Zašto spolnih hormona, i koji su problemi s njima?Sadržaj:

Ženskih polnih hormona igraju vrlo važnu ulogu u organizmu lepšeg pola. Oni su supstance koje imaju steroidni prirodu porijekla.

load...

Ženino tijelo postoje 2 glavna hormona – estrogena i progesterona je.

To se zove estrogen ženskog hormona, koji se proizvodi uglavnom jajnici, nadbubrežne korteks, placentu i testisa. Prirodni estrogeni uključuju hormone, kao što su estron, estriol i estradiol.
Povratak na sadržaj

Zašto spolnih hormona?

Hormona estrogena su uključeni u proces seksualnog sazrijevanja i koje su neophodne za razvoj ženskog sekundarnih polnih karakteristika.  Osim toga, oni su dužni da reguliše menstrualni ciklus, što je rezultat biciklizam jajnika tokom reproduktivnog perioda od početka puberteta i prije menopauze (obično trajati duže od 40 godina).

Estrogeni (ženskih hormona) su uključeni u metabolizam, čime se vrši utjecaj na sintezu i aktivnost većine enzima i proteina, ubrzava proces apsorpcije različitih supstanci u crevima, podržavaju normalnu strukturu kože, kostiju i krvnih sudova. Pored toga, oni povećati zgrušavanje krvi, smanjiti količinu lošeg holesterola, i pružaju niz drugih pozitivnih efekata. Stoga, smanjenje razine estrogena kod žena može dovesti do raznih bolesti.

load...

Progesteron iz grupe ženskih hormona progestina (ili progesteron) je sintetiziran jajnika, kore nadbubrežne žlijezde i posteljice od cirkuliše holesterol u krvi. Poput estrogena, ovaj hormon igra važnu ulogu u reguliranju menstrualnog ciklusa, osigurava normalan tok trudnoće i rada. Osim toga, progesteron je uključen u metabolizam (metabolizam) proteina i ugljikohidrata, a ima i niz drugih fizioloških efekata.


Povratak na sadržaj

Uzroci hormonalnih poremećaja u žena

Ženskih hormona, kao što su estrogena i progesterona, izuzetno su važni za održavanje zdravlja ženskog organizma. I bilo koji negativni faktori mogu dovesti do povećanja ili smanjenja njihovog broja. Postoje mnogi razlozi zbog kojih postoji hormonski nesreći.

 • Vrhunac. Najčešći uzrok hormonske neuspjeha kod žena, starosti preko 40 godina, je početak menopauze. U ovom trenutku je ženski organizam je rekonstruisan zbog činjenice da su jajnici prestanu proizvoditi jaja, koja, zauzvrat, ogleda se u tijelu je hormon estrogen.
 • Pubertet. Hormonski poremećaji često se javljaju u mladih djevojaka u pubertetu, koji se odlikuje formiranje reproduktivne funkcije. U nekim slučajevima, nivo spolnih hormona u tijelu može oporaviti tek kada ona postane trudna i rađa.
 • Trudnoće i porođaja. Najsrećniji trenutak u životu svake žene u vezi sa početkom trudnoće i poroda može izazvati hormonalne razvoj neuspjeh, a ova pojava nije neuobičajena. Međutim, nakon porođaja hormonska ravnoteža stabilizuje, i hormonski status vratiti u normalu.
 • Hormonske agenata. Veliki broj žena i mladih djevojaka koriste ženskih hormona u pilulama kao kontraceptivno sredstvo. Upotreba ovih lijekova može izazvati hormonalne neravnoteže. Pored oralnih kontraceptiva, ženski hormoni su u nekim drugim lekovima (za liječenje dermatoloških bolesti, neuroza, alergije, itd.)
 • Stresnim uvjetima. Često, kršenje razinu spolnih hormona u ženskom tijelu prethodi česte osjećaje i stresa. Na osnovu toga, hormonalne neuspjeh mogu nastati zbog činjenice da je centralni nervni sistem ima uticaja na endokrini sistem, koji je uključen u proizvodnju hormona. Stoga, što više žena doživljava, to je veći rizik od hormonalne neravnoteže.
 • Pogrešan način života. To uključuje veliki broj faktora koji utiču na nivo polnih hormona. Na primjer, pogrešan način dana, kad spavaju manje položenih 8-10 sati dnevno, zbog onoga što je iskustvo hronični nedostatak sna za dugo vremena. Pušenje i pretjerano konzumiranje alkohola može uzrokovati hormonalne neuspjeh.
 • Nepravilna ishrana. Zbog može doći do neuravnotežene energije hormonalne neravnoteže. Prvo, loša ishrana je obično uzrokovana dijete koje su toliko manično upotreba moderne djevojka. Kao rezultat toga, smanjenje unosa hrane žensko tijelo gubi hranjive tvari u odgovarajuću količinu za proizvodnju određenih hormona. Međutim, ne samo da dijeta može izazvati hormonalne neuspjeh: Učestale prejedanje ili nepravilna ishrana (brza hrana, fast food, ili previše masne hrane) mogu izazvati razne poremećaje u nivoima hormona.
 • Višak kilograma. Povećanje tjelesne težine, naročito gojaznost, značajno smanjuje proizvodnju spolnih hormona u ženskom tijelu, koji se uglavnom ogleda u neravnoteže ovih hormona.
 • Ginekoloških bolesti. Hormonske neuspjeh može biti uzrokovan određenim ginekoloških bolesti. U ovom slučaju, tijelo koristi svoju snagu da se bori protiv bolesti, a ne za proizvodnju hormona. Ranije obavljao ginekološka ordinacija i abortusa može imati negativan utjecaj na razinu spolnih hormona.
 • Zaraznih bolesti. Respiratorne bolesti, kao što su akutne respiratorne infekcije i prehlade može uzrokovati hormonalne neuspjeh. Dokazano je da su migrirali u djetinjstvu, ove bolesti mogu ozbiljno utjecati na hormone žene u budućnosti.
 • Fizička aktivnost. Prekomjerne vježbe može negativno utjecati na razinu hormona u ženskom tijelu.

Hormoni trebaju biti oprezni ravnoteža, jer ako njihov nivo varira kao velika, au manjim strani, drugim riječima, oni su primetili neravnoteža, to može dovesti do ozbiljnih posljedica.

load...


Povratak na sadržaj

Simptomi hormonske neravnoteže kod žena

Na hormonalne neuspjeh žensko telo je u stanju da reaguje drugačije, a ponekad i naizgled poznate manifestacije može biti rezultat toga je hormonskih neuspjeh. Da biste saznali o mogućim poremećajima treba da bude upoznat sa listom simptoma koji često ukazuju na hormonalni disbalans.

 • Poremećaja menstrualnog ciklusa. Ako ste uočili nestabilan menstrualnog ciklusa (česta kašnjenja ili čak potpuno odsustvo menstruacije za određeni vremenski period), to može biti pokazatelj moguće hormonskih poremećaja.
 • Raspoloženja i razdražljivost neosnovane. Kada ste vrlo često mijenja raspoloženje ili je gotovo uvijek loše: vam pokazati agresiju ili ljutnju, često su frustrirani na druge (obično bez razloga), podleći negativne emocije, koje u svakodnevnom životu niste čudno, to bi mogao biti još jedan znak hormonalnih neravnoteže. To uključuje letargiju i depresiju.
 • Oštar porast težine. Kada hormonski neuspjeh je prilično uobičajena manifestacija brzog debljanja, bez obzira na vrstu hrane koju jedete. S jedne strane, neuravnotežena prehrana može djelovati kao direktan faktor debljanja, i biti katalizator kada hormonski poremećaji, drugim riječima, u suprotnosti sa nivoa hormona u organizmu, su u mogućnosti da dobiju na težini, čak i ako ostanete na strogoj dijeti ste.
 • Smanjena seksualni nagon. Postoje slučajevi kada je hormonska neravnoteža smanjuje libido u mlade djevojke, i dok je potpuno ili djelimično gubitak interesa za seksualne aktivnosti.
 • poremećaja spavanja i kroničnog umora. Kršenje hormona u telu žene često prati pogoršanje u kvaliteti sna i umor. San postane jaka, često probuditi noću ili za dugo vremena ne mogu spavati. Ste ukazao na osjećaj umora, čak i kada niste zauzeti ništa, tj Vi ste u stanju mirovanja.
 • Glavobolje. Česte glavobolje može ukazivati ​​na moguće hormonske neuspjeh.
 • gubitak kose. Još jedna karakteristika koje se odnose na kršenje razine hormona u tijelu kao da je djevojčica i žena, može biti intenzivna gubitak kose.
 • Ostali simptomi. Kada hormonalna neravnoteža može se javiti i druge znakove koji su čisto individualni karakter. Ove karakteristike uključuju: mioma, vaginalna suhoća, dojke fibrocističnih obrazovanje, pa čak i ranim pojavu bora na licu.

Ako ste pronašli neke simptome koji ukazuju zloupotrebe hormona, potrebno je što je prije moguće da traže medicinsku njegu od iskusnog specijalista. U tom slučaju treba posjetiti doktora terapeut i ginekologa. Dijagnostika za hormonalna insuficijencija je ograda krvna slika i analiza hormona.


Povratak na sadržaj

Tretman hormonalnih poremećaja u žena

Hormonski tretman neravnoteža se daje samo doktor, a vi ne bi trebalo samo-liječiti, jer samo stručnjak na temelju kliničke slike (simptoma) i rezultata testova kako bi se utvrdilo koji nivo spolnih hormona treba dati u normalu.

Liječenju hormonalne neravnoteže počinje sa identifikacijom uzroka koji su doveli do pojave hormonalne neuspeha. Potrebno je eliminirati glavni faktor, što je izazvalo neravnotežu hormona: hormonskih kontraceptiva, upotreba ishrane, stresa i tako dalje. U suprotnom, efekat tretmana neće, jer hormoni ponovo se može podijeliti. Nakon otklanjanja uzroka doktor propisuje lijekove za vraćanje ravnoteže hormona i njihovo dalje razrade.

Hormona u pilulama moraju se uzeti s oprezom i samo na recept. Samo nadležni prijem i ispravnu dozu lijekova koje su dizajnirane da obnovi i održavanju normalnog seksualnog hormona u potrebnu količinu, osigurava poboljšanje zdravlja. Međutim, glavni nuspojava liječenja droga je nagli porast težine, koja je označena od strane mnogih pacijenata.

Alternativa u ovom slučaju može biti prijem znači na bazi prirodnih komponenti biljnog porijekla. Takvi lijekovi mogu vratiti hormonalne ravnoteže, pružajući više blag efekat na organizam. Ova skupina uključuje homeopatskih lijekova i biološki aktivnih dodataka.

Period liječenje će ovisiti o uzroku i težini hormonalne neravnoteže. Potpunu obnovu normalnog nivoa spolnih hormona u tijelu može trajati od nekoliko tjedana do godinu dana. Samo preventivne mjere mogu spriječiti pojavu hormonalne neravnoteže.

Povratak na sadržaj

Prevencija hormonalnih poremećaja u žena

Da biste izbjegli ozbiljne posljedice povezane sa hormonalnim neuspjeha, potrebno redovne preglede i da se testira. Također je moguće da se izbjegne negativni faktori koji bi mogli izazvati povredu količine spolnih hormona.

Vrlo je važno na prvi znak neuspjeha, proizvodnju ženskih hormona da odmah posjetiti kvalificirani specijalisti. Ako se to ne učini na vrijeme, da se obnovi nivo hormona uzeti znatno više vremena. Ako se ne pridržavaju preventivnih mjera, onda je prilično visok rizik od vrlo ozbiljnih posljedica.

Posljedice hormonske neravnoteže kod žena mogu biti ozbiljne. Ignoriranje simptoma izazvanih hormonski disbalans može dovesti do posljedica kao što su prekomjeran rast dlaka na tijelu, gojaznost, neplodnost, rak dojke i drugih ozbiljnih komplikacija.