Neonatalna gušenja. Simtomy tretmanSvi potencijalni roditelji se raduju rođenja njihove bebe, brinula o njemu. I, nažalost, ponekad ovi izgovori su opravdane. Jedan vrlo često susreću patologija je gušenje. Sluha ove dijagnoze, gotovo svi roditelji su uplašeni i paniku. Naravno, gušenje – razlog za alarm, ali se često anksioznost roditelja često je prejaka. A najčešće se javlja zbog nerazumijevanja onoga što se događa s djetetom tokom gušenja.

Neonatalna asfiksija – je stanje novorođenčeta, u kojima je, zbog kršenja procesa disanja, nedostatak kisika razvija. Postoje dvije vrste apneje: primarni, javljaju u trenutku rođenja, i sekundarne – razvija u prvim danima nakon rođenja.

Uzroci neonatalne asfiksije

load...

Naravno, bez ikakvih uvjerljivih razloga gušenje u novorođene bebe ne javljaju. Tipično, razlozi koji uzrokuju gušenje, je bilo akutne ili hronične fetalne hipoksije. Osim toga, razlog za pojavu gušenja može biti:

 • Generički intrakranijski povrede novorođenče.
 • Imunološki nekompatibilnost između majke i fetusa.
 • Blokada novorođene respiratornog trakta – potpuno ili delimično, ili plodove vode, ili sluzi.
 • Malformacije fetusa, što uzrokuje poteškoće u procesu disanja.

Pored problema sa rukom zdravlja novorođene bebe može biti uzrokovana gušenje, pa čak i problemi kao što su prisutnost extragenital bolesti kod trudnica. Na primjer, kao što su:

 • Kardio – vaskularni sistem, posebno onih u akutnoj fazi.
 • Izgovorene nedostatak željeza anemije, posebno u posljednjem tromjesečju trudnoće.
 • Dijabetes, posebno inzulin zavisni obliku.
 • Kasno trovanja – gestosis pratnji oticanje stopala i visokog krvnog pritiska.

Vrlo često patološki tokom trudnoće dovodi do pojave neonatalne asfiksije. Patologija struktura pupčane vrpce, posteljice i fetusa membrane, preuranjeno placente abrupcijom, preranog pucanja membrane i dužeg sušnog perioda – svi ovi faktori visokog rizika.

Također, vrlo često gušenje javlja ako postoje – bilo anomalije rada aktivnosti, nepravilna uranjanje glave ploda, patološki uske zdjelice majke i tako dalje.

load...

Uzroci sekundarne asfiksije može postati takvih zdravstvenih problema u djece, kao kongenitalna upala pluća, cerebrovaskularnim, bljuvotine od ulaska u respiratornog trakta, određene vrste poremećaja novorođenčeta centralnog nervnog sistema.

Ono što se događa u trenutku gušenja?

Šta se dešava u organizmu novorođenčeta mrvice u vrijeme gušenja? Bez obzira na ono što je uzrokovano gušenja, beba počinje hitnu promjenu u metabolizam, mikrocirkulacije hemodinamike. Koliko će ove promjene su izražene zavisi od vremena trajanja gušenja i stepen njene intenziteta.

Tokom akutnog hipoksija u djece značajno povećava ukupni volumen krvi. To se događa zbog činjenice da je obim u cirkulaciji crvenih krvnih zrnaca u krvi raste. U slučaju da teške asfiksije razvija u prethodnoj njoj hronične fetalne hipoksije razvija hipovolemija. Hipovolemija – promjene u konzistentnosti krvi: to zgusne, njegova povećava viskoznost, i crvenih krvnih zrnaca i trombocita stiču povećan agregacije sposobnosti.

U internoj vitalne organe novorođene bebe – u jetri, bubrega i nadbubrežne žlijezde, srce i mozak – mogu otkriti edem i krvarenje koje nastaju kao posljedica hipoksije tkiva. S obzirom na smanjenje perifernog i centralnog hemodinamike smanjen broj otkucaja srca, i padovi krvnog pritiska. Zbog prekida tok metaboličkih procesa kršenje javlja urinarne funkcije bubrega.

Simptomi neonatalne asfiksije

load...

Najvažnija karakteristika u prisustvu novorođenčeta gušenja je poremećaj respiratornog procesa, što dovodi do promjene u srčanom ritmu, kao i patološke operaciju promjene nervni sistem: poremećaj nervnog – mišićne provođenje i izumiranja reflekse. U prvih nekoliko sekundi nakon rođenja, doktori – neonatologa pažljivo ispitati dijete i procijeniti njegovo stanje. Stanje djeteta se procjenjuje na skali Apgar:

 • Blaga oblik gušenja

U slučaju da gušenje se ne izgovara, ali beba nije mnogo boli, procijeniti stanje djeteta Apgar je 6 – 7 bodova. Dijete rođeno sa blagim gušenje, što je svoj prvi dah u okviru prve minute nakon rođenja. Međutim, i pored toga, dah mrvice oslabljeni, dolazi do smanjenja mišićnog tonusa i cijanoza (okretanje plave) od nazolabijalne trokuta.

 • Prosječna ozbiljnost gušenja

U istom slučaju, ako se beba dijagnosticirana prosječnom ocjenom hipoksije, rezultat je biti 4 – 5 poena. U slučaju da se dijete rodi sa gušenje umjerenim težine, to će napraviti svoj prvi dah roku od nekoliko minuta nakon rođenja, ali disanje teško oslabljen, može biti nepravilan, Cry Baby je vrlo opušteno.

Također, beba može doći do tahikardija, bradikardija, smanjen tonus mišića i reflekse od svih. Koža u rukama i nogama, kao i pojedinci imaju različite plavičasta nijansa. Za kabl takve mrvice odlikuje intenzivnim lupanje.

 • Teži oblik hipoksije

Sa snažnim oblik gušenja doktori procijeniti stanje djeteta u 1 – 3 boda.

U teškim gušenje je disanje nepravilno (individualni udisaja) ili odsutni, dijete ne plače, ponekad stenjanje, otkucaja srca je usporen, au nekim slučajevima i zamijenjen jedan nepravilan kontrakcije srca, tu je mišićna hipotonija ili atonija, refleksi su odsutni, koža pale kao rezultat grč perifernih krvnih sudova, pupčane vrpce impulsa; često razvijaju adrenalna insuficijencija.

 • prividna smrt

U tom slučaju, ako je ukupan skor Apgar je 0, dijete je u stanju kliničke smrti. U ovom slučaju, kako bi se spasi život djeteta reanimacije odmah započinju na kompleks reanimaciju.

Tretman ozbiljne neonatalne asfiksije

Strogo govoreći, sva djeca, bez izuzetka, su rođeni u stanju gušenje, potrebno je neposredna intenzivne njege. Samo koliko će sve medicinske procedure, u zavisnosti od toga koliko brzo nakon rođenja su počeli. Sve aktivnosti intenzivne terapije počinje odmah nakon rođenja djeteta, pravo u sobi isporuke.

Tokom reanimaciju stanje djeteta kontinuirano prati sve glavne parametre funkcioniranja ljudskog organizma:

 • Otkucaji srca.
 • Hematokrita.
 • Respiratorne stopa i dubine.

Na osnovu ovih očitavanja na bazi, doktori imaju mogućnost praćenja djelotvornosti svojih postupaka i, ako je potrebno, prilagoditi ih.

Odmah nakon će se roditi glave fetusa, lekar da uđe u usta i nosa novorođenčeta meke sonde i pomoću električnog usisavanje uklanja sve sadržaje gornjeg respiratornog trakta: rezidualni amnionske tečnosti, sluzi. Nakon toga, pupčana vrpca djeteta se smanjiti, a mrvice su postavljeni na posebnom reanimaciju stol, pod posebnom lampom zrake. Nakon toga, ponovno aspiracija sadržaja nazofarinksa, i želudačnog sadržaja.

Nakon srčane i respiratorne aktivnost dijete će biti vraćena, a njegovo stanje je stabilno, mrvice će biti prebačen na odjel intenzivne njege. Sve kasnije medicinske mjere su usmjerene na prevenciju ili eliminaciju postojećih edem mozga, normalizuje metaboličke procese, oporavak bubrežne funkcije i procesa hemodinamike.

Pravila briga o djeci ugušeno

Da bi se dijete što brže oporavila od posljedica gušenja, veoma je važno da mu dostavi odgovarajuću medicinsku njegu. Dijete treba biti u potpuni odmor, a glava mu je – u podignutom položaju. Vrlo važni intenzivne terapije kisikom, bez izuzetka, beba ugušeno.

Djeca rođena sa blagim gušenje, datum u posebnom šatoru kisika. To je neka vrsta šatora kupole, u kojem je povećan sadržaj kisika. Dijete provodi nekoliko sati do nekoliko dana, ovisno o njegovu zdravstvenom stanju.

U istom slučaju, ako dijete patio gušenje u umjerenim ili teškim, treba ga staviti u inkubator. Inkubatora isporučuje kisik, njegova koncentracija bi trebao biti u roku od oko 40%. U istom slučaju, ako starački dom za neke – bilo kojeg razloga nemaju potrebnu opremu, dovod kisika na raspolaganju kroz poseban nosne kanile ili kroz masku za disanje.

Vrlo često novorođenčeta potrebu za ponovljene aspiracije sadržaja, obično sluzi iz gornjih disajnih beba trakta. Također, pažljivu kontrolu nad takvim parametrima kao funkciju crijeva, diureza, tjelesne temperature.

Prvi hranjenje djeteta koje je imao blage do umjerene gušenje, proizvedena je u oko 16 sati nakon rođenja. Ta djeca koja su rođena u stanju teškog gušenja, prvi put hranu nakon 24 sata, koristeći poseban sonde. Ali je pitanje kako. Kada mrvice možete početi primjenjivati ​​na grudi, riješen pojedinačno u svakom slučaju, u zavisnosti od stanja djeteta.

Nakon otpuštanja iz bolnice

Nakon što je beba otpušten kući, to bi trebao biti pod medicinskim nadzorom stručnjaka kao što je pedijatar i neurolog. To je potrebno kako bi se spriječilo moguće komplikacije centralnog nervnog sistema.

Naknadno Prognoza ovisi o nekoliko faktora, uključujući ozbiljnost gušenja, pravovremeno pokretanje terapijskih mjera i njihove adekvatnosti. U tom slučaju, ako je dijete rođeno s primarnim gušenje, prognoza ovisi o procjeni stanja sekundarne Apgar (proizvedeno 5 minuta nakon rođenja). U tom slučaju, ako je drugi rezultat veći od prvog, prognoze za život djeteta prilično povoljan.

U slučaju da je dijete rođeno u stanju gušenja, u prvim godinama života može doći do takve komplikacije. Neonatalna asfiksija, posljedice:

 • Hyper i gipovozbudimost.
 • Hydrocephalic sindrom.
 • Konvulzije.
 • Diencephalic prekršaja.

Vrlo često se javljaju u slučaju da je došlo do ozbiljne neonatalne gušenje. To je, kako bi se smanjio rizik od ovih komplikacija i rani tretman, a potrebne medicinske preglede od strane stručnjaka relevantnih profila.

Prevencija neonatalne asfiksije

Kako bi se izbjegli sve probleme koji podrazumijeva gušenje, potrebno je poduzeti potrebne preventivne mjere. Naravno, na žalost, nije uvijek preventivne mjere mogu spriječiti gušenje, ali ih ne zanemariti. Oko 40% od preventivnih mjera dati pozitivan rezultat. Dakle:

 • Prevencija fetalne hipoksije

Kako bi se izbjeglo razvoj fetusa hipoksije, potrebno je stalno praćenje trudnoće. Tokom trudnoće treba biti pravovremeno utvrditi sve faktore rizika, kao što su:

 • Somatski i infektivnih bolesti kao što su prehlada, gripa, akutne respiratorne bolesti.
 • Poremećaj endokrinog sistema i hormonalne trudnice.
 • Prisustvo jakog stresa u životu trudnice.
 • Dob trudnice – ono što je stariji, to je veći rizik.
 • Prisustvo ovih loših navika, kao što su pušenje i upotreba pića alkohola sadrže.

Osim toga vrlo je važno pratiti fetalni položaj fetusa i placente. Na primjer, stanje posteljice jasno može ukazivati ​​na moguće lišavanje kisika fetusa, i prisustvo mekonijum u amnionske tekućine je signal opasnosti. Čim se prvi znaci upozorenja su primijetili, potrebno je odmah početi odgovarajuću terapiju.

Sve to još jednom potvrđuje potrebu za tekuće medicinski nadzor buduće majke. Ni u kom slučaju je nedopustivo da se zanemariti poseta lekaru – ginekologu tokom trudnoće – jer na taj način izlažete opasnosti za zdravlje vaše bebe, a možda čak i život.

Osim toga, prevencija hipoksije nije poslednji ulogu ispravan način života trudnice. U tom smislu, u trudnica treba slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 1. Hoda. Za normalan trudnoće trudnica treba nositi dovoljnu količinu vremena na otvorenom. Žena krv je zasićen kisikom, koji dobija dijete. Kisik je neophodan za pravilan razvoj njegove unutrašnjih organa i rast. Mnoge žene smatraju da šetnjama su korisne samo ako su iz grada. Međutim, hodanje je idealno i obični pored kuće trgu.
 2. Moje svakodnevne rutine. Za trudnice je vrlo važno da se poštuju režim dana. Noć okupljanja na računalo, buđenje rano ujutro, ludi ritam dana – sve trudnica treba ostaviti u prošlosti, “doberemennoy” život. Žena treba da spavaju najmanje 9 sati po noći, a barem nekoliko sati dnevno. Budite sigurni da pokušaju da pronađu vremena za opuštanje.
 3. Unos vitamina – mineralni kompleks. Bez obzira na razne nije bilo hrane trudnu ženu, a posebno kvalitet sadašnjih proizvoda su takve da će dobiti sve neophodne za razvoj vitamine djeteta, elemente u tragovima i minerali su samo nemoguće. Zato je svaka trudnica treba uzeti vitamina – mineralni kompleks koji će zadovoljiti sve potrebe i majke i djeteta. Međutim, to nije potrebno odabrati jedan ili drugi lijek – to treba učiniti vaš liječnik – ginekolog koji zna sve karakteristike vašeg tijela i trudnoće.

I budite sigurni da biste sačuvali mir i pozitivan stav. Nije ni čudo što kažu da je vjerovanje u uspjeh – to je pola posla!