Urinarne inkontinencije kod žena. Tretman tamoBiti žena nije lako – žena stalno, tokom života, vreba puno problema. A jedan od tih problema je nevoljni curenje urina. A iako je po tom pitanju ne želi reći naglas, svaka treća žena povremeno suočavaju sa problemom prisilnog pražnjenja urina. Različite žene, ovaj poremećaj pojavljuje na različite načine i na različitim stupnjevima intenziteta.

Neke žene mogu biti pušten samo nekoliko kapi urina, a zatim tijekom fizičkog napora – kašalj, smeje, dizanje teških tereta. Tipično, u takvim slučajevima, nelagoda nije veoma značajna, a žena se lako prilagođava svoju novu stanje pomoću odstojnika. Ali i druge manje sreće, jer njihov problem može potrajati mnogo teža: žena osjeća potrebu za mokrenjem, iu roku od nekoliko sekundi nakon što je veliku količinu urina.

load...

Ponekad žene doživljavaju i simptome urinarne inkontinencije. Naravno, da takve pojave uvelike smanjiti kvalitetu života žene, uzrokujući mnogo neugodnosti. Žena počinje da oklijevajte, ona odbija da napusti kuću, a ako je ipak morao da ide na posao, svaki sat je proveo izvan kuće, postaje za njih pravi izazov. I najmoćniji emotivne traume žena radi ove vrste inkontinencije je urinarne inkontinencije tokom seksa.

Sa nagon inkontinencije kojima se suočavaju ne samo žena, već i muškaraca. Razlog za razvoj urinarne inkontinencije može biti živac traume, kongenitalne poremećaja urinarnog sistema, sklerotičnim promjene, procese povezane s procesom starenja. Međutim, žene se suočavaju sa ovim problemom je oko tri puta češće od muškaraca. I to sa dobrim razlogom – postoje mnogi faktori koji uzrokuju razvoj urinarne inkontinencije kod žena. Ovi faktori uključuju:

  • Trudnoće, posebno teče sa različitim specifičnim patologija. A svaki naredni trudnoće povećava rizik od urinarne inkontinencije.
  • Porođaj, posebno u pratnji raznih pauza maternice i mokraćnog mjehura.
  • Menopauze. Početka menopauze u 60% svih slučajeva urinarne inkontinencije kod žena je neka vrsta “okidač”.
  • Striktura uretre i gotovo uvijek dovodi do urinarne inkontinencije kod žena.

Generalno, starija žena, to je veći njen rizik od razvoja mokraćnog mjehura. Ali, ipak, nije uvijek inkontinencije svjedoči o početku procesa starenja – postoje mnogi zdravstveni problemi koji mogu dovesti do razvoja urinarne inkontinencije u žena u bilo kojoj dobi.

Na prvom manifestacija urinarne inkontinencije žena treba što je prije moguće kod doktora, jer na prvom mjestu – to je medicinski problem. A, odnosno, i tretman poremećaja treba da uradi samo doktori. Žena može kontaktirati jedan od sljedećih specijalista: ginekologa, urologa, ili, u ekstremnim slučajevima, u nedostatku ovih specijalista, doktor – terapeut.

load...

Trenutno, doktori koriste različite tretmane za urinarne inkontinencije – konzervativna, bez intervencije liječnika kirurških. U svakom slučaju, liječnik odabire pojedinac režim žena. To je ono što će biti riječi u nastavku.

Mehanizam nastanka urinarne inkontinencije

Prije nego govorimo o tome kakav tretmana urinarne inkontinencije su trenutno u upotrebi, potrebno je ukratko objasniti čitaocima što je mehanizam nastanka urinarne inkontinencije. Tijelo bilo koje osobe oslobađa urina. Urin – mješavina vode i metaboličkih proizvoda – tu bubrege, nakon čega urin teče duž uretera u mjehur, koji je strukturno vrlo nalikuje običan balon. Iz bešike urin ostavlja tijelo osobe posebnim uretre. Mokraćnog kanala u svojoj strukturi je obična šuplja cijev.

Proces mokrenja je kako slijedi. Zidovi bešike početi da se smanjuje, čime gurajući urina iz mjehura u uretru, a odatle – prema van. Ali, da bi urina lijevo uretre moraju biti ispunjeni jedan uslov – mišiće koji su potrebni da bi urina treba potpuno opustiti. To je ono što se događa nesmetano prirodni proces mokrenja.

U istom slučaju, ako žena pati od urinarne inkontinencije, u nastavku se javlja – ili ako mišića bešike iznenada i prisilno smanjiti, ili ako mišića drži urin preslab i ne može nositi sa funkcije koje su ih. U težim slučajevima, ako su oštećeni ovi mišići, curenje urina može doći čak i dovesti do vrlo blagog pritiska urina, npr, pod normalnim promjene u položaju tijela, i shodno tome, položaj bešike.

load...

Usput, postoji jedna važna upozorenje: što više težine žene koje pate od inkontinencije, brže bolest napreduje. I što je više izražen same bolesti – inkontinencije javljaju mnogo češće, a urin ističe. Što prije žena može smanjiti težinu, manje nelagode će doživjeti žena. Ponekad omogućava vam da potpuno otarasiti urinarne inkontinencije.

Metode za liječenje urinarne inkontinencije

Da biste ispravili urinarne inkontinencije kod žena, liječenje treba započeti što je prije moguće. I, još važnije, više nježan. U ranim fazama bolesti, doktori radije posegnuti za ne-hirurške tretmane. I često ispostavi da su vrlo uspješna, osim ako je počela na vrijeme.

Prva stvar koju trebate učiniti je žena u ovoj situaciji – da preispitaju svoje navike način života. , WC žena treba hodati što je češće moguće u bilo na raspolaganju prilika – ova mjera ima za cilj da pomogne da bešike, koliko je to moguće, sve vrijeme ostao je gotovo prazna.

Također, ne zaboravite da alkoholna pića i kofein, u velikoj mjeri doprinijeti pogoršati problem urinarne inkontinencije. I, nepotrebno je reći, njihova upotreba se ne preporučuje tokom ove bolesti. Osim toga, ne treba također zaboraviti da pije režima – ne pijem previše tekućine. Međutim, ovo je mjesto gdje mnoge žene prave grešku kući – oni pokušavaju da ne pijem uopšte. I to je također vrlo ispunjen – u prvom redu, moguće dehidracije. Stoga je dovoljno da se ograniči količina unos tekućine prije odlaska iz kuće, a prije odlaska u krevet. Najbolja opcija je da razgovaraju režim za piće sa svojim lekarom – on će vam pomoći izabrati najbolji režim za piće, što se ne dešava dehidracije žena, međutim, i višak, što je izazvalo nevoljne mokrenje, također neće biti.

Obratite pažnju na to kako se sedi. Ovaj naizgled beznačajne nijansa je vrlo važno – u svakom slučaju, ne sjede u pozi “noge na nogu”. Takav stav je u velikoj mjeri izaziva razvoj urinarne inkontinencije. Ovo zapažanje potvrđuje radi veliki broj žena, koje znaju iz prve ruke o problemu.

I, naravno, veoma važnu ulogu ima težina žene koje pate od inkontinencije. Strogo govoreći, višak kilograma negativno utiče na rad ne samo mokraćnog sistema, ali i cijeli organizam. Ovo je da ne spominjemo estetski strani pitanja. Stoga, urinarne inkontinencije može biti vrlo dobar podsticaj da se otarasi viška kilograma.

Još jedna nova funkcija koje želite da se naviknete na žene koje pate od urinarne inkontinencije, bit će polaganje. Do nedavno, žene sa sličnim bolesti morao koristiti obični higijenski ulošci namijenjeni za upotrebu u toku menstruacije. Sada, međutim, u slobodnoj uopšte prodaje postoje posebni jastučići namijenjen zaštiti odjeću žena koje pate od urinarne inkontinencije.

Takve pločice imaju ne samo mogućnost da upije veliku količinu tekućine je dovoljan, ali je “blok” intenzivne razmnožavanje bakterija i mirisa. Međutim, nažalost, brtve su dizajnirani samo da se olakša ženi stanje, ali ne može utjecati na sam tok bolesti. Nedavno, reklama izgledala takozvani “terapeutski” jastučići koji navodno liječenje urinarne inkontinencije. Međutim, doktori opovrgnuti ovu izjavu jastučići proizvođača, vjerujući da je sve to ništa više nego reklamni trik.

Možete također se ne može zaboraviti takvu stvar kao trening mišića karlice. Ove vježbe se više poznat kao Kegel vježbe. Obuka ove mišićne grupe će pomoći ženi značajno poboljšati kontrolu kontrakcije mjehura i, kao posljedica toga, nad procesom mokrenja. Najefikasniji i jednostavno vježbe su ritmičke prekid urinarnog toka pri mokrenju. Prvi rezultati će biti primjetno roku od tjedan dana. Međutim, zapamtite da će ova kontrola na snagu samo ako se redovno radi.

Doktori često nude žene koje pate od urinarne inkontinencije, vaginalni pesar instalacije. Kada se instalira vagitorija daju vrlo intenzivnu podršku karlice. Zahvaljujući ovom inkontinencije manifestuje mnogo slabiji, a često nestati. Ali u svakom slučaju nije potrebno podizati svoje vlastite vaginalni prsten – to je trebalo da se uradi doktor.

Također, u nekim slučajevima, vaš liječnik može propisati žena poseban lijekova koji smanjuju simptome urinarne inkontinencije. Međutim, tretman sa farmakološkim agensima je efikasna samo u slučaju hitnih urinarne inkontinencije je uzrokovan prirodom porijekla. U slučaju stres urinarne inkontinencije s drogom, nažalost, nisu efikasni.

Kako tretirati urinarne inkontinencije kod žena, doktor odlučuje pojedinačno. Jedini način da se vrati ženi mogućnost da živi punim plućima.