Znakovi ranoj trudnoćiSadržaj:

Želite znati da li ste trudni? Test za trudnoću – je najsigurniji način da se sazna za sigurno. Ali ponekad grizao radoznalost, kada je prerano da dobiju precizne rezultate uz pomoć testa. Ne brinite – ako ste dovoljno pažljivi, možda ćete primijetiti neke indirektne znakove rane trudnoće.

load...

Naravno, odsustvo redovne menstruacije ne govorimo – to je siguran znak trudnoće. Iako ne treba zaboraviti da je u nekim slučajevima, menstrualnih poremećaja može biti uzrokovana drugim faktorima – kao što su problemi sa hormonske ženama.

Prema tome, ne ometa test. I, u idealnom slučaju, po svaku cijenu kod doktora – on ili potvrditi trudnoću ili dijagnosticirati uzrok kašnjenja menstruacije. Ali budimo na temu našeg razgovora – prvih simptoma trudnoće.

Umor i pospanost

Ako govorimo o najranijim znakovima trudnoće, da ne spominjemo umor. Ako je žena trudna, jedan od prvih simptoma će biti samo konstantna i nema vidljivog umora razloga. A žena može probuditi i odmah osjetiti umor.

load...

Ako ste navikli na to za ne primetio, ti bi trebao biti oprezni. A pogotovo ne uzeti bilo koji od energije – može naškoditi budućnosti bebu. Pokušajte se opustiti što je više moguće dok se ispostavilo sigurno ako ste trudni. Ali čak i ako to nije trudnoća, zatražiti savjet liječnika i dalje stoji – sindrom kroničnog umora na kraju ništa dobro neće.

A u nekim slučajevima, budući mame pojavi vrlo jaka pospanost. Najveći san žena u ovom periodu – omiljeni jastuk. I ne jastuci – nije važno, i možete spavati stojeći – sve dok niko nije dodirnuo. Sličan fenomen može biti i sami i zajedno sa povećanim umora.

Ni u kom slučaju ne pokušati pobijediti pospanost koristeći kafe i ostalih kofeinom pića. Kofein je štetan za fetus – to je znanstveno dokazano. Najbolja stvar koju možete učiniti je – da spava koliko vremena dozvola. Pa, ako trudnoća nije potvrđen, vaš liječnik će i dalje ići – pospanost može biti manifestacija sindrom hroničnog umora ili drugih bolesti.

load...

Mijenja ukuse

Ako otvorite hladnjak čini da se trese i ne možete proći lokalni kineski restoran bez mučnina, možda i biti trudna. Mnoge žene kažu da takav intenzivan averziju prema hrani je jedan od pouzdanih prvi znak trudnoće u najranijoj tajming.

Doktori vjeruju da je ova averzija prema hrani može biti uzrokovana povećanjem nivoa hCG – hormon trudnoće. Inače, to je ovaj hormon, a kako bi se utvrdilo prisustvo test na trudnoću. Međutim, taj isti hormon koji uzrokuje averziju prema jedan proizvod, može pobuditi vatrene ljubavi za druge. Čak i ako ste prethodno na njegov duh nije patio.

Naravno, kiseli krastavci – većina klasik žanra, koji je postao sveštenstva grada. Ali ako pitate žene koje imaju djecu, više od 80% će se sjetiti ni jedan slučaj kada su nepodnošljivo želio nešto neočekivano – lubenica u januaru, pržena riba, sladoled u tri sata ili pinjolima u pet ujutro. I vrlo mnogi od njih, kao što su “hirovima”, počeo čak i prije nego što je propustila razdoblje – neka vrsta od najranijih znakova trudnoće.

Čulo mirisa

Smelling buduće mame je često prolazi kroz globalne promjene. Mirise koji su bili nikada prijatno (npr dim cigarete), a čak i oni koji su ranije uživao (kao što su cologne vaš partner) može izazvati ozbiljne mučninu i gađenje.

Za neke žene – posebno one koji već imaju djecu – slično osjetljivost na mirise omogućuje vam da odredite trudnoće. Vjerovatno dolazi kao rezultat povećanog nivoa hormona. Na žalost, u stvari, ne možete učiniti ništa o tome, ali da se izbjeći mirise ako možeš.

Ali pronašao suprotno – žena počinje primjetiti da je ludo zaljubljena u određenom miris. I često to očito nije duhove – ponekad je miris gume, ponekad – vlažna žbuka, deterdžente ili opšte izduvni. Međutim, treba napomenuti da ponekad, kao što se može javiti kod nedostatka željeza anemije. Stoga, bez obzira na prisustvo trudnoće obratite se lekaru.

Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje – posebno ako su trajati nekoliko dana – može biti jedan od prvih znakova da ste trudni. A ako mučnina svaki dan povećava, ne žuri kriv ovih simptoma – piše samo da je trudnoća zaista je i da je pravilno razvijena. Naravno, ako niste uspjeli da se otrovao.

Naravno, mučnina i povraćanje, a posebno teško da će biti zadovoljni budući mama. Ali ne brinite – prvo, dovoljno je da će uskoro nestati. I drugo, možete pokušati smanjiti mučninu. A ponekad čak i ispao.

Ključno je razdvojiti jela – Vaš zadatak je sljedeći: to je vrlo važno da tvoj želudac je previše prazna. Ali ne bi trebalo da prejedanje – Jedite često, ali u malim količinama. Također, ništa loše neće odmah jesti ništa nakon buđenja, još uvijek ne izlazi iz kreveta.

Stavi u večernjim satima uz krevet malo sira i krekera – takav bezazlen mjeru će vam pomoći da se smanji mučnina na mogući minimum. Vodu sa limunom i / ili pepermint bombone takođe može da se nosi sa mučninom. Ali to nije potrebno zamijeniti slatkiše žvake – postići ćete suprotan rezultat. Ako je mučnina je prejaka, razgovarajte sa svojim doktorom.

Uprkos činjenici da su mučnina i povraćanje u trudnoći su česte, u rijetkim slučajevima, treba ti intenzivan tretman. U suprotnom moguće iscrpljenosti i dehidracije u trudnica, a to nije najbolji način utjecati na plod.

Promjene dojke

U mnogim ženama, prvi znaci trudnoće su direktno vezani za hranjenje. Neki od tih nota previsoka osjetljivost dojke, posebno bradavice. A neki – pa čak i povećana bol pri dodiru ili prilikom uklanjanja grudnjak, ako dojke je dovoljno velika.

Govoreći o veličini – u trudnoći, čak iu najranijim svojih termina, je povećanje grudi, u manjoj ili većoj meri. Naravno, na početku trudnoće povećava grudi nije posebno jak, ali žena, po pravilu, uvijek primijetiti ove promjene. Ali ne zaboravite da su ovi simptomi često javljaju neposredno prije menstruacije.

Mokrenje

Smatra se da je često mokrenje je tipično za velike periode trudnoće. Ali to nije bio tamo! U ranoj trudnoći materice brzo raste i snažno pritisne na mjehur, uzrokujući potrebu da se češće nego što je uobičajeno mokriti. To je razlog zašto često mokrenje može sigurno pripisati na listu, koji uzima u obzir prvih simptoma trudnoće.

Ne postoji način da ga treba izbegavati. Ali, ako odete u kupatilo pre spavanja, vi ćete spavati puno mirniji. Smanjite količinu tekućine pijete ne bi trebao biti – to nema smisla. Sve u svemu, barem jednom ustati u WC morate.

Daha

Neke žene vjeruju da dispneju nastaje kada fetus je dovoljno velika. Međutim, to nije – ponekad otežano disanje može se javiti u prvih nekoliko dana trudnoće. To je zato što vam je potrebna dodatna kisika zbog rastućeg embrija u.

Ipak, ne treba smatrati jednom od otežanog disanja “normalno” znaci trudnoće. Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bilo koji od sljedećih događaja:

Imate iznenadnu pojavu otežanog disanja, koji se ne odnosi na fizičku aktivnost.
Disanje bolno.
Otežano disanje je puno jači kad lažeš.
To može biti znak nešto ozbiljnije.

Zaključak

Naravno, svi ovi simptomi često javljaju u ranoj trudnoći, sami po sebi ne mogu poslužiti kao dokaz trudnoće. Štaviše – ponekad sve ove rani simptomi trudnoće nisu ništa drugo najčešće predmenstrualni sindrom. Ali mogu da te oprezni. A ako nakon ovih znakova da ćete doći do kašnjenja, možete odmah napraviti test na trudnoću ili da daju krv.

Usput, u slučaju ako ste bili prvi simptomi trudnoće i menstruacije su bile neobično – previše obilne ili previše oskudni, predugo ili prekratko, takođe ne može ništa učiniti test na trudnoću. Ponekad postoji i takva.