta od onih koji se javljaju sa meningitis. Međutim, ako dijete ne prima adekvatno i pravovremeno liječenje, nakon nekoliko dana, može doći do tih promjena.

  • tuberkulozni meningitis

Tuberkulozni meningitis je najviše rijetko javlja vrsta bolesti, ali, nažalost, također imaju mjesto za biti. U novije vrijeme, stopa smrtnosti u ovoj vrsti meningitisa je dovoljno visoko u posljednjih nekoliko godina, moderna medicina je naučila da savršeno nosi sa ovim problemom, a smrtnost je gotovo eliminirana.

Međutim, tuberkulozni meningitis, a danas je glavna opasnost za zdravlje i život djeteta. Takođe se čini prilično neobičan, a odlikuje atipične naravno za njega. Prema tome, postoji realna opasnost da će se bolest se dijagnosticira kasno, a samim tim i liječenje će početi krajem, što je rezultiralo vrlo veliku količinu vremena izgubljeno. I teško se nosi s bolešću. Po pravilu, bolest počinje groznica, nakon čega počinje povraćanje i glavobolje.

Problemi u dijagnozi meningitisa

U nekim slučajevima, meningitis dijagnoza je teško čak i za iskusne doktore. To se događa ako doktori ili sami roditelji, s obzirom da dijete ima posebnu upalne bolesti, započeti liječenje s antibakterijskim droge. Kao rezultat toga, klinička slika meningitisa postao nejasan. Tako je, na primjer, groznica nije izražen toliko – da zadrži tjelesnu temperaturu na 37 – 38 stepeni. Glavobolja je također nije tako jak kao i obično, ali je redovna. Mučnina i povraćanje skoro uvijek prisutan, i vrlo iscrpljujuće.

Meningitis tretman

Detalji proaktivnom liječenje meningitisa nema smisla – samo u ovoj situaciji nipošto nije neprihvatljivo. Liječenje treba biti učinjeno samo pod strogim medicinskim nadzorom i samo u bolničkom okruženju. Ovaj zahtjev je zbog činjenice da je meningitis je vrlo podmukla bolest – stanje djeteta mogla postati kritična, a možda ćete morati hitne reanimacije, koje su moguće samo u bolničkim.

Doktori će provesti punu pregled vašeg djeteta i imenuje potrebno tretman koji će brzo suzbiti patogenih bakterija. I vrlo brzo bolest vaše dijete će biti više, pod uslovom da traže pravovremenu medicinsku pomoć.

Često roditelji pitaju djeca lokalnih doktora pitanje da li je vakcina djeluje protiv meningitisa djecom. S jedne strane, takva mjera može biti veoma efikasna u određenim slučajevima – u toku fiksiranje bolesti povećan uznemirena područjima, djeca spadaju u visoko rizičnu grupu.

Međutim, ne smijemo zaboraviti da je vakcina je u stanju da zaštiti dijete samo na određeni tip meningitisa – ali daleko od svih svojih sorti. Stoga, uvijek ostaje rizik da će dijete i dalje suočena s meningitisom. I vakcina u svakom slučaju štiti dijete ne više od 4 godine. Nakon toga, potreban vam je nakon vakcinacije.

I drugih sredstava nespecifičnih prevencije ove bolesti ne postoji. Jedina stvar koja roditelji mogu učiniti je – biti pažljiv za zdravlje vašeg djeteta. I na prvi simptomi meningitisa što je prije moguće kako bi potražiti liječničku pomoć. To će pomoći spasiti ne samo zdravlje, ali i život djeteta.