Otkriva tajnu zašto orhideje pada cvijeće i pupoljci uvenutiSadržaj:

Orhideja je poznat po svojoj veliki izbor boja i izvanredan oblik delikatna cvijeća. Njihova ljepota osvaja srca čak i oni koji su duboko ravnodušni prema predivan svijet flore. Već neko vrijeme, te tropskim cvijećem su postali popularni kod vrtlara u hladnijim sjevernom geografskim širinama, koji, zahvaljujući modernoj sredstva zaštite s obzirom na mogućnost da se ove biljke u kući. Međutim, neki domaćice često žale da na odgovarajući način i pažnju na orhideje i dalje cvijeće otpasti. Zašto se ovo događa?

load...

Mogući uzroci uveok cvijeća u orhideje

U stvari, orhideje apsolutno hirovita biljka, iako su mnogi vrtlari-fans je strah od mogućeg složenosti brige i strahove, poništava želju da imate kod kuće tako divan cvijet. Ali, na odgovarajući način (prema definiciji, ali ju je lako ostvariti uvjete pritvora) orhideja za sav rad će nagraditi svojom ljubavnicom prekrasno cvijeće. Ključ ovog uspjeha leži u praktično iskustvo i strpljenje uzgajivač.

Razloga zašto je orhideja baca joj cvijeće, može zapravo biti nekoliko: moguće stres, permutacija pot sa cvijetom ili kreće domaćina, slabo osvijetljene sobe, višak ili manjak sunčeve svjetlosti, prekomerno ili pregrijavanja orhideje, nacrti u sobi, nasumična zalijevanje biljaka i niska vlažnost. Na prvi znak kada su bacili prvi cvijeće ili uvenulo pupoljci, dobar cvjećar treba analizirati situaciju, da pomogne izliječiti cvet. Šta je, onda, može biti razlog da se cvijeće pasti?

Godine cvijetu orhideje

load...

Prije svega, kupovina u dućan s orhideje cvatnje pupoljci, budite sigurni da pitam kada cvjeta. Jer, ako se iznenada pao orhideja cvijeće, takav fenomen može jednostavno biti zbog isteka pupoljak života. Neke vrste orhideje cvatu u tek nešto više od nedelju dana, a ostale tri mjeseca ili više. Nemojte zaboraviti da je ova biljka, kao i sva živa bića na zemlji, izložena prirodni proces starenja.

Nedovoljna rasvjeta

U procesu brige za bilo koju vrstu orhideje ključ za uspješan rast i cvjetanje je pravilno izabranim rasvjeta objekata. Ako je osvjetljenje u prostoriji nije dovoljna, onda orhideja će uvenuti prvi pupoljci i latica, a zatim padne cvijeće. Dobivanje već cvjetanja orhideje ili rastvaraju, moramo imati na umu da je rasvjeta u prodavnicama je opremanje mnogo bolje nego kod kuće. Biti u novoj sredini bez uobičajenog svjetlo orhideje baciti cvijeće i čvrsto pupoljci.

Što je veća da će postaviti lonac orhideje od prozora, pa, shodno tome, manje suncu to će dobiti. Značajan prepreka dobijanju takav delikatan cvijet svjetla su čak i tanki til, posebno u periodu jesen-zima ove godine. Sve ove nijanse domaćica treba uzeti u obzir i pokušati da prethodno izabere najoptimalniji prebivalište orhideje, kako se ne bi traumatizuje biljke ponovo primoran da reorganizacija i ne provocira orhideja cvijeće da odustane.

load...

Cvjećar bi trebao znati da postoje trenuci kada je skok u krajem ljeta, odrastanja pupoljak država mjeseca oktobra, a prozor naglo potamni – kiše ili snijega. U ovoj fazi razvoja pupoljak je naglo zaustavlja, a možda i sporo peteljka sušenja. Ova biljka je vrlo osjetljiva na svjetlo, jer su unutrašnje kemijske reakcije cvjetanja dolazi samo kada se određena količina sunčeve svjetlosti.

Pregrijavanja orhideja

U ljetnim mjesecima, naprotiv, orhideje je potrebno za zaštitu od direktne sunčeve svjetlosti, odnosno, sakriti u sjeni drugih biljaka ili mjesto za lampica. A cvjeta orhideja je najbolje da uklonite sve prozora. Ljeto sunce može biti previše svetla za ovaj cvet, i prevruće sunčeve zrake će djelovati na to destruktivno.

Postoje slučajevi erozije cvijeće i pupoljci. Osim toga, orhideja u ljeto je u opasnosti od potpune propadanja, kao korena više ponekad ne dobiju potrebnu vlagu za normalan život, a tu dolazi neizbježan dehidracije. Tokom sezone grijanja orhideje mogu patiti od toplog vazduha avioni koji dolazi iz radijatora. U ovom slučaju, takođe, može pasti i presušili cvijeće i čvrsto pupoljci. Pot orhideja zahtijeva postavljen tako da je moguće da se izbjegne vrući zrak potok. Potrebno je osigurati da grane sa peteljkama nije obješen, pa čak i više ne dodirujte bateriju. Preporučena pot cvijet pododvigat bliže staklo, a poklopac vruće baterije sa mokrim ručnikom.

Smanjena vlažnost

Ako je zrak previše suha, postoji opasnost od isušivanja lako ugroženih tkiva cveća i pupoljci, i jednog dana naći ćete da su gotovo svi cvijeće u svoj omiljeni orhideje pala. Ako ne želite da vidite sliku, onda ni u kom slučaju ne dozvolite da u prostoriji u kojoj se lonac sa biljke, vlažnost bila niža nego što je potrebno.

Da bi se održala potrebnu vlažnost u neposrednoj blizini postrojenja preporučuje se upotreba ovlaživača, ako takav uređaj ne, možete postaviti na prozorskoj dasci kade sa vlažnim pijeskom, ekspandirane gline, treseta ili drugog odgovarajućeg materijala.

Pod uticajem zime suncu zagrijava na pijesku, što dovodi do isparavanja vode i povećanja vlage oko orhideja. Ako jednostavno posuti vazduha oko cvijet da poveća svoj sadržaj vlage treba uzeti samo filtriranu vodu za tu svrhu.

Hipotermija orhideja

Prekomerno je osjetljiva na najmanji promjene temperature biljaka, kao što su orhideje, može dovesti do neželjenog pada s lišća. To se može dogoditi ako ste u hladnim zimskim orhideje nošenje kući iz prodavnice ulicom, ili se krivo temperaturnim uvjetima u prostoriji u kojoj “žive” svoj cvijet. Treba da znate da uredno upakovane u celofan i delikatna orhideja može biti u hladnom ne više od 15-20 minuta.

Nacrt također može izazvati hipotermiju na koje se orhideja odmah reagirati na činjenicu da bacaju cvijeće. Posebno veliki rizik od hladne nacrta u zimskoj sezoni. Kada prozračivanjem prostorije, budite sigurni kako bi bili sigurni da je lonac orhideje nije u nacrtu, posljedice takvih grešaka neće biti katastrofalne ne samo za cvijeće i pupoljci, ali i za cijelu biljku.

Problem je da je ovaj tropski cvijet doduše vrlo toplinu ljubavi, ali vrlo slabo tolerirati bliskost. Dakle, za orhideje zahtijevaju stalno provjetriti prostoriju. Prozračite sobu da bude čak i na hladnom vremenu, ali to bi trebalo biti učinjeno s velikim oprezom. Tokom ljeta, orhideje se preporučuje za emitovanje vremena na vrijeme pitanje na balkon ili na ulici.

Susjedstvo orhideja

Orhideja – pravi curica; Ona nosi praktično nalazi u neposrednoj blizini orasi, banane, jabuke i paradajz zbog etilena emituje njih. Štetan učinak na stanje orhideje i nalazi se pored nje buket venuća cvijeća. Ova blizina izaziva u ubrzano starenje biljaka i rasterećenja cvijeće i neotvoreni pupoljci. Zbog toga bi trebalo cvećara znati o takvim neobičan reakcija cvijet na određene vrste orašastih plodova, voća i povrća. I orhideje dostupna u sobi treba izbjegavati kao četvrti.

Sve vrste stresnih situacija

Razlog za iznenadni stres stanje cvijet može poslužiti kao promena okoline, na primjer, krećući se od trgovine do stana. Ili nedostatak uvjeta u kojima se nalazi, uslovi u kojima orhideje treba da sadrži. Na primjer, loše osvjetljenje ili režim pogrešan sobnoj temperaturi. Kao rezultat rezultira biljka stres može početi nestajati, a onda nemojte se iznenaditi da će jednog dana iznenada je pao biljke i lišće, i cvijeće.

Za orhideje, koja ne trpi promjenu staništa, bolje je da izaberete stalno mesto. Ali treba biti usmjerena na kardinala. Koliko god to čudno zvučalo, ali orhideje vole istočnog ili zapadnog smjera, tj, prozor treba da ide u bilo koji od ovih dijelova svijeta. Drugim područjima orhideje ne voli, tako da su najbolje izbjegavati.

Wrong zalijevanje orhideje

Ako je zemlja u lonac sa cvijet stalno overdried, pa orhideje zalivaju dovoljno često. Ako je tlo previše mokra, cvijet pati od viška vlage. Nepismeni odabrane orhideja zalijevanje ogleda prvi na štetu korenovog sistema cveta. Kao rezultat zalijevanje biljaka korijene će uvenuti ili trunuti, to ovisi o tome koliko vode dobiva orhideja.

Rezultat će biti beskrajno deo korenovog sistema, koji nije u stanju da obezbedi potrebnu vlagu za normalno funkcioniranje cijelog cvijeta. S druge strane, biljka počinje da cveta i pupoljaka redistribuirati vlage u važniji organi života – u stabljike i lišća. Zbog toga prirodni proces prvenstveno uvenuti i otpasti cvijeće i pupoljci, a zatim blijede i cijelog postrojenja u cjelini.

Iskusni Cvjećarna odrediti vrijeme navodnjavanja na dodir. Kada dodirnete treba osjećati blagi, prijatan vlažnost zemljišta. Tlo u svakom slučaju ne bi trebalo da bude vlažno ili suho. Ako ste stalno zalivaju priznati da je tlo je bilo previše suho ili vrlo vlažna, biljke suočavaju neposredne smrti. I još jedan važan detalj – voda koja zaliven postrojenja, trebalo bi da bude malo toplo.

Mehaničkih oštećenja

Različitim tačkama i crne mrlje, smeđe ili čak prozirne boje se mogu pojaviti na neotvorena pupoljci ili mehaničkih oštećenja. Treba imati na umu da je lako povrijediti delikatne latice orhideje mogu biti u tranzitu, kada je slučajno pao lonac ili cvijet štete kućnim ljubimcima za. Dakle, vlasnik mora koristiti krajnje oprezno i ​​štite orhideja od takvih povreda.

Razlog za ovu vrstu tačaka i mrlje na pupoljke i cvijeće može poslužiti kao neoprezne i zalijevanje biljaka. Zalijevanje orhideja sa svijetlim direktnom suncu, možete slučajno ostavili nekoliko kapi vode na cvijet pupoljcima ili cvjetovima su procvetala. Ove kapi će biti dovoljno da izazove opekotine zatim mrlje na laticama orhideja. Takva mehanička oštećenja izazvala zaostajanja u rastu, venuće i rasterećenja cvijeća i pupoljaka biljke. I, na žalost, nisu predmet bilo kakvog tretmana.

Siva plijesan

Ovo je gljivična bolest, koja se manifestira prvenstveno u korijenu i cvatu orhideje. U početku, postoje male vodenasta mjesta, koje potom pretvaraju u utonula, nekrotičnog područja karakteristične smeđe boje na laticama i pupoljci. U isto vrijeme u bilo kojem dijelu biljke mogu se pojaviti prljavo sive boje mrlje koje sadrže premaz pepela.

Ako te držim za ruku, lagano dodirujući biljka, možemo vidjeti da je dobro očisti u letu. Ovog patogena gljivičnih bolesti može doći do korijena sistem cvet. Jednom na orhideje opadut latice, cvijet postepeno počinje da vene i onda umreš.

Nije bilo potrebno postrojenja za tretman na vrijeme, rizikuješ da sve orhideje. Cvjećar bi trebao znati da su gljivice spore se prenose na ruke, odjeću, i jednostavno prenosi kroz zrak. Uzroci sive plijesni leže u nepoštovanja kontrolu temperature, nepravilne navodnjavanje, nedostatak ventilacije u sobi, prejedanje đubriva sadrže azot, visoka vlažnost i loš kvalitet vode za navodnjavanje. Kada je manifestacija ove bolesti zahtijeva i bolesne orhideje mogu brzo izolovani od drugih cvijeće i odmah početi njegov tretman.

Mealybug

Ovo insekata, koje se pojavljuju na orhideja počinje sisati sok iz njega i istovremeno ubrizgava u biljku otrovne supstance. Kao rezultat toga, orhideja slabi, počinje da usporava njegov rast i razvoj. Prvih simptoma ove biljke insekata vidi lako.

Ostavlja insekata orhideje početi da biste žute ili rumenilo, a zatim biljka pasti cvijeće. Također se pojavljuju ljepljive kapljice na listovima na obje strane i karakteristične “pamuk” bijele plaka. Uz veliki lezije biljaka mealybugs deformirane pupoljaka i cvijeća, a lišće može kupiti mramor hlad.

Insekata brzo se pojavljuje na orhideje, koja je oslabljena ili prehranjen azotom. Na prvi znak mealybug na biljci orhideja treba odmah izoliran od ostalih susjeda. Zatim zahtijevaju ručno čišćenje cvijet insekata. Tipično, parazit živi među lišće orhideja cvijet stabljike, cvijeće i pupoljci. Listova biljke mogu jednostavno očistiti vatom. A cvijet stabljike, cvijeće i pupoljci koji se zakačio.

Novi orhideevod ne treba paničiti i brini, ako tek kupljene orhideje iznenada počinje da pada cvijeće. Bolje da samo pokušaj da se analizira zašto se to dogodilo. To je bio razlog da je cvijeće pasti? Samo da saznamo uzrok nesreće, možete pomoći vašem cvijet da se oporavi.

 

Svima koji su odlučili da se orhideja kod kuće, brzo postaje ljubitelje egzotičnih ukrasnog bilja. Mnogi uzgajivači konačno početi da prikuplja razne vrste tropskog cvijeća. Ali, na odgovarajući način i pacijent veličanstven orhideja će nastaviti da podari svoju ljubavnicu velike ljepote i oblik cvijeća.