Vježbe disanja za astmu potrebnoSadržaj:

Vežbe disanja za astmu – nešto gotovo nezamjenjiv. Svrha vježbe disanja je jednostavan – to je poboljšanje ljudskog blagostanja pacijenta, kao i sprečavanje komplikacija. A bronhijalne astme vežbe disanja naročito korisno. Vježba, naravno, ne u potpunosti osloboditi od bolesti, ali neka bude mnogo lakše bolesti.

load...

Respiratorne an_1 vježbe zahtijevaju stalno usavršavanje, jer samo nakon poseban raspored, moguće je postići dobre rezultate i pozitivne dinamike. Da bi bila efikasna vježbe koje treba obaviti u dobrom ventilacijom, i u toplom sezone i sve aktivnosti na otvorenom.

Glavni an_0

Stresa, napade astme povezanih sa stresom, kao i sprečavanje napada – je primarni zadatak an_0a respiratornog gimnastike vježbi. A ako ste tek počinju učiti vježbe, početi s njima.

 • Izdahnite kroz usta

Ipak u krevetu, odmah nakon buđenja, to možete učiniti prvi vježba. Noge bend na koljena i pokušajte da ih povući kao što možete u isto vrijeme obavljanja dug izdah kroz usta. Ova vježba treba ponavljati sve dok vam odgovara, jer je tokom ispljuvak polazi oslobođeni respiratornog trakta i disanje postaje slobodnije.

 • Alternativna disanje
load...

Ova vježba ne zahtijeva posebne uvjete – može se izvršiti dok stoji i sjedi. To je dah prvi desno, a zatim lijevo nozdrva. Zatvorite levu nozdrvu prstima, udisati, zatvorite desnu nozdrvu – izdahnite. Onda, shodno tome, i obrnuto.

 • dijafragme disanje

Ruke stavite na struku, udahnuti zrak nos, tako naduvavanje stomaka puno. I onda vam je potreban da izdahnite oštro kroz nos i izvući trbuhu.

 • Deep ventilaciju

Ova vježba se izvodi u sjedećem položaju, ruke na koljenima. Udahnite – ruku pod ruku, izdišete – povucite koljena ruke lijevo na stomak. Ponovite vježbu, povlačenjem, odnosno, u desnom koljenu.

Još jedna vježba koja promoviše poboljšanje ventilacije mogu obavljati samo kod pacijenata kod kojih astma nije teška. Za ostvarivanje da startnu poziciju – nasloniti ruke na sjedište stolice. Udahnite – popustila, lopatice povezane, izdahnite – noge savijene i privukao koljena do grudi!

 • nedostatak daha
load...

Unatoč činjenici da je ova vježba je vrlo efikasna, ona se ne može učiniti da se ljudi koji su pored astme pate od hipertenzije i dalje raditi. Vježba je jednostavna – morate udisati zrak kroz nos – “. Jedan, dva, tri” dramatično na račun Zatim izdahnite kroz zvuk “sh”, “h”.

 • Vježbe koje poboljšavaju stanje bronhija

Udahnite – ići gore na prstima, ruke podigao prvi sa strane, na nivou grudi i onda se .. U obrnutom redoslijedu – izdahnuti! Narednih vježba se radi u stojećem položaju, ruke labavo na svoj strane. Vdoh- bend trupa u stranu. Izdahnite – početni položaj.

Vježbe “Lumberjack” je upoznat sa svim iz djetinjstva: stoji, ruke u zamku. Ruke podigao -, dah. Hands down, odnosno, izdahnite sa zvukom “uh” ili “uh”. Ili druga opcija – ruke na tvoje strane. Udisati za 4 račune, podizanje ramena. Izdahnite na 4 tačke – u isto vrijeme ne zaboravite da padne i opustite ramena.

Stojeći, savijte laktove – držati ih o tijelu. Biljka laktove u ruci, udahni nos – zadržite zrak za nekoliko sekundi. Izdahnite sa zvukom “sh”, što je više moguće smanjiti laktove i nacrtati u želucu. Duboko udahnite i dok izdišete izgovara zvuk “a”, “o”, “U” i istovremeno dodirom na donjem rebra – prvo prednje, a onda – na zadnjem.

An_1 jogiji

Indijski jogiji su razvili vlastite metode vježbanja za liječenje bronhijalne astme.

 • kisik zasićenje

Sjedeći na podu, uzmi lotos položaj: desnom nogom – na lijevoj butini, lijevo nogu – na desnoj butini. Ruke na bokove na bok. Ravno kičmu. Pose može biti olakšano utjelovljenje: jednostavno sjediti na podu i prešao noge (turski). Pogled fiksiran na vrh nosa, a jezik se pritisne protiv baza prednjih zuba.

Nakon uzimanja udoban položaj treba uzeti dah – do 8 puta, a zatim duboko udahnite i pokušajte da zadržite dah za najmanje 5 sekundi. Nakon toga slijedi sporo izdisanje. Vježba treba ponoviti tri puta, naizmjenično izdahnite obe nozdrve. Moramo zaustaviti rani kada znakova stresa.

 • čišćenje dah

Vježbe “čišćenje dah” je jednostavno nezamjenjiv u borbi protiv astme. Stajao, noge u širini ramena, da spor dah bučnim nos tako da krila se lepe svoju particiju. Onda je oduzet usne, ne ispuštajući obrazi počinju da izdahnite zrak u male porcije. Izdahnite potrebno mnogo – morate osjetiti napetost trbušnih mišića, rebara i dijafragme. Slabe i mekih izdaha, ostvarivanje gubi svoj smisao.

 • opuštanje

U stojećem položaju, stopala u širini ramena, udah kao u prethodnoj vježbi, i izdahnite polako podigne ruke iznad glave, a zatim zadržite dah nekoliko sekundi. Onda napravi oštar nagib naprijed, donji usta dok izdišete – u ovom trenutku, kažu da je zvuk “ha” na račun zrak puše bez upotrebe glasnica. Ispravlja spor izdisaju, podignutim rukama iznad glave teško, i opustiti se kada izdišete, polako opuštajući ruke.

 • Stimulacija plućne funkcije

Uzmite ležećem položaju, duboko udahnite, kao u prethodna dva vježbe. U isto vrijeme koje je potrebno da bi podigao svoje ruke sve dok oni ne dodiruju pod iznad glave. Zatim, za nekoliko sekundi, zadržite dah, a zatim podignite noge, koljena savijena oštro. Stiskala ruke noge, pritiska butine u stomak, dok je izdahnuti zrak sa zvukom “ha”. Odmoriti nekoliko sekundi u tom položaju. Nakon što je ostatak rade sporo dah tokom kojih podigne ruke iznad glave, ispravite noge i padne na pod. Nakon nekoliko sekundi, izdahnite polako nos, spustivši ruke. Nakon punog ciklusa kretanja i dah ove vježbe, što je ukupno oko 20 minuta, morate sami dati potpuni odmor.

Tibetan an_1

Kompleks vježbi razvijene i predložio tibetanskih jogija, jedan od najefikasnijih na svijetu u prevenciji bronhopulmonalnom bolesti, a u borbi protiv njih.

 • čišćenja pluća

Početne pozicije za ovu uprazhneniya- stajanje, širina noge ramena. Na spor dah, počnite da podigne ruke iznad glave – kao rezultat dlanu moraju da se dodiruju. Nakon dah za 5 sekundi, potrebno je polako izdahnite dok spuštanjem ruke prema dolje dok naprezanje dijafragme i trbušnih mišića.

Ako prethodne vježbe izvodite fizički teško da obrati pažnju na to. Preko pune sporo dah, povucite ruke naprijed, dlanovi dole u visini ramena. Onda zadrži dah. Tokom dah treba razblažiti ruke vodoravno u stranu i da ih prije tri do pet puta. Nakon što je planirano niz pokreta ruku moraju duboko udahnite kroz usta.

 • kisik zasićenje

Stajati sa stopalima u širini ramena. Zatim ispružite ruke naprijed u visini ramena, dlanovi na taj način treba postaviti unutra. Vrlo duboko i polako udišite, zadržite dah – u ovom trenutku potrebno da brzo napraviti vertikalne krugove ruke 3 puta u oba smjera. Onda snažno izdahnite, spustite ruke i malo odmori.

Početne pozicije – ležeći na stomaku na podu, dlanovima ispod ramena. Uzmite punu dah, držeći dah, sporo produžetak ruku i podići tijelo, čineći oslanjanje na prstima i rukama. Praktične vježbe poput sklekova na podu, ležeći, ali dopunjen energično izdisanje usta. Završite vježbu “čišćenje dah” an_0a.

Stand up ravno, licem prema zidu, stavite ruke na zid, držeći dlan vrlo široko. Uzmite punu dah, zadržite dah nekoliko sekundi, opustite se što je više moguće. U ovom položaju, savijati laktove dok ne dodiruju čelo na zid. Onda, snage za odgurnuti od zida – morate postati pravo. Ponovite vježbu vam je potrebno barem nekoliko puta.

 • Pomozite svom bronhija

Početne pozicije za ovu vježbu – stoji, noge u širini ramena, držite ruke na bokove. Uzmite punu dah i zadržite dah nekoliko sekundi. Sljedeća trebate napraviti sporo savijanje naprijed kao izdišete usta. Onda ispravljanje opet iznova udišu, a zatim zadržavanje daha i naginjanja nazad. Imajte na umu – sve mora biti učinjeno na sporim tempom. Isti pokret da se ponovi na desno i lijevo. Nakon što su sve pokrete potrebne za obustavi dah, a zatim izdahnite nos i polako spustite ruke.

Ako napada astme postati podsjetiti sebe previše često, to je vrijedi probati sljedeće vježbe – biti ravna, stopala u širini ramena mjesto, polako uzeti puni daha, prikupljanje zraka u pluća kroz pauzu. Nakon toga slijedi daha za 10 sekundi, a zatim se polako dah kroz nos.

An_1 Strelnikova

Budući da vježbe disanja imaju puno sorti, trebalo bi da elaborirati na programu A. Strelnikova. Strelnikova način se već dugo uspješno koristi za liječenje astme. Njegova efikasnost je potvrđena kroz studije, koju je posjetio puno pacijenata koji se bore da izdrži napade daha. Svi, bez izuzetka, samo nekoliko dana došlo je do značajnog poboljšanja.

Dakle, an_0 se sastoji od grupe vježbi koje se lako mogu implementirati svi zainteresovani – nije potreban poseban fizički trening. Većina vježbi u ovoj grupi zahtijeva udisanja kompresije grudi – to je uz njihovu pomoć, možete zaustaviti napade astme koji su tipični za astmu. Osim toga, moguće je ne samo izliječiti astmu, ali i hronični bronhitis.

I obratiti posebnu pažnju na “pumpa” vježba – to pruža ne samo za sprečavanje napada, ali i može ukloniti već počeo napad. Dakle, unaprijed rad kroz ovu vježbu u pravo vrijeme da se to ponovi, bez ikakvih problema. Osjećaj osjećaj gušenja ili tokom napada, bolesna osoba mora sjediti uspravno, počiva rukama na koljenima i izvodi vježbe “Pump” serije od 2-4 kratkih udisaja nos. Imajte na umu – ne možete zavaliti i poravnajte previše.

 • Vježbe “Pumpa”

Oduzet novine ili štap se uzima u ruke, kao ručka pumpe i prikazan naduvavanje automobilskih guma. Nagib – dah ekstenzija – izdahnite. Bez napetosti, savijanje i ispravljanje obavlja lako i često. Glava je blago nagnuta, kao da gleda imaginarni pumpe. Ne savijete od struka na dole. Dah je nos, izdahnite – usta, leđa – okrugla glava – spuštena. Ritam “napuhavanje” ritam podsjeća borac korak.

Moramo napraviti najmanje 8 uzastopnih udisaja. Zatim ostatak za oko 5 sekundi, a zatim se mora ponoviti 10 udisaja pokreta. Usput, ova vježba se preporučuje ne samo da se zaustavi napade astme, ali srčanog udara i kolike jetre. To može biti učinjeno stoji ili sjedi.

 • “Tilt”

Sljedeće vježbe je izuzetno efikasan za sprečavanje napada. Da li ove vježbe kako slijedi: – blago nagnut naprijed – glavu dole, ruke savijene u laktovima. Bučan kratak dah nos. Lagano, ne u potpunosti ispravi, zadržavajući isti položaj – izdahnite. Ponavljam još jednom. Nakon dva udisaja-pokretima opustiti nekih 3-7 sekunde i ponavlja dva inspiratorni-motion ili četiri udisaja kretanja (Slično luk) sukcesivno. Opet, alternativni niz udisaja, kretanje, odmor, i još jednom ..

To nije potrebno računati broj pokreta udisaja-serije. Vježba se ponavlja do tada, dok ne osjetite blagi umor. Jedan račun, koji se održava, broj udisaja u seriji od dva ili četiri. Vježba obično dobiti nastupiti u 10-15 minuta.

Ako je napad je vrlo teško, a pacijent je teško izvesti dah na padini, sasvim je moguće da sednem. Telo treba da bude nagnut naprijed, glavu slobodno spusti, laktovima na koljena i dogovoriti da se napravi krug natrag. Bez obavljanja bilo kakve pokrete trebate disati bučno nos dva puta (slip). Preporučuje se da ostane nekoliko sekundi nakon svaka dva udaha bez pokreta. Moramo zapamtiti da je u ovoj vježbi, disati tamo, ali to je vrlo diskretan. Izdahnite tiho i mirno. Udahnite kao što je to u punu dubinu svjetlo, osjećaj inspiracije je gotovo leđa u leđa.

 • “Stavi ruke oko ramena”

Ruke savijene u laktovima, podignite nivo ramena. Okrenuo dlanu treba postaviti ispred grudi, na nivou vrata. Ruke dramatično žure da jedni druge kao da se sretnu, ali dolazi do suprotnog ramena, a drugi na suprotnu pazuha – oni kreću paralelno jedni drugima. Ako se vježba učinjeno u pokretu, onda morate slijediti ritam hodanja. Udisaja, kratko i bučna ponavlja istovremeno sa svakim “zagrljaj”.

Kao što znate, glavna dva vježbe koje su osnova svih ostalih – da li je nagib-dah u isto vrijeme, kratak i oštar; zagrli-dah, ritmički i više puta. Prilikom obavljanja vježbe na Strelnikova metoda nije suvišno razvoju sljedeće prakse:

 • Učenje da diše

Želite li razumjeti kako da diše? Zamislite da miris gori u stanu. I moramo djelovati u skladu s tim imaginarnim situacija – to jest, sniff, sniff, bučan, oštra, nanjuše zrak u cijelom stanu.

 • disati

Svaki dah bi trebalo biti posljedica udisanja. Svaki dah bi trebao otići, naravno, nakon svakog udaha i izdaha će biti bolje ako se usta, a ne kroz nos. Ne naprezati. Misle samo: “miris gori anksioznosti!” Pažnja mora naglasiti samo na udisanje, izdisanje treba da se desi samo od sebe. Usta treba da bude malo odškrinuta, pomaže vježbe disanja.

 • Pratimo tempo

Bilo bi bolje da prilikom udisaja postajete mentalno zuji ritmički melodiju “pumpanja autobus” u procesu treba uzeti u obzir udisaja pokreta. Tempo udisaja pokreta – 60-72 minuti. -gromko udisaja, izdisaja tiho. Norma – 100-200 udisaja. Pauzu između udisaja reprizira – 1-3 sekundi. Tokom vježbe što trebate učiniti što više diše kao stanje pacijenta dozvoljava astme.

Ako se vježbe ne pomažu normalizirati disanje, trebalo bi da koristite uobičajene lijekove da se zaustavi napade astme u bronhijalne astme. Na dan napada ne može nastaviti zapošljavanja.