Porođaj u bolnici: kako se beba rodi?Sadržaj:

Svaki trudnica se raduje rođenje malo čudo. Ona se priprema za sastanak sa baby face-to-face čak 9 mjeseci. Međutim, mnoge žene teži strah od porođaja. To se može izbjeći unaprijed saznati sve i da se spremim. Trebalo bi da znate kako je rođenje, kako bi se olakšalo borbu, šta da dovede u bolnicu.

load...

Ne smije se zaboraviti da je rođenje – to je jedinstveni proces.

Svaka žena idu na različite načine. Međutim, zajedničkih elemenata, naravno, tu je.

Rodova su podijeljeni u faze.


Povratak na sadržaj

Početak rada

load...

Sve se događa postepeno. Tokom 9. Mjeseca trudnoće tijelo aktivno se priprema za predstojeću rođenja. Placenta počinje da se menja hormona, obnovljena različitih fizioloških procesa. Sve to dovodi do početka rada. Otprilike 1-7 dana prije nego što je fetus mora kretati sluzi utikač. To može ići oba dela, i sve odjednom. To je smeđe ili bež boje, ponekad prošaran krvlju. Dosljednost je Lumpy Goo. Porođaj može početi kao ispuštanje vode, a jednom sa kontrakcije.

Ruptura membrane – proces bezbolan. Ovo se dešava kada fetusa bešike rafali. On može slomiti relativno daleko od vrata maternice. U ovom slučaju voda ide postepeno. Ili balon pukne blizu cerviksa. Onda voda razbija kontinuirani tok. Ako se to dogodi, treba odmah ići u bolnicu. Činjenica je da je nakon ispuštanja vode, beba u materici nema više zaštite od bakterija iz cerviksa i vagine. Nakon što membrane žena treba roditi najkasnije do 12 sati.

Također je potrebno obratiti pažnju na boju i strukturu tečnosti. U idealnom slučaju plodove vode mora biti čista i transparentan, bez mirisa. Ako je fluid zelene ili crne boje, dijete može biti anoksije. Najgora opcija – plodove vode se miješa sa krvlju. U ovom slučaju, postoji hitna potreba da pozove hitnu pomoć: odred je bio tamo posteljice i život bebe u opasnosti.

Kontrakcije – kontrakcije maternice mišića. Oni dovesti do otkrivanja cerviksa i izbacivanje fetusa. Skraćenice se osjetio u cijelom trbuhu. U pauzama između mišići su opušteni. Ponekad početak rada je teško odrediti. Bol se gotovo ne osjećaju, interval između kontrakcija više od pola sata. Trajanje prve borbe traje 5-10 sekundi. Postepeno, intenzitet i trajanje kontrakcija povećava, intervali između njih postaju manji.

load...


Povratak na sadržaj

Kako smanjiti bol?

Tokom vremena, bol povećava. To je povezano sa početkom otvaranja cerviksa. Uterusa ligamenata zatezanje i smanjuju, nervne završetke u isto vrijeme komprimirani. Dakle, postoji bol tokom rada. Ponekad prvo pojaviti neprijatne senzacije u donjem leđa ili trbuha. Mnoge žene kažu da je na vrhu bol tokom rada su vrlo slični menstrualnim.

Kontrakcije su kako slijedi: počevši od vrha maternice tačke, mišići počinju da se smanjuju. Onda mišićne kontrakcije ide na donjem trbuhu. Intenzitet bout povećava postepeno i dostiže svoj vrhunac, koji traje oko 2-3 sekunde. Zatim opuštanje mišića, smanjiti održana i bol u vrijeme povlačenja.

Za ublažavanje nelagode, žena treba da preuzme najudobniji položaj: laž na tvojoj strani, da na sve četiri, itd Međutim, kako bi se ubrzao proces isporuke dok postoje snage bolje hodati.

Kada se bitka počinje, po mogućnosti milujući pokretima masirajući donjeg abdomena. Također je moguće da se protežu na donji dio leđa pesnicama. Ili masirajte dlan kičme iz trtične kosti u vrat. Međutim, potrebno je asistent za obavljanje takve manipulacije.

Vode – savršeno anestezije tokom rada. To zaista pomaže da ublaži bol toplu tuširanja ili kupanja. Međutim, nisu svi porodilišta može pružiti ženama s takvom lakoćom. Obično, sve ograničena na tuš, prije transfera u prenatalnu odjelu.

Je važna stvar je tehnika disanja. Kisik ulazi u krv, djelomično neutralizirati tvari koje izazivaju bol. Što više zraka uđe u pluća, lakše će biti žena. Kada tuče često moraju disati, udahnite kroz nos i izdahnite kroz usta.

Između kontrakcija, potrebno je da pokušate da se opustite i kopanje snage za naredni talas. Također je potrebno da pripazi na sat za interval i intenzitet kontrakcije materice. Neophodno je da se vidi kako borba se nastavlja. Cerviks – najduži i bolan porođaj. To može trajati Nerotkinja žene do 10 sati ili više. Postepeno tokom povećanja rada na 1,5 minute, a pauza je smanjen na 1 minutu između.


Povratak na sadržaj

Izbacivanje fetusa

Narednoj fazi rada – to izbacivanje fetusa. Pod utjecajem kontrakcije cerviksa mora biti otkriven za 10 cm. Zatim glave ploda spušta i prelazi na karlice. U ovoj fazi za borbu pokušaja dodao. Oni predstavljaju kontrakcije dijafragme mišića i novinarima. Zahvaljujući njima, uspio povećati pritisak intraabdominalne, a dijete može krenuti naprijed kroz porođajni kanal. Pokušaji se razlikuju od kontrakcija da je žena u stanju upravljati njima: obuzdaju ili obrnuto ojačati. Tokom ovog perioda je veoma važno da slušam doktora. On je bio taj koji vidi cijeli proces i da znaju kada je potrebno ojačati pokušaja, drugim riječima, uložiti napor. Ako djelovati na svoju ruku, možete povrijediti sebe i svoje dijete.

Kada je to potrebno, doktor čini rez perineuma. Takva operacija se zove epiziotomije. To pomaže da se izbegne praznine u porođajnom kanalu. Nakon pražnjenja posteljice na rez spoj se primjenjuje. U ovoj koristiti lokalnoj ili opštoj anesteziji, u zavisnosti od stepena oštećenja tkiva.

I sada, nakon toliko mučenja u porođajni kanal prikazuje bebinu glavu. Još nekoliko pokušaja – i dugo očekivani čudo konačno dogodi. Kada se dijete rodi, on ima vikati prirodna reakcija. Žena nakon pojave bebe na svijet oseća veliko olakšanje. Bol povuče. Beba se nalazi na stomaku majke. Tako da je prvi tjelesne kontakt “koža na kožu”. Ako nema kontraindikacija, beba stavi na grudi, i to je sranje nekoliko dragocjenih kapi kolostruma. Ali to nije sve. Porođaj još nije gotova.

Kid i žene još uvijek međusobno povezani jedan od pupčane vrpce. Potrebno je da se smanji. Ovo je bezbolna proces, kao što je u pupčanu vrpcu postoje receptori za bol. Beba onda ispituje neonatologa (doktor za novorođenče). Beba teška, mjereno, swaddled.

Povratak na sadržaj

Posteljica

Beba je već rođen, ali slaba kontrakcije i dalje tu. Od njih se traži da se odvoje posteljice od zida materice i izbace ga. Par svjetlosti pokušaja – i posljednji rođeni. To je završna faza isporuke. To traje od 5 do 30 minuta. Tek sada rođenje žena iznad.

Nakon porođaja materice će biti očišćena oko 1-2 mjeseci. Ovaj proces je u pratnji krvi sekret, kao menstruacije. Ako je krv je previše u izobilju ili period pročišćavanja traje duže od 2 mjeseca, te bi trebao vidjeti doktora.

Sada znate kako porođaja. U cilju da se osjećaju sigurno i porođaja može da prođe bez komplikacija, poželjno je da se prethodno upoznaju sa bolnicu doktori i pripremiti potrebne stvari. Žena će trebati:

  • dokumenata;
  • čista posteljina;
  • ogrtač i spavaćicu;
  • papuče;
  • sredstva za ličnu higijenu (četkica za zube, sapun, češalj, šampon, toaletni papir, itd …);
  • brtve;
  • ručnik;
  • pelene za jednokratnu upotrebu;
  • telefon.

Obično u bolnici omogućen foto i video. Koji se djeca od slika odmah nakon rođenja može uzeti fotoaparata ili kamkordera.

Evo, možda i sve. Ako unaprijed pripremljena, žena će se osjećati u bolnici sretan i udoban.