Venecija Carnival: vidjeti svijet kroz prorez maskuSadržaj:

Karneval u Veneciji – je vrijeme zabave, besmislenog luksuza i ekstravagancije. Lijepe dame plešu na ulicama, i galantni gospodo, gubi bogatstvo pod krovove kazina – sve to! Čini se da oživljava sama duša je drevni grad na vodi, punjenje širom duh magične ekstravagancije. Sam pomen donošenja Veneciji karneval boja u vidu pobune boja i zvukova.

load...

Odmor zamagljuje tanka linija između svakodnevne stvarnosti i fikcije misterija, omogućava harmoničan balansiranje različitih epoha, skrivajući se iza maske rasne i socijalne razlike, svaki učesnik stavlja u atmosferu obistine čudo. Noć, ispunjena misterioznim Svjetlo svijeće i vatromet, su dani nepromišljeno ljubavne veze i svjetlo flertovanja.

Svake godine prije Lent širom svijeta talas karnevala: Francuska, Švicarska, Santa Cruz, Rio de Janeiro. Možete voziti kroz evropske gradove, a onda uranjanje u zabavu sa blesavi plesova i pivo u Kölnu, onda potpadaju pod kišom naranče “granata” u Ivrea, postaje svjedok zabavan pogreb kartona sardina u Tenerife. Ali nijedna od ovih događaja se ne može usporediti po opojan sofisticiranosti u svom obimu, u antici i popularnosti sa karnevala u Veneciji.

Bez obzira na to koliko je teško ljudima iz drugih zemalja za reprodukciju nešto slično u sopstvenoj domovini, dolazi sa zanimljivim procesije, parade i razne zabavne aktivnosti, originalnost Venecije ostaje nedostižan i privlačan. Deset dana na ulicama, trgovima, kanala i mostova ovog jedinstvenog grada odvija fascinantan spektakl – Karneval maske!

load...

Iz istorije karnevala

Prvi spomen takvog festivala ukorijenjen u paganskih vremena. A riječ “karneval”, o čemu svjedoči i priča dolazi iz latinskog “carrus Navalis” – naziv vagona, koji je još u brončano doba plodnosti idole prevozi. Prototip modernog odmor se smatra rimskog Saturnalia – proslave posvećen bogu plodnosti i žetve Saturn. U tim danima, Rimljani su podigli “zlatno doba” univerzalne jednakosti. Zamagljuje razliku između robova i slobodnih građana, a gospoda su jeli za istim stolom sa crnim.

Treba napomenuti da je paganski festivalima rijetko učiniti bez žrtvovanja. Tako je u Karneval u Veneciji obuhvaćeni u davna vremena bilo je barbarski običaj. Njegova suština je da se osigura da sve vrijeme proslave izabran lzhekorol da je na kraju Saturnalia bi bilo samoubistvo ili umru u požaru ili nožem. To su bili ljudi “zabave” u danima paganskih obožavanja bogova.

Od početka kršćanstva, u Saturnalia su bili zabranjeni, ali ideja o reinkarnaciji, izjednačavanje između svih učesnika doživjela stoljeća i oživljen u evropskim karnevala. I ne postoji ništa čudno u tome što je Italija, čiji su stanovnici su poznati po svojoj vesela i nezaustavljivi žudnja za godišnji odmor, postao je dom za takve popularne proslave.

load...

Već je teško reći koja je od verzija o vremenu prvog Venecija karneval pravu istoriju ne daje precizan odgovor na ovo pitanje. Ali najranije dokumentirana pomen datira iz XI stoljeća. Za neke je poznato da je u XIII stoljeću, objavljeno je danas popodne zadnji dan prije Lent italijanskom gradu festivala. Sve svoje ljude odjeveni u maske i kostime, nagrnuli su Veneciji da učestvuje u zabavu i ples.

U XVIII stoljeću mletačke karneval dostigla svoj vrhunac. Opojna atmosfera popustljivosti, duh flertovanja i nevjere, anticipaciju uzbudljive avanture privukao aristokrata iz cijele Europe. Pa čak i avgust lica i prinčevi krvi se ne smatra sramotno da se pojavi inkognito na ulicama i učestvuju u prevratu zabave. Za period od karnevala u Veneciji, u samom gradu postaje hram maske, oni su samo ne slavi, ali i poslovanje kao i obično. Stanovnici krije lica iza šarene ploče, otišla u kupovinu i usluga. Maska briše sve norme ponašanja i morala, daje osjećaj slobode i popustljivosti.

U XVIII stoljeću heroje talijanske commedia dell'arte postao protagonista održana u Veneciji karneval – tisuće Harlequin, Pantalone, Piero se pojavio na ulicama. Tada je praznik je dobila svoj grb. To je bio Columbine. Istovremeno je značajan događaj je postojala tradicija, je došao do današnjeg dana: pokrenuti papir golubicu – Columbine – od zvonik San Marco. Duva preko trga, publika obasuo kiša konfete, i na taj način otvara Veneciji Karneval.

To je tužno, ali čak i tako popularan među plemstvo, i među običnim građanima svečanosti nije mogao izbjeći zaborav. Pada Republike i revolucionarni duh XVIII stoljeća doveli su do toga da je vedar duh Venecije – karneval – gotovo ugašen. U 20-ih godina prošlog stoljeća, Benito Musolini službeno zabranio njegovo ponašanje. Ali istoriji ovih veliko slavlje, na sreću, nije završio takav tužan način. I kao i svaka bajka ima sretan kraj, kao feniks, diže iz pepela, u Veneciji Karneval je stekao “Second Wind”.

Godine 1979., zahvaljujući Federico Fellini i uz dozvolu pape, papir golubica ponovo porasla iznad Piazza San Marco, a gozba ponovo sipa na ulice starog grada, budi u ljudima nadu i radost davanja. Te je 1996. Godine poznati krojačice po Karden napisao za polaganje put u Veneciji karneval himna. Karakteristika festivala je godišnji izbor novih predmeta, očuvanje tradicije iz prošlosti i njihove usklađene povezanosti sa duhom modernosti.

Procesija Mari – priznanje za ljepotu i hrabrost

Karneval u Veneciji svečano otvara spuštanje “anđeo” zvonika stotinu metara na Piazzi San Marco. Odmor konfete snijeg pada na grad. Gaumont, smijeh, glazbu, zvučeći svuda, formiraju kakofoniju zvukova zabave. Raznoyazyky publiku marširaju u glas kroz Piazza San Marco, ponovno priču o otmici djevojke pirata iz Istre dvanaest i spašavanja hrabar građana. Ovo je poslovično udari Mari – tradicija je došao do nas od pamtivijeka i postala sastavni elementi Venecijanske karnevala.

Pozadina ove akcije, u skladu sa stanovnicima, zasnovan na stvarnim događajima. Natrag na 943, poseban datum za vjenčanje je pružena u Veneciji. Bilo je to 2. Februara dan Prezentacija Marije, svadbena povorka sa dvanaest mladenke plovio kroz kanal “device”, na putu za crkvu Svetog Nikole. To je gdje su djevojke trebalo da susret zaručniku. Ali takva radostan događaj zamagljen napali gusari koji je kidnapovao nevjeste sa miraza. Angry Mlečani su počeli da nastavi gusara i da se bore sa njima su objavili svoje prekrasne kolegama.

Ako smatrate da neki izvori, koji od tada vlada svake godine odlučila dvanaest najsiromašnijih Veneciji djevojke po imenu Mary su bili u braku na štetu lokalne bogat. Bogatih porodica izdvojiti novac za kupovinu miraz i organizaciju proslave. Iako je, prema drugim izvorima, Bride-Marije na današnji dan u braku sinovi lokalne buržoazije.

Drugi izvori tvrde da bi održale odvažan feat Mlečani nekako mis je dogovoreno uz učešće dvanaest djevojkom, dva iz svakog okruga. Istina, on je nosio više od vjerskog karaktera, jer ljepota je da bude prisutan na svim službi grada. Djevojke pomaži Maries, obučen u luksuznom odjeća i nakit nisu pošteđeni. Sva tri legende su ujedinjeni u jednu stvar: troškova organiziranja masovnih proslava leži veliki teret na ramenima bogatih plemstva. Dakle, broj postepeno smanjivati ​​do tri ljepote, a zatim i djevojke koje žive u cjelini zamjene drvene lutke, što je izazvalo proteste u narodu.

Sada ovaj obrastao legende i tradicije je prerastao u neku vrstu raskoš, bez koje nema cijene, održava svake godine u Veneciji karnevala. Prve subote pada na državni praznik, dvanaest mladih venetsianok pratnji dodataka u kostima i muzičari okupe na Svetog Petra Church (San Pietro di Castello) i prošetati do Piazza San Marco. Bilo je tu sutradan i određena najljepših venecijanske. Žena, koja je pala kao častan izbor dobija vrijednu nagradu.

Karakteristike karneval danas

Koja je održana u Veneciji Karneval u 2015. Godini bio je posvećen prekrasne pola čovječanstva, od njegovog završetka poklopio sa Osmi mart – Međunarodni dan žena. Organizatori Fantasy zaista ne poznaje granice i pretvorio je odmor u romantičnom oda u čast lepšeg pola. Oni dovoljno sreće da se u Veneciji na samom trenutku, oduševljeno podijeliti dojmove primili. Posebno treba izdvojiti odjeću. Kostimi su imali između junakinje-romantične ere, na čelu sa Elizabeth Bavarske, i tradicionalne odjeće od srednjeg vijeka zamijenjen krinoline, steznici, navijača i kapute.

Karneval u 2016. Održan je pod motom “Život – pozorište, staviti na masku”. Slažem se, to je vrlo simboličan. U roku od deset dana od tradicionalnih svečanosti, drevni grad na vodi personifikuje kapitala Europske pozorišta. Otvaranje Proslava je započela s procesijom Mari, gradonačelnik govora i prekrasne predstave, kada je zvonik niz godina u sliku anđela.

Budući da je objekat u organizaciji Veneciji Karneval postao pozorište, brojni gosti odmor imaju mnogo mogućnosti da prisustvuju šarene predstave i predstave. Ovaj tradicionalni commedia dell'arte, a festival balkanske muzike, a parada karnevalskih kostima i puno drugih zanimljivih i šarenih događanja.

Posebnu pažnju treba da bude stranka šesnaestog februara. Na današnji dan, oko podneva, u Piazza San Marco, kontinuirani voz prošlo nekoliko originalnih ideja. I noću, prema organizatorima i učesnicima karnevala održana u Veneciji, grad je potonuo u atmosferu drevnih odmor tradicije. Možemo reći da je za deset dana, drevni grad u Italiji iznenada pretvorio u veliku fazu teatar za velike direktor produkcije čarobnjaka. U njemu je bilo uloge za učesnike i gledaoce, tako da je uspjeh je premašio sva očekivanja.

Što se tiče 2017. Godine, tradicionalni karneval u Veneciji je održana pod motom “Živi i boje” i njegove glavne teme bile su dva elementa vode – vode i vatre. Možda ne uzalud u dan otvaranja grada pokriven kiša? Vjerovatno, sama priroda ove blagoslovljen “mokro” metoda odmor. Osim toga, tema boja odabrana za karneval, je prikladno i iz razloga što Veneciji postao “kolijevka” slikarstva. Ona je radila nad svojim besmrtnim remek Kanaleta i Guardi, Bellotto i Ticijana, Giorgione i Veronese.

Svaki dan proslave bio je posvećen novu boju. Publika je mogao da vidi odjednom tri leta iz zvonik u Veneciji: tradicionalni popustljivost anđela i spuštanje orla i lava. Sve ostale aktivnosti, uključujući cirkus predstave, regata na kanalima Venecije, izložbe slika, maske, takmičenja, parade i koncerti, jedan ili drugi način, ali su se odnosile na glavnu temu.

Ne boj se pokušati na masku!

Nedavno je snažan duh jedinstva i slobode prestao da lebdi iznad karneval u drevnom gradu, ljudi su bili podijeljeni u učesnika i gledalaca. Gone je bila atmosfera tajne, misterija je nestao, pa čak i univerzalni neobuzdana radost ne donosi zadovoljstvo kao i ranije. Moderni Venecijanski karneval postepeno izgubila svoje izvorno značenje i pretvara se u čisto turističku manifestaciju. Izgubila je osjećaj čitavog naroda i zajednice, jer je podjela između publike i izvođača uništava dug odmor harmoniju. I njegova suština postaje teatralno procesije, gdje maske, nažalost, sve manje i manje, i treperi kamera i radoznao običnog čovjeka na ulici više.

Zapravo, prosječna evropskih turista, da se isele na karneval, radije kloni učestvuju u tome, i odabrati za sebe poziciju posmatrača za groteskno čin. Ali tako lako podleći raspoloženje vesela Mlečani kupiti neverovatan dizajn i osvjetljenje maske, pokušajte neobično odijelo i pridružiti povorci prolaze!

To je direktno uključeni će osjetiti pravi slobodan duh praznika i osjećati kao u trenutku napraviti mjesta za vremenski okvir, i dah drevnih događaja na trenutak se tiče obraza. Na kraju krajeva, to nije u veselom raspoloženju i očekivanje čuda i spektakla. Važno je da se shvati određeni stav, slobode, zajedno sa an_3ma, utopizam i iskustvo jedinstva sa večnom i lijepa, iznenada shvativši da je prošlost, sadašnjost i budućnost su nerazdvojni.

Dakle, ne bojte se probati masku! Međutim, izbor karnevala likova i usklađivanje odijela povlači značajne troškove, jer su tradicionalne nošnje su vrlo dobre kvalitete. Oni su šivene od brokata ili baršun i često su ukrašene prirodnim krznom. Ali kako možete usporediti novac potrošen sa emocijama neprenosiva svjetline i moć da siđe na čovjeka čim on postaje “njihov” među an_3ma? Svijet se mijenja, ako pogledate na njega kroz misteriozni prorezima za oči, krije svoju pravu prirodu iza maske groteskne.

Usput, učestvovao na godišnjem Veneciji karneval ukrašavanja podrazumijeva striktno poštivanje pravila. Bez njih, kostimirana akcija gubi misterija. Stoga, nosi odijelo ne govori, i komunicirati s drugima pokretima. Odnos je u predstavljanju poslovnih kartica. I ne zaboravite da jedu, jer maske teško ćete biti u mogućnosti da počastiti čašom vina ili tradicionalne krofne.

Ali bilo slavlje, čak i najfinije, privodi se kraju. Otgremeli svijetle vatromet, učesnici nisu voljni da skine sa umorna lica groteskno maske, postepeno spajanje sa publikom … A sada, slame čovjek bijesan plamen, rasvjeta Piazza San Marco, i avetinjski krhke Veneciji, kao vječno mladi plesač zamrznuti na neverovatan pas ona se ogleda u ogledalo uokvireno voda u iščekivanju novog karnevala …