Preporučena dijeta za hemoroida kod ženaPravilno sastavljen dijeta hemoroida kod žena – važan element u prevenciji ponovne pojave bolnih simptoma koji prate ove bolesti. Pojava bolesti doprinose zatvor, tako da je dijeta za hemoroide je da se ograniči rizik od njihovog nastanka. To je vrijedno obratiti pažnju na činjenicu da je pothranjenost dovodi do gojaznosti, što doprinosi razvoju hemoroida.

Šta jesti za hemoroide? Neophodno je da se u ishrani svježeg voća i povrća, žitarica, riža, mekinje. Jačanje vene promovira vitamin C i Diosmin.

Preporučena ishrana za hemoroide

load...

Hemoroida kod žena i muškaraca – je česta bolest. Nalazi se u prevelikom pritisku i punjenje krvi vene oko anusa. Sa razvojem bolesti javlja vrlo mučan svrab, peckanje i bol u anusu. Proširene vene anusa pratnji evolucija velike količine sluzi iz analnog kanala.

Hemoroidi kod žena može izazvati trudnoće i porođaja. Ostali faktori koji uzrokuju hemoroide uključuju genetske predispozicije do slabljenja krvnih sudova, viška kilograma, pasivan način života, rada i sporta zahtijeva veliki fizički napor. Najčešći uzrok bolesti – hronični zatvor. Tokom defekacije povećanog pritiska u trbušnoj šupljini. To je, pak, povećava rizik od venske oštećenja.

Konstipacija – kršenje ritam stolice. Najčešće se javlja u činjenju grešaka u ishrani. Glavna komponenta u ishrani da spriječi pojavu konstipacije je dijetalnih vlakana. Njegova odgovarajuće potrošnje utiče na stopu u probavi, odnosno, u vrijeme prolaska kroz creva nesvarena hrane ostataka. Konstipacija ne samo da je direktan uzrok bolesti, ali i odgovoran je za ponavljanje simptoma hemoroida.

load...

Vlakna – Vlakna, koja nije podložna probavu u probavnom traktu. To utiče na povećanje u stolici volumen, odnosno, crevnog sadržaja, zbog čega je ovaj drugi da radi brže stimulacijom peristaltiku. Vlakana, zajedno sa kontrolom crijeva, pozitivan učinak na zdravlje, smanjujući holesterola, čišćenje toksina, kao i vodeći računa o normalnom bakterijske flore crijeva. Njegova dovoljna količina u prehrani smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Dijetalnih vlakana u ishrani hemoroida

Zajednička bolest, koja zahtijeva hitno liječenje, je hemoroida kod žena. Dijeta – sastavni dio terapije. Dijeta treba dopuniti vlakana. Izvor dijetalnih vlakana su:

 • povrće i voće (ako ne kontraindicirana, treba ih konzumirati u sirovom obliku);
 • cijelog zrna kruh, na primjer raž;
 • žitarice, kao što su heljda;
 • smeđe i divlje riže;
 • orašasti plodovi i sjemenke;
 • mekinje;
 • žitarice, kao što su zob, raž, pšenica;
 • Sušeno voće.

load...

Treba imati na umu da je sadržaj vlakana u ishrani treba postepeno povećavati. U suprotnom, može doći do neprijatnih simptoma gastrointestinalnog trakta, kao što su nadutost, bol u trbuhu, proljev. Vlakna da efikasno ispuni svoj mandat, potrebno je koristiti dovoljnu količinu tekućine.

Šta da pijem sa hemoroidima

Drugi najčešći uzrok konstipacije je nedovoljna količina unos tečnosti. Svaki dan, tijelo gubi određenu količinu vode. Ovo se događa za vrijeme mokrenja, znojenja i disanja. Ovi gubici moraju biti stalno obnavlja jedući dovoljnu količinu tekućine, kao i ishrana bogata proizvode koji sadrže mnogo vode, kao što su povrće i voće.

Vlakna da obavlja svoju funkciju u smanjenju crevnom tranzita i povećana stolice treba kontaktirati sa vodom. Stoga je važno da pijete najmanje 1,5 litara tečnosti dnevno. To znači da u toku dana treba popiti oko 6-7 čl. Vode ili drugih pića.

Većina pijan tečnost treba da bude negazirane mineralne vode. Tekućine treba konzumirati u dijelovima polako, tokom dana. Važno je zapamtiti da višak potrošnje crnog čaja pomaže zatvor.

Dijeta koji jača krvne sudove

Prilikom odabira najboljih dijeta za hemoroida, trebaju biti zabrinuti za stanje krvotoka. Konzumiranje potrebnih proizvoda, moguće je da se ojača i poboljšati elastičnost krvnih sudova, što je posebno važno za ljude koji pate od hemoroida.

Za sastojaka hrane koji povoljno utječu na stanje vena i arterija uključuju flavonoida, kao što je rutin. Oni se nalaze u različitim vrstama voća i povrća. Vrši protuupalno efekte i neutralizirane viškom slobodnih radikala.

Vaskularni zdravlje će biti korisna upotreba vitamina C.

To može biti isporučeni u tijelo jedući peršuna, crvena paprika, ribizle, maline, jagode i agrumi. To treba da budu uključeni u svakodnevnoj ishrani masne ribe, Semena Chia, laneno sjeme, orasi, laneno ulje, hladno pritisnut. Oni su izvor masnih kiselina omega-3, koji su važni za očuvanje krvnih sudova.

U liječenju hemoroida je vrlo efikasna Diosmin. To treba da se redovno uzima u obliku tableta. Diosmin sa drogom smanjuje krhkost krvnih sudova i doprinijeti njihovom jačanju.

Težina tijela i hemoroide

Viška kilograma također povećava rizik od hemoroida. Ljudi koji su gojaznih je mnogo češće pate od hemoroida. U ovom slučaju, liječenje je teško. Utvrđivanje uzroka viška kilograma omogućava pokušaja da se ograniči tjelesne težine.

Dodatnu težinu često akumuliraju kao rezultat pozitivnog energetskog bilansa, odnosno unos kalorija u višak. Ovo se obično događa kada pogrešno dijete i fizička aktivnost. U liječenju hemoroida treba ne samo da se fokusiraju na regulaciju crijeva, ali i za normalizaciju tjelesne težine.

Korisno u ovom slučaju će biti redovne kretanje i zdrava, raznovrsna ishrana. Odbijanje šećer, slatkiši i gazirana pića neće vam pomoći direktno u borbi protiv proširenih vena u anus, ali ima pozitivan utjecaj na sveukupno zdravlje, ojačati imunitet i omogućiti organizmu da efikasnije bori protiv upale u analnom području.

Opšte principe hrane za hemoroide

Bez obzira da li pate od hemoroida, ili želite da izbjeći njegovog nastanka, važno je da se u skladu sa sljedećim pravilima:

 • Napraviti nekoliko manjih obroka tijekom dana da ispuni u redovnim razmacima između njih;
 • Pobrinite se da vaša dijeta je prisustvovao i integralne žitarice i žitarice: zobena kaša, smeđa riža, kruh, mekinje, pahuljice;
 • svakom unos hrane, pokušajte dodati povrće ili voće, najbolje u sirovom obliku, odabrati sezonskih proizvoda;
 • dnevno konzumiraju najmanje 1,5 l tekućine, poželjno negazirane mineralne vode;
 • jesti mliječne proizvode, kao što su jogurt, mlaćenica ili jogurt – oni pružaju normalna stolica dosljednost, sadrže esencijalne minerale, bakterijske kulture, pozitivan uticaj na crevnu floru;
 • Izbjegavajte konzumiranje velikih količina alkohola, kave ili crnog čaja;
 • kuhati hranu koristeći sljedeće metode: vrije u vodi, na pari, pečenjem bez dodavanja masti;
 • Budite fizički aktivni.

Gore navedene preporuke su ne samo da bi ograničiti neprijatne simptome povezane sa proširenim venama rektuma, ali i povoljno utiču na ličnost i zdravlje.