Orchid soba: Briga o biljkamaSadržaj:

Orchid Room – ovo je jedna od omiljenih mnogi saksijama cvijeća, koji se odlikuje različitim bojama, dugo cvjetanja i nepretenciozan u njegu i održavanje. Ova biljka impresionira svojim upečatljiv izgled – oni žele da stalno se dive. Možda je zato sve one koji su nekada kupio orhideja, svi postali ljubitelji ove biljke.

load...

Danas, uzgajivači i dalje razvijati nove sorte orhideja sa jasnim boja i jedinstveni oblik je drugačiji, i briga za pojedine biljne vrste. Paleta boja orhideja je ogroman. Ovo može biti snijeg-bijele boje, miješanje glatko u blijedo žute ili narandžaste boje, koja postepeno postaje ružičasta, prolazeći kroz terakota skalu. Cvijet utiče ne samo jedinstvenu bojanje, ali i nevjerovatan crteže: ažur i filigranski pruge na laticama, tanke vene, cvijeće u Krapini ili tamne boje izgledaju jedinstven i misteriozno.

Saksiji orhideje se zovu Phalenopsis ili orhideje, leptira. Njegova cvijeće liče moljce koji žive u tropima. Dakle, za ukrašavanje mala soba može odgovarati minijaturnih sorti biljaka koje trajanja njenog cvetanja neće popustiti u veće vrste. A za to orhideje njegu je prilično jednostavan, jer imamo više detalja, pa ćemo pričati.

Uvjeti primarne zdravstvene zaštite

Unatoč činjenici da je orhideja – tropski cvijet, biti jednostavno i briga za to ne podrazumijeva kupovinu ultra-skupe proizvode. Biljka nije jako ćudljivost. Najpogodniji za Phalaenopsis sobne temperature – 20 stepeni. Jedina stvar koja vrijedi što posebnim naglaskom – je kvaliteta zemljišta i dovoljno osvjetljenje. Orhideja cvijeće treba da dobiju maksimum svjetlosti, ali direktan zrake na njih u isto vrijeme ne bi trebalo pasti – to je vrlo važno da se brine postrojenja pravilno.

load...

Zalijevanje je najbolje jednom tjedno koristeći vodu na sobnoj temperaturi. Mnogi potopljena lonac orhideje u posebnoj posudu s tekućinom. Treba napomenuti da su korijeni Phalaenopsis preosjetljivi jer zagnaivanie se događa vrlo brzo. U skladu s tim, izbjegavajte preplavljen tla.

Ispravno održavanje podrazumijeva dobro đubrivo. Orhideje su najpogodnije korijen hranjenje, kao i lijekova koje je potrebno navlažiti tlo. Dodaj takva gnojiva u vodu, da navlažite podlogu i koristiti na svaki treći zalijevanje. Da bi nahranili kompleks gnojiva najbolje odgovara, koji su specijalno dizajnirani za epiphytes i Phalaenopsis. Ako je prostorija u kojoj je cvijeće, vazduh je suv, a zatim poprskajte biljke svakog jutra iz sprej – poput brige će osigurati dobru hidrataciju.

Dođe trenutak kada je biljka blijedi. Tada je potrebno izvršiti rezidbu. Ali zapamtite da je rez cvijet stabljike u potpunosti pod korijen, u svakom slučaju nemoguće. Dovoljno je samo ih skrati iznad svakog drugog uspavane pupoljci, to je mali pečat na stabljiku biljke. Obično zbog bubrega i novi cvijet. Koliko dugo je period prije otvaranja novih pupoljaka i cvatu? Oko tri mjeseca. Ako iznenada primijetiti da je stabljika osuši i postaje smeđe boje, budite sigurni da biste ga uklonili. Tu je važan dodatni briga.

Ono što bi trebalo da bude osnova za orhideje sobu? To mora biti, iznad svega, higroskopan i diše. Po pravilu, mix tlo za Phalaenopsis se sastoji od komada kore, u kombinaciji s ugljenom i ekspandirane gline, mahovine i zemlja pomiješana sa sphagnum. Važno je napomenuti da je mahovina, rasprostire na terenu, izgleda ne samo vrlo impresivno, ali i sprečava sušenje biljke.

load...

Sada na gnojiva, što nije moguće bez pobrinuti za orhideje. U tom slučaju potrebno je da stekne uravnoteženu ishranu, u kojem azot dominantan. To će omogućiti biljka rasti bolje i sjajnije cvatu. Budite sigurni da koristite sve oblačenje i đubrivo prema uputstvu, inače može nauditi samo biljke. Čim postoji period mirovanja biljaka, đubrivo je bolje da se smanji.

Blooming orhideja

Na početku smo rekli da orhideje kao veoma dug i spektakularnim cvatu. Cvijeće biljke prilično čvrsto i jak, jer da bi se zadovolji njihov izgled, oni su gotovo mjesec dana, a ponekad i dva. Cvijet vreba sami žive duže. Kada cvetanja Phalaenopsis se mogu javiti? U apsolutno različitim godišnjim dobima. Ako ste pravilno briga za biljke, cvijet stabljike granaju, razvijaju, a isti cvijet stabljika mogu cvijet nekoliko puta. Ako je orhideja je odrasla osoba, to je jači, može i ne proizvodi u jednoj godini oko tri stabljike.

Ali ne vjerujem da Phalaenopsis ne zahtijeva posebne uvjete za njihov razvoj i cvjetanje – zaštita treba biti promišljen. Ako su veće-orhideja, cvijet stabljike pojavljuju sezonski, ali njihovi cvetovi se može kontrolirati promjenama temperature okoline. Tako da su pupoljci počeo rasti, pokušajte kako bi se osiguralo da je dnevna temperatura za tri sedmice nije bio iznad 18 stepeni, i noć – 12. Objašnjenje je tropskog porijekla Phalaenopsis – da je to monsun klimu. U uslovima našeg podneblja phalaenopsis sa velikim cvjetovima i sorti cvijeća stabljika počinju da se formiraju u jesen, a proces se nastavlja sve do ljeta.

Što je veća starost postrojenja, sve gušći postaje i više cvijeća stabljike formirana. Svaki novi proizlazi duže, odnosno, čini se još više cvijeća. Imajte na umu da je tokom ljeta orhideje treba da izgledaju malo drugačije. Noć režima temperatura ne smije biti manja od 18 stepeni, a dan – 26 ili više. Ako Phalaenopsis rastu u takvim uvjetima, razvoj stabljike će se uspješno održava godinu dana.

Treba reći o tzv orhideja nedospelom spike. Situacija je ista – starije biljke, više cvijeće će rasti. Dakle, ako ne napravi rez stabljike u ovim orhideje, i nakon ponovnog cvjetanja oni će rasti i ponovno cvatu. Često su formirali zrak “klinci”, za koje također trebaju njegu. Ali na ovom ispod.

Propagiranje Phalaenopsis

Na sobnoj temperaturi orhideje koje reprodukciju vegetativno. Ovo se dešava na sljedeći način:

  • Zrak djecu, formirana na kolac. Treba sačekati dok se proces će početi proizvoditi svoje korijene, a nakon toga možete početi otsazhivanie u zemlju.
  • Utičnicu. Onda, kada je orhideja formira nekoliko radnji s korijenima može početi sedenje biljaka. Svaki izlaz se nalazi u posebnoj posudi, što je prvenstveno privremenog pour tla. Kada se biljka je narasla i ojačala, što je transplantiran u odgovarajuću podlogu.
  • Podjela stabljike. U ovom slučaju, gornji dio biljke se reže i proizvode pereukorenenie. Stabljika biljke sade u posebnim premaz i zatim prekriven transparentan kontejner. Ovo pruža dobru brigu i posebnu mikroklimu. “Panj”, koji je jedno vrijeme također početi da se razvije izdanaka i aktivno grmlje. Po pravilu, ova metoda se koristi za obnavljanje postrojenja.
  • Najjednostavniji način – podjela u loncu. Prekinuli smo korijene, a biljke ostaju u rezervoar za oko 5 tjedana. Tokom tog vremena, stavite kriške svježeg izliječiti, a zatim početi formiranje novih izdanaka.

Poslednji način – najviše nježna i pogodna za orhideje sobu.

Formiranje djece iz orhideje

Već smo spomenuli da je za Phalaenopsis je važna temperatura. To utječe ne samo cvijeće, ali i do formiranja zraka djecu. Ako ste stalno poboljšanje kao vlažnosti i temperature, ne doprinosi razvoju cvijeća i biljaka podružnica. To je karakteristika svih orhideje, međutim, najizraženije u nekih vrsta, a posebno Shilleriana.

Ako ne provesti otsazhivanie djecu u biljkama ovog tipa, onda uskoro će rasti svijetle uzoraka različitim stadijima grane prošarana cvijećem. Naravno, tu je potrebna posebna briga: periodične navodnjavanje, prskanje sebe grane i cvijeće, latice na njih. Sve ovo će osigurati dug period orhideja života.

Orhideja: vrste, hibridi

Phalaenopsis vrste ima tako mnogo. U početku, to treba reći o vrsti “mix”, koji mnogi uzgajivači vjeruju poseban hibrid istog označavanje trgovine koja se pojavljuje u online trgovinama. U stvarnosti, biljke, na ambalaži, što ukazuje “miks” ne podrazumijeva mogućnost izbora bilo koje klase, niti boju. Naravno, svi proizvođači ćete obećati uzeti u obzir vaše potrebe i želje, ali to ne znači da bi ste dobili ono što je na slici. Zato što znaš da je orhideja “mix” – to nije hibrid, a mnogo manje sorta, jednostavno označavanje trgovine.

U principu, sve vrste Phalaenopsis su podijeljeni u dvije osnovne vrste: hibridne i vrste. Ako uzmemo u obzir sobu naplate, ovdje ćete naći većinu tipova srednje veličine: Ugodan Phalaenopsis, Phalaenopsis i Schiller i Stewart. Od mini-kategorije je da pruži ružičaste orhideje. Ali Phalaenopsis gigant – velika vrsta orhideje doma. Hibrid uzgajivači vrsta dobijenih tokom intergeneric i interspecies selekcije, tokom kojih izdvaja standardne hibride.

Ranije je vrlo cijenjen orhideje imaju debele peteljki, i velike bijele ili roze cvjetovima. U cilju stvaranja takve hibrid, koristeći čisti prirodni vrsta čiji cvjetovi su prilično veliki. Možda je to zato, a tu je takav stereotip da Phalaenopsis imaju bijelo cvijeće, roza ili blijedo ljubičaste, a latice su zaobljeni. Nešto kasnije su povučene neke vrste, cvijeće od kojih je više i do petnaestak centimetara u promjeru. Naravno, oni su još impresivnije, i mašte, ali nije svojstven The Amazing elegancije i nježnosti tradicionalnih orhideja. I za takav cvijet briga još teže.

Nadalje, u hibridizacije su postepeno uključeni vrste imaju svijetle boje i različitosti. To je kroz takav hibrid phalaenopsis i stečenih različitim bojama u rasponu od ljubičasto-crvena, svijetlo, sve do neutralne nijanse breskve i zlatne boje.

Kaže se da je među rastuće orhideja ima svoje trendseterice. Dakle, danas Tajvan je zemlja u kojoj phalaenopsis uzgaja u velikom komercijalnom nivou. Tajvanski različitim vrstama terena, light ili samo jedan latice boja – oni su napravili neku vrstu revolucije u svijetu orhideje. Postoji u Tajvanu i specifične vrste hibrida, na primjer, Novost, phalaenopsis, koji se predstavljaju klonove bira posebne značajke hibrida.

Danas, najpopularnija vrsta orhideje su kako slijedi:

  • Dracula

U principu, ova vrsta ima oko stotinu vrsta. Raste, po pravilu, na zapadu Ekvadora, kao u Kolumbiji, Honduras, Kostarika, Peru i Meksiko, na visinama od oko 2000 metara. Ova biljka je dobio ime jer je cvijeće u obliku usta zmaja – izgleda vrlo impresivno!

  • Bulbofillum

Ovaj tip se sastoji od oko hiljadu vrsta koje rastu u tropskim. Roda odlikuje sijalica, koje nose par gornjih listova, oblik koji može biti sasvim drugačije, ali u isto vrijeme, meko lišće. Njega bulbofillumom predlaže good room rasvjeta, hranjenje nekoliko puta mjesečno, a vlažnost zraka.

  • Dendrobium

Ništa manje popularne vrste orhideja, raznovrsnosti svojih vrsta su ogromni – oko 2000! Raste u južnoj i istočnoj Aziji, kao iu Australiji i na otocima u Indijskom i Pacifika. Ova vrsta je jedna od najopsežnijih. Dendrobium cvijeće imati svijetlu ljubičaste boje i širokog lišća. Kako da se brinu za Dendrobium? Pružiti biljka obiluje zalijevanje tokom rasta i dobiti dobru podlogu. Ne zaboravite da koristite gnojiva kompleksa, bez kojih je nemoguće ispraviti brigu o ove biljke.

Također možete uživati ​​u orhideje Vanda, imajući tender ljubičaste boje i nevjerojatno prekrasnom cvijeće Konkretno, kružnog oblika, ili diafanantoy. Ne možete odabrati određenu pogled na ovaj veličanstveni postrojenja – svaki lijep na svoj način.

To je zahvaljujući interes i entuzijazam uzgajivača broja vrsta orhideja brzo raste, au bliskoj budućnosti i oni će učiniti neverovatan iznos. Među raznim možete izabrati kao medij, i mini-orhideje, kao i uzorci s velikim cvjetovima. To je zaista živi čudo!

Pravilnu njegu biljaka, dobru hranu i briga – garancija da će orhideje ćete zadovoljiti više od godinu dana!