Recepte domaće kobasiceNije svaka majka i supruga usudi danas da nahrani svoju porodicu, tako da prodavnicama se prodaju pod imenom “kobasica”. Prošli su divne dane kada mesni proizvodi su strogo u skladu sa GOST i nužno se sastoje uglavnom od mesa. Sada u kobasice, kuhano posebno, ono što nije našao: i soje, i nusproizvoda, a škrob za zgušnjavanje, i velike količine vode. Mi ne tvrdimo da su svi kobasice su jednako loši i neupotrebljive za ljudsku ishranu. No, pišemo ovaj članak za one koji su ozbiljni o pitanju zdrave ishrane i pokušaj da se smanji količina veštačkih boja i konzervansa u ishrani. I za one koji vole raznolikost i eksperimentisanje u kuhinji. Dakle, danas smo vam skrenuti pažnju na recepte domaćih kobasica. Oni nisu kao komplikovana kao što se misli. Naravno, vremena za pripremu je potrebno za više od povećanja u radnju. Međutim, rezultat će biti puno ljepše.

Početna kobasica daje ogroman prostor za kreativnost. Možete napraviti kobasica kuhana i sirova za sušenje. Možete koristiti bilo mesa, kao i razne aditive: sir, masline, gljive … Recepti i mnogo varijacija. Glavna stvar – to je vaša želja za učenjem drugo područje domaće kuhinje.

Pileća viršla kod kuće

load...

Sastojci:

 • Pileće meso – oko 1 kg
 • 150-200 g masti ili masti
 • 1 bjelanjak
 • Škrob – 2 žlice
 • Oko 1 šolja mleka
 • Sušeno bilje (bosiljak, timijan)
 • Masline ili gljive kao aditiv (polstakana sjeckani)

Priprema:

Mesa i masti je prošlo dva puta kroz mašinu za mlevenje mesa da se postigne blagi uniformu konzistencije. Dodaj u nadjev tukli bijelo jaje, sol, začini, skrob (razrijeđen sa nekoliko kašika mleka), sipajte mlijeko (rukovodeći se gustoća od mesa, ali mora “uzeti” ne manje od pola šolje). Na kraju dodajte “punjenje”. Kobasice kuvamo. Ako imate na oku prirodne kućištima kao što su svinjske iznutrice – divno. Ali možemo dobro da s plastičnu vrećicu ili foliju, gusta.

Stavite govedine u paketu formira okrugli kobasica “bar” željene debljine (ne pokušavaju kupiti debele, inače će biti vremena da se kuhati). Čvrsto i čvrsto vezivanje za pouzdanost stavi u jednom paketu ili dva ili više slojeva jestivih filma. Kuhati vodu u velikom tiganju. Možete dodati malo začina na kocku vode ili piletina zaliha. U slučaju, ako je voda i dalje dobiva u svoj kobasica. Cook je potrebno oko sat vremena ili manje – ako je kobasica učiniti “tanak”. Digest će biti gore nego nedovoljno kuhanog. U drugom slučaju, će imati priliku da ispravi grešku, podvrgavanje rez kobasica dalje obrađuje (u pećnici, u tavi, izrezati na komade, i tako dalje). U prvom slučaju, ti … ti znaš šta. Naravno, nedostatak ovog preparata je da se ne može provjeriti spremnost jela, dok on vskroesh. Međutim, ovo je samo prvi put može biti izazov. To jest, moguće je učiti na greškama. Preeksponirana po prvi put – u sledeći put rez kuhanja. Undercooked – sljedeći put ne žuri ukloniti iz peći. Vatra, usput, sve vrijeme treba da bude minimalan! Ako sumnjate da je film hrana ili paket će stajati jedan sat u kipuću vodu – oni obavljaju preliminarni test bez vrijednih proizvoda. To jest, jednostavno ih stavite u kipuću vodu neko vrijeme.

load...

U principu, ready-made (po vašem mišljenju) trebate dobiti kobasica iz pan. Budite sigurni da se ohladi. I onda možete izrezati i čini vrlo koristan sendviče. I još jedan. Naravno, nije svaka ofarbaj kobasice neće blijedo ružičaste i vrlo blijedo. Odgovarajuće boje, možete koristiti prstohvat dodan u nadjev kurkuma. Ali, s druge strane, glavna stvar na kraju krajeva – to je ukusan i prirodno!

Druga opcija ukusne kobasice

Sastojci:

 • piletina
 • Svinjske masti (mast)
 • 0,5-1 čašu čiste vode i 2 žlice mlijeko u prahu
 • Bilja (kadulja, timijan, estragon, ruzmarin – da ćete pronaći i tako).
 • Crni papar, bijeli papar
 • bijeli luk
 • kurkuma
 • so
 • Svinjske iznutrice (metar i pol ili dva)

Priprema:

Rezati pileće meso na jednu stranu, kamen – na drugi. Koža u trećem (koje smo nepotrebno). Sjemena staviti paprikaš čorba sa biljem i soli.

load...

Meso i masti mince. Proporcija odabrati po vašem ukusu. Naravno, nemojte dodavati previše masti, prosječna piletina je dovoljno za 150 grama. To može i bez toga. Dodajte vodu i mlijeko. Može se zamijeniti običnim mlijeko ili krema (za one koji vole deblje), bez vode, naravno. Dodati začine. Posoliti. Za meke konzistencije, možete još jednom propustiti sve kroz mlevenje mesa ili blender.

Proces varira. Ako ste sretni kupiti svinjske iznutrice, i ti to znaš (naučili) kako sa njima, a onda se protežu creva na poseban mlaznice i popuniti za mljevenje mesa meso kobasice mala (10-15 cm). Zavoji svaka kobasica niz (ili vezivanje čvor creva). Dobiti 4-5 kobasice. Ili više … Ne pokušavajte da popuni crijeva je vrlo čvrsto, ne treba nam to.

Ako creva niste, možete prihvatiti plastičnom folijom. Kobasice na to će morati da istisnuti iz peciva torbu. Ili iz nekog drugog vrlo gustog paket (npr od mlijeka ili paketa koji će biti zamrznuti). Cut uglu, ispunite sa mesom, cijeđenje na pripremljenu plastičnom folijom, raširi na stolu. Spread kobasice debljine 3-4 cm, odlaze 5-7 cm iz filma ruba. Onda zamotati slobodne ivice vrha, a mi i dalje zategnuti naših kobasica u filmu u nekoliko poteza. Ovakvim pristupom, potrebno je da spakujete kobasice debeo, bez rupa i praznina.

Kada mesni proizvodi spremni, većina sjetiti čorba, koja je cijelo vrijeme, “sretno” ključale na peći. Možete poslati direktno kobasice u tavi. Možete ih staviti u vatrostalni oblik, a zaljev čorbe, poslati u zagrejanoj rerni.

Vrijeme kuhanja – 15-20 minuta. Spremnost kobasice u prirodnim kućište provjeriti klasičan način: Vilica probije, ako se slijedi jasno sok – možete jesti. Spremnost kobasice u filmu mora biti određena na oči i na vrijeme.

Ukrasiti kobasice da bira po svom nahođenju. Hoće li bilo koja žitarica, i salata, i pire krompir.

Da, ako je piletina kosti u bujonu sažaljenja, ili ste kupili mljeveno piletina pripremljena u radnji, to možete učiniti i bujona kocke. Ili samo dodati kipuće začina vode.

Usput, bujon u kojem je kuhana kobasica u prirodnom kućište, moguće je da se u potpunosti pileća juha. Će odmah i prvi i drugi!

I malo više o kobasica

Recept domaće kobasice od svinjskog nije za razliku od piletine. Za svinjskih kobasica pogodna mješavina različitih komada svinjskog – blade, grudi, vrat. Onda to možete učiniti bez slanine. Tehnologija pripreme je isti: melje u mašini za mlevenje mesa, dodajte začine i sol. Svinjetine nužno dodati biber, kim, korijander i bijeli luk. To je ovih začina su savršene za jela od svinjetine.

Svinjske masti i sočno od piletine, tako da dodavanje mlijeka ili vode može biti otkazana. Jer je takva meso gut, poslati ih kuhati ili gulaš. A možete uraditi sa zalihe proizvoda i poslati ga u zamrzivač. I da se na ovom događaju, umjesto kupovine store knedle i kobasice. Kuhana kobasica recept je prvi put predložio, to je jasno nije predviđen za dugo skladištenje. Dva dana u frižideru – to je maksimum. Iako je malo vjerovatno da će tamo biti odgođen tako dugo …

Izrada kobasica po prvi put, ne “ubrzati” na velikim količinama. Nakon savladali osnovni recept, učenje na greškama, možete eksperimentirati i napraviti kobasice različitih vrsta mesa sa raznim aditivima. I svaki put da iznenade svoje kuće gastronomskih užitaka. Sretno i bon appetit!