Trudnoća: sve o tonu matericeSadržaj:

Tako uređen po prirodi da se u normalno stanje maternice mišića u trudnica su u opuštenom stanju, i njihovo aktivno smanjenje počinje tek u trenutku isporuke. Dakle, ona se priprema za izbacivanje fetusa. Ali ako materice postaje aktivan tokom trudnoće, i dugo prije nego što je završen, to je patologija koja može ugroziti pobačaja, preranog isporuke ili neodrživih trudnoće. Ton materice tokom trudnoće može biti zbog nekoliko razloga.
Povratak na sadržaj

Razlozi ton

load...

Ton maternice se mogu javiti u različitim fazama trudnoće.

To se može dogoditi na samom početku trudnoće, i na sredini i kraju. Uveo ton maternice za vrijeme trudnoće ima mnogo uzroka i funkcionalan i hormonski. Razlog njegovog nastanka u ranoj trudnoći je najčešće kršenje hormonskih trudnice. Kao rezultat toga, u organizmu se smanjuje proizvodnja progesterona, koji je glavni hormon odgovoran za trudnoću i za njegovu sigurnu. Pri određivanju normalan razvoj embrija uz pomoć ultrazvuka, liječnici propisuju prijem antispasmodicima, progesteron droga i smanjenje fizičke aktivnosti za održavanje trudnoće.

Progesteron smanjuje razdražljivost materice, štiti fetus od kontrole infekcija i pomaže pravilan razvoj posteljice, kao i da se trudna je bila opuštena i mirna, umirujuće na nervni sistem. Obično je potrebno do 16-18 tjedna, a završava kada se potpuno formira posteljica.

Ton materice tokom trudnoće na 16-17 sedmica, s obzirom na to da je uterus je znatno povećan u veličini, i stavlja pritisak na mjehur, cerviksa, i drugih organa. Se pojaviti i bol u leđima i bol u leđima. U tom slučaju, morate nositi prenatalni zavoj koji pomaže uzeti težinu off kičme i distribuirati širom abdomena.
Ako je ton maternice u trudnoći, s početkom u 34-35 tjedna, javlja sporadično, to može biti predznak rada. To je neka vrsta treniranje tijela pred predstojeće isporuke.

load...


Povratak na sadržaj

Dijagnoza i prevencija

Postoji nekoliko načina za dijagnozu maternice hipertonusa. Često se može vidjeti čak i sa jednostavnim ginekološki pregled. Ali najčešći način postavljanja dijagnoze je ultrazvuk. To pokazuje status mišića maternice. Da ultrazvuk može pokazati patologija kao što su ton maternice na prednjem ili zadnjem zidu 1 ili 2 stupnja.

Povećana ton maternice i može se mjeriti posebne instrumente, ali oni nemaju veliki namaz, jer je dijagnoza problema nije previše teško. Odrediti uzrok ton je mnogo teže.

Prevencija hipertonusa je vrlo jednostavan. Ono što je najvažnije, potrebno je da bi se izbjeglo nepotrebno stres i fizičkog napora. Također je potrebno jesti pravo i da se pridržavaju režima dana: otprilike u isto vrijeme da ode u krevet i probuditi. U ovom trenutku, veoma važan dobar san i dobar odmor.

load...

U međuvremenu, moramo spomenuti i razne loše navike, kao što su pušenje i alkohol, koji također može biti uzrok ton. Poznato je da su oba uzrokuje povećano ton maternice i drugih patologija, još više neprijatno. Stoga je bolje čak i prije nego što zatrudnite, zaustaviti duhan i alkohol.

Za prevenciju i rano otkrivanje od velike važnosti da se kontinuirano praćenje od strane doktora i prolazi kroz sve istrage koje se odnose: Ultrazvuk, analize, preglede i drugih specijalista.
Ako i dalje imaju povećan tonus, najvažnija stvar – da se manje brinu. Ton materice tokom trudnoće nije kazna, jer u većini slučajeva, trudnoća ne može spasiti i minimiziraju posljedice za dijete. Ali uzbuđenje će samo pogoršati stanje trudnice.


Povratak na sadržaj

Simptomi i tretman

U trudnoći, sve simptome ton maternice treba da bude pod nadzorom lekara, uprkos činjenici da je u većini slučajeva ozbiljnu prijetnju na ton majke maternice i dijete ne snosi, i ne treba liječenje. Stoga, to je imperativ da razgovaram s njim o bilo neobično promjena u zdravlju.
Bez medicinske pomoći ne mora ići nije mala stvar, jer je žena često je teško pravilno procijeniti njihovo stanje na svoju ruku.

Ako simptomi ton maternice ne vegetiraju, pojavio neobičan pražnjenja ili bol u trbuhu, povuče, onda je potrebno da vidi doktora. Uvek morate obratiti pažnju na neobično ponašanje djeteta, ako je on bio miran neobično, ili, obrnuto, suviše nemiran.
Ako je ton pojavi nepravilan grčeve, morate kod doktora na abortus prijetnju eliminirana.

Doktor će vas pregledati, ako je potrebno, da uradi ultrazvuk, slušaju otkucaje srca fetusa i propisati liječenje lijekovima koji opuštaju mišiće materice. Ako ovaj test pokazuje opasnost od pobačaja, i nudi da ide u bolnicu, ne odustaju, jer utiče na zdravlje i život nerođenog djeteta, jer kada hipertonije maternice steže krvne sudove posteljice i izazvati da beba pati od nedostatka kisika i hranjivih tvari u maternici.

Uz bolne i produžiti kontrakcije maternice u drugom tromjesečju, ultrazvuk može pokazati tendenciju da cervikalna dilatacija i njegove skraćivanje. Da biste uklonili ton i održavanje trudnoće u ovom slučaju, potreba za strogim mirovanje i liječenje u bolnici. Sa razvojem ton u 3 tromjesečju zbog cervikalne pripreme za rad i promjene u nivo hormona kontrakcije mogu postati generički.

U ovom slučaju, potrebna hitna medicinska pomoć u bolnici. Tretman ton maternice počeo na vrijeme omogućuje gotovo uvijek da ga produži što je duže moguće u pluća djeteta konačno formirana, barem do 34-35 tjedana.

Povratak na sadržaj

Uklanjanje ton u kući

Najbolji način – je da se ostvari da ublaži ton maternice. Na primjer, vježba “Cat”: ustati na sve četiri, podignite glavu i savijte leđa, stoji u tom položaju nekoliko sekundi, a zatim se polako vratite na početnu poziciju. Morate ponoviti ovu vježbu nekoliko puta, a onda legne na jedan sat.

Odavno je primijetio da je opuštanje mišića lica pomaže da se opustite mišiće materice. Stoga, drugi vežba koja se preporučuje da se uradi na ton maternice, povezana je sa lica. Spušta glavu i opuštanja svih mišića lica i vrata. Kada se pokrene potrebu da diše samo usta.

Da biste dobili osloboditi od simptoma i hiper pojavio neprijatne senzacije, ponekad dovoljno samo da bi se na sve četiri, sa naglaskom na laktovima, u takozvanom “Bozeman” pozu.

 

Kombinirajući ovaj jednostavan set vježbi sa protiv grčeva i sedativ, možete ukloniti ton materice prilično brzo. Međutim, ne smijemo zaboraviti da je važno ne samo ukloniti ton maternice, ali i da se otkloni uzrok. To je vrlo važno za ovu striktno pridržavati svih uputstava lekara. Ako se ovo stanje ne može ukloniti, ili povećava nelagodu, tek da pristane na hospitalizaciju.