Šta krvarenje kod žena u srednjim godinama?
Sadržaj:

U životu svake žene određene dobi (40-58 godina ovisno o karakteristikama svog organizma), period u kojem postoji hormonski izmjena reproduktivnog sistema. Kao rezultat ovog restrukturiranja, žene prvi prestane da radi genitalnih funkcija, a zatim nestaju menstruacije. Ovaj težak period se zove menopauze. Mnogi od ljepšeg spola osjećati tokom menopauze nije bitno: oni pritisak na preskače muči uporni valunzi, raspoloženje pogoršava. Još jedna neprijatnost koja se javlja u ovom trenutku, su krvarenje iz uterusa.

load...

Veliki broj žena su uvjereni da je krvarenje u menopauzi – uobičajenu stvar, a to je prirodno, ne zahtijeva oštrenje njenu pažnju. Međutim, u stvarnosti to nije.

Krvarenje se može pojaviti tokom menopauze, iz različitih razloga, a često prijavljuju svoj izgled bilo kakvih problema i opasnosti od ženskog tijela.

Zašto ja da krvarenje iz uterusa u tom periodu, ono što pokazuju, i ka moraju da se nose s njima?


Povratak na sadržaj

Uzroci i vrste abnormalnih gubitka krvi

load...

Ove pojave koje su od patoloških karaktera, javljaju u prvom periodu menopauze – ženama u predmenopauzi (prije menopauze) – i mogu postati dostupna nakon prestanka menstruacije (kod žena u postmenopauzi). Pojaviti krvarenje iz uterusa zbog različitih razloga, u zavisnosti od toga koje su 4 vrste od njih.

 1. Krvarenje, ukazuje na bolesti vagine, cerviksa, jajnika, endometrija i širenje na zidu materice.
 2. Krvarenje rezultat hormonalne neravnoteže u premenopauzi (disfunkcionalnih razdvajanje krvi), i manje krvarenje rezultat atrofija endometrija u menopauzi.
 3. Jatrogena krvarenje uzrokovane unos lijekova.
 4. Extragenital patologije (krvarenje rezultat bolesti drugih sistema tijela, kao što su ciroza jetre, hipotireozu ili start zgrušavanja krvi).

Pored različitih uzroka koji doprinose na pojavu krvarenja iz materice, gubitak same krvi, ovisno o intenzitetu i trajanju također dolaze u nekoliko oblika, kako bi pokazali da koriste posebnim nazivima.

Dakle, menoragija zove najduži (više od 7 dana), a najzastupljeniji (80 ml), krvarenje se javlja kod žena u menopauzi redovno. Ali menometrorrhagias zove teške ili dužeg nepravilnog krvarenja. Polimenoreya smatraju redovnim ispuštanje krvi, interval između kojih je manje od 21 dana.

Metrorrhagia zove česte i nepravilnih krvarenja neobilnye. Sve ove krvarenja javljaju češće, ovisno o klimi u kojoj je period žena. Na primjer, u razdoblju prije menopauze među krvarenje menometrorrhagias prevladati, a kada menopauza ima već dogodilo – metrorrhagia.
Povratak na sadržaj

Normalni i abnormalni menstruacija u predmenopauzi

load...

Već u prvom menopauzu – ženama u predmenopauzi – žena treba obratiti pozornost na prirodu i trajanje ciklusa menstruacije. U ovom trenutku, pražnjenje može biti različitog intenziteta, od vrlo oskudna u izobilju. Vremena ciklusa također se razlikuju.

Menstruacija može biti odsutan 2-3 mjeseca, a zatim još jednom postati redovna. Razlog za ove promjene je da se smanji učestalost ovulacije i fluktuacije u nivoima hormona. Ovi razlozi doprinose proširenje sloja endometrija i utiču na karakter menstrualnog ciklusa. Ove promjene doktori je normalno predmenopauzi.

Postoji, međutim, niz znakova, uz napomenu da je žena treba odmah se javite svom ginekologu, jer govorimo o patologija.  Ono što bi trebalo da bude razlog za zabrinutost?

 1. Preteška menstrualno krvarenje u kojoj je potrebno higijenskog uloška da se mijenja svakih sat vremena ili čak i češće.
 2. Pražnjenje s krvnih ugrušaka.
 3. Krvarenje pojavljuje odmah nakon odnosa.
 4. Odsustvo menstruacije za više od 3 mjeseca.
 5. Krvarenje ili uočavanje koje se pojavljuju između menstruacije.
 6. 2-3 kraći menstrualnog ciklusa (manje od 3 tjedna).
 7. 2-3 menstruacije, od kojih su 3 dana duže nego što je uobičajeno mjeri.

Prisustvo ovih simptoma može biti uzrokovana vrlo različitih razloga, vrijedi s obzirom na više detalja.


Povratak na sadržaj

Uzroci abnormalnog krvarenja u predmenopauzi

 1. Od abnormalno krvarenje karakteriše žene uglavnom u srednjim godinama u menopauzi, na prvom mjestu je da se hormonski disbalans. Neravnoteža u seksu hormona dovodi do nedostatka ovulacije zbog endometrija koja počinje da raste i izaziva ispuštanje krvi.
 2. Materice polipa također može uzrokovati nepravilan dodjelu krvarenje. Polipi nužno treba ukloniti resectoscopy, kao što je bio za vrijeme vrhunca postoji rizik od endometrija ili raka grlića maternice. Pokrenite platno nije potrebno, ali je bolje za početak liječenja.
 3. mioma. Simptomi benigni tumori su menoragija, koji se javljaju zbog povreda kontraktilnost mišića maternice. Mioma raste u premenopauzi i zaustavlja njihov rast nakon menopauze.
 4. Još jedan od razloga koji se odnose na maternice endometrij, hiperplazija endometrija je, kao rezultat toga unutrašnje ljuske raste mišića genitalije i može doći do prekanceroznih stanja – atipična hiperplazija.
 5. endokrini poremećaji koje mogu nastati zbog sindroma policističnih jajnika. Kao rezultat menstruacije mogu biti vrlo rijetke ili potpuno odsutni, jer nema ovulacije. Kasnije, kada je menstruacija je još uvijek tu, oni su u izobilju u prirodi i objašnjava rast endometrija.
 6. Kršenje procesa zgrušavanja krvi. Ovaj fenomen dovodi do nepravilnog krvarenja.
 7. Trudnoće. Čak i tokom premenopauzi trudnoća, i krvarenje u vezi sa ugroženim pobačaj, placenta previa ili položaj fetusa u jajovod ili jajnika (ektopične trudnoće).
 8. Razni kontraceptiva. Ako hormonalnih oralnih kontraceptiva je u pratnji povremena, može doći do nepravilnog krvarenja i mrlja između perioda. Nehormonske intrauterini uložak (IUD) može povećati količinu menstrualnog tečnosti i gormonosoderzhaschaya IUD može smanjiti gubitak krvi.
 9. Hipotireoza (ne) ili hipertireoze (preteranog tiroidnih hormona). Ove bolesti su u pratnji prvi slučaj teškog krvarenja, u drugom – na dužeg odsustva menstruacije.

Povratak na sadržaj

O uzrocima krvarenje u postmenopauzi

Kod žena u postmenopauzi u zaustavlja menstrualnog ciklusa. Normalno, krvarenje, može doći do sličan menstruacije (bezbolan, u trajanju od samo 3-4 dana), dok je uzimanje lijekova koji sadrže hormona progesterona i estrogena. Ostalim slučajevima uočavanje dokaz bolesti. To može biti submukoznom uterusa, polipa u endometrij, cervicitis, tumora jajnika i atrofični vaginitis.

Više ozbiljnih bolesti mogu biti rak problema, kao što su rak grlića maternice. Od 5 do 10% žena prema statistikama u ovom periodu pate od raka endometrija. Kada se krvarenje nije povezan sa uzimanje hormona pilule, žene u postmenopauzi moraju izgledati ginekologa.
Povratak na sadržaj

Metode dijagnosticiranja bolesti maternice krvarenje

Jer krvarenje kod žena može biti simptome raznih bolesti, to nije tako lako utvrditi njihove uzroke. Dijagnoza uključuje niz aktivnosti i analiza. Sve počinje kod doktora-ginekologa koji je tokom ispitivanja može procijeniti intenzitet i prirodu pražnjenja, kako bi se utvrdilo da li su maternice, ili krvare vrlo različitim organima. Ginekolog u stanju da identifikuje jedan od 4 vrste gore opisanih krvarenja.

Zatim, kako bi se utvrdilo prirodu maternice krvarenja u menopauzi žene treba da se podvrgnu kliničkim i laboratorijskim ispitivanjima. Kompleks istraživanja uključuje aktivnosti kao što su:

 • medicinsku istoriju svog lekara i analizu menogramm prirode (izrada krvarenje rasporeda);
 • identifikaciju razinu hormona β-hCG;
 • biohemijskih i klinička ispitivanja krvi;
 • krovosvertyvaniya istraživačkog sistema;
 • transvaginalni ultrazvuk;
 • MRI organa male karlice;
 • hormonskih testova;
 • bris na onkotsitologiyu iz cerviksa;
 • histeroskopija i endometrija biopsiju.

Held dijagnostička kiretaža endometrija i njegove morfološke studije. Kao rezultat ovih istraživanja, liječnici mogu uspostaviti precizne dijagnoze u relativno kratkom roku i bez odlaganja traže tretman za otkrivanje bolesti.

Povratak na sadržaj

Kako tretirati žene krvarenje u menopauzi?

Nakon dijagnoze doktor propisuje tretman. Ako uzroka disfunkcionalnog maternice krvarenja, koja je poremećena hormonska ravnoteža, glavni način liječenja je hormonskih lijekova koji sadrže analoga ženskih hormona seksa. Ova metoda se zove hormonske terapije. Treba imati na umu da je upotreba droga treba biti strogo prema shemi propisuje liječnik, ili kao rezultat nepravilnog primanje hormona maternice krvarenje može ponovo doći. Ponekad, kako bi se spriječilo teške pražnjenja imenovati hemostaze droge. Kako bi se nadoknadio gubitak krvi, liječnici propisuju kao tretman za infuziju terapije.

Ako iznenada je došlo do žena u menopauzi obilan gubitak krvi, to može dovesti do teške anemije ili hemoragijski šok. U ovom slučaju, što zahtijeva hitnu medicinsku njegu koji može pružiti samo u bolnici. Ako endometrija patologija, kao što su endometrija hiperplazija, a ablacija obavlja histeroskopija – struganje šupljine maternice.

U drugim ozbiljnim slučajevima i zahtijeva hiruršku intervenciju. Ako krvarenja polipa, a zatim imenuje endoskopske operacije – resectoscope. Uz pomoć cerviksa kroz polip uklonjen. Kada je više mioma može ukloniti maternicu, koji ima histerektomiju. Ako je bolest rak, žena i dalje ima tretman na onkolog. U ovom slučaju, osim na operaciju u režimom tretman se sastoji od radioterapije i kemoterapije.

Svaka žena koja je ušla u menopauzu, treba pažljivo pratiti zdravlje reproduktivnog i mokraćnog sistema. Svakih 6 mjeseci treba da budu pregledani od strane ginekologa, a ako je iznad simptomi odmah se obratite lekaru. Samo pravovremeno pomoć će doprinijeti ubrzanom tretman i konačno odlaganje ozbiljnih bolesti, jer ne postoji nikakav preventivne mjere za sprečavanje maternice krvarenja.