Pelena dermatitis kod djece. Liječenje i prevencijaSigurno svi čuli izraz “kožu kao beba.” I zaista – koža beba je vrlo, vrlo delikatan. Međutim, naknada za takve nježnosti – povećana osjetljivost kože. I najčešći tip iritacije kože – pelene osip. Naravno, bilo majka novorođenčeta suočeni sa problemom pelene dermatitisa. To je vrlo važno u prvih simptoma bolesti kao neophodne mjere mogu brzo uzeti da spriječi propadanje ..

To će biti korisno za ove informacije, a one žene koje su samo planira da postane majka. Nije ni čudo što kažu da je neprijatelj mora znati u lice – u ovom slučaju, da osvoji to će biti mnogo lakše. U ovom članku ćemo govoriti o pitanjima kao što su pelene dermatitis kod djece, liječenja i prevencije.

load...

Ono što je pelena osip? Doktori zovu pelene dermatitis je iritaciju kože na području stražnjice i bedara, koja je izazvana različitim agresivnih faktora – mikroba, hemijske i fizičke. Tipično, pelena dermatitis javlja u prvih nekoliko mjeseci života, zbog specifičnosti dječje kože i greške u njegu.

Inače, doktori – pedijatri primijetiti još jedna zanimljiva mogućnost povezan sa pelene dermatitis – detoy oni koji su boca-hranio se javlja mnogo češće nego njihovi vršnjaci jesti majčino mlijeko. Ovaj fenomen doktori pripisati činjenici da je s umjetnom hranjenje aktivnost enzima je mnogo veća nego u prirodnim. Jednostavno rečeno, djeca – “usko” cal mnogo oštar i jak nagrizaju delikatne kože beba nego kod beba koje su dojena.

Pelene dermatitis negativno utiče i na nervni i na psihofizičke sistemu – tu činjenicu potvrđuje ne samo pedijatara, ali i dječje neurologa. Prateće pelene dermatitis osjećaj svraba i iritacije kože izazivaju razvoj različitih funkcionalnih poremećaja djeteta od strane centralnog nervnog sistema i kardiovaskularnog sistema.

Karakteristike pelene dermatitisa

Već smo spomenuli da je glavni uzrok pelene dermatitis kod djece su posebno kože. Sada pričajmo o njima detaljnije. Ima dječje kože:

 1. Nezrelost kože. Svako dijete se rađa s relativno nezrela integuments – neki u većoj mjeri, neko u manje: epiderma je vrlo tanka i lako ranjiva, a povezuje član dermisa nije razvijen u potpunosti, a bazalne membrane je previše krhka.
 2. Sadržaja vlage. Što je dijete mlađe, to je manja količina vode koje se nalaze u ćelijama kože. Ali, kao što znate, nedostatak vode dovodi do toga da ćelije postaju mnogo više krhka i lako se ozlijedio.
 3. Nesavršenost različitih funkcija. A dijete zbog starosti karakteristikama vrlo nesavršeno kao imunološke funkcije kože, i termoregulacionim
load...

To je ukupnost svih ovih faktora dovodi do čestih slučajeva pelena dermatitisa kod novorođenčadi i djece u prvoj godini života.

Međutim, nepotrebno je reći, za pelene dermatitis je razvio, mora postojati negativne taloženja faktora. Faktori kao što su razvoj pelene dermatitis kod djece mogu uključivati:

 • Povišene temperature. Često roditelji, u strahu od moguće hipotermije bebu, pokušajte da ga stavi kao toplo moguće. Međutim, doktori – dermatolozi se ne preporučuje da to učini, jer prekomjerne pregrijavanja često dovodi do razvoja pelene dermatitisa čak i one djece koja dobiju odgovarajuću njegu.
 • Vlagu i trenje. Uz vrlo velika verovatnoća, razvoju pelene rezultata dermatitisa u povećano trenje i konstantna vlažnost kože platnenih pelena. Zato je u svakom slučaju ne može ostaviti bebu u mokre pelene, čak i za kratko vrijeme. I to je vrlo važno obratiti pažnju na tkivo iz kojeg sami napravili pelene – to bi trebao biti vrlo mekan – grubo platno može povrijediti delikatnu kožu beba.
 • Izlaganje kože telesnih tečnosti. Često razvoj pelene dermatitis uzrokuje kontakt kože sa bebom znoj sekreta, urin ili na probavnih enzima koji se nalaze u stolici bebe. I, duže vremena kontakt – jače pogođene kože. Iako je u ovom slučaju od velike važnosti je individualnim karakteristikama djeteta – za neki klinac prilično pet minuta, ali za nekoga – za pola sata.
 • Podizanje nivoa pH. Često pelene dermatitis razvija s obzirom na činjenicu da je u velikoj mjeri povećava nivo pH kože. I povećanje može biti rezultat njegovog kontakta sa fekalijama djeteta.
 • Patogene mikroflore. U nekim slučajevima, tokom ispitivanja djece oboljele od pelena dermatitisa, liječnici otkrivaju još jedan razlog za bolest – uticaj patogenih mikroflore. Iako kondicional – patogene mikroflore, i raznih gljivičnih oboljenja i dovesti do razvoja pelene dermatitis djeteta.
 • Dijareje kod djece. Previše majki male djece, koji barem jednom suočeni sa dijarejom, imajte na umu da je koža djeteta u takvim slučajevima puno osjetljivije. Osim toga, ovaj fenomen je uočena najčešće u slučajevima kada je uzrok dijareje postaje gušavost uzrokovan različitih razloga.
 • Prelazak na novu hranu ili uvođenje dohrane. Još jedan bljesak pelene dermatitis je označena od strane doktora – pedijatara te djece koji su prešli na novu hranu – na primjer, s moje majke mlijeko za novorođenče formulu, ili jednostavno promijenio brend hrane. I, osim toga, razvoj pelene dermatitis može biti izazvan uvođenjem ishrani djeteta novih proizvoda. I to se događa zbog činjenice da je kao rezultat promjena u dječje hrane dijete i mijenja sastav svojih fekalija.

Prema doktora – pedijatra, oko polovine svih dojenčadi susreću s pelene dermatitis redovno, za jako dugo vremena. Osim toga, posmatranom još jedan trend – djevojke pate od ove bolesti češće nego dječaci.

Dječje pelene dermatitis može se izraziti apsolutno – drugačije. Neka djeca su videli samo blago crvenilo kože, dok u drugim postoji duboka lezija je vrlo veliku površinu kože. Neke bebe pate od pelena osip potpuno miran, ne pokazuje znakove anksioznosti. Drugi klinci mogu imati snažan osjećaj svrab, kao rezultat su konstantno hirovita, brige, loš san.

load...

U tom slučaju, dijete je stalno teži da ogrebete ugroženo područje kože. A konstanta znatno grebanje povećati šanse da pelene dermatitis pridružiti upalnih procesa, koja se razvila kao rezultat sekundarne infekcije kože.

Korištenje pelena

U novije vrijeme vrlo aktivno koristi za višekratnu upotrebu pelene. Međutim, u posljednjih nekoliko godina je zamijenjen jednokratne pelene, vrlo brzo je osvojio ljubav i popularnost među roditeljima, među doktorima-pedijatra. I nije ni čudo – bez obzira na mnoge priče – horor priče starije generacije, jednokratne pelene imaju brojne prednosti.

Prvo, upotreba jednokratnih pelena je puno lakše život za mlade roditelje, jer eliminira potrebu za stalnim velikim pranje pelena. Ali složit ćete se – slobodno vrijeme – to je upravo ono što nedostaje svaka mlada majka.

Još jedan upečatljiv prednost jednokratne pelene je povećana mobilnost majke i bebe – jer majka više ne može brinuti da joj je dijete u mokrim pelenama. Jednokratne pelene su neophodni u slučajevima kada je neophodno da napusti kuću – u kliniku, trgovina, da ne spominjemo izlete sa svojim djetetom.

I na kraju, upotreba jednokratnih pelena je skoro tri puta smanjuje rizik od pelena dermatitisa. I nije ni čudo – vlaga se odmah apsorbira u pelene. Ovo izbjegava kontaktirali kožu djeteta u urinu. Međutim, od kontakta sa fekalijama, avaj, ne štiti pelene za jednokratnu upotrebu.

I, naravno, ne treba posebno naglašavati da pelene za jednokratnu upotrebu moraju biti ispravno koristiti. Previše mnogi roditelji pokušavaju da uštede novac, spasiti pelene, ostavljajući ih na dijete dok god su u stanju apsorbirati. Međutim, za to u svakom slučaju to je nemoguće, jer takva upotreba jednokratnih pelena samo povećati rizik od pelena dermatitisa.

Pelena je potrebno otprilike jednom svaka dva sata. I, naravno, pelene treba mijenjati nakon svakog čina defekacije beba kao stolica može vrlo brzo pokrenuti razvoj pelene dermatitisa. Također, ne zaboravite o postojanju kozmetičkih proizvoda posebnog za djecu koji se koristi pod pelene i cilj da dodatno štite osjetljivu kožu beba je od razvoja pelene dermatitisa.

Prevencija pelene dermatitisa

U cilju sprečavanja razvoja pelene dermatitisa, morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila prevencije. Ova pravila su:

 • čišćenje kože

Koža djeteta treba čuvati savršeno čist. Za čišćenje kože beba mora koristiti čiste vode i deterdženta moraju biti proizvedeni posebno za djecu – njihov pH bi trebao biti neutralan. Sva djeca graditelji potpuno lišen alkalnih komponenti. Međutim, roditelji trebaju biti spremni na činjenicu da će morati da prtljati sa izborom sredstava – koji je idealan za jedno dijete, može dovesti do alergijskih reakcija u drugoj.

 • Koristeći “barijeru” zaštitne opreme

Vrlo efikasna mjera za sprečavanje razvoja pelena dermatitisa je koristiti posebne zaštitne opreme. Doktori preporučuju primjenu zaštitne kreme na stražnjici području i unutarnje butina svaki put kada promijenite beba pelene. Međutim, mnogi roditelji su reosiguranih i vole da štite kožu od ljekovitog kreme dijete koje sadrže u svom sastavu antibiotika ili, još gore, hormonske komponente. Ovaj “zaštite” kože može dovesti do vrlo ozbiljnih komplikacija.

 • Uvjeti spojnica znači za njegu

Postoji još jedna vrlo česta greška mnogih mladih roditelja pokušava da zaštiti kožu bebe što je više moguće, oni koriste i ispod pelena vrhnje, i prah. Međutim, takva kombinacija je pravi “eksplozivna mješavina” za osjetljivu kožu djeteta – smotanim prah je u stanju znatno povrijediti bebine kože.

Tretman pelene dermatitisa

Kako bi se izliječiti pelena osip, mama će morati da uloži mnogo truda. Međutim, uz odgovarajući tretman, bolest će se povući vrlo brzo. Prva stvar koju treba učiniti, ukazujući na iritacije i crvenilo kože bebe – je potražiti liječničku pomoć od doktora – pedijatar. To mora biti učinjeno kako bi se isključila lekara dijagnostičke greške. Osim toga, vaš liječnik može pomoći da pronađete one ili drugih lijekova za liječenje pelenskog dermatitisa. U ovom slučaju, tretman pelene dermatitisa će dobiti najprecizniji i potpune.

Prvi i najefikasnija mjera koje se mogu poduzeti mama – klima-kupke za mrvice. Pokušajte što je više moguće da se širi mrvice bez jednokratne pelene i pelene, tako da je pogođeno područje je bio slobodan pristup vazduha. Air kupke vrlo brzo dati značajan pozitivan efekt, jer se vrlo efikasno osušena kože.

Kupke sa kalijum permanganat rješenje je također vrlo korisno za pelene dermatitis. Međutim, budite oprezni da se voda ne ostane nerastvorene kristala, što može uzrokovati opekotine kože beba. Sam kalijum permanganat rješenje treba da bude blago ružičasta. Morate uraditi kadi što je češće moguće.

I, naravno, ni u kom slučaju ne mogu zaboraviti o usklađenosti sa pravilima za ličnu higijenu. Clean – mjera ne samo sprečavanje pelene dermatitisa, ali njegov tretman. Dijete treba da isprati odmah nakon svakog procesa defekacije i uriniranja, koristeći posebno dizajniran za djecu deterdžente, koji su već gore spomenuto.

U tom slučaju, ako pratite sve gore navedena pravila, koža vaše bebe uvijek će vas oduševiti svojom mekoćom i nježnosti!